Dobrotvorne organizacije to imaju prilično teško. Kao da nije bilo dovoljno teško uvjeriti slučajne strance da posegnu u novčanike radi filantropskih djela, neprofitne se organizacije također moraju natjecati jedna protiv druge. Redovito se suočavaju s umorom donatora, apatijom, ekonomskim padom i kritikama zbog izbora potrošnje. Dakle, prihvaćanje donacija bitcoina moglo bi biti još jedan dobrodošao tok prihoda dobrotvornim organizacijama koje se bore održati na površini.

Ali kako to djeluje?

Biti čujan u prepunom prostoru

Većina pristojnih ljudi vjeruje u doniranje u dobre svrhe, barem svako malo. 61 posto Britanaca donirao je, na primjer, 2016., a 2015. je bila najizdašnija godina u Sjedinjenim Državama, s donacijama koje su se sramile 4 milijarde dolara. Ali, ovo financiranje je daleko od podjednake raspodjele.

Tamo su 1,5 milijuna neprofitnih organizacija registrirana samo u SAD-u, što znači da dobrotvorne organizacije djeluju u prenapučenom prostoru. Također su izuzetno osjetljivi na makroekološke čimbenike, posebno političke, socijalne i ekonomske.

Budući da se u SAD-u 2016. promijenio politički krajolik, promijenio se i način na koji donatori daruju svoj novac. I odražava sveobuhvatne socioekonomske razlike u cijelom svijetu. Bogati (dobrotvorne organizacije) postaju sve bogatiji, a siromašni (dobrotvorne organizacije) siromašni.

Zanimljivo je da dobrotvorne organizacije koje ne idu na ruku trenutnoj administraciji, poput Planiranog roditeljstva, bilježe masovni priljev sredstava. The ACLU (Američka unija građanskih sloboda) također je primila gotovo 80 milijuna američkih dolara putem internetskih donacija tijekom tri mjeseca nakon izbornog dana. To je više od 60 posto ukupnih izdataka dobrotvorne organizacije za cijelu 2016. godinu!

No dok su veće dobrotvorne organizacije naizgled u porastu, drugi bespomoćno gledaju kako njihove donacije opadaju. A tome neće dodatno pomoći nedavni rezovi proračuna.

Male dobrotvorne organizacije bore se za dobivanje donatora

Dobrotvorne udruge koje podržavaju manje poznate uzroke i dobrotvorne udruge bore se za financiranje. Uhvaćeni su u situaciji catch-22 od samog početka. Skeptični milenijalci preveliku potrošnju na marketing vide kao lošu stvar. Ipak, ako ne troše na kreativne načine privlačenja pozornosti, donatori ostaju nevidljivi.

Da stvar bude gora, startup dobrotvorne organizacije imaju to vrlo grubo. Potrebno je sedam godina prije nego što ih Charity Navigator može ocijeniti, a dugotrajnost koristi kao ključni pokazatelj stabilnosti.

Male dobrotvorne organizacije također se bore za dobivanje prostora u vrhu javnosti. Amerikanci obično razmišljaju o svojim dobrotvornim organizacijama ili daruju imena koja vide na reklamnim panoima ili televiziji. Zapravo, samo 4,2 posto od svega davanja u 2015. godini bio je posvećen međunarodnim ciljevima, gdje bi dolar mogao imati znatno veći utjecaj nego na američkom tlu.

U ovom kompliciranom kontekstu dobrotvorne organizacije, osobito one manje, trebaju što više načina apeliranja na donatore.

Prihvaćanje donacija bitcoina

donacije bitcoina

Donacije putem interneta postaju sve popularniji, posebno među milenijalcima. Sve dobrotvorne organizacije trebale bi shvatiti da je jedan od ključnih načina privlačenja većeg broja donatora olakšavanjem doniranja. Za današnjeg donatora to znači omogućiti im davanje putem interneta i prihvatiti što više načina plaćanja.

Prema studiji WorldPay-a, alternativni načini plaćanja (APM) dobivaju na snazi ​​u cijelom svijetu. Do 2021. zapravo, više od pola svih internetskih plaćanja izvršit će se pomoću APM-ova. Dakle, čak i ako su postavljene vaše mrežne donacije, ako vaša dobrotvorna organizacija prihvaća samo plaćanja kreditnom karticom, gubite na potencijalnim donatorima.

Isto se odnosi i na prihvaćanje donacija bitcoina. To može pružiti prijeko potreban poticaj mladim startupovima da se obraćaju suvremenom tisućljetnom donatoru. Napokon, bitcoin manija ne mora biti sveo na pojedinačnu financijsku dobit.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, više dobrotvornih organizacija prihvaćaju bitcoin, uključujući velika imena, poput Save the Children i Crvenog križa. Darivanje bitcoina raste, usprkos nestalnosti valuta. A dobrotvornim organizacijama lakše je primati donacije bitcoina nego što mislite.

Nakon što dobrotvorna organizacija postavi svoj internetski novčanik, mogu lako prihvaćati donacije bitcoina i mijenjati ih za fiat valutu. Mnogi internetski novčanici nude i nula naknada za obradu, što znači da 100 posto donacije ide u dobre svrhe.

Za donatore je dobra vijest da se donacije bitcoina odbijaju od poreza. Dobrotvorne organizacije mogu izbjegavajte plaćanje poreza i na kapitalnim dobicima.

