Otvoreno za utrke: 5 projekata koji se natječu da budu najbolja Dapps platforma

Decentralizirane aplikacije (dapps) budućnost su blockchain razvoja. Otkako je Ethereum uveo pametne ugovore za stvaranje lančanih programa, programeri testiraju potencijalne primjene blockchaina izvan financija. Dapps predstavljaju novu granicu za softver koji je decentraliziran. Mogu iskoristiti sigurnost blockchaina, upravljanje zajednicom i dostupnost.

Ethereum je prva, najveća i najpoznatija dapps platforma. Međutim, posljednjih godina u taj su prostor ušli konkurenti, nadajući se da će s trona srušiti Ethereum. Ovdje ćemo pogledati konkurente u dapps prostoru. Cilj je dati pošten pregled različitih dapps platformi. Na kraju ćemo podijeliti predviđanja kako se dapps utrka može istresati. No, mi smo u ranom razvoju ovih platformi i još bi se puno toga moglo promijeniti.

Ethereum: kralj Dappsa

logotip ethereumaTrenutno je Ethereum neprikosnoveni lider u pametnim ugovorima, decentraliziranim aplikacijama i decentraliziranim autonomnim organizacijama (DAO). Prije dvije i pol godine, Ethereum je pokrenuo pokret pametnih ugovora, uvođenje virtualnog stroja koji bi mogao obrađivati ​​programski jezik na vrhu blockchaina. Ethereum je objavio da im je cilj postati “decentralizirano računalo na svijetu”. Ethereum Virtual Machine (EVM) sastavlja i pokreće kôd na decentraliziranom Ethereum blockchainu. Svatko ga može koristiti za stvaranje decentraliziranih pametnih ugovora.

Ovo je bio proboj za blockchain. Bitcoinov blockchain nije bio kompatibilan s programerima koji grade na njemu. Iz sigurnosnih razloga, Bitcoin-ov kod je nije Turingov-cjelovit, što znači da ne podržava određene osnovne funkcije potrebne za programiranje, poput petlji i uvjetnih izraza. EVM je taj problem riješio izradom sloja iznad blockchaina. Zajedno s EVM-om došao je i kompajler za manje poznati programski jezik nazvan Solidity.

Zašto Solidnost?

Iako postoje neke druge mogućnosti, Solidity je programski jezik koji ćete trebati znati želite li napisati pametni ugovor na Ethereumu. Ne ulazeći preduboko u tehničke detalje, Solidity je jezik koji odgovara pisanju pametnih ugovora. To je snažno tipkan, podaci o značenju kodificirani su u jasno definirane vrste. Također prolazi provjera statičkog tipa za testiranje na pogreške prije pokretanja.

Kao što ćemo vidjeti kasnije, druge dapps platforme odlučile su izbjeći Solidity. Oni vjeruju da je prisiljavanje programera na učenje novog jezika nepotrebna prepreka. Umjesto toga, oni implementiraju kompajlere koji programerima omogućuju rad na popularnim jezicima kao što su JavaScript, C # i Java. Vitalik Buterin, izvršni direktor Ethereuma, jest otvoreno prezirno platformi koje koriste druge jezike kodiranja. Ethereum je Solidity odabrao s razlogom, a drugi jezici nisu baš prikladni za pisanje ugovora, prema Buterinu.

Stvaranje korisničkog sučelja

Čvrstoća vam omogućuje pisanje pametnog ugovora. Međutim, pametni ugovori samo su jedan dio dapp-a. Oni su pozadina, iza kulisa ožičenje za dapps. Potrebno vam je i korisničko sučelje sučelja. Ostali konkurenti integriraju cjelovita rješenja za dapps, i front-end i back-end. Međutim, na Ethereumu ćete za izradu korisničkog sučelja trebati uslugu treće strane.

Barem, zasad. Ethereum je u stalnom razvoju, a podrška za dapp korisničke sučelja mogla bi se pojaviti u budućnosti.

Slabost Ethereuma

Status Ethereuma kao prvog, najvećeg i najpoznatijeg stavlja ga u vlastitu ligu u usporedbi s drugim dapps platformama. Ako nastavi svoju sadašnju putanju razvoja i partnerstva, bilo koji konkurent teško će ga moći pratiti.

Usprkos tome, Ethereum doduše ima problema s skalabilnošću. Trenutno podržava samo 15 transakcija u sekundi. Također koristi značajnu energiju i računarsku snagu sa svojim trenutnim sustavom konsenzusa o dokazima o radu. Ova ključna pitanja rješavat će se u nadolazećim ažuriranjima Ethereuma. Ethereum je najavio da će provesti Plazma za rješavanje skalabilnosti, čineći transakcije manjim i bržim. Već više od godinu dana Ethereum također nagovještava promjenu njihovog mehanizma konsenzusa u dokaz o udjelu.

