Stablecoini su u bijesu u 2018. Na kraju, bilo je najmanje dvadeset projekata kojima je cilj biti kralj stabilnosti razmjene kriptovaluta. Kliješta za valute Fiata korištena su kroz povijest kao način popravljanja valute jedne zemlje u odnosu na drugu. Primjer za to je hongkonški dolar koji je fiksiran po stopi od 1 američkog dolara za svakih 7,75 – 7,85 HKD.

Ideja koja stoji iza klinova je zaštititi valutu zemlje od nestalnih kretanja tečaja i na taj način poboljšati trgovinu i smanjiti rizik. Tada ne bi trebalo biti iznenađenje da najhlapljivija klasa imovine u gradu privlači vlastita rješenja za stabilne valute i valute.

Što su Stablecoins?

Ukratko, stablecoins su pokušaj predstavljanja fiat novca (dolara, eura, itd.) Na blockchainu. Pretvorba između fiat-a i crypto-a i dalje je dugotrajan proces, a usko grlo je gotovo uvijek na fiat strani. Glavne prepreke? Teška regulacija i bankarski sustavi za koje neki procjenjuju da ih još uvijek koriste pedeset godina stara tehnologija.

Iako su se prijenosi fiat-a sigurno poboljšali tijekom godina, većini je potrebno negdje između jednog i tri dana da se očiste lokalno i između pet do osam dana na međunarodnom nivou. I to je samo jedan od načina. Usporedite to s Bitcoinom, kojem je trenutno potrebno negdje između 10 i 20 minuta. Sasvim nešto kad uzmete u obzir da je Bitcoin jedan od sporijih blockchaina tamo!

Uz neke druge kontroverzne razloge za postojanje stabilnih kovanica, glavni razlog je taj što trgovci ne žele čekati danima na razmjenu između kripto i fiat-a. Zamjenom u nešto poput Tethera, efektivno ćete unovčiti, a da zapravo ne morate unovčiti. “Pa to je genije!” Čujem kako kažeš. Pa ne baš. Klinovi za valutu pate od svojih vlastitih problema, a povijest ima nekoliko zanimljivih lekcija s nama.

Pouke iz povijesti

Crna srijeda

U rujnu 1992. okarakteriziran je zloglasni događaj Crne srijede kada je milijarder George Soros slavno razbio Englesku banku. U to se vrijeme Britanija nadala da će se pridružiti euru, ali prije nekoliko godina bila je dužna održavati svoj tečaj stabilnim nekoliko godina. Britanska funta već je bila pod pritiskom i jedini način na koji je engleska središnja banka mogla stabilizirati svoju valutu bio je kupiti više funti na otvorenom tržištu.

George Soros -

George Soros: “Čovjek koji je slomio Englesku banku” Slika: Michael Wuertenberg

Gospodin Soros, prepoznavši situaciju, predvidio je da središnja banka neće imati dovoljno deviznih rezervi (USD, jeni, itd.) Da brani vlastitu valutu od pada. Posljedično je počeo prodavati kilograme u ogromnim količinama. Unatoč velikim kupnjama od banke, na kraju je popustila i funta se naglo spustila. Izviješteno je da je legendarni investitor tog dana ostvario cool milijardu dolara dobiti.

Crna srijeda je naglasila opasnosti pokušaja obuzdavanja snaga otvorenog tržišta, što je u osnovi ono što valutni klin pokušava učiniti. Ovo nije izolirani incident i otada se dogodio više puta. Azijska financijska kriza 1997. započela je kad je tajlandski bat probio svoj klin. A u novije vrijeme tržišta su bila prilično pomahnitala već neko vrijeme nakon što je Švicarska narodna banka početkom 2015. uklonila svoj klin za euro.

Hongkonški dolar

Vrijedno je napomenuti da se svi klinovi ne lome pod pritiskom. Barem ne još. Hongkonški dolar sjajan je uspjeh u usporedbi s nekim azijskim kolegama. Za američki dolar vezan je više od 30 godina. Uz zdravu monetarnu politiku i dobro upravljanje moguće je imati fiksne tečajeve koji stvarno funkcioniraju.

Rizici sa stabilnim kovanicama

Stablecoins nose iste rizike kao i tradicionalne karike valuta. Blockchains neće magično promijeniti tu dinamiku s nekoliko redaka koda. Svi stablecoins imaju na umu isto odredište slijedeći različite rute.

Hladni tvrdi novac

Uzmimo za primjer Tether, čiji je cilj zadržati valutnu povezanost od 1: 1 s američkim dolarom. Primijetite u donjem grafikonu (USDT / USD) gubitak povjerenja u cijenu Tethera u nekoliko navrata:

Tether mora održavati omjer 1: 1 s američkim dolarom da bi funkcionirao

Tether mora održavati omjer 1: 1 s američkim dolarom da bi funkcionirao.

Baš kao i engleska središnja banka, kad god cijena Tethera (USDT) padne u odnosu na dolar, tvrtka i / ili investitori moraju otkupiti više tokena na otvorenom tržištu kako bi održali klin. Stalni pad cijene potkopao bi cijeli projekt.

Međutim, najveći je problem ovih stabilnih kovanica poput Daija taj što su svi povezani s rizicima osnovne valute koju pokušavaju oponašati ili iskoristiti. Bilo to USD, Ether ili nešto treće.

Matematika spašavanja?

Ostali stablecoin projekti poput Osnova koriste uglavnom neprovjereni matematički inženjering kako bi održavali svoje klinove. Teorija kaže da kada se cijene previše povećaju, mogu samo ispisati više tokena, a inflacija će uzrokovati pad cijena. Isti se princip primjenjuje obrnuto gdje se žetoni mogu spaliti i rezultirajuća deflacija treba vratiti klin.

Povjerenje je sve

Sve ovo zvuči prilično impresivno, ali to ne čini ništa manje teoretskim. Najvažniji element koji nedostaje otprilike svim projektima je da su tržišta kriptovaluta, kao i bilo koja druga, igra samopouzdanja. Investitori neće kupiti vaš shitcoin ako se prethodno ne upute u tu ideju. Na žalost, mnogi stablecoin projekti samo prikrivaju činjenicu da ironično žele biti središnji bankari novog doba.

Stablecoins i klinovi za valute

Kao što smo već spomenuli, nisu sve klatne valute osuđene na neuspjeh. Ideja je plemenit, ali složen pothvat. Pravi test valutnih klinova često se događa u vremenima financijske krize, a kriptovaluta je tako nova klasa imovine da zapravo nećemo moći znati što će se dogoditi dok sredinom sljedeće ne budemo smakali.

Investitori i stablecoin projekti i dalje ističu ludu kolebljivost koja postoji u trgovini Bitcoinima i altcoinima. To ipak uglavnom propušta stvar. Volatilnost je trenutno sastojak koji moramo uravnotežiti u svjetskom financijskom sustavu koji je vjerojatno potpuno izmakao kontroli. Ovdje je najvažniji element natjerati ljude da počnu razmišljati u smislu nove globalne valute, poput Bitcoina, umjesto svoje lokalne.

Postoje znakovi koji upućuju na konačno uništavanje monetarnih sustava temeljenih na fiatu. Kada se to dogodi, hoće li i dalje postojati potreba za stabilnim kovanicama?