Postoji velika tranzicija u energetskom sektoru s tehnološkim inovacijama koje potiču rast EU raspodijeljeni energetski izvori (DER-ovi). DER-ovi u osnovi omogućuju pasivnim potrošačima energije da postanu potrošači. Jednostavno rečeno, potrošač je pojedinac koji je sposoban i proizvoditi i trošiti energiju. Kada potrošač ima viška energije, on ili ona može prodati višak svojim vršnjacima što rezultira peer-to-peer trgovanjem energijom.

Peer-to-peer trgovanje energijom

Trgovanje ravnopravnom energijom koncept objašnjava ideju peer-to-peer ekonomije. Ukratko, ekonomija dijeljenja. P2P trgovanje energijom stvara sustav u kojem potrošači mogu iskoristiti prednosti drugih korisnika koji proizvode više energije nego što je koriste. Oni koji imaju višak energije mogu jednostavno prodati višak svojim vršnjacima u novčanu korist, za razliku od skladištenja, umanjivanja ili izvoza u električnu mrežu.

Tradicionalno su velika postrojenja za proizvodnju energije zadržala monopol nad elektroenergetskim sustavima i proizvodnjom električne energije. Stoga zadovoljavaju velik dio potražnje. Međutim, procjene otkrivaju da se velik dio potražnje za energijom može zadovoljiti obnovljivim izvorima energije poput plime i oseke, vjetra, sunca i geotermalne energije. Ovdje dolazi do P2P trgovine energijom.

Vršnjaci u lokalnom distribucijskom sustavu električne energije mogu trgovati energijom izravno među sobom bez ometanja konvencionalnih davatelja energije. Uobičajena trgovina energijom uvijek je jednosmjerna. Električna energija prenosi se od generatora velikih razmjera do potrošača, često na velike udaljenosti. U međuvremenu, novac ide u suprotnom smjeru.

Međutim, P2P trgovanje olakšava rast novog energetskog tržišta koje malim korisnicima omogućuje aktivnu trgovinu energijom u stvarnom vremenu. Time omogućava ravnotežu između stvaranja i proizvodnje energije sa potrošnjom i potražnjom unutar mreže.

Blockchain vrijednost u P2P sektoru trgovine energijom

U travnju 2016. pojavile su se glasine da se na blockchainu dogodila prva transakcija trgovine energijom na svijetu. Točnije, transakcija se dogodila u Brooklynu u New Yorku. Vlasnik solarne krovne ploče stvorio je ideju da svoj višak električne energije proda susjedu. Komšiji je prodao nekoliko kilovat sati koristeći pametni ugovor zasnovan na Ethereum blockchainu.

Gornji slučaj predstavlja potencijalnu vrijednost koju bi blockchain mogao predstavljati za P2P sektor trgovine energijom. Današnje tržište energije sastoji se od velikog broja dobavljača i kupaca. Ovi sudionici mreže teže razmjeni goleme količine podataka i obavljanju raznih transakcija. Ovi procesi zahtijevaju visok stupanj standardizacije. Uvođenjem jedne blockchain platforme za cjelokupni ekosustav trgovanja energijom moglo bi se postići ova standardizacija.

Blockchain bi također mogao imati pozitivan učinak na ravnopravno trgovanje energijom iskorjenjivanjem brokera. Bilo koji potrošač na platformi za trgovanje energijom može postati trgovac i sam ponuditi svoj proizvod na platformi. To bi ostalim potrošačima olakšalo kupnju proizvoda na temelju energije koju odaberu. Također, cijene proizvoda bile bi znatno niže od cijena konvencionalnih dobavljača energije.

Upotreba pametnih ugovora iskorijenila bi potrebu za centralnim kliringom transakcija. Oba sudionika ugovora imat će transparentnost prije trgovine da će druga strana ispuniti zahtjeve transakcije. Stoga bi se i transakcije i namire dogodile trenutno i u stvarnom vremenu. To je ono što je poznato kao pametno upravljanje mrežom. Nadalje, iz pomalo složene mreže financijske trgovine mogu se izostaviti različiti procesi, pojednostavljujući financijska poravnanja.

Projekti P2P trgovanja energijom temeljeni na blockchainu

PowerLedger

PowerLedger je izravna i nepovjerljiva P2P platforma za trgovanje energijom koja podržava sve veći asortiman energetskih aplikacija. Njegov je primarni cilj riješiti neke od izazova s ​​kojima se suočava globalni energetski sustav. Oni uključuju kako obuhvatiti pojedince u stanovima visoke gustoće u ekonomiji DER-a i ponovno otkrivanje energetskih mreža koje podržavaju povezivanje DER-ova.

PowerLedger platforma za trgovanje energijom

Do sada PowerLedger podržava rastući popis aplikacija za trgovanje energijom, a neke su već u funkciji, a neke su u razvoju. Te aplikacije uključuju podršku za P2P trgovanje, autonomno upravljanje imovinom, distribuirano upravljanje tržištem, upravljanje električnim automobilima, između ostalog.

Jednostavno rečeno, PowerLedger pruža pojedincima priliku da ostvare novčani dob jednostavnim trgovanjem energijom. Trgovci primaju plaćanje u stvarnom vremenu putem automatiziranog i bez povjerenja usklađivanja sustava namire. Više informacija o PowerLedgeru i njegovom tokenu za trgovanje energijom možete pronaći u našem vodiču za početnike.

Elektron

Electron je trgovačko ime londonske tvrtke Chaddenwych Services Limited. Cilj mu je ponuditi rješenja za energetsko tržište na temelju jamstva blockchaina za sigurnu, robusnu i transparentnu platformu. To čini iskorištavanjem snage blockchaina da bi dizajnirao učinkovit i otporan sustav za energetsko tržište.

Platforma za trgovanje energijom Electron

Electron se sastoji od tima blockchain i energetskih stručnjaka koji koriste decentraliziranu tehnologiju za jačanje zajedničke infrastrukture energetskog sektora. Dizajniraju inovativne sustave kako bi podržali prelazak sektora na pametne mrežne sustave i nove tržišne norme, poput decentralizacije i digitalizacije.

Pruža fleksibilnu platformu za trgovanje energijom koja omogućuje suradničko trgovanje u trenutnom energetskom ekosustavu, kao i P2P i trgovanje mikro-mrežama. Također se želi omogućiti energetski projekti utemeljeni u zajednici koji koriste milijune DER-ova kako bi se maksimizirala vrijednost sustava. Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici Electrona.

Završne misli

Blockchain tehnologija omogućit će stvaranje P2P platformi za trgovanje energijom na kojima svi mogu trgovati, plaćati, pa čak i isporučivati ​​energiju drugima. Postojanjem ekonomski atraktivne infrastrukture, omogućene snagom Interneta, postoji potencijal za savršeno energetsko tržište u budućnosti. Iskorjenjivanje potencijalnih prijetnji poput prijevare i nedoličnog ponašanja od strane sudionika daje blockchainu veliki slobodan prostor u sektoru.

Trenutno je blockchain tehnologija koja ima velik potencijal za sektor trgovine energijom. Međutim, većina ovih potencijalnih slučajeva uporabe u početnoj je fazi. Može proći nekoliko godina prije nego što se postavi savršena blockchain arhitektura koja podržava neke od gore navedenih događaja. Ali sigurno, jednog dana, inovacija temeljena na blockchainu, koja nema svoj potencijal, može pokrenuti sektor trgovine energijom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me