Veća je lekcija snažni tim Ethereuma i zajednica programera vjerojatno će prevladati trenutno prepreke na tom putu. Njegova dominacija do danas učinila ga je jednim od najbolje razvijenih, najcjenjenijih projekata u svijetu blockchaina.

Kamo ide Ethereum

Ethereum je visoko usredotočen na izgradnju korisničkog usvajanja. Na svom javnom blockchainu, Ethereum olakšava programerima upotrebu EVM-a. Uspostavljaju industrijske standarde za stvaranje određenih vrsta pametnih ugovora, poput primjerice protokola ERC-20.

Međutim, Ethereum također naporno radi na izgradnji svojih privatnih partnerstava. The Enterprise Ethereum Alliance ima mnogo glavnih tvrtki koje su uključene. Tu spadaju Microsoft, UBS, Samsung, Mastercard, Intel, Accenture, BP, JP Morgan i Deloitte, da nabrojimo samo neke. Ethereum postaje izvor za otvorene standarde za razvoj blockchaina.

Vitalik očekuje cijeli spektar usvajanja blockchaina – javni transparentni blockchains, privatni sigurni blockchains i mješovita rješenja.

„Očekujem da ćemo dugoročno vidjeti svaku moguću kombinaciju javnog i privatnog, uključujući čiste konzorcijske lance, konzorcijske lance povezane s javnim lancima preko releja, konzorcijske lance s dokazima o prijevarama nametnute na javnim lancima (tj. Plazmi i sličnim sustavima ), čisto javni lanci, i tako dalje. Trenutno je izazov povećati skalabilnost javnih lanaca i pronaći bolje odgovore na izazove privatnosti. “

Dugoročno, Ethereum će udovoljiti svim ovim vrstama blockchain potreba. Ethereum ima daleko najveću kolekciju javnih dapps-a bilo koje platforme. Oni su najvjerojatnije i najpopularniji pružatelj privatnih decentraliziranih rješenja. U ovoj institucionalnoj i korporativnoj podršci leži istinska snaga Ethereuma.

Lisk: Izgradnja jednostavnog, cjelovitog Dapp paketa

lisk logotip

Lisk dolazi na godinu dana, tako da je to još uvijek prilično nova platforma za decentralizirane aplikacije. Zapravo, velik dio Liskovih proizvoda i potraživanja još uvijek nije objavljen ili nije testiran, što otežava detaljnu procjenu platforme.

To je rekao, programer pristupačnost je Liskov jedinstveni kut. Žele što je moguće jednostavnije stvoriti decentraliziranu aplikaciju. To rade u čistom Javascript okruženju, od sučelja korisničkog sučelja do pozadine interakcije s blockchainom. Međutim, za razliku od Ethereuma, sami dappi ne žive na glavnom blockchainu. Umjesto toga, svaki dapp ima svoj bočni lanac, koji održavaju korisnici dappa. Ovaj okvir nudi fleksibilnost i izolira glavni sustav Lisk od problema s kodom u korisničkim dap-ovima.

Je li Lisk san programera?

Lisk programerima želi olakšati početak rada na blockchainu. Krajnji cilj je privlačenje novih programera za rad na decentraliziranim softverskim rješenjima. Lisk’s Software Development Kit (SDK) još nije pokrenut. Alfa verzija SDK-a postavljena je na lansiranje 20. veljače.

Preliminarna analiza softverskih stručnjaka baca izvjesnu sumnju u tvrdnje o jednostavnosti korištenja tvrtke Lisk. Prvo, Lisk-ov okvir pruža nekoliko zaštita za programere. S Ethereumom, EVM će odbiti sastaviti loš kod, štiteći blockchain od pogrešaka koje generiraju korisnici. Na Lisk-u to nije slučaj. Beskonačne petlje, neograničen rast memorije, podrška za praćenje memorije, nesigurni pješčanik i nedeterminističko ponašanje problemi su za Lisk.

Lisk tvrdi da bi, budući da svi dapps rade na bočnom lancu, loš kôd zahtijevao tvrdu vilicu bočnog lanca, ali ne bi utjecao na glavni Liskov lanac. To može biti slučaj, ali programerima to u najmanju ruku smeta. Mnogi su to mišljenja učenje Solidnosti je trivijalno za nove programere u usporedbi s učenjem svih zamki koje bi mogle proizaći iz korištenja Liskove platforme javascript.

