Blockchain tehnologija predstavlja jedinstvene prijetnje organizacijama za provođenje zakona. Ova nova tehnologija omogućuje svakome prijenos sredstava na međunarodnoj razini, a u mnogim slučajevima i anonimno. Kriminalci također prepoznaju tu sposobnost i nastavljaju tražiti nove načine da integriraju te značajke u svoje ilegalne aktivnosti. Iako vijesti često bacaju svjetlo na zlobne radnje kripto korisnika, važno je razumjeti i kako ova tehnologija stvara jedinstvenu priliku za razvoj blockchain strategija provođenja zakona.

U prvim danima kriptografije, mnogi su ljudi vjerovali da je Bitcoin neprativ i anoniman, a to nisu ni slutili Bitcoin se prodaje za PayPal. Kripto investitori sada znaju da to nije slučaj. Danas na tržištu postoji više platformi za praćenje blockchaina. Te platforme, kao što su Kanalizacija, pružiti bilo kome sredstva za istraživanje transakcija na blockchainu.

Blockchain platforme za praćenje pomažu pojedincima i organizacijama da bolje prate aktivnosti na blockchainu u stvarnom vremenu. Ovi su alati korisni u praćenju neobičnih transakcija, ali zbog svoje civilne prirode ne mogu raskrinkati identitet vlasnika određenog kripto-novčanika.

Ta je želja za više informacija o blockchainu dovela do razvoja niza strategija provođenja zakona o blockchainu. Za razliku od svojih prethodnika, ove platforme nastoje pružiti policiji dodatnu funkcionalnost. Ispod je nekoliko najvažnijih platformi za gledanje.

Bitfury: Kristal

Popularna platforma za kriptovalute Bitfury pokrenula je svoj Crystal sustav u siječnju ove godine. Crystal je sve-u-jednom Bitcoin alat za analizu blockchaina posebno dizajniran za upotrebu u organizacijama za provođenje zakona. Program pruža blockchain sustav za provođenje zakona koji uključuje naprednu tehnologiju mapiranja i grupiranja podataka.

Crystal prati Bitcoinov blockchain u stvarnom vremenu. Te se informacije sortiraju i grupiraju na temelju podataka o transakcijama. Program omogućuje provođenju zakona da vide zlonamjerne ili sumnjive transakcije između više Bitcoin računa. Tvrtka se hvali da njihov proizvod može s velikom točnošću identificirati i pratiti kriminalne radnje na blockchainu.

Sustav omogućuje grupiranje podataka u vezi s određenim entitetom. U blockchain zajednici ove je podatke teško utvrditi. Ovaj se scenarij događa kada pojedinac koristi više novčanika za slanje transakcija. Crystal prepoznaje ove uzorke i automatski oblikuje korisnički identitet na temelju aktivnosti.

Crystal putem početne stranice

Crystal putem početne stranice

Bitfury je želio jednostavan sustav koji sadrži sučelje prilagođeno korisniku. Uz to, sustav svakoj transakciji odobrava detaljnu ocjenu rizika. Te ocjene pružaju istražiteljima sredstva za ocjenu valjanosti transakcije. Sustav pruža ove informacije praćenjem tisuća sumnjivih Bitcoin adresa.

Na primjer, organi za provedbu zakona dobivaju obavijest kada poslana sredstva idu na, recimo, adresu povezanu s tamnom mrežom. Sustav također raspetljava podatke, što otkriva kada raspodjela sredstava obuhvaća nekoliko entiteta.

Leonovus

Kanadska tvrtka Leonovus nedavno je predstavila svoj najnoviji alat za provođenje zakona: Blockchain Evidence Locker. Suočen s rastućom potražnjom za pohranom digitalnih dokaza, Leonovus vjeruje da oni imaju rješenje.

