Stavljanje Ripplea (XRP) na suđenje | Disekcija najkontroverznijeg novčića Cryptoa

CoinCentral Court: mreškanje na vrućem sjedalu

Kao kriptovaluta broj tri prema tržišnoj kapitalizaciji, Rippleu (XRP) je nemoguće pobjeći u središtu pozornosti. Uz glasine o podmićivanju burzi za uvrštavanje na tržište i žestoku parnicu s R3, lako je shvatiti zašto se toliko ljudi ne sviđa projektu. Ali, zaslužuje li Ripple pahuljicu koju je primio?

U našem drugom izdanju suda CoinCentral, Rippleu smo sudili, razbijajući najznačajnije zahtjeve protiv projekta i novčića.

Prije nego što započnemo, moramo nešto pojasniti. Iako se često koristi naizmjenično (čak i ponekad kod nas), Ripple nije isto što i XRP. RippleNet je blockchain mreža koju je stvorila tvrtka Ripple Labs. A XRP je digitalno sredstvo na RippleNetu.

Radi ovog članka, tvrtku Ripple Labs ćemo nazivati ​​Ripple, blockchain mrežu kao RippleNet, a kriptovalutu kao XRP. Sad kad to ne smeta, zaronimo.

Slučaj # 1: XRP je ilegalno prodan vrijednosni papir.

Skupna tužba Ryana Coffeya protiv Ripple Labs Inc.

Skupna tužba Ryana Coffeya protiv Ripple Labs Inc.

Dokaz

Tužba nakon tužba čini se da iskače iz drvene radnje u pokušaju da Ripplea izvede na (stvarni) sud u vezi s statusom XRP-a kao vrijednosnog papira. U tužbama se tvrdi da su izvršni direktor Ripplea Brad Garlinghouse i njegov tim prodali XRP investitorima kao neregistrirano osiguranje u Sjedinjenim Državama. Tužitelji tvrde da su “kupci XRP-a opravdano očekivali da će ostvariti dobit od svog vlasništva nad XRP-om, a sami optuženici često su isticali ovaj motiv dobiti.”

Iako Ripple Labs tvrdi da je XRP uslužni token, to možda nije slučaj. Financijske institucije nisu dužne koristiti XRP za sudjelovanje u ekosustavu RippleNet. Umjesto toga, „banke i pružatelji usluga plaćanja mogu koristiti digitalnu imovinu XRP za daljnje smanjenje troškova i pristup novim tržištima“. Dakle, iako XRP limenka imaju korisnost, klasifikacija je kao sigurnosni token stvarno u sivoj zoni.

Nadalje, Ripple dosljedno trži i promovira XRP izvan njegove namjene. Na web mjestu tvrtke nalazi se odjeljak posvećen Vodiču za kupnju XRP-a, a službeni Twitter račun prikazuje nove razmjene. Uz to, web mjesto ističe tržišne performanse XRP-a.

Ako se ciljno tržište za XRP sastoje od financijskih institucija, zašto tvrtka agresivno prodaje pojedinačne trgovce?

Sretni smo što vidimo $ XRP dodano @abraglobalNova aplikacija za mobilni novčanik i razmjena te nastavak zamaha za rastuću globalnu likvidnost XRP-a. https://t.co/Dr7TKrRD31


– Ripple (@Ripple) 15. ožujka 2018

Protivnici kažu da ovaj marketinški napor proizlazi iz oslanjanja na XRP prodaju kao generatora prihoda za tvrtku. Tvrde da je većina prihoda Ripplea trenutno posljedica ove prodaje koja bi bez tvrtke pala u vodu. Ako je ovo polaganje prava valjano, tada sigurnosna klasifikacija nije tako daleko.

Obrana

Ne treba čuditi da Ripple i njegove pristaše vjeruju u to XRP nije vrijednosni papir. XRP je potpuno odvojen od tvrtke Ripple. Iako je Ripple centralizirana korporacija, XRP je izvan kontrole bilo kojeg entiteta. Čak i ako Ripple nestane sutra, XRP bi teoretski mogao još uvijek postojati.

Ripple također nikada nije držao početnu ponudu kovanica (ICO) za distribuciju XRP-a. Umjesto toga, projekt je prikupio sredstva od rizičnih kapitalista za pokrivanje operativnih troškova. ICO-i su obično bili crvena zastava DIP-a kada je riječ o gledanju vrijednosnih papira. Dakle, bez ICO-a, Ripple bi trebao biti slobodan.

Rippleova primarna obrana od prethodno navedenih marketinških argumenata je da više vlasnika XRP-a stvara zdraviji Ripple ekosustav. Prodajom XRP-a u određenim intervalima, Ripple potiče markere i povećava likvidnost tokena. Ova povećana likvidnost dovodi do manje troškova za institucije koje koriste tokene za plaćanja.

Nekoliko pametnih (i dubokih džepova) podržavatelja podržava Ripple. Ovi navijači ne bi riskirali svoj teško stečeni novac i reputaciju kad bi pomislili da postoji i najmanja šansa da XRP bude ilegalno prodan vrijednosni papir.