Za što je Lisk dobar?

Ipak, Lisk je još uvijek dobar za specifične primjene. Međutim, čini se da je Lisk ograničen u svom opsegu. Sigurno nema tehničke temelje za natjecanje s Golijatom poput Ethereuma. Na kraju, to će uglavnom biti manji projekt za nišne namjene, programeri koji umaču prstima u vodu s pametnim ugovorima i dapps koji su preveliki za stalno korištenje matične mreže..

QTUM: Spajanje EVM-a s osnovnim kodom Bitcoina

QTUM (izgovara se kvantum) je dapps platforma sa sjedištem u Singapuru izgrađena na kombinaciji koda iz Bitcoina i Ethereuma. Osim što koristi velik dio sigurnosti Bitcoina, QTUM provodi konsenzus o dokazima o udjelu i virtualni stroj Ethereum.

Podrška QTUM-a za EVM znači da bi se dappi iz Ethereuma mogli lako prenijeti na QTUM. Novi dapi na QTUM-u također koriste Solidity za razvoj. Ovo čini za niski troškovi prebacivanja od Ethereuma do QTUM-a, jer QTUM pokreće isti EVM kod otvorenog koda. U budućnosti se QTUM nada da će podržati druge virtualne strojeve, a ne samo EVM.

Izgrađeno za poslovanje: sigurnost i skalabilnost

QTUM tim provodi puno vremena izgovarajući svoju stabilnu platformu izgrađenu na temeljima Bitcoina. Upotreba koda testiranog u bitkama znači da su manje osjetljivi na napade od koda razvijenog od nule. Uz to, protokol konsenzusa dokaza o udjelu znači da oni koriste manje energije za obradu transakcija od sustava provjere rada.

Stabilnost QTUM-ove arhitekture dio je njihove marketinške strategije “izgrađene za posao” usmjerene na institucionalnu upotrebu pametnih ugovora i dapps-a. Uz to, u ekosustav dodaju apstraktni računovodstveni sloj. To smanjuje računsko opterećenje na glavnoj mreži, poboljšanje skalabilnosti.

Ostale zanimljive značajke QTUM-a

QTUM će također ponuditi podršku za pretvaranje razumljivih ugovora u pametne ugovore spremne za blockchain. Hoće li to biti QTUM programeri, privatni dobavljači ili neki drugi sustav, još uvijek nije jasno.

Njegova arhitektura također podržava lite novčanike, uključujući mobilne novčanike za pohranu i transakcije u QTUM-u. To čini QTUM jednim od prvih projekata koji je ušao u područje mobilnih pametnih ugovora.

QTUM ima puno sjajnih značajki i novih tehnologija koje oni predstavljaju. Na kraju, međutim, samo značajke neće pobijediti u dapps utrci. Pametni programeri u Ethereumu ili bilo kojem drugom konkurentu QTUM-a promatrat će QTUM kako bi utvrdili koje njegove značajke privlače najviše pažnje. Zatim će te značajke implementirati kao dio vlastite platforme.

QTUM-ov budući uspjeh

Uspjeh QTUM-a temelji se na usvajanju od strane glavnih tvrtki. Budući da će otmjene značajke dolaziti i odlaziti sa stalnim razvojem, QTUM će trebati osigurati velika partnerstva u svojoj matičnoj regiji jugoistočne Azije. To će biti teško u Kini, gdje NEO ima zapovjednu vodeću i vladinu potporu za svoju dapps platformu. Međutim, sve veća reputacija QTUM-a mogla bi dovesti do važnih ranih partnerstava koja će stvoriti ili slomiti tvrtku.

Cardano: Nova štreberica na bloku

logotip kardano

Cardano je toliko nov da je teško još puno reći o ovoj platformi. To je projekt Charlesa Hoskinsona, jedan od suosnivača Ethereuma. Ideja za Cardano došla je 2015. godine.

Zamišljali su dapps platformu koja se temelji na znanstvenim, recenziranim istraživanjima. Ovaj je pristup privlačan u smislu promišljanja unaprijed, skalabilnosti i sigurnosti. Međutim, to znači da će se projekt sporo kretati. Prva verzija mreže Cardano bit će spremna tek 2019.

Cardanova osnovna arhitektura

Iako još ne znamo sve detalje, jasno je da će Cardano biti dvoslojno rješenje. Jedan sloj bit će sloj računa, slično kao i knjige drugih kriptovaluta sa samo osnovnim informacijama o transakcijama. Drugi će biti kontrolni sloj koji upravlja svim metapodacima povezanim s pametnim ugovorima; zašto, kako i kada se sredstva oslobađaju; te identitet sudionika i predmeta u transakciji.

