Natječaj za najpopularniju decentraliziranu burzu

Trgovanje kriptovalutama ponekad se može osjećati ispunjeno rizicima. Prijetnja gubitkom svih investicijskih dolara na stranu, sigurnost razmjene često je tema koja zabrinjava.

I to s razlogom. Samo prošle godine vidjeli smo kako je nekolicina razmjena, poput Bithumba i Youbita, teško pogođena hakerima. Centralizirane razmjene, iako prikladne, dolaze sa sigurnosnim ranjivostima zbog kojih kovanice postaju zrele za branje ako se nađe pametni haker u potrazi za lakom berbom.

Niti jedan investitor ne bi se smio odricati plodova svog rada zlonamjernim glumcima. Srećom, postoje sigurnije alternative trgovanju vani kako biste zaštitili svoju kripto rog izobilja od štete, a one se imenuju decentraliziranim burzama.

DEX-ovi omogućuju vam razmjenu vrijednosti s osobom na osobu, što znači da svoje privatne ključeve nikada ne morate predati trećoj strani nakon pologa. S decentraliziranim razmjenama u osnovi razmjenjujete IOU s drugim trgovcima sve dok ne želite povući svoja sredstva, ali s DEX-om uvijek imate potpunu kontrolu nad svojim privatnim ključevima, a time i nad svojim novčićima.

Stoga smo sastavili popis popularnijih DEX-ova kako biste mogli odabrati leglo. Napomena: ovaj se popis temelji na ljestvici po količini trgovanja od 24 / sata, a ne na temelju bilo kakve objektivne superiornosti u dizajnu ili platformi.

EtherDelta

Vodeći paket u iznosu od 8,5 milijuna dolara u količini od 24 / h je EtherDelta, DEX koji je specijaliziran za ERC20 tokene. Radi na Ethereum blockchainu, a ako želite zamijeniti ETH za ERC20, imat će sve i sve tokene koje tražite.

Depozitima i povlačenjem na burzu upravljaju pametni ugovori koje pokreće Ethereum, a sve transakcije na burzi (depoziti, trgovanja i povlačenja) zahtijevaju obradu plina putem mreže.

izd

EtherDelta se također integrira s Meta Maskom i Ledger Nano S, što vam omogućuje da izravno iz tih novčanika pošaljete sredstva u pametni ugovor burze. Novčanik možete stvoriti i na web mjestu burze – samo pripazite da zapišete privatni ključ, jer će bez njega vaša sredstva zaglaviti u ovom novčaniku, a da im nitko neće pristupiti.

Od tri mogućnosti upravljanja računom, stvaranje novog novčanika i privatnog ključa definitivno je najmanje sigurno. DNS Ether Delte hakiran je još u prosincu 2017. godine, a haker je financirao novac putem lažne web stranice koja mu je omogućila ključno prijavljivanje privatnih ključeva. Dobra vijest je da ste koristili Nano Ledger S ili Meta masku tijekom posjeta lažnoj stranici, bili biste u redu – samo novčanici u koje je ručni unos privatnog ključa na lažnoj web lokaciji postali su žrtva napada.

Osim ovog narušavanja sigurnosti, Ahilova peta Ether Delta-e ujedno je i njegova najveća snaga: mreža Ethereum. Pametni ugovori burze posebno osiguravaju sredstva, zaključavajući ih sve dok ih ne potpišu privatni ključevi korisnika, ali to također znači da razmjena može loše raditi ako je mreža Ethereum zagušena. Dakle, ako previše ljudi baca nepristojan novac na Crypto Kitties, mogli biste si počupati kosu kad vaši poslovi potraju satima ili uopće ne prođu..

IDEX

Iza EtherDelte s 4,7 milijuna USD u količini od 24 sata pojavljuje se IDEX, još jedna centrala s pogonom na Ethereum. Poput svog konkurenta, nudi gotovo svaki ERC20 token koji se može zamisliti, sredstvima se upravlja putem pametnih ugovora, a za svaku transakciju potreban je plin.

IDEX

Međutim, za razliku od EtherDelte, IDEX djeluje kao arbitar za svaku trgovinu, što znači da IDEX pametni ugovori potvrđuju transakcije prije nego što ih predaju mreži Ethereum. Ovo služi za nekoliko funkcija. Prvo, omogućuje IDEX-u naloge za kontrolu kvalitete, osiguravajući da je svaka trgovina valjana prije izvršavanja i zadržavajući red transakcija radi pojednostavljivanja obrade. Drugo, IDEX može ažurirati stanja na računu izvan lanca nakon što predaju transakciju, što omogućava praktičnost centralizirane razmjene bez žrtvovanja sigurnosti.

Općenito se čini da IDEX narudžbe obrađuje brže i učinkovitije od EtherDelte. Zaostaje manje od EtherDelte, ali još uvijek je pridodan Ethereum Network-u poput svog kolege. Štoviše, ima i drugih loših strana, uključujući najmanje 40 USD za povlačenje i najmanje 150 USD za narudžbe proizvođača i 50 USD za trgovanje takerima.

OpenLedger DEX

Na trećem mjestu, s 1,5 milijuna dolara u količini od 24 sata, nalazi se OpenLedger DEX. Ova decentralizirana razmjena naš je prvi prekid s popularnijim Ethereum opcijama, jer je izgrađena na platformi Bitshares.

Kao rezultat toga, ako želite koristiti OpenLedger i već imate Bitshares račun, bili biste spremni. Također možete postaviti račun OpenLedger ili napraviti OpenLedger novčanik. Potonji je novčanik preglednika, što znači da ćete mu moći pristupiti samo s određenog računala na kojem ste otvorili račun. Međutim, s opcijama računa, DEX-u ćete moći pristupiti s bilo kojeg računala.

oldex

Lijepa značajka računa: vaše korisničko ime služi vam kao ID novčanika. Super, zar ne? To znači da nećete morati pratiti dugački niz numeričkih podataka da biste pristupili svom računu.

