Umjetnost je notorno teško mjesto za život. Za svakog umjetnika koji se proslavi, tisuće malih umjetnika postoje u relativnoj nejasnoći, radeći druge poslove ili jedva izdržavajući od svog rada. Kao malom umjetniku, može biti teško rezervirati izložbe, objesiti svoja djela u galeriju ili čak prodati umjetnička djela široj javnosti. Dok ne postanete poznati, ne možete naplaćivati ​​više cijene, a upoznavanje je teško.

Tržište blockchain umjetnina moglo bi malim umjetnicima olakšati upoznavanje i plaćanje. To je zato što decentralizirano tržište može povezati male umjetnike izravno s potrošačima bez vratara i posrednika galerija i aukcijskih kuća. Uz to, blockchain bi umjetnost mogla otvoriti nove tokove financiranja za male umjetnike i pomoći im da vremenom izgrade svoju reputaciju. Iako je blockchain umjetnička revolucija tek u povojima i nipošto nije sigurna stvar, prelazak umjetničkog svijeta na blockchain bio bi blagodat za nove kreatore.

Više veze

umjetnik za stolomDecentralizacija je naziv igre s blockchainom. To znači da se uobičajeni posrednici i posrednici zamjenjuju distribuiranim povjerenjem u vršnjačkoj mreži blockchaina. U slučaju umjetnosti, to znači da bi institucije svijeta umjetnosti poput galerija i aukcijskih kuća mogle uvidjeti kako slabi snaga s prijelazom na blockchain.

Štoviše, ako industrija prijeđe na blockchain porijeklo i provjeru umjetnosti, mnogi bi se izazovi transakcija i autentifikacije umjetnosti mogli riješiti na mreži. U budućnosti bi kupnja i posjedovanje skupog umjetničkog djela mogla biti jednostavna poput angažiranja pametnog ugovora za kupnju umjetničkog djela i digitalne provjere koja dolazi uz njega.

Za male umjetnike to znači da su prepreke ulasku sada niže nego ikad prije. Stvaranje umjetničkog djela, provjera autentičnosti i stavljanje na popis na mreži može biti jednostavnije nego ikad. Pametni ugovori omogućili bi umjetnicima izravne transakcije s kupcima i ostvarivanje većeg dijela dobiti.

Također se povećava prostor za digitalnu umjetnost koja je provjerena i zapečaćena na blockchainu. Blockchain čini tako da se digitalna umjetnost ne može kopirati ili piratizirati. Potrošač može kupiti originalno umjetničko djelo ili ograničeni ispis djela izravno na blockchainu, a da nikada ne mora napustiti svoj preglednik.

Novi modeli financiranja

S blockchainom, umjetnost može započeti i vlastiti život. Tradicionalni umjetnički model pretpostavlja da će umjetnik stvoriti umjetničko djelo, a zatim će ga kupiti kolekcionar. Međutim, novi projekti poput Plantoida i Žetva izazivaju tradicionalni model financiranja umjetnosti.

Plantoidi su robotska umjetnička djela koja žive u javnim prostorima. Kad se netko divi biljnom rastvoru dovoljno da mu se približi, vidjet će pločicu koja označava da može donirati za projekt s Bitcoinom. Donacija biljnog biljke osvjetljava ili reagira na neki drugi način. Jednom kada je netko donirao, zarađuje glas u projektu Plantoid. Donacijama se financira stvaranje novih biljnih biljaka, a donatori mogu glasati o tome kako bi trebali izgledati i koje umjetnike bi trebali angažirati za izgradnju novog biljnog bilja..

Na taj način, biljni biljci pioniriraju područje samofinancirajuće umjetnosti koja ima vlastiti život. Lako je zamisliti slikara da radi nešto slično, gdje gledatelji koji uživaju u umjetnosti u javnom prostoru mogu donirati projekt i glasati o budućim umjetnikovim slikama.

Harvest je još jedan umjetnički projekt koji ponovno zamišlja financiranje. Međutim, Harvest se ne oslanja na donacije. To je vjetroagregat koji je ujedno i umjetnička instalacija. Turbina pokreće rudarsku platformu Zcash, a prihod od rudarstva financira istraživanje klime.

Ovaj trend umjetnosti koji se plaća i plaća novu umjetnost raste. To je zanimljiva ideja s puno potencijala. Mali umjetnici mogli bi imati koristi od ovog trenda jer ti novi modeli pružaju stalni novčani tijek, umjesto jednokratnih plaćanja.

Izgradnja reputacije malih umjetnika

grafitti umjetnikUgled je sve u svijetu umjetnosti. Kao malom umjetniku, ako se vašoj galeriji sviđa velika galerija, muzej ili kolekcionar, to može biti veliko za prodaju. Blockchain omogućuje identitet i reputaciju na novoj razini. Umjetnici su mogli pratiti tko je kupio njihove komade i gdje su ti komadi putovali ili izlagali putem blockchaina. Vremenom mali umjetnici mogu stvoriti svoju reputaciju i steći reputaciju na tržištu.

Dinamična cijena

Prednost i nedostatak blockchain umjetničkog tržišta su dinamične cijene. Umjetnicima bi moglo pomoći ako njihova djela poskupe kako im popularnost raste. Međutim, mnogi kritičari brinu da bi otvoreno tržište umjetnosti moglo sniziti cijene. Rezultat bi bila veća komodizacija kreativnosti.

Niže cijene umjetnina mogle bi biti izvrsne za uvođenje prosječnih potrošača u svijet kolekcionarstva umjetnina. Unatoč tome, to bi bilo štetno za male umjetnike koji već ne zarađuju puno od svojih potraga. Stvaranje otvorenog tržišta temeljenog na blockchainu za umjetnost mora pažljivo razmotriti zaštitu umjetnika i kreativnosti i izbjeći pojeftinjenje umjetnosti.

Zaključak

Blockchain može biti od koristi malim umjetnicima, ali pojava istinskog blockchain umjetničkog tržišta neće doći uskoro. Dok male tržnice vole dada.nyc i dalje će se pojavljivati, nemojte očekivati ​​da će galerije i drugi bastioni vrhunske umjetnosti ići tiho. U konačnici, hibridni sustav mogao bi biti najbolji za zaštitu umjetnosti od komoditizacije, a istovremeno umjetnost učiniti dostupnijom i otvoriti nove mogućnosti financiranja za umjetničke napore.