Presuda – Žalba Višem sudu

Postoji jednostavan test, Howeyev test, koji opisuje četiri atributa vrijednosnog papira. Primjenjujući ga na XRP, kaže da je vrijednosni papir:

  • Ulaganje novca. Da, kupnja XRP-a zahtijeva jasno ulaganje sredstava.
  • U zajedničkom poduzeću. Ova je točka nešto manje jasna od prethodne. XRP je usko povezan s uobičajenim Ripple poduzećem. Međutim, oni su zasebni entiteti. Ovaj je atribut crno-bijeli s kriptovalutom poput Bitcoina u kojoj nema središnjeg tijela na koje možete ukazati.
  • Uz očekivanje dobiti. Još jednom, da, prilično je očito da većina vlasnika XRP očekuje da će profitirati od njihove investicije.
  • Zalaganjem zajedničkog poduzeća. Još jedno da. Rippleove akcije izravno su u skladu s povećanjem vrijednosti XRP.

XRP pogađa tri od četiri potrebna kriterija vrijednosnih papira. Međutim, čak i nedostatak samo jednog od zahtjeva uklanja klasifikaciju. Na kraju se svede na to slažu li se sudovi da je XRP toliko odvojen od Ripplea koliko tvrtka tvrdi da jest.

Slučaj 2: RippleNet je centraliziran.

mreškanje centralizacije

Statistike valovite centralizacije putem jesmo li mi ipak decentralizirani?

Dokaz

Osim činjenice da ga je stvorio entitet tvrtke, postoji i nekoliko različitih razloga zašto je Rippleov blockchain nazvan jednim od najcentraliziranijih u industriji.

Počnimo s XRP distribucijom. U vrijeme stvaranja, Ripple je kovao 100 milijardi XRP. Od tih 100 milijardi, tvrtka je zadržala 80 milijardi, a preostalih 20 milijardi podijeljena među utemeljitelje. Ideja je bila da s vremenom Ripple ili pokloni XRP ili ga proda za financiranje poslovanja tvrtke.

U vrijeme pisanja ovog članka, Ripple još uvijek posjeduje preko 60 posto XRP ponude, a samo stotinu računa drži preko 80 posto ukupnog broja. Kada se gleda XRP distribucija, RippleNet je definitivno centraliziran.

Što kažete na čvorove? Mehanizam konsenzusa RippleNet-a za razliku od mehanizma ostalih kriptovaluta. Umjesto da se oslanja na Proof-of-Work ili Proof-of-Stake, RippleNet koristi sustav glasovanja kako bi postigao konsenzus. Ne ulazeći u previše detalja, čvorovi na mreži oslanjaju se na pouzdane validatore, koji određuju stanje blockchaina i transakcija.

mreškanje sudionika

Trenutno je RippleNet gotov 700 javnih čvorova ali samo 21 pouzdani validator. Od 21 pouzdanog validatora, Ripple ih upravlja s 10 (48%). Uz to, pouzdani validatori postavljeno prema zadanim postavkama pri pokretanju čvora svim upravlja Ripple. Stoga, osim ako ne promijenite zadane postavke tijekom izvođenja čvora, sustav se u potpunosti oslanja na Ripple.

I na kraju, RippleNet uključuje funkciju u kojoj pristupnici mogu zamrzavanje izdanih valuta. Tvrtka tvrdi da je ta funkcija uspostavljena tako da klijent može slijediti regulatorni postupak ili pregledati sumnjive aktivnosti ako to treba. No, mogućnosti poput ove prilično su jedinstvene u blockchain svijetu. Iako sami Ripple ne mogu zamrznuti XRP, to pruža pristupnicima neobičnu količinu kontrole u onome što bi trebalo biti mreža otporna na cenzuru.

Obrana

Ripple i većina pristaša slažu se da RippleNet trenutno nije toliko decentraliziran koliko bi mogao ili trebao biti. Tvrtka je iznijela opsežnu strategiju decentralizacije kako bi poboljšala ovaj atribut. Prvi dio uključuje uključivanje značajnijeg broja čvorova u zemljama, entitetima i softverskim platformama na mreži. Taj je dio uglavnom ostvaren.

Sljedeći je korak proširenje broja čvorova pouzdanog validatora. Ripple je trenutno u postupku dodavanja dodatnih validatora nezavisnih proizvođača i zamjene onih koji sada rade. Ripple je pri lansiranju upravljao 100% validatora, ali sada radi samo 48% – značajno poboljšanje.

Da, Ripple drži većinu XRP-a, ali 55 milijardi tih tokena jest / bilo je escrow. Ripple ima pristup samo jednoj milijardi XRP svakog mjeseca. Ova je kontrola neophodna za stvaranje predvidljivosti opskrbe kako mreža raste. Ne morate se brinuti hoće li Ripple iznenada na tržište izbaciti cijelu njihovu bankrolu.

Presuda – Kriv

Kao što trenutno stoji, RippleNet je centraliziran. U prilog tome postoji nepremostiva količina dokaza. Velika većina XRP-a je u rukama Ripple-a, a isto se može reći i za pouzdane validatore. Iako Ripple ne može izravno zamrznuti sredstva, oni mogu lako bacati svoj utjecaj kako bi potaknuli pristupnike na to (koje su imali i prije).