Danas se agencije za provođenje zakona nalaze u jedinstvenom scenariju: velika većina dokaza su digitalni. Ovi digitalni dokazi zahtijevaju sigurne metode čuvanja. Sve, od zaplijenjenih računalnih dokaza, pa sve do snimki tijela tijela, treba pohraniti u nepromijenjenom stanju. Trenutna metoda čuvanja ovih podataka ostavlja mnogo željenog jer zakonodavni službenici ne mogu provjeriti da dokazi nisu pregledani, izmijenjeni ili podmetani tijekom prijelaznog razdoblja između uhićenja i suđenja.

Leonovusov Blockchain Evidence Locker jedinstveno izvršava ovaj zadatak. Platforma koristi blockchain za distribuciju informacija na siguran i lako dostupan način. Transparentna priroda sustava sprječava uljeze da promijene dokaze. Uz to, sustav vremenski označava sve dokaze s time tko je pregledavao informacije i kada ih je gledao.

Postojeći sustav zahtijeva od službenika za provođenje zakona da održavaju detaljan lanac skrbništva za sve digitalne dokaze. Trenutno ovaj postupak troši velike količine resursa. Blockchain Evidence Locker automatizira ovaj postupak korištenjem tehnologije pametnih ugovora. Još jedna sjajna značajka koju je Leonovus uključio je sposobnost revizora da pregledavaju i provjeravaju prikupljene podatke u stvarnom vremenu.

Blockchain Evidence Locker ima brojne agencije za provođenje zakona koje pokazuju interes za platformu. Tvrtka je ovog mjeseca najavila suđenje temeljeno na plati, a već su se registrirale neke agencije za provođenje zakona širom svijeta.

Blockchain savez

Uz softverska rješenja, agencije za provođenje zakona nastavljaju prikupljati svoje resurse za borbu protiv novih prijetnji s kojima se suočavaju na globalnoj razini. Višestruke skupine za provođenje zakona zasnovane na blockchainu dijele informacije. The Blockchain savez trenutno prikazuje preko 50 registriranih članova, od kojih mnogi čine ove skupine.

Platforma je na scenu stupila u listopadu prošle godine, nakon nekoliko kripto slučajeva visokog profila. Tvrtka navodi da je resurs za blockchain zajednicu da razumije interese i zabrinutosti državnih agencija. Savez nastoji educirati agencije za provođenje zakona o tome kako se najbolje boriti protiv sve veće upotrebe kriptovaluta u globalnim kriminalnim aktivnostima.

Programeri ove blockchain platforme za provođenje zakona vjeruju da je izravna edukacija službenika za provođenje zakona prvi korak u ublažavanju njihovog straha i tjeskobe oko nove tehnologije. Danas platforma pruža otvoren i koristan dijalog između stručnjaka iz industrije i službenika za provođenje zakona.

Sigurnosni tokeni

Sigurnosni tokeni mogu biti još jedna mogućnost koju službenici za provedbu zakona mogu razmotriti. Za razliku od tradicionalnih tokena, ovi tokeni sadrže KYC i AML propise izravno u svom kodiranju. Ovo uklanja anonimnost iz kripto prostora. Vlasti vjeruju da ovaj pristup može smanjiti upotrebu kriptografije u ilegalnim aktivnostima.

Iako su još uvijek novi u kripto prostoru, ovi novčići i dalje bilježe sve veće usvajanje. Ova evolucija stvara kriptovalute koje se uklapaju u trenutne financijske propise. Ovi propisi zahtijevaju od korisnika pružanje relevantnih podataka, uključujući njihov pravi identitet. Mnogi vjeruju da su ti tokeni presudni u smanjenju količine ilegalnih aktivnosti u prostoru.

Blockchain strategije za provođenje zakona

Kako usvajanje kriptografije nastavlja svojim putem, nesumnjivo će se povećavati interes za područja praćenja i praćenja blockchain transakcija. Agencije za provođenje zakona traže nove alate za borbu protiv naprednih kriminalaca. Ulog je velik, pogotovo ako uzmete u obzir količinu kriptovalute koju su vlade već zaplijenile.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me