Ako želite iskopavati kriptovalute u 2018. godini, tada su šanse da ćete morati razmotriti ulaganje u neki rudarski hardver. Scrypt ASIC ili SHA-256 ASIC pružit će niz mogućnosti za vađenje različitih kovanica. Ovdje ćemo pogledati neke od mogućnosti za rudarstvo hardvera i kovanica pomoću SHA-256 ili Scrypt ASIC-a u 2018..

Zašto rudariti s ASIC-ima?

U 2018. se rudarstvo mnogih glavnih kriptovaluta provodi pretežno pomoću ASIC-ova. To vrijedi za Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, a sada i Ethereum. Stoga, svi koji danas kopaju ove novčiće pomoću GPU-a ili CPU-a pokušavaju se natjecati protiv kolosalnih rudarskih bazena. Svi ovi skupovi koriste ASIC hardver koji je posebno prilagođen za rješavanje kriptografskih zagonetki generiranih algoritmima rudarstva. Dakle, protiviti im se pomoću GPU-a je poput pojavljivanja u pucnjavi na O.K. Koral naoružan vodenim pištoljem.

Istina je da ovdje postoje neke iznimke. Monero je jedan primjer novčića koji redovito mijenja svoj algoritam rudarenja pokušavajući ostati otporan na ASIC-ove. Ali ako želite iskopati Bitcoin, Litecoin ili mnoge druge altcoin-ove u 2018. godini, tada ovisite o hardveru kao što je SHA-256 ili Scrypt ASIC da biste obavili posao.

Rudarstvo

Rudarstvo više nije bilo ono što je bilo, u ono vrijeme. (Izvor slike: Pixabay)

Koja je razlika između rudarstva s Scryptom ASIC i SHA-256?

Bitcoin koristi algoritam SHA-256 za stvaranje hashova koji predstavljaju podatke koji se čuvaju u blokovima na blockchainu. SHA-256 je složen za izvođenje, što znači da je vrlo precizan i siguran, ali i spor. To je razlog što je potrebno deset minuta da bi se generirao svaki blok na Bitcoin blockchainu.

Rudarstvo pomoću SHA-256 zahtijeva vrlo visoku brzinu raspršivanja, unutar gigahašea u sekundi (gH / s). Zbog velike brzine raspršivanja, rudari su brzo shvatili da namjenski hardver nudi bolje rješenje za rudarstvo Bitcoina od GPU-a, jer može rudariti s daleko većom brzinom raspršivanja. Do 2011. godine rudari su počeli prelaziti na prilagodljivi hardver, nazvan Field Programmable Gate Arrays (FPGA), kao način usmjeravanja veće računalne snage u rudarstvo.

Jednom prvi ASIC debitirao 2013. godine, rudarstvo je postalo industrijski napor, a do 2014. bilo je jasno da će upotreba ASIC-a dominirati budućnošću rudarstva Bitcoina.

Otpor je uzaludan

Litecoin tim je u početku predstavio algoritam Scrypt kad je pokrenut 2011. Tada se smatralo da je otporan na noviji rudarski hardver koji je raspoređen za rudarenje bitcoina. Scrypt je manje složen algoritam i ne zahtijeva tako visoku brzinu raspršivanja kao SHA-256. Vrijeme blokade za Litecoin iznosi samo dvije i pol minute.

Međutim, Scrypt zahtijeva više memorije od SHA-256. Hardver dostupan u vrijeme nastanka Litecoina nije mogao iskopati Scrypt. Čak i nakon što su se ASIC-ovi pojavili 2013. godine, prilagođeni su SHA-256. Tako je kratko vrijeme vladalo GPU rudarstvo Litecoina.

Bilo je to samo pitanje vremena. 2014. godine ZeusMiner je lansirao svoj prvi Scrypt ASIC. Ovih dana tržištima SHA256 i Scrypt ASIC hardvera dominira rudarski monolit Bitmain.

Rudarski hardver

Hardver Bitmain Antminer brzo je porastao i postao jedan od najboljih na današnjem tržištu. Iako postoje druge mogućnosti, Bitmain trenutno dominira tržištem, a manji proizvođači ASIC-a muku muče s konkurencijom.

Bitmain Antminers SHA-256

Izbor hardvera SHA-256 Antminer tvrtke Bitmain

Bitmain proizvodi i SHA-256 i Scrypt ASIC hardver. Koji model želite ovisit će o brojnim čimbenicima, uključujući vaš proračun za početno ulaganje u hardver, željenu brzinu raspršivanja i potrošnju energije. Da biste dobili ideju o profitabilnosti i kompromisima, upotrijebite a kalkulator.

Iskopavanje novčića pomoću SHA-256 ASIC-a

Neke mogućnosti za iskopavanje kovanica pomoću SHA-256 ASIC su:

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Peercoin
 • Namecoin
 • Litecoin Cash
 • Unobtanij

Iskop kovanica pomoću ASC-a Scrypt

Neke mogućnosti za iskopavanje kovanica pomoću Scrypt ASIC-a su:

 • Litecoin
 • Dogecoin
 • Monacoin
 • Syscoin
 • Viacoin

U vrijeme pisanja ovog članka, svi gore navedeni novčići trenutno su još uvijek jako živi. Postoje i drugi novčići za kopanje koji koriste i SHA-256 i Scrypt ASIC, međutim oni su među opskurnijim altcoinima. Iako je rudarenje uvijek potencijalno rizičan pothvat, vađenje nepoznatih altcoina, koji bi sutra mogli nestati, stvara daleko veću razinu rizika.

Kada odabirete kovanice koje želite iskopati, morat ćete uzeti u obzir mnoge varijable. Isplativost je jedna koju možete utvrditi pomoću a kalkulator. Međutim, za pokretanje različitih novčića potreban je drugačiji softver, od kojih neki mogu biti složeniji za rad od drugih.

Morat ćete odlučiti hoćete li se pridružiti rudarskom fondu ili želite li kopati novčić samostalno (što može biti održiva opcija samo za vrlo male altcoin-ove). Na kraju, također morate osigurati da imate novčanik postavljen za bilo koji novčić koji želite iskopati.

Konačno

Svatko tko razmišlja o tome da se prvi put upušta u rudarstvo 2018. godine, trebao bi ozbiljno istražiti prije nego što uloži u bilo koji hardver kao što je SHA-256 ili Scrypt ASIC. Osobito s trenutnim tržišnim vrijednostima, profitabilnost rudarstva je u padu i moglo bi proći puno vremena prije nego što vidite bilo kakav povrat ulaganja.

Također je vrijedno spomenuti da će proizvođači poput Bitmaina uvijek izdavati nadograđene verzije ASIC hardvera. To znači da će rudarstvo vjerojatno zahtijevati kontinuirana ulaganja da bi ostalo konkurentno. Ako razmišljate o tome da se bavite rudarstvom, pobrinite se da ste napravili sve domaće zadaće i da su vam oči širom otvorene za rizike.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me