Stanje oštrenja: kako ova tehnologija Blockchain može učiniti skalabilnijim?

Sharding je tehnologija o kojoj se često govori u zajednici kriptovaluta. Iako je oštrenje važan dio tradicionalnih tehnologija baza podataka već dugi niz godina, napokon se o njemu ne samo raspravlja već ga i implementira nekoliko projekata kao rješenje za skalabilnost blockchaina.

U ovom ćemo članku razgovarati o dosadašnjoj pojavi shardinga, trenutnim implementacijama i kako bi točno njegova implementacija mogla promijeniti budućnost skalabilnosti plaćanja.

Koncept sjenčanja

Oštrenje je vrsta particioniranja baze podataka koja razdvaja veće baze podataka na manje, brže i lakše upravljane dijelove koji se nazivaju krhotinama podataka. Često je relativno lako podijeliti podatke. Jednostavan primjer bio bi postavljanje informacija povezanih s raznim kupcima na različite poslužitelje na temelju geografskog položaja svakog korisnika.

Implementacija izoštravanja u blockchain tehnologiji, međutim, puno je složenija. To je zato što tradicionalni blockchains zahtijevaju da svi čvorovi nose sve podatke na blockchainu. Jedan od najvećih razloga zašto se većina blockchain projekata još uvijek oslanja na ovaj model je taj što se smatra vrlo sigurnim načinom osiguranja točnosti provjere transakcija.

Da biste razumjeli praktičnost i ograničenja oštrenja, najbolje je općenito razumjeti konsenzusne algoritme. Kao što je zabilježeno u ovaj članak, Proof-of-Work (PoW) algoritmi koriste se posebno iz sigurnosnih razloga. Općenito, PoW je puno skuplji za napad u usporedbi s Proof-of-Stake (PoS). Međutim, velika je mana PoW-a ta što njegov tehnički dizajn općenito čini veće blockchaine vrlo neučinkovitima u pravodobnom dovršavanju transakcija.

Ethereum Sharding

Poznata ograničenja

Čini se da je barem u 2018. godini teško (ili u osnovi nemoguće) iskoristiti oštrinu u 100% PoW algoritmu. Iako je još uvijek nepoznato može li oštrenje na kraju uspjeti s PoW-om ili ne, nekoliko projekata pokazalo je da je oštrenje moguće s PoS-om. Pogotovo za blockchains koji moraju provjeriti velik broj transakcija, sharding predlaže da se znatno poboljša skalabilnost zbog činjenice da svaki čvor mora nositi samo dio podataka kako bi dovršio transakciju.

Iako učinkovitost tehnologije oštrenja drastično smanjuje vrijeme dovršavanja transakcija, najveća prepreka stvarnoj primjeni oštrenja bili su njezini potencijalni sigurnosni problemi. Još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir jest da mnogi od najboljih blockchain projekata na tržištu u 2018. godini još uvijek koriste PoW. Proces promjene algoritama konsenzusa može biti prilično težak za bilo koji projekt i zahtijeva određeno vrijeme. U konačnici, cilj stvaranja izoštrenog blockchaina jedan je od glavnih razloga zašto projekti poput Ethereuma prelaze na veće usvajanje PoS algoritama.

Kao što je objašnjeno u Github dokument Ethereum-ovog pitanja o Shardingu, osnovni dizajn izoštrenog blockchaina mogao bi uključivati ​​nekoliko različitih razina čvorova koji igraju različite uloge u blockchainu. To mogu uključivati ​​super pune čvorove sve do lakih čvorova. U dokumentu Ethereum možete pronaći i nekoliko kratkih, ali visokotehničkih objašnjenja za poznate probleme / izazove koji se moraju uzeti u obzir prilikom stvaranja bilo kojeg izoštrenog blockchaina.


uspoređivanje

Trenutne provedbe

Trenutno postoji nekoliko ključnih projekata koji rade na tehnologiji razlučivanja, a Ethereum je najznačajniji projekt (u smislu ljestvice tržišne kapitalizacije). Kao Vitalik Buterin nagoviješteno u tvitu 30. travnja 2018., „Oštrenje dolazi“. Ethereum je početkom 2018. objavio dokaz o konceptu, a Buterin je primijetio da je projektni tim puno napredovao u razvoju tehnologije.

Ipak, nejasno je koliko bi osenčenje povećalo broj mogućih transakcija u sekundi. Iako je bačeno mnogo brojeva, Buterin i drugi stručnjaci za blockchain izjavili su da je vrlo vjerojatno milijun transakcija u sekundi (tps).

Ispitujući ljestvicu tržišne kapitalizacije, postoji i nekoliko drugih visoko rangiranih projekata koji žele stvoriti temelje za veću skalabilnost pomoću tehnologije oštrenja. Zilliqa, na primjer, demonstrirao 2.400 tps koristeći 3.600 čvorova u svom testnet izdanju u travnju 2018. godine, a cilj mu je objaviti negdje u Q3 2018.

Uspješno lansiranje mainneta s velikim brojem tps-a moglo bi kratkoročno donijeti veću podršku projektu, ali bit će čak važno vidjeti koji projekt u stvarnosti može doseći više tps-a od Visa-e. Čak i kad se dostigne ova prekretnica, još uvijek je nejasno može li Zilliqa, Ethereum ili neki drugi projekt tvrditi da je najbolji izoštreni blockchain u ovom tekućem natjecanju.

Ostala rješenja za skalabilnost

Također je vrijedno napomenuti da oštrina nije jedina tehnologija skalabilnosti koju mnogi veliki projekti žele provesti. Uz to, predanost uvođenju oštrenja ne znači odbacivanje ostalih novih tehnologija. Za sada se čini da je većina projekata otvorena za primjenu kombinacije rješenja za skalabilnost. Na primjer, izvanlančani protokoli poput Lightninga i plazme, kao i protokoli bočnog lanca poput ovog koji je predložila Loom Network, također su veliki dio većeg pokreta ka poboljšanju učinkovitosti protoka.

U mnogim slučajevima u drugim tehnološkim sektorima, razvoj novijih tehnologija visoko je konkurentan i razvojni se događaji rijetko otkrivaju među raznim projektnim timovima. Međutim, s blockchain tehnologijom suradnja u industriji prilično je česta. Ako se ovaj trend nastavi, brojni blockchain projekti na kraju bi mogli primijeniti rješenja za oštrinu.

Što oštrenje realno može postati u budućnosti?

Sharding obećava kako za tehnički napredak blockchaina, tako i za usvajanje kriptovaluta. U današnje vrijeme, složena pitanja kao što su međusobna komunikacija i cjelokupna sigurnost oštrih blockchaina izgledaju teško riješiti.

Trenutno je još uvijek prerano reći kada će točno blockchains primijeniti sjenčanje. Sposobnost dosezanja milijun tps lako bi stavila bilo koji blockchain projekt ispred procesora plaćanja fiat valuta (tj. Visa, Mastercard itd.).

Natjecanje za postizanje takve razine stvarne skalabilnosti oštrenjem je (i druga rješenja) već u tijeku. Bez obzira na to koji projekt prvi može ostvariti ovaj podvig, bit će zanimljivo vidjeti kako će cilj postići to oblikovanje pejzaža suradnje i konkurencije u industriji..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map