Najava da se Steve Wozniak probija u blockchain tako je nova oprema web stranica i dalje kaže “uskoro”. No, kao suosnivaču Applea, vjerojatno najinovativnije tvrtke našeg doba, je li čudno da se Wozniak kasno pojavljuje na blockchain sceni?

Zapravo, fasciniran je Bitcoinom od ranih dana, nazivajući ga “digitalnim zlatom”. Ali mnoštvo beskorisnih kriptovaluta i lažnih ICO-a natjeralo ga je da se suzdrži pri ulasku u blockchain pokretanje.

Još jedan div koji daje Blockchainu pečat odobrenja

S većim brojem banaka, multinacionalnih kompanija, pa čak i Facebooka i Amazona koji kupuju blockchain patente, ušli smo u razdoblje neviđenog usvajanja blockchaina. Neprijatelji blockchaina ukazali su na šutnju tehnoloških divova o tehnologiji, koristeći je kao dokaz prekomjerne hipe. Ali sada se velike tehnološke tvrtke trude dohvatiti početne istraživačke grupe i udvostručuju napore kako bi se pripremile za Web 3.0.

Web 3.0

Što je Web 3.0? https://coincentral.com/what-is-web-3-0/

Štoviše, regulacija se pomiče do točke u kojoj se veće korporacije i tradicionalni investitori osjećaju ugodnije. Budući da je SEC gotovo sve označio kao sigurnost, oni će samo pogriješiti zbog opreza. Pokrenut će sigurnosne tokene jer sigurnosni tokeni imaju prilično dobro uspostavljene zakone. Zapravo, u intervjuu s izvršnim direktorom Polymath-a Trevorom Koverkom rekao je:

„Zakoni o vrijednosnim papirima vrlo su rašireni. Jasno je što je sigurnost. Puno je sudske prakse, puno presedana koji su do danas uspostavljeni u Zakonu o vrijednosnim papirima iz 1933. godine. Puno je jasnoće što je vrijednosni papir, a što nije. Ono što predlažemo je da znamo koja su pravila, samo se pridržavajmo pravila. Žetoni mogu biti vrijednosni papiri, tako da vam nisu nužno potrebni novi otmjeni propisi. Samo se trebamo držati postojećih pravila onako kako im odgovara. “

Pa, je li to ono što Wozniaka uvodi u igru? Činjenica da pravila postaju postupno sve mutnija? Ne baš.

Što je sve opremljeno?

Equi tvrdi da je “konačni narušivač” tradicionalnog ulaganja rizičnog kapitala. Dakle, za razliku od ostalih blockchain startupa, Wozniak jasno stavlja do znanja da Equi zbog toga neće biti nova valuta. Niti će održavati bilo kakve pumpe i deponije kako bi napuhali cijenu. Tvrtka će prodavati dionice dionica u tvrtkama, radeći na tokenizaciji imovine iz stvarnog svijeta, poput nekretnina.

Equi

Početna stranica Equi

I zapravo, Equi već ima glavno mjesto koje surađuje s investitorima u nekretnine i drugu tradicionalno nelikvidnu imovinu. Zapravo je jedna od grupe Equi već navela cijelu stambenu zgradu za ulaganje s Bitcoinom.

Token Equi bit će jasan sigurnosni token, iako nije sigurno hoće li tvrtka lansirati u Sjedinjenim Državama ili ne. Wozniak je bio citirano u medijskim izvorima kao što je rekao da bi se Equi mogao pokrenuti na Malti i da se tvrtki svidio pozitivan stav koji je zemlja zauzela u vezi s blockchainom. “Neke zemlje [poput Malte] vrlo su pozitivne na isti način kao i na električna vozila”, rekao je.

Iako SAD možda nisu izravno zabranili blockchain kompanije ili ICO-ove, prema Halsey Minor iz VideoCoina, “ni oni nisu rekli da ste dobrodošli.” A to šalje puno novca u inozemstvo. Zapravo, ako se Equi registrira na Malti, pridružit će se stotinama drugih američkih tvrtki koje rade isto. “VideoCoin je tvrtka registrirana na Kajmanskim otocima”, kaže Halsey.

Što Steve Wozniak iznosi na stol?

Možda je bolje postaviti pitanje što ne donosi na stol. Kao suosnivač Applea, poznatog izumitelja i računalnog inženjera, Wozniak je jedan od pionira osobnog računala. Također je jedan od prvih pionira koji je predsjedao ranim danima interneta.

Osim bogatog iskustva i priznanja, ugleda i vjerodostojnosti, Wozniak donosi nezaustavljiv nagon za kontinuiranim učenjem i fascinacijom novom tehnologijom. Opisao je blockchain tehnologiju kao previše složenu da bi je se moglo razumjeti u jednom danu (sretno onda nama ostalima). Kaže da što više čitate o tome i vidite da to djeluje, to konačno ima smisla.

Wozniak je također nekoliko puta uspoređivao Ethereum s Appleom. Na način na koji se njihova platforma otvorila za programere svih pruga kako bi se na njoj nadovezali i unijeli više inovacija na stol, Ethereum to čini za DApps, pružajući programerima alate za izgradnju vlastitih aplikacija, od poput CryptoKitties do IDEX-a.

Slika putem početne stranice Cryptokitties

Slika putem početne stranice Cryptokitties

Iako, Bitcoin, vjeruje da je u svojoj klasi. S onim što biste mogli nazvati sklonošću tehnologiji, Bitcoin mu je privukao pažnju uglavnom zbog matematike. Također mu se sviđa što nema centraliziranu komponentu ili poznatog tvorca. “Matematika je za mene poput prirode”, jednom je rekao i “Bitcoin je još uvijek digitalno zlato.”

Omotavanje

Od tehnologije do filantropije, inovacija do obrazovanja, Wozniak je na glasu kao najmoderniji čovjek koji prlja stvarne stvari. Sada se čini da je željan pokrenuti četvrtu industrijsku revoluciju i činiti ključni dio onoga što dolazi s blockchain tehnologijom.

Dakle, iako je možda uvijek najpoznatiji po svojim Appleovim danima, Wozniakova knjiga još nije gotova, ima još puno poglavlja koja slijede i revolucionarnih izuma koje treba slijediti.