Postoje razne platforme za crowdfunding poput malo oprosti i bithope koji olakšavaju donatorima davanje bitcoina i dobrotvornim organizacijama da ga prihvate.

Što bi dobrotvorne organizacije trebale znati prije prihvaćanja bitcoina

Dakle, zvuči kao win-win situacija svuda uokolo. Ali, je li? Prije nego što nastavite i počnete poticati sve donatore da vam daju digitalni novac, nekoliko biste stvari trebali prvo znati.

Budite svjesni poreznih pitanja

Fishel Freund je dobrotvornost specijalist u Kanadi. Kaže: „Izazov donacije Bitcoina ne vidim kao pitanje o prihvaćanju niti odbijanju poreza. Po mom mišljenju, ona se prema kanadskom zakonu (CRA) smatra donacijom u obliku poklona u kojoj vam je potrebna procjena da biste izdali porezni odbitak. “

Paul Lamb, neprofitni savjetnik za upravljanje s naglaskom na dobru tehnologiju, a stručnjak za temu kriptofilantropije kaže: “Dobrotvorne organizacije trebale bi znati da IRS porez na bitcoin klasificira kao vlasništvo, što izvještavanje poreza za donatora i primatelja čini malo složenijim.”

Obrada ljubazne donacije:

Bitcoin se promatra kao svojstvo ili kao donacija u naturi. To je u osnovi svaka donacija koja nije novčana donacija i može uključivati ​​uredski materijal i namještaj ili složeniju imovinu poput nekretnina ili dionica i obveznica. Stoga je dobrotvorne organizacije trebaju kao takvu obraditi.

Postoji nekoliko postupaka vođenja evidencije, uključujući izdavanje zahvalnice s izjavom: “U zamjenu za ovu donaciju nije primljena roba ili usluga.” Također, donaciji se ne smije dodijeliti vrijednost, jer je to teret donatora.

Ako razmišljate o prihvaćanju donacija bitcoina, ima smisla prvo razgovarati sa stručnjakom za poštovanje dobrotvornih organizacija u vašem području kako biste bili sigurni da je vaše vođenje evidencije točno.

Volatilnost

Volatilnost Bitcoina glavni je kamen spoticanja za njegovo široko usvajanje, a dobrotvorne organizacije moraju imati na umu ovaj faktor.

Lamb savjetuje: „Dobrotvorne organizacije moraju znati da je, premda je postavljanje i korištenje alata za prihvaćanje donacija bitcoina na njihovoj web stranici prilično jednostavno, konverzija iz bitcoina u dolare složenija. U nekim se slučajevima konverzija s bitcoina u dolare ne događa odmah, a s volatilnim tržištem kriptovaluta na kojem se procjenjuje kako bitcoin u dolar ubrzano raste i pada, konačna donacija može vrijediti manje nego kad je izvorno napravljena. ”

Hamza Amir, izvršni direktor pokretanja kriptovaluta Blurbiz i Cypro Hedge Fund Manager savjetuje: „Bitcoin je poznat po svojim promjenama u cijeni. Uzimajući to u obzir, dobrotvorna organizacija trebala bi se pretvoriti u fiat samo na tržištu bikova kako bi dobila najviše povrata od svojih ulaganja. Ako imaju strpljenja izdržati više od 3 godine, mogu biti vrlo lijepo nagrađeni. “

Lamb nas podsjeća, međutim, da to može biti opasna strategija, “odluka da se drži bitcoin i ne konvertira ga odmah u dolare ima svoje rizike”, upozorava on.

Sigurnost

Isplati se zapamtiti da Bitcoin novčanici možda nisu nužno sigurni. Iako bitcoin ima ime nepromjenjiv, novčanici koji ga pohranjuju daleko su od toga (u stvari o napadima hakiranja slušamo gotovo svakodnevno). Dakle, dobrotvorne organizacije trebale bi shvatiti da je sigurnost nužna da bi se osigurale njihove donacije.

Hamza kaže: „Haktovi u svijetu kriptovaluta vrlo su stvarni. Da biste bili sigurni, kupite tvrdi novčanik za kriptovalute kao što je nano knjiga [Ledger Nano S] i prenesite u njega sve bitkoine te ga smjestite u sef. OBAVEZNO ČUVAJTE LOZINKU I ČUVAJTE SIGURNO.

Za poneti

Ako vaša dobrotvorna organizacija razmišlja o prihvaćanju donacija bitcoina, to bi mogla biti vrlo dobra ideja. U okruženju vrhunske konkurencije, gdje su donatori pokolebani mnogim pritiscima, a dobrotvorne organizacije se bore za zube i nokte za sredstva, prihvaćanje svih vrsta donacija ima smisla.

Ali upamtite da ako nešto izgleda prelako, to je vjerojatno zato što jest. Prihvaćanje donacija bitcoina nije bez izazova. Razgovarajte sa stručnjakom za usklađenost. Budite sigurni da, ako idete na HODL, razumijete da bi to moglo ići u oba smjera – i da bi pretvaranje novca moglo potrajati duže nego što mislite.

I na kraju, pobrinite se da su vaši bitcoini na sigurnom. To je prilično zločinac iz niske životne dobi koji bi krao novac iz dobrotvornih organizacija. Ali nemojte im olakšati to.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me