Nakon što postavite račune ili novčanik, moći ćete ih koristiti za trgovanje na OpenLedger DEX za razne novčiće. Za razliku od IDEX-a ili EtherDelte, vaš izbor nije ograničen na ETH i ERC20 tokene. Možete trgovati za Bitcoin, altcoins, pa čak i USD / EUR parove u obliku BITUSD / BITEUR (Bitshare-ova fiat-vezana imovina). S obzirom da je izgrađen na Bitshare-ovoj platformi, Bitshareov novčić (BTS) izvorni je DEX-ov novčić.

Valovi DEX

Posljednji stižemo s količinom od 24 milijuna sati od milijun dolara, imamo Waves. Kao i OpenLedger, i Wavesov DEX nudi više od ERC20 tokena i ETH parova. Omogućuje vam trgovanje u USD, EUR, BTC i WAVES-ima, matičnom novčiću platforme Waves.

valovi

Ako već niste pogodili, mi ćemo vam samo pokvariti: da, Wavesov DEX je * šokantno * izgrađen na Wavesovoj platformi. Stoga biste trebali preuzeti Wavesov novčanik prije nego što pristupite razmjeni. Razlog tome je što se novčanik integrira s burzom, što vam omogućuje da trgujete izravno iz novčanika, a da ne morate polagati na samoj burzi.

Waves se izdvaja od ostalih DEX-ova svojim sustavom podudaranja redoslijeda. Zahvaljujući svom novom dizajnu, sva se podudaranja narudžbi odvijaju na centraliziranom poslužitelju. To korisnicima omogućuje brzinu naručivanja centralizirane razmjene uz sigurnost decentralizirane, jer se svi poslovi izvršavaju na lancu od novčanika do novčanika.

Zvijezde u usponu

Prije nego što završimo ovaj članak, vrijedi spomenuti nekoliko zvijezda u usponu na terenu koje žele poremetiti trenutni DEX model:

  • Altcoin.io: Ovaj će DEX koristiti atomske zamjene za olakšavanje razmjene od trgovca do trgovca, nudeći ono što bi moglo biti najdecentraliziranija opcija dostupna kada se pokrene. Korisnici trebaju samo položiti sredstva u novčanik altcoin.io da bi započeli zamjenu peer-to-peer. Za usporedbu, to je poput decentraliziranog Shapeshift-a koji zapravo nije DEX, iako je često označen kao takav. Altcoin.io je nedavno objavio beta verziju svog proizvoda za samo testne kovanice, i tim se nada da će imati potpuno operativnu verziju pokrenutu u prvom tromjesečju 2018.
  • 0x: 0x decentralizirana platforma za razmjenu potpunih je 180 iz tipičnog DEX iskustva. S 0x, svim nalozima (i njihovom knjigom naloga) upravlja mrežni sloj izvan lanca, dok se sve trgovine izvršavaju na lancu. Štoviše, svatko može pokrenuti čvor za razmjenu kako bi mreži dodao likvidnost, sličan sustav sidrima koja čine Stellarovu infrastrukturu. Na kraju, 0x omogućuje programerima da grade aplikacije na svojoj platformi, pa je u tom pogledu sličan Wavesu ili Ethereumu.
  • Loopring: Dakle, ovo nije DEX sam po sebi, već decentralizirani protokol za razmjenu. S Loopringom korisnici imaju pristup narudžbama na bilo kojem tržištu – decentraliziranom ili centraliziranom – koje se integriralo s Loopringom. To ne samo da daje korisnicima pristup teoretski bez likvidnosti, već njegov sustav narudžbi s podudaranjem prstena nizanje narudžbi zajedno, omogućava prsten naloga u kojem je svaka trgovina odgovorna za zadovoljavanje druge u nizu.

Završne misli

Postoji pregršt drugih DEX-ova koje nismo pokrili u ovom članku, poput Stellarovih DEX-a, Bisq-a i CryptoBridge-a. Jednostavno su imali manje količine od ostalih koje smo pokrivali, jer smo odlučili ne pokrivati ​​nijedan DEX ispod 24 milijuna hr vrijednosti u iznosu od 1 milijun dolara.

Svaki DEX dolazi sa svojim prednostima i nedostacima. Na primjer, DEX-ovi zasnovani na Ethereumu poput EtherDelte i IDEX-a integriraju se s hardverskim novčanikom Ledger Nano S, a to omogućuje najsigurnije dostupno trgovanje. Međutim, oni su ujedno i najmanje prihvatljivi za upotrebu jer mogu pasti zbog napuhavanja mreže i zagušenja.

S druge strane, OpenLedger i Waves nude fleksibilnije trgovačke parove. Možda imaju manje kovanica / žetona, ali niste ograničeni samo na ETH trgovačke parove. Kao kompromis nemate kompatibilnost hardverskog novčanika, a novčanici koje upotrebljavate za trgovanje mogu biti izloženi pokušajima hakiranja i grubim napadima pogađanja lozinke..

Koji god da ste trgovac okusima, postoji DEX koji možete kušati. Dakle, isprobajte ih, pronađite ono što vam se sviđa i krenite s trgovanjem svojom decentraliziranom valutom na decentraliziranoj platformi.

Cjelovit popis decentraliziranih razmjena možete pronaći na indeks, projekt koji prati decentralizirane razmjene i navodi njihove relevantne informacije.