Blockchain je nesumnjivo najveća modna riječ 2018. Iako, istraživanje otkriva da samo zato što su ljudi čuli za to ne znači da znaju i što je to. Definicije šire javnosti u Velikoj Britaniji razlikuju se od oblika valute do dječje igračke. No, s blockchain utrkom koja pojačava brzinu, Barclays Bank je sljedeća velika financijska institucija koja podnosi blockchain patente. Zašto?

Blockchain patenti kao da izlaze iz stila

Prošle je godine prijavljeno 1.240 blockchain patenata. Da bih vam dao nekakvu perspektivu, to nije ni približno normalno. Zapravo je 600 posto veći nego 2016. Čak su i tvrtke koje su prije bile medvjeđe na blockchainu poput Facebooka i Amazona sada zauzete otkupom patenata.

2018. je doista bila višeglava Hydra za kripto zajednicu. Godina medvjeda, godina regulacije zlonamjernog softvera za vađenje kriptovaluta, a sada i usvajanje blockchain poduzeća.

Iako tradicionalni ulagači i dalje ostaju pred vratima tržišta kriptovaluta, velika poduzeća smišljaju kako integrirati blockchain tehnologiju u svoje sustave. Ili, barem, otkupljuju patente prije nego što to učini neki fintech upstart.

The 50 najvećih javnih poduzeća koji sada istražuju blockchain tehnologiju, uključuju Oracle, Alibabu, IBM, Ford Motor Company, Walmart i mnoštvo financijskih institucija, uključujući Bank of America i UBS.

Patenti se razlikuju od pokretanja vlastitih blokovskih lanaca do eksperimentiranja u lancima opskrbe hranom, kontrole protoka prometa i automatizacije procesa stvaranja akreditiva.

Treba napomenuti, međutim, iako se čini da se velike banke uključuju, to ne mora nužno značiti da im je jasno kako razviti blockchain za svoje poslovanje. Bank of America, jedan od najplodnijih patenta s 45 blockchain patenata čini se da predvodi prostor. Ili jesu?

CTO Catherine Bessant citirana je u Magazin Fortune rekavši, “Iako nismo pronašli velike mogućnosti, želimo biti ispred toga, želimo biti spremni.” Pravo. Dakle, čini se da FOMO potiče dio ovog patentnog ludila. Ako je to slučaj, je li Barclays Bank sljedeća koja će podleći?

Što će Barclays Bank raditi s Blockchain Techom?

Prošli mjesec Barclays Bank je prijavila dva blockchain patenta koja je objavio Američki ured za patente i žigove (USPTO). Prva je za a Sigurne operacije digitalnih podataka a drugi iznosi planove za a Provjera valjanosti i pohrana podataka sustav koji koristi blockchain tehnologiju.

Sigurne operacije digitalnih podataka

Patent Secure Digital Data Operations govori o razvoju sustava koji će na siguran način prenijeti digitalnu valutu s pošiljatelja na primatelja. Korištenjem blockchain tehnologije britanska banka može brže i učinkovitije provjeriti identitet obje strane. Štoviše, provjeravat će i bilježiti transakcije koristeći i knjigu digitalnih valuta i kriptografiju.

Sigurne operacije digitalnih podataka

Patent za sigurne operacije digitalnih podataka

Zanimljivo je da će sustav sigurnih digitalnih podataka imati bezbroj drugih slučajeva korištenja, osim prijenosa valuta, uglavnom čuvajući podatke o kupcima. Barclays Bank, registrirana u Velikoj Britaniji, mora se pridržavati EU zakona o podacima kao što je GDPR. Blockchain bi mogao biti savršena tehnologija za obradu podataka o kupcima na nepovjerljiv način, a da ostane žalba.

Postoje i ilustracije o tome kako se ovjere i zahtjevi kupaca mogu lako provjeriti na blockchainu u slučajevima kao što su osiguranje i kreditni status. Očito se pretpostavlja da će glavni korisnik ovog sustava biti sama banka, smanjujući troškove obrade i ručni rad. Međutim, korist će imati i njegovi klijenti – od pojedinaca i poduzeća do digitalnih novčanika i IoT predmeta.

Provjera valjanosti i pohrana podataka

Čini se da je patent za provjeru valjanosti i pohranu podataka malo jednostavniji. Ovo je sustav koji će – pogoditi što? – potvrditi podatke i pohraniti ih.

Provjera valjanosti i pohrana podataka

Patent za provjeru valjanosti i pohranu podataka

U ovom patentu Barclays opisuje upotrebu sustava za provjere KYC / AML. Financijske institucije imaju jake zakonske obveze kada je u pitanju KYC / AML. No provođenje provjere prošlosti kupaca može biti izuzetno radno intenzivno.

Većina velikih banaka, državnih subjekata i drugih tvrtki koje se moraju brzo ukrcati na klijente, a istovremeno održavaju visoke standarde KYC / AML, prenose ove usluge trećim stranama. Ovim patentom Barclays želi predložiti razvoj vlastitog sustava za provjeru autentičnosti podataka.

Što je s Barclays Blockchain Laboratorijem?

Iako je britanska banka prijavila dva blockchain patenta, to blijedi u usporedbi s drugim bankama i FSI-ima (sjećate se BOA-ovih 45?). Međutim, to ne znači da Barclays Bank zaostaje – zapravo daleko od toga. Britanski je operater bio jedan od prvih koji je najavio potporu blockchainu s dva blockchain laboratorija u Londonu od 2015. godine i u tijeku su višestruki eksperimenti s tom tehnologijom.

Za razliku od američkih banaka, Barclays Bank je puno otvorenija za kriptovalute i bila je prva banka u Velikoj Britaniji koja je otvorila račun za razmjenu kriptovaluta.

Povijesni dogovor s Coinbase u ožujku 2018 označilo je prvo službeno partnerstvo između britanske banke i kripto burze. Također su se pojavile glasine da banka planira uspostaviti namjenski ured za trgovanje kriptovalutama, iako su oni brzo opovrgnuti.

Banke su posebno u teškoj poziciji, a mnogi zauzimaju zasebno stajalište o blockchain tehnologiji i kriptovalutama kako bi umirili postojeće klijente.

Ipak, čini se da Barclays Bank, umjesto da kupuje patente u obrambenom obliku, aktivno je posvećena prostoru i omogućava svojim klijentima da podmiruju bitcoin terminske ugovore na razmjenama derivata poput CBOE Global i CME Group.

Događanja u vezi s patentima tvrtke Barclays obećavaju biti zanimljiva ako se krene prema kripto-prijateljskom stavu banke i inovativnim izgledima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me