U kripto prostoru i dalje se pojavljuje više nezamjenjivih koncepata tokena na tržištu. Ovi se tokeni razlikuju od njihovih zamjenjivih kolega po tome što nisu zamjenjivi. Zamislite nezamjenjive tokene kao jedinstvene u svijetu. Oni obično predstavljaju digitalnu imovinu ili stvarni kapital i nisu jednaki. Stoga, za razliku od recimo Bitcoina, ne predstavlja svaki žeton jednaku vrijednost.

Nematerijalna imovina

Američki dolar još je jedan primjer zamjenljive imovine. Nije važno mijenjate li dolar u džepu za bilo koji drugi postojeći dolar. Osim u rijetkim slučajevima pogrešni otisci, bez obzira na podrijetlo vašeg dolara, on će i dalje biti jednak samo jednom dolaru u vrijednosti.

Važnost nematerijalnih žetona

Nezamjenjivi tokeni služe bitnoj svrsi unutar kripto prostora. Ti su tokeni stvoreni da predstavljaju određeno sredstvo koje ima određenu vrijednost u digitalnom ekosustavu. Mogu se držati virtualno ili mogu predstavljati stvarne predmete kao što su nekretnine, dokumentacija ili čak osoblje.

U prošlosti, avatari za video igre, virtualne nekretnine, i ostali proizvodi za digitalne igre prodani su za milijune. U jednom slučaju, učitelj jezika pod imenom Ailin Graef prodao komad virtualnog vlasništva iz igre Second Life za milijun dolara. Iako ovo zvuči rijetko, zapravo je puno češće nego što mislite. Jedan studija stavlja tržište virtualne imovine videoigara na više od 50 milijardi dolara godišnje. Tko je rekao da je igranje video igara gubljenje vremena?

IBM istražuje nefungibilne tokove

Nezamjenjivi tokeni jedinstveni su i ne mogu se duplicirati ili krivotvoriti. Sposobnost autentifikacije bez potrebe za organizacijama trećih strana daje nezamjenjivim tokenima značajnu prednost u odnosu na prethodne sustave provjere. Uklanjanjem potrebe za provjerom treće strane, nezamjenjivi tokeni omogućuju razvoj novih i inovativnih strategija vlasništva.

Računalni div IBM nedavno je najavio platforma koji bi koristio nezamjenjive tokene u kombinaciji s RFID tehnologijom za praćenje prodaje automobila. Uz to, platforma predlaže korištenje iste tehnologije primijenjene za automatsku registraciju.

Tokeniziranjem stvarnih dobara dobivate sposobnost prijenosa bez trenja.

Zamislite da prodate svoj automobil. Trenutno se ovaj postupak sastoji od brojnih koraka, uključujući prikaz vašeg lokalnog DMV-a s vašim osobnim dokumentom, registracijom i vlasništvom. Osoba koja kupuje vaše vozilo također mora doći na isto mjesto sa sličnom dokumentacijom.

Postupak može biti izuzetno dugotrajan. Ako je vaš automobil bio tokeniziran, mogli biste samo prihvatiti plaćanje predmeta i prenijeti ga preko tokena koji predstavlja vlasništvo nad vozilom. Upravo je ova ekonomska aktivnost bez trenja privukla pozornost mnogih startupa u industriji temeljenih na blockchainu.

Tokeniziranje imovine iz stvarnog svijeta

Kao što ste mogli zamisliti, sposobnost virtualnog predstavljanja predmeta može se primijeniti na gotovo sve na svijetu. Nezamjenjivi tokeni bilježe proširenu uporabu u tokenizaciji imovine iz stvarnog svijeta. Vaš bi dom mogao predstavljati jedinstveni nezamjenjivi digitalni token. Možete jednostavno prenijeti, prodati ili potvrditi vlasništvo nad nekretninom, a da ne morate ući u trag izvornom dokumentu. Sve što trebate bilo bi vaše virtualno djelo.

Tokenizacija nekretnina već je započela, a brojne blockchain startupe tvrde da će ovu zadaću izvršiti s lakoćom. Blocksquare jedna je takva platforma koja nudi ove usluge javnosti. Platforma koristi PropTokens za predstavljanje određenog svojstva.

Vlasništvo Blocksquare

Vlasništvo Blocksquare

Iako koncept tokeniziranja nekretnina zvuči impresivno, još uvijek postoje neke zakonske prepreke koje morate preskočiti kako bi ove platforme mogle usvojiti velike razmjere. Kao prvo, tokenizirane platforme za promet nekretninama moraju pronaći način da se pridržavaju brojnih i često različitih zahtjeva lokalnog tržišta nekretnina.

Zemlje, države, pa čak i županije imaju svoje zakone o nekretninama. Ova diferencirajuća struktura znači da će za uspjeh tokenizirane platforme za promet nekretnina morati ponuditi neki oblik lokaliziranog upravljanja. Na taj se način tokenizacija može uspješno primijeniti.

Vlade se trude za nefungibilne tokene za digitalizaciju zapisa

Vlade gledaju na nezamjenjive tokene kako bi pomogle smanjiti neučinkovitost utvrđenu u trenutnim sustavima zemljišnih knjiga. U siječnju ove godine, Vermont grad South Burlington počeo je koristiti blockchain zasnovan zemljišna knjiga. Sustav koristi nezamjenjive tokene kako bi svakom naslovu zemljišta dao jedinstveni digitalni potpis. Program je bio toliko uspješan da Vermont želi uspostaviti neke dodatne programe temeljene na blockchainu.

Protokol ERC-721

Najpopularnija platforma koja se koristi za razvoj nezamjenjivih tokena je Ethereumov ERC-721 protokol. Ovaj nezamjenjivi protokol tokena postao je popularan u prosincu prošle godine zahvaljujući igri Cryptokitties koja se temelji na Ethereumu. Ova igra korisnicima omogućuje kupnju, trgovinu i prodaju jedinstvene digitalne imovine u obliku virtualnih mačaka.

Slika putem početne stranice Cryptokitties

Slika putem početne stranice Cryptokitties

Cryptokitties koristi protokol ERC-721 kako bi osigurao da je svaka virtualna imovina jedinstvene prirode. Igra je postala izuzetno popularna tijekom studenog 2017., a u jednom je trenutku ogroman broj korisnika rezultirao masovnim zagušenja na Ethereum blockchainu. Bez obzira na ta kašnjenja, Cryptokitties su pomogli svijetu pokazati mogućnosti i potencijal zarade virtualne imovine. U jednom slučaju, korisnik Cryptokittiesa prodao njihova virtualna mačka za više od 100.000 USD.

Nepogrebljivi tokeni u porastu

Nezamjenjivi tokeni kritična su komponenta u digitalizaciji gospodarstva. Sticanje mogućnosti virtualnog predstavljanja jedinstvene imovine važan je korak prema daljnjoj integraciji blockchain tehnologije na naše tržište. Nezamjenjivi tokeni i dalje bilježe sve veće usvajanje jer se njihove prednosti prikazuju na tržištu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me