Odvajanje od podaci o transakcijama i metapodaci smanjuje potrebnu pohranu i povećava skalabilnost. Cardano će također primijeniti dokaz o udjelu kako bi smanjio potrošnju energije.

Cardano je programiran na Haskellu, jeziku za poslovne aplikacije i analiza podataka. Kao takvi, Cardanove buduće prijave vjerojatno će biti financijske ili organizacijske.

Cardanova duga igra

Cardano je još uvijek daleko od šireg usvajanja. Međutim, njegovo inzistiranje na recenziranom razvoju pokazuje da će Cardano igrati dugu igru. Cardanov put do dominacije vjerojatno će zahtijevati da Ethereum napravi veliki pogrešan korak nakon nekoliko godina. Ako je to slučaj, Cardano bi mogao povisiti tržišni udio kao pouzdanija, pouzdano razvijena opcija.

NEO: Kineski odgovor za Ethereum

neo logo

NEO (izvorno poznat kao AntShares) prvi je blockchain projekt otvorenog koda koji je izašao iz Kine. To je geneza blok pokrenut u prosincu 2016., ali osnivači Da Hongfei i Erik Zhang godinama su radili na ideji prije pokretanja mreže.

NEO-ova dapp platforma uključuje podršku za razvoj na C # i Javi. U budućnosti će podržavati i Python i Go. NEO također koristi dBFT konsenzus, varijantu provjere uloga koja nudi još brže performanse. NEO je stvoren za poslovanje, sa svojom mrežom koja trenutno može raditi 1.000 transakcija u sekundi, a teoretski s 10.000 u sekundi. To je pretežni kandidat za poslovnu upotrebu.

Fokus NEO-a je na digitalizaciji kineske ekonomije. Nadaju se da će pružiti usluge identiteta, praćenje proizvoda i mogućnosti plaćanja putem svoje dapp zajednice.

Uporište NEO-a u Kini

NEO je već usvojio s nekoliko ugrađenih dap-ova na platformi. Također su surađivali s ključnim tvrtkama poput Microsoft i Alibaba na blockchain rješenjima. NEO-ova sestrinska tvrtka, Onchain, gradi privatna blockchain rješenja za velike tvrtke širom Kine, dajući NEO-u jasnu prednost s kineskim dapps-om za poduzeća.

Suosnivač i izvršni direktor NEO-a, Da Hongfei, poznat je po svom utjecaju na kinesku vladu. Pomogao je voditi vladu kroz rane dane kripto valute i održao ključne sastanke tijekom kineske zabrane ICO-a 2017. Kao rezultat toga, NEO je dobio status u osnovi platforma koju je odobrila vlada.

Vladina podrška u Kini je ključna. Puno olakšava poslovanje s kineskim tvrtkama. Službeno priznanje također znači da je NEO autoritet za blockchain u Kini. U narednim godinama, ako može ponovno uvesti ICO-ove koji su u skladu s vladom za Kinu, to bi mogla biti prekretnica za NEO.

Analiza & Zaključak

Ethereum je i dalje jasan lider u dapp uslugama. Najjače prihvaća korisnike koji se oslanjaju na svoju platformu. Ethereum Enterprise Alliance uključuje neke od najjačih svjetskih tvrtki. Također ima Vitalika Buterina i jedan od najoštrijih razvojnih timova u poslu. Ethereum bi mogao lako implementirati najbolje ideje svojih konkurenata nakon što pričeka da konkurenti testiraju što najbolje odgovara. Ethereum igra na različitom planu od ostalih dapps platformi.

Ipak, konkurencija je velika. Te nove platforme mogu puno ponuditi i testirat će dominaciju Ethereuma novom tehnologijom i značajkama. Na kraju će se, međutim, svesti na usvajanje korisnika, a sustizanje Ethereuma bit će monumentalni zadatak.

NEO je najbolje uspio izazoviti Ethereum po usvajanju korisnika. Sigurno je da se čeka dugo, ali NEO-ova dominacija u kineskoj ekonomiji i vladi znači da bi uskoro mogla pokupiti glavne partnere u Kini. Samo kineski poslovni partneri ne bi srušili Ethereum, ali to bi svakako učinilo razgovor zanimljivijim.

Očekujte da će se dominacija Ethereuma nastaviti, bez velike nesreće. Ali kao korisnici, uskoro ćemo uživati ​​u plodovima tehnološke konkurencije. Natjecanje će prisiliti Ethereum da se velikom brzinom inovativno bori protiv svojih konkurenata, a to će biti dobro za čitav ekosustav.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me