Svaki Tether potpomognut je USD, neslužbenim zahtjevima revizije

FSS zabija vrat za Tether

Nakon tjedan dana provjere da je njegov stabilcoin, Tether, korišten za umjetno napuhavanje Bitcoina na 20.000 dolara, Tether Ltd. bi mogao biti slobodan. Financijski pregled provodi odvjetničko društvo Freeh, Sporkin & Sullivan LLP (FSS) tvrdi da je svaki USDT u potpunosti poduprt ekvivalentnom rezervom u USD.

“FSS je uvjeren da neopterećena imovina tvrtke Tether premašuje saldo potpuno zaštićenih USD veza u optjecaju od 1. lipnja 2018”, zaključuje odvjetničko društvo u svom izvješću.

Odvjetničko društvo, čiji je suosnivač bivši direktor FBI-a Louis Freeh, kaže da Tether Ltd. između svoja dva bankovna računa drži 2,54 milijarde dolara gotovine. Ova suma nagomilava i zapravo nadmašuje USDT u vrijednosti od 2,53 milijarde USD u optjecaju od 1. lipnja.

„Drago nam je da imamo neovisnu provjeru ovoga kako bismo odgovorili na neka od pitanja koja je postavila javnost. Ni na koji način nismo gotovi s našim naporima da promoviramo povećanu transparentnost u tvrtki Tether ”, rekao je izvršni direktor tvrtke Tether Jan Ludovicus van der Velde kao odgovor na nalaze.

Komentari Van der Veldea čitaju se kao uzdah olakšanja, jer čini se da FSS-ovi nalazi oslobađaju Tethera od bilo kakve prljave igre.

Postoji samo nekoliko kvalifikatora ovih nalaza, neke koje FSS bilježi u svom izvješću. Čini se da ova upozorenja sugeriraju da jasnoća izvješća nudi samo trunku transparentnosti, pogled na Tetherove operacije koji jedno oko ostavlja otvorenim, dok drugo ostaje zatvoreno.

Za početak, „FSS nije računovodstvena tvrtka i nije izvršio gore navedeni pregled i potvrdu koristeći općeprihvaćene računovodstvene principe”, navodi odvjetničko društvo u svom izvješću, dalje upozoravajući da se njihovi nalazi “ne bi trebali tumačiti kao rezultat revizije . ” Kasnije dodaje da su razgovori putem telefona i osobni razgovori s bankarskim osobljem “pretpostavljali, bez daljnjeg ispitivanja, da je osoblje banke koje je davalo potvrde bilo propisno ovlašteno za davanje takvih potvrda i da su potvrde bile točne”, što znači da FSS nikada nije izravno pregledavao Tetherove posjede, već ih je potvrđivao usmenom predajom.

Eugene Sullivan, jedan od partnera odvjetničkog ureda, navodno je i savjetodavni odbor jedne od dotičnih banaka.

Izvještaj je bio sve samo ne službeni i vrijedi napomenuti da je Tether posebno tražio odvjetničko društvo kako bi pregledao njegove financije, a ne provodio službenu reviziju.

Zapravo, Tether je više puta odbio podvrći se službenoj reviziji. Glavni savjetnik tvrtke Tether Ltd., Stuart Hoegner, tvrdi da je to zato što tvrtka jednostavno ne može proći tradicionalne načine kako bi potvrdila svoje financije. Za njega to nije simptom Tetherove nespremnosti; to je simptom nespremnosti institucionalnih računovodstvenih tvrtki.

“Suština je da se revizija ne može dobiti”, rekao je u intervjuu za Bloomberg. “Velike četiri tvrtke anatema su toj razini rizika. Prihvatili smo ono što mislimo da je sljedeća najbolja stvar. “

Sljedeća je najbolja stvar slična reviziji koju je Tether dobio od Friedman LLP-a još u rujnu prošle godine. Kao i FSS-ovo izvješće, i Friedmanov je sadržavao izjave o odricanju odgovornosti u vezi s njegovom akreditacijom i smatra se neslužbenim. Zbog njegove uloge u provođenju revizije, Friedmana je ranije ove godine poticao CFTC Sjedinjenih Država zajedno s Tetherom i Bitfinexom.

Za skeptike bi bilo koje izvješće moglo izgledati malo više od Tetherovog pokušaja da spasi lice i navuče masku prozirnosti, nastavljajući iste postupke koji su ga stavili u vruću vodu.

Pojačavajući žar javnosti, dvojica profesora sa sveučilišta u Teksasu, Austin, objavili su ovog tjedna istraživanje na 66 stranica koje tvrdi da je Tether korišten za manipulaciju cijenom Bitcoina na vrhuncu prošlogodišnjeg vrhunca. Prema nalazima profesora Johna M. Griffina i Amin Shamsa, „kupnje Tetherom tempiraju se nakon pada tržišta i rezultiraju znatnim rastom cijena Bitcoina“, što je „najkonzistentnije s hipotezom o opskrbi u kojoj se koristi Tether pružiti potporu cijenama i manipulirati cijenama kripto valuta. “

Studija govori o drugoj priči da su kriptozavjerenici papigali posljednjih godinu dana, da Tether nije u potpunosti poduprt dolarskim rezervama, a njegovi tvorci tiskaju USDT-ove kako bi kontrolirali promjene cijena Bitcoina. S obzirom na neslužbenu prirodu izvještaja FSS-a, koji je u suprotnosti s ovim tvrdnjama, oni koji se priklone Shamsu i Griffinu vjerojatno neće promijeniti mišljenje.

Za to bi bila potrebna službena revizija ili istraga vladine agencije. S obzirom na Tetherov otpor prvom i CFTC-ov poziv za Janurary, potonji će vjerojatno biti jedini način da se pruži neoboriv pregled operacija Tethera.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map