Sve što je rečeno, Ripple je javno objavio svoju strategiju za decentralizaciju mreže. Ako se RippleNet s vremenom postane decentraliziran, tada će se ova presuda promijeniti. Međutim, ostaje vidjeti hoće li se tvrtka pridržavati njihovih izjava ili će uspjeh tih napora biti uspješan.

Slučaj br. 3: Financijske institucije ne koriste XRP.

mreškanje partnera

Koriste li Rippleovi partneri XRP?

Dokaz

Ripple obožavatelji obično odaju listu partnerstava kad hvale projekt. No, koriste li te institucije zapravo blockchain tehnologiju na aktivnim računima? I, ako da, koriste li XRP token? Većina protivnika ne vjeruje. To objašnjava čak i generalni direktor Ripplea David Schwartz Za sudjelovanje u RippleNetu nije potreban XRP.

Da bismo dalje objasnili, bitno je definirati razliku između proizvoda koje Ripple nudi:

  • xTrenutno, softversko rješenje za prekogranična plaćanja, je Rippleov primarni proizvod. To ne koristite XRP.
  • xVia je sučelje za plaćanja i API za korporacije, pružatelje usluga plaćanja i banke. Još nije dostupan, ali također ne koristite XRP.
  • xBrzo, rješenje likvidnosti, je trenutno jedini proizvod koji čini koristite XRP.

Financijske institucije mogu koristiti te proizvode u kombinaciji jedni s drugima, ali nisu. Od srpnja, samo deset tvrtki implementirali su xRapid sa sedam onih koji to čine pokusno. Uz to, Hikmet Ersek, izvršni direktor tvrtke Western Union (pilot-tvrtka), izjavio je da oni nisu vidjeli uštede na troškovima u testiranju još.

Prema a Bloombergov izvještaj, rukovoditelji sedam globalnih financijskih institucija izjavili su da uopće ne razmišljaju o primjeni XRP-a u svoje sustave. Navode da mladost industrije kriptovaluta i nejasna regulatorna pitanja stvaraju previše rizika za sredstva njihovih klijenata. Neke od tih institucija, iako su anonimne, partneri su Ripplea.

Obrana

Iako trenutno nema značajnog usvajanja XRP-a, uskoro će biti. Rippleova strategija je prvo natjerati partnere da implementiraju xCurrent, a zatim ih zagrijati na xRapid (i XRP) kako proizvod sazrijeva. Preko 100 bankarskih partnera već je snažan signal da su te institucije otvorene za rad s blockchain tvrtkama. Ne bi trebalo biti teško ukrcati ih na xRapid kada je prijedlog vrijednosti jasan i XRP ima konačnu, pravnu klasifikaciju.

Western Union je izvršio ukupno samo deset plaćanja prije nego što je tvrdio da xRapid nije koristan. Deset transakcija ne pruža dovoljno podataka za postizanje značajnih rezultata. U stvari, Cuallix, koji koristi xRapid za transakcije uživo, izvijestio je suprotno. Tvrtka je vidjela 1000 posto učinkovitosti u odnosu na njihov trenutni sustav.

Kako tržište kriptovaluta raste, bankama i drugim institucijama postajat će ugodnije koristiti xRapid i pridruženi XRP token.

Presuda – Kriv s mogućnošću uvjetnog otpusta

Jednostavne i jednostavne, većina financijskih institucija, čak i one udružene s Rippleom, ne koriste XRP. S trenutnim regulatornim okvirom, postoji ogroman rizik za banke da podrže XRP. Kao i kod većine birokratskih pitanja, pravni status XRP-a možda se neće riješiti godinama. A usvajanje može potrajati i duže.

Međutim, SEC deklaracija XRP-a kao vrijednosnog papira može brzo promijeniti sve. I dalje, kada je upotreba kriptovaluta glavna, XRP bi mogao postati željeno rješenje likvidnosti financijskih institucija širom svijeta. Do tada, međutim, Ripple sjedi iza rešetaka CoinCentrala.

Sud odbačen

S dvije presude i jednom otvorenom za raspravu, snažne riječi protiv Ripplea mogu biti opravdane. Iznenađujuće je da kriptovaluta s tako malo usvajanja neprestano stoji na trećem mjestu po tržišnoj kapitalizaciji. Pa opet, EOS je nekako broj pet.

Iako smo Ripplea proglasili krivim za gotovo sve slučajeve, njihov put ka decentralizaciji i povećanoj udobnosti s kriptovalutama među bankama mogao bi preokrenuti brod. A ove presude ne znače da Ripple nije učinio ništa dobro. Tvrtka je donirala brojnim dobrotvornim organizacijama, uključujući donaciju u iznosu od 29 milijuna američkih dolara za javne škole u Americi. A dio misije tvrtke je učiniti prekogranična plaćanja pristupačnijima onima kojima su najpotrebnija.

Dakle, centralizirani negativac ili sila zauvijek – na kraju ćete donijeti konačnu presudu.

>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map