Vlasnici Schmowners

Gotovo svaka industrija sada koristi blockchain tehnologiju kako bi poboljšala svoje procese i postala učinkovitija. Međutim, još uvijek postoji jedno usko grlo s kojim se svakodnevno suočava svaki zaposlenik, menadžer i izvršni direktor: slatka, slatka birokracija. Koliko tvrtka doista može biti učinkovita ako većina odluka treba četiri razine odobrenja prije nego što krenete u akciju?

Tvrtke bez vlasnika mogu se činiti lošom slikom iz znanstveno-fantastičnog filma, ali zapravo smo bliže ovoj stvarnosti nego što se čini. Izgradimo posao od temelja i vidimo kako ćemo točno doći.

Prvi korak: Formiranje bez vlasnika

Da bismo formirali posao bez vlasnika, uspostavit ćemo decentraliziranu autonomnu organizaciju (DAO) pomoću pametnih ugovora na mreži Ethereum. Prije nego što krenemo dalje, trebali bismo definirati nekoliko tih pojmova.

A pametni ugovor je računalni program koji se izvršava automatski kada su ispunjeni određeni uvjeti. Oni mogu biti jednostavni poput “Jan plati Bobu 10 dolara svaki dan kad kiša pada u Chicagu”, gdje pametni ugovor povlači podatke iz vremenske službe. Ili možete povezati više pametnih ugovora kako biste stvorili složene pravne dokumente poput zemljišnih knjiga i vlasništva nad tvrtkom. Radimo ovo drugo.

Jednostavno rečeno, a DAO je decentralizirani model za tvrtke. Sastoji se od pametnih ugovora koji uređuju način poslovanja. Sve poslovne odluke i financijske akcije DAO-a bilježe se na javnom, nepromjenjivom blockchainu. Svaki sudionik (nositelj žetona) u DAO-u dobiva glas o načinu vođenja tvrtke. Ne postoji jedan vođa.

Sad kad smo stvorili svoj DAO s nekim jednostavnim poslovnim pravilima, vrijeme je da ugostimo početnu ponudu kovanica (ICO). Nazvat ćemo našu kovanicu Ownerless Business Token – skraćeno OBT. Investitori kupuju OBT tokene na ICO-u kako bi mogli sudjelovati u akcijama tvrtke i dobiti naknadu u skladu s pravilima izvornih pametnih ugovora.

Kao investitor, vaše je vlasništvo gotovo u potpunosti likvidno. Možete prodati svoj OBT u bilo kojem trenutku na otvorenom tržištu da biste se odrekli glasova i udjela u tvrtki. To se uvelike razlikuje od često nelikvidnog kapitala koji nalazite u privatnim tvrtkama.

Nakon ICO-a, naš DAO provodi nekoliko anketa kako bi utvrdio koju vrstu posla vodimo i kako će određene uloge dobiti naknadu. Radi ovog primjera, pretpostavimo da smo glasali za platformu e-trgovine za cipele.

Drugi korak: Robotska automatizacija

Već vodimo posao bez vlasnika, ali zašto se tu zaustaviti? Svijet se kreće prema automatizaciji, a trebali bismo i mi. Dodatni pametni ugovori putem glasačke strukture DAO određuju većinu naših poslovnih odluka, ali operacije i dalje zahtijevaju značajnu ljudsku interakciju. Svakodnevno nam je potrebna radna snaga za primanje pošiljki, skladištenje inventara, pakiranje cipela, isporuku itd. …

S napredovanjem Internet stvari (IoT), to ne treba biti slučaj. Možemo automatizirati svaki korak postupka, od narudžbe kupca do primitka svog proizvoda, i sve to integrirati s našim sustavom pametnih ugovora. S automatizacijom, tipična narudžba ide otprilike ovako:

  1. Narudžba generirana. Kupac naruči cipele. Pritom sklapaju pametan ugovor koji kaže: “Kad ja (kupac) primim cipele, pošaljem uplatu od sebe u Ownerless Business.”
  2. Narudžba primljena. Naše skladište cipela prima narudžbu i priprema cipele za otpremu. Nakon početne postavke, flota robotike može kontrolirati cijeli taj proces. Možda se čini pretjeranim, ali Amazon već koristi robote u njihovim skladištima već nekoliko godina. U svakom koraku postupka, stroj prati status cipela kupca i bilježi status na, pretpostavljate, našem blockchainu.

  3. Proizvod isporučen. Budući da su cipele zabilježene na blockchainu, naš kupac u bilo kojem trenutku može pouzdano provjeriti status svoje narudžbe. Jednom zapakirani, naš skladišni robotički tim šalje cipele na otpremu. Za daljnja odredišta, autonomni kamion nosio bi cipele. Za bliže je dovoljan dron. Srećom, u ovom primjeru naš je kupac udaljen samo kilometar.
  4. Primljeni proizvod. Koristeći GPS koordinate za adresu, dron autonomno prevozi paket do mjesta našeg kupca i ostavlja cipele. Nakon uspješne isporuke, pametni ugovor se izvršava i primamo uplatu od našeg kupca.

Treći korak: Delegiranje umjetne inteligencije (AI)

Sada je naše poslovanje bez vlasnika i automatizirali smo svoje poslovanje, ali još uvijek ima prostora za poboljšanje. Uklonimo posljednje ljudske čimbenike iz ovog posla, a ostatak zadataka prepustite našim podređenim AI. Uloge koje uključuju marketing, poslovnu strategiju i oglašavanje u povijesti su bile usmjerene na čovjeka, ali čak se i to mijenja.

Blockchain projekti poput DeepBrain Chain i SingularityNET rade na tome da AI učine dostupnijim i inteligentnijim. Oba projekta stvaraju mrežu superračunala sposobnu za složenu analitiku i intenzivno duboko učenje. Tržnici i poslovni čelnici već uključuju ovu vrstu podataka duboko u svoje poslovanje, a usvajanje ne pokazuje znakove usporavanja.

Integriranje s jednim od prethodno navedenih projekata pruža mogućnost automatizacije gotovo svih naših procesa poslovne strategije tijekom vremena. Marketing, financije, poboljšanje procesa – i sve to kroz strojno učenje i umjetnu inteligenciju.

Već se ta nova tehnologija pokazala učinkovitijom od ljudske analize u nekoliko financijskih sektora. I nema razloga zašto ovo ne bi vrijedilo za druge prakse.

S tim posljednjim dijelom proširili smo se i izvan poslovanja bez vlasnika na tvrtku koja je uistinu bez ljudi.

Hrabri novi svijet?

Ovo je očito ekstreman primjer. Vjerojatno nikada nećemo živjeti u svijetu kojim u potpunosti upravljaju umjetno inteligentni strojevi. Još uvijek nam treba ljudsko razmišljanje za stvaranje inovativnih i kreativnih ideja. Ali to je opravdano vjerovati da će postojati neke jednostavne tvrtke bez vlasnika.

Zamislite učinkovitu, svjetsku dostavu hrane po najnižim cijenama, jer kao posao bez vlasnika ne treba forsirati profit. Posao samo treba zaraditi dovoljno da ostane na površini. Kad pogledate kako se to može primijeniti na pružanje osnovnih ljudskih potreba, implikacije su prilično nevjerojatne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me