U ovom članku razmatramo blockchain inicijativu Svjetske banke i sve veću popularnost blockchain obveznica. Iako je ovo relativno nov koncept, banke i vlade svih veličina počinju izdavati obveznice i mini obveznice temeljene na blockchainu. Ispitajmo ove slučajeve upotrebe i pokušajmo shvatiti kako bi ove promjene mogle utjecati na budućnost prikupljanja sredstava iz vlade.

Zašto Blockchain obveznice?

Prve obveznice opće države bile su izdan u Nizozemskoj 1517. godine. Od tada je ovaj oblik prikupljanja sredstava igrao integralnu ulogu u prikupljanju sredstava u javnom sektoru širom svijeta. Tradicionalne državne obveznice poslužile su kao veza između vlada i građana. Obveznice iz prošlosti obično su bile denominirane u vlastitoj fiat valuti određene države. To se, međutim, već počelo mijenjati pojavom blockchain obveznica.

Postoji niz razloga zbog kojih bi vlade na svim razinama mogle htjeti koristiti blockchain obveznice u odnosu na tradicionalne obveznice. Na primjer, upotreba blockchaina može eliminirati potrebu za nezavisnim tvrtkama i financijskim institucijama. Drugim riječima, blockchain tehnologija može izravno povezati izdavatelje (vlade) i primatelje (građane). Pogledajmo sada neke relevantne studije slučaja.

Blockchain obveznice Svjetske banke

U kolovozu 2018, Objavila je Svjetska banka planira pokrenuti prvu svjetsku blockchain obveznicu. Međutim, kriptovaluta se neće koristiti kao oblik plaćanja. To je vjerojatno zbog činjenice da još ne postoji široko usvojena državna digitalna valuta.

Nažalost, većina tih opcija smatra se Ponzijevim shemama. Stoga će se koristiti fiat valuta. 10. kolovoza 2018. Svjetska banka odredila je Australijsku Commonwealth Bank (CBA) kao jedinog aranžera dvogodišnjih obveznica. Organizacija želi prikupiti 50 milijuna AUD (što je protuvrijednost 36 milijuna USD).

Paul Snaith, menadžer tržišta kapitala Svjetske banke za riznice, rekao je da institucija surađuje s Microsoftom kako bi udovoljili tehničkim zahtjevima potrebnim za stvaranje njihovog softvera i platforme. Iako blockchain obveznice Svjetske banke nude obećavajući korak naprijed za investitore, važno je napomenuti da će svatko tko kupi obveznicu i dalje slijediti tradicionalni put.

Na primjer, svaki pojedinačni kupac još uvijek mora proći službeni postupak registracije. Uz to, sav novac prenosit će se odvojeno od blockchaina putem normalnih obvezničkih kanala.

Logotip Svjetske banke

Blockchain Svjetske banke: Svjetska banka planira postati prvi izdavač blockchain obveznica.

BNP Paribas mini obveznice

Pokušaj blockchaina Svjetske banke da postane prvi globalni izdavač blockchain obveznica prilično je postignuće, ali nije jedina velika financijska institucija koja radi na takvoj inicijativi. BNP Paribas, najveća francuska banka i 8. najveća banka na svijetu, također ima sličan program u radovima. U 2016. godini ova je banka započela izgradnju i testiranje blockchain platforme kako bi omogućila privatnim tvrtkama izdavanje miniobveznica.

BNP Paribas Securities Services, skrbnička banka, aktivno razvija rješenje koje može voditi evidenciju o svim izdavanjima mini obveznica, kao i promjenama vlasništva. Banka se također udružila s tri francuske tvrtke kako bi nastavila svoj konačni cilj stvarne provedbe. To je uključivalo dvije tvrtke za obnovljive izvore energije, kao i investicijsku platformu nazvanu SmartAngels, koja je radila na stvaranju prve pilot platforme.

Prema članku iz veljače 2018., Johann Palychata, voditelj blockchaina u odjelu digitalne transformacije BNP Paribas Securities Services, rekao je da potrebna su dodatna poboljšanja integrirati blockchain s postojećim tržišnim praksama i dionicima. Palychata je također naveo potrebu za regulatornim promjenama kako bi široko usvajanje postalo stvarnost.

Nije bilo mnogo ažuriranja u vezi s mogućnošću BNP Paribasove stvarne primjene blockchain mini obveznica. Bez obzira na to, BNP Paribas također donosi blockchain inovacije u druga područja financija, poput upravljanja imovinom. U siječnju 2018, Najavila je uprava BNP Paribas Asset da je koristio blockchain tehnologiju BNP Paribas Securities Services za provođenje uspješnog ispitivanja raspodjele fondova temeljenih na blockchain-u u Luksemburgu.

BNP Paribas logo

BNP Paribas testira platformu za blockchain mini obveznice.

Berkeley, Kalifornija: First Blockchain Bond Municipality?

Kada je riječ o izdavanju obveznica, većina ljudi vjerojatno prvo pomisli na međunarodne institucije poput Svjetske banke ili velike banke poput BNP Paribas. No, lokalne samouprave također imaju ovlasti i sposobnost izdavanja obveznica. Sada lokalne i državne vlasti širom svijeta počinju primjenjivati ​​razna blockchain rješenja.

U svibnju 2018. gradsko vijeće Berkeleyja u Kaliforniji izglasalo je pomak prema projektu zbog kojeg će prva općina ponuditi blockchain obveznice. Ono što ovu inicijativu čini zanimljivom jest činjenica da bi smanjila prag ulaganja za sve investitore. Tipično je minimalno ulaganje u komunalne obveznice 5.000 USD. Suprotno tome, Berkeleyev program omogućio bi ljudima da kupe obveznice za znatno manje iznose (tj. 10 ili 25 USD) za potporu projektima u zajednici.

Ovaj je koncept sličan načinu na koji su projekti kriptovaluta smanjili ili čak eliminirali minimalni iznos sredstava potreban za sudjelovanje u ICO-ima. Uz to, grad planira izdati obveznice u dolarima. Također postoji mogućnost da grad može stvoriti vlastiti žeton, nudeći građanima dvije opcije valute.

Zamjenik gradonačelnika Berkeleyja Ben Bartlett rekao je Bloombergu da je zaobilaženje Wall Streeta jedan od motivacijskih čimbenika grada. Ako je ova inicijativa uspješna, mogla bi postaviti model u kojem vlade više ne ovise o uslugama koje nude tradicionalna tržišta dužničkog kapitala. Za grad Berkely neke od mogućih inicijativa uključuju ICO za povoljne stanove uz potporu muni bond-a. Grad je već udružio se s tehnološkim startupom pozvan Neighbourly kako bi ovu viziju ostvario.

Fotografija zgrade u kampusu UC Berkeley

Smješten u području zaljeva San Francisco, Berkeley je sveučilišni grad poznat po svojim tehničkim inovacijama.

Trendovi i za poneti

Blockchain obveznice i mini obveznice mogu promijeniti budućnost financiranja obveznica. Vlade i banke nisu brzo iskoristile kriptovalute u izdavanju ili plaćanju obveznica, ali to bi mogla biti mogućnost u budućnosti.

Tek treba utvrditi jesu li vlade i financijske institucije čvrsto u taboru “blockchain, ali ne i bitcoin”. Bez obzira koristi li se fiat ili kripto, blockchain obveznice stvaraju još jedan potencijalni slučaj upotrebe decentraliziranih tehnologija. Što je najvažnije, oni predstavljaju veliki korak naprijed za usvajanje blockchain tehnologije.