Što je Bodhi?

Bodhi je decentralizirana platforma za predviđanje koja se prvenstveno fokusira na kinesko tržište. Korisnici Bodhija mogu stvarati i trgovati na temelju ishoda sporta, financija, politike ili drugih globalnih događaja. Pokreće ga Bodhi token (BOT).

Bodhi želi izgraditi autonomno, vjerodostojno i skalabilno tržište predviđanja koje integrira primjenu tržišta funkcionalnih predviđanja na globalnoj razini za daljnju optimizaciju donošenja odluka.

Bodhi također je jedna od prvih i najvećih decentraliziranih