Mnogo je zanimanja bilo oko Lightning Network-a i njegovih sposobnosti da pomognu u rješavanju problema skalabilnosti Bitcoina. Korisnici bitcoina ozbiljno trebaju olakšanje od trenutnih naknada za transakcije i vremenskih kašnjenja, a mnogi u kripto zajednici gledaju na Lightning Network kao na svoju spasonosnu milost. Uzmimo trenutak da ispitamo ovaj revolucionarni protokol i kako je nastao.

Što je Lightning Network?

Lightning Network funkcionira kao Layer 2 protokol koji omogućuje otvaranje osobnih portala za plaćanje. Ovi portali mogu slati i primati neograničene transakcije bez zavaravanja BTC blockchaina.

To se postiže ne slanjem podataka izravno u blockchain dok se portal ne zatvori. To značajno smanjuje zagušenja BTC blockchaina.

Postoje neka svojstvena pitanja s ovim izgledom koja se moraju rješavati kako se tržište dalje razvija. Kako se usvajanje kriptografije nastavlja širiti, lako bismo mogli doći do točke kada bi ti portali za plaćanje mogli postati toliko popularni da i oni počinju dodavati zagušenja na mrežu.

To neće nužno postati zabrinutost godinama, ostavljajući programerima LN-a dovoljno vremena za konfiguriranje ažuriranja.

bitcoin-tansaction-naknade-putem-trustnodes

BTC naknade za transakcije putem Trustnodes-a

Bijela knjiga o mreži groma

Bijeli papir o Lightning Network izdali su 14. siječnja 2016. Joseph Poon i Thaddeus Dryja. Međutim, koncept mreže munje star je koliko i sam BTC. U izdanju BTC softvera tvrtke Satoshi Nakomoto iz 2009. godine, Bitcoin 0.1 sadržavao je nacrt sirovog proizvoda kodirati koji bi se mogao koristiti za ažuriranje transakcija prije njihovog objavljivanja na blockchainu.

Koncept je proširen 2013. godine kada je Mike Hearn objavio daljnji članak obrazloženje teorije u biltenu o razvoju Bitcoina. Zanimljivo je da ova rana teorija izražava višestranske kanale plaćanja, funkcionalnost koja još nije postignuta trenutnim protokolom Lightning Network.

Godinu dana kasnije, Bitcoin Lightning Network bijeli papir je pušten putem posta GitHub. White paper je opisao razloge trenutnih problema s skalabilnošću.

“Bitcoin blockchain veliko obećava za distribuirane glavne knjige, ali blockchain kao platforma za plaćanje sam po sebi ne može pokrivati ​​svjetsku trgovinu u bilo kojem trenutku u bliskoj budućnosti” – Whitening Network White Paper.

Protokol izvan lanca

Bijela knjiga tvrtke Lightning Network kombinirala je brojna rješenja kako bi stvorila protokol izvan lanca koji je osiguravao pravednost pomoću unaprijed definiranih pravila. Ako bi jedna strana u transakciji pokušala varati recimo, šaljući stari saldo, mreža automatski dodjeljuje drugoj strani sredstva varalice. Ta su ekonomska odvraćanja kritični dio Munjske mreže.

Trenutno postoje tri glavna razvojna tima koja rade na mreži munje. Svaki tim koristi svoj vlastiti jezik kodiranja, ali slijedi skup unaprijed definiranih pravila nazvanih BOLT-ovi (osnova mreže munje) kako bi osigurali da njihovi projekti zadrže interoperabilnost. Interoperabilnost je glavna briga za programere jer bi svi budući prijenosni računari trebali biti razvijeni uz neke zajedničke osobine.

BOLT-ovi omogućavaju razvojnim timovima da rade samostalno, ali i dalje zadržavaju jedinstvenost na projektu. To je omogućilo Lightning mreži da se razvija mnogo bržim tempom nego što se prije mislilo da je moguće.

Lightning Labs – Lightning Network Daemon (GO)

Razvojni tim Lightning Labs bio je jedan od prvih koji je vidio potencijal u Lightning Network. Elizabeth Stark, izvršna direktorica tvrtke, već je bila snažno uključena u BTC tržište i mnogi su je smatrali velikim zagovornikom decentralizirane ekonomije.

Lightning Labs privatna je tvrtka sa sjedištem u San Franciscu u Kaliforniji. Prema javnim evidencijama, tvrtka je osnovana 2016. godine.

Izvršna direktorica Lightning Labs Elizabeth Stark putem KryptoMoney-a

Izvršna direktorica Lightning Labs Elizabeth Stark putem KryptoMoney-a

Lightning Labs je najdalji u razvoju Lightning Network-a. Njihova platforma je već u beta testiranju i vidi upotrebu na Bitcoin Mainnetu.

Platforma nije savršena i korisnici se upozoravaju da ne šalju velike količine BTC-a dok njihova platforma ne bude dovršena. Bez obzira na ovu činjenicu, mreža Lightning Labs doživljava globalno usvajanje u impresivnim razmjerima.

ACINQ – Eclair (Scala)

Razvojni tim ACINQ također igra važnu ulogu u razvoju Lightning Network-a. ACINQ je stvorio Lightning protokol posebno za mrežu poznatu kao Eclair. To je učinjeno korištenjem programskog jezika Scala za razliku od GO programskog jezika Lightning Network-a.

Francuski ACINQ osnovan je 2014. godine kao posao s BTC uslugama. ACINQ je dospio na naslovnice kada su postali prvi razvojni tim koji je početkom godine objavio mobilni novčanik Lightning Network. Novčanik Eclair bio je veliki korak naprijed u smislu jednostavnosti upotrebe, ali nakon samo tjedan dana rada, tvrtka je bila prisiljena obustaviti projekt zbog nemogućnosti pristupa kodiranju nakon gubitka privatnih ključeva.

Projekt Elements – C-Lightning

Razvojni tim projekta Elements mreža je GitHub programera koji aktivno rade na C-Lightning verziji protokola Lightning Network.

Projekt Elements prvenstveno je usmjeren na stvaranje korporativnih bočnih lanaca koji bi mogli funkcionirati unutar ekosustava Lightning Network. Ovaj bi koncept mogao pomoći u daljnjem prihvaćanju BTC-a na veliko, jer bi korporacije imale velike koristi od sustava poput ovog.

Zabrinutost mreže munje

Potreba za Lightning mrežom vrlo je stvarna u kripto prostoru, ali još uvijek postoje neke zabrinutosti koje se moraju riješiti prije masovnog usvajanja. Zabrinutost u vezi s mogućnostima buduće centralizacije Mreže rasvjete je vrlo velika stvaran.

Već postoji niz prevladavajućih kanala plaćanja koji počinju utjecati na mrežu. Ako se ne adresira, korisnici bi u osnovi samo trgovali naknadama iz BTC mreže s naknadama od domaćina kanala za plaćanje; uopće nije ono što je prvotno planirano za ovu tehnologiju.

Budućnost bi mogla biti svijetla

Ako programeri LN-a budu mogli rješavati ove probleme na vrijeme, mogli bi biti upravo ono što kripto prostor traži. Bitcoin nije jedina kripto krila koja gleda prema Mreži rasvjete jer je Stellar također najavio implementaciju u radove. Izgleda kao da je Lightning Network ovdje da bi ostao.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me