Mnogi entuzijasti odmah pomisle na Švicarsku kad gledaju kripto pogodna mjesta. Malena otočna država Singapur, međutim, samostalno napreduje. Takav službeni sustav rangiranja zapravo ne postoji, naravno, ali to posljednjih mjeseci nije spriječilo pojavljivanje nekoliko popisa mišljenja na mreži. Očekujte da će “blockchain Singapur” biti dvije riječi koje češće čujete dok se zemlja čini kao vodeća na polju kriptovaluta.

Kultura pokretanja kriptovaluta

Unatoč svojoj veličini, Singapur je na mnogim područjima cijenjen zbog svojih progresivnih vrijednosti. Posebno se visoko kotira na području bankarstva i tehnologije. No, što je možda još važnije, ostalo je otvoreno za nove načine postupanja.

U području u kojem su druge velike ekonomije poput SAD-a i Kine zaostale, uglavnom zbog pretjerane regulacije, onda ne čudi da velik broj blockchain startupa gradi svoj dom ovdje na azijskom jugu.

Izlaz s pozornice udesno

Iako SAD nisu otišle toliko daleko da su izravno uklonile ulaganja u kriptovalute, Kina je na taj korak krenula krajem prošle godine zabranom japonude nultih novčića (ICO). Prema čelnicima u Pekingu, ICO se sada definiraju kao ilegalni alati za prikupljanje sredstava zbog povećanja prijevara s kriptovalutom. Da bi to ilustrirali, nedavna studija savjetničke tvrtke ICO Satis Group zaključila je da se čak 80 posto svih ICO-a u 2017. godini može identificirati kao prijevara.

Sad je li taj broj točan ili ne, svatko nagađa. Industrija je toliko mlada da je pametno bilo koje istraživanje uzeti s rezervom. No jedno je sigurno, pojavljuje se jasan trend. Broj startupa blockchaina koji se premještaju na kripto prihvatljiva mjesta raste. I Hong Kong i Singapur su već upili mnoga preseljenja startupa, a vjerojatno ih je još na putu.

Zbog blizine kopna, sličnosti u kulturi i, što je još važnije, otvorenosti za promjene, Singapur će ostati žarište za talente za digitalne valute. Neka od najpoznatijih imena u blockchainu sada Singapur nazivaju svojim domom, a među njima su i TenX, Qtum, Kyber Network, Wanchain i Zilliqa..

Krug

Popularne TV emisije poput CNBC-ovog Crypto Tradera razvijaju popriličnu reputaciju putujući svijetom i upoznavajući lokalne blockchain talente. Kako broj konferencija raste, medijska pokrivenost dodatno učvršćuje reputaciju Singapura kao globalnog igrača.

Blockchain Summit Singapur pozdravljen je kao najveći blockchain događaj u Aziji. Konferencija je zaključena ne tako davno (kolovoz 2018.) i bit će godišnji događaj. Okuplja preko 700 poduzetnika, investitora, čelnika u industriji, programera i tehnoloških inovatora na intenzivnom jednodnevnom summitu.

Uz to, nevjerojatno uspješan godišnji Consensusov događaj tvrtke Coindesk sada ima azijsku podružnicu. I, pogađate, Singapur će biti njegov domaćin. Krug kriptovaluta i dalje ostaje učinkovita karta, budući da novi i uspostavljeni projekti žele surađivati ​​i predstavljati ideje investitorima širom svijeta.

Projekt Ubin

ICO očito uvode novu klasu investitora u igru ​​financiranja startupa. I dok se Singapur uspostavlja kao korporacija za ovu tehnologiju, nemojte se kladiti da će vlasti zauzeti mjesto.

Monetarna uprava Singapura namjerava se uključiti. Svjetski ekonomski forum objavio je 2016. izvješće koje predviđa da će do 80 posto banaka u sljedećim godinama razviti neku vrstu tehnologije raspodijeljene knjige (DLT).

Blockchain Singapur. Globalna vuča u tehnologiji raspodijeljene knjige

Globalna vuča u tehnologiji raspodijeljene knjige

DLT je kontroverzna tema jer je bankarski sektor brzo otpustio Bitcoin, ali prihvaća takozvanu temeljnu tehnologiju glavne knjige. Projekt Ubin je vladina inicijativa za dovođenje DLT-a u nacionalnu valutu Singapura. Središnja banka u partnerstvu je s tri različita dobavljača tehnologije kako bi razvila platformu za isporuku naspram plaćanja (DvP). Njegov glavni cilj je stvoriti token oblik singapurskog dolara (SGD).

Singapurska digitalna valuta ipak neće iznenaditi mnoge čitatelje. Već postoji gurati širom svijeta za bezgotovinska društva. Zemlje poput Švedske već su jako uložene u ovu ideju do te mjere da mnoga poduzeća jednostavno odbijaju prihvatiti gotovinska plaćanja. Ubin je možda samo projekt koji donosi stvarnost kući grada-države.

Vlasti i korporacije širom svijeta promoviraju ideju DLT-a u poslovnoj praksi. Ali gdje u svemu tome stoji potrošač? Skeptici će imati svoje debatne šešire, premda isto toliko ljudi u kriptovalutnoj zajednici postavlja pitanje koliko su zapravo ti projekti distribuirani.

Blockchain Singapur

Utrka je u toku. Potpuno novi način financiranja je pred nama, a gradovi se trude biti vodeći na ovom polju u nastajanju. Koja će lokacija biti glavni grad blockchain tehnologije? Švicarska? Singapur? Malta? Ako se može proći procvat tehnoloških tvrtki s početka 2000-ih, rani će igrači gotovo sigurno imati veliku prednost.

Možda će biti zanimljivo glumiti vražjeg zagovornika i propitivati ​​hoće li gradovi doista igrati tako važnu ulogu u budućnosti. Već imamo mnogo nadarenih tvrtki s timovima raštrkanim na sva četiri kraja svijeta. I Internet i Bitcoin su pioniri ove ideje o decentralizaciji, a taj koncept ulazi u druga područja našeg života. Nije pretjerano zamišljeno da zamislite programera koji dolazi s revolucionarnim rješenjem negdje udaljeno poput Grenlanda.

Iako je takav scenarij uzbudljiv, to nije ono što trenutno vidimo. Zasad će barem središta poput Singapura i dalje privlačiti investicije, poduzetnike i sanjare koji se žele proslaviti na najuzbudljivijem polju oko.