Solarna energija i blockchain tehnologija dijele isprepletenu sudbinu. Obje tehnologije brzo se prihvaćaju, a obje su daleko učinkovitije od svojih prethodnica. Solarna energija osigurava milijunima domova i poduzeća pristup čistoj obnovljivoj energiji. Vjerojatno poznajete nekoga tko u svom domu ima solarne panele ili ste se možda vozili u kućama u vašem susjedstvu s instaliranim solarnim pločama. Mnogi od tih domova pristojno zarađuju prodajom svoje neiskorištene električne energije natrag električnoj tvrtki. Ova je dobit povrh činjenice da ove kuće već dobivaju struju iz panela.

Sad zamislite da li bi vam ta osoba mogla izravno prodati svoju neiskorištenu električnu energiju. Vjerojatno biste postigli bolju ponudu. Pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da nemate pregovaračku snagu s dobavljačima energije kao jedan vlasnik kuće. Ovo je nova stvarnost zahvaljujući platformama koje se temelje na blockchainu Moćna knjiga, platforma koja sudionicima omogućuje izravno dijeljenje neiskorištene električne energije između korisnika.

Tokenizacija obnovljive energije glavni je korak naprijed za obje industrije. Blockchain tehnologija omogućila bi decentralizaciju energetskog gospodarstva. U vrlo bliskoj budućnosti možete vidjeti ovakav scenarij:

“Jutro Steve, možemo li vas gnjaviti zbog šalice šećera i 20.000 Watta da pokrenete naš AntMinerS9?”

Dijeljeni solarni

Postoje ozbiljne prednosti za glavne dobavljače energije koji implementiraju protokol zasnovan na blockchainu. Na primjer, dobavljači energije mogli bi koristiti sustav zasnovan na blockchainu za preciznije praćenje električne mreže. Grid Singularity je tvrtka koja je pionir na ovom polju. Ova integracija također bi mogla pomoći gurnuti glavne dobavljače energije u solarno polje.

Davatelji energije već su formirali Zaklada Energy Web za promicanje blockchain aktivnosti u sektoru. Članovi Zaklade dolaze iz devet država i uključuju glavne dobavljače energije kao što su Duke Energy i Electron. U svibnju 2018. ova je neprofitna organizacija uspjela osigurati 2,5 milijuna američkih dolara privatnih sredstava za poticanje svojih pothvata.

Solarne mreže zajednice

Solarne mreže zasnovane na blockchain-u također su zabilježile sve veće usvajanje. Lokalne vlasti žele ući u solarni vlak, a posebno jedan tim, Projekt Microgrid u Brooklynu, pionir je nove ere zajedničke tehnologije urbanih solarnih mreža.

Projekt sa sjedištem u Brooklynu ima međusobno povezanu solarnu mrežu koja opskrbljuje energijom pet zgrada. Neiskorištena energija zatim se prodaje susjednim zgradama izravnom peer-to-peer transakcijom. Sve se prati na blockchainu, a rezultati su bili nadahnjujući. Ovaj projekt otvara put zelenoj ekonomiji i možete se kladiti da drugi gradovi već razmišljaju o tome kako pokrenuti vlastite inicijative.

Studije su pokazale kako se brzo širi obnovljiva energija. Procjenjuje se da će polovina domova u EU imati solarni paneli instalirani do 2025. godine. Tehnologija solarnih mreža u zajednici mogla bi znatno ubrzati taj vremenski raspored.

Iako Power Ledger dominira naslovima, ni u kojem slučaju nije sam u industriji. U listopadu 2017. južnoafrički startup Sun Exchange dospio je na međunarodne naslove kada su tijekom svog ICO-a uspješno prikupili 1,6 milijuna dolara. Blokovske platforme solarne energije koje vrijedi provjeriti uključuju:

Conjoule

Conjoule sa sjedištem u Tokiju osnovan je u Innogy’s Innovation Hubu 2015. godine. Ova peer-to-peer solarna platforma uspjela je osigurati 5,3 milijuna dolara financiranja. Među investitorima bila je i Tokyo Electric Power Company. Stvarno postoji potreba za ovom tehnologijom kad se uzme u obzir količina neobnovljive energije koju Tokio koristi.

Proizvodnja električne energije u Japanu

Proizvodnja električne energije koja nije iz solarne energije u Japanu

Mreža+

Platforma Grid + zamisao je blockchain grupe sa sjedištem u New Yorku ConsenSys. Grid + pruža Teksasu čistiju i isplativije energetsku alternativu. Ova platforma koristi Ethereum blockchain i već je osigurala 29 milijuna dolara financiranja sjemenom.

Singularnost mreže

Grid Singularity stvara decentraliziranu razmjenu energije temeljenu na internetu koja koristi blockchain protokol. Ova platforma za nadzor energije sa sjedištem u Australiji osmišljena je da pomogne pružateljima usluga i tržišnim profesionalcima da koriste pametne ugovore za povećanje učinkovitosti.

Izmjena sunca

Sun Exchange zauzima drugačiji pristup tržištu pružajući platformu na kojoj ljudi mogu ulagati u stvaranje novih solarnih stanica. Do danas je projekt zabilježio velik uspjeh. Već su uspjeli izgraditi četiri solarne elektrane. Sun Exchange se također dobro financira; prikupili su 1,6 milijuna američkih dolara od početnih financijskih sredstava od raznih investicijskih grupa kako bi nastavili s njihovim naporima.

SolarCoin:

Zamislite da vam se plati kripto za vašu neiskorištenu energiju. Upravo tako funkcionira SolarCoin platforma. Korisnici su u mogućnosti transformirati svoju neiskorištenu sunčevu energiju u SolarCoin. Jedan SolarCoin jednak je 1MWh proizvodnje solarne energije.

Solarno rudarstvo

Rudari su također promatrali prednosti besplatne obnovljive solarne energije. Kao što ste već svjesni, rudarstvo kriptovaluta zadatak je koji intenzivno radi. Prema a studija provedeno 2017. godine, BTC rudarstvo činilo je više potrošnje energije od cijelog Novog Zelanda.

Solarne rudarske platforme nisu novi koncept, a brzo pretraživanje YouTubea hoće otkriti rudari koji su pokazivali svoje solarne platforme još 2015. godine. To je bilo puno prije nego što je kripto ludilo transformiralo BTC u ime domaćinstva. Danas rudarske platforme na solarni pogon dobivaju potporu na glavni način. Puno Reddit korisnici izražavaju zanimanje za stvaranje vlastitih rudarskih postrojenja na solarni pogon.

Korisnici Reddita raspravljaju o BTC rudarstvu na solarnu energiju

Korisnici Reddita na raspravi o BTC rudarstvu solarne energije

Troškovi solarne rudarske opreme

Prosječna rudarska oprema na solarni pogon može postati skupa, a to je znatno usporilo usvajanje. Trenutno, za pristojnu solarnu postavku tražite oko 6000 USD. Jednom kad počnete dodajte još 2000 do 5000 dolara po rudarskoj platformi, postaje lako vidjeti gdje je zastoj u usvajanju masovnih razmjera.

Solar Power and Blockchain Technology – maslac od kikirikija n ’Jelly

Brzo se bliži vrijeme kada će glavnina vaše energije biti osigurana od sunca, a ne od centraliziranog izvora. Decentralizacija tržišta pomoći će poticanju daljnjih istraživanja, inovacija i ulaganja. Blockchain tehnologija može tržištu pružiti bolji način rada i nadamo se da će se tržište i ubuduće pojavljivati ​​u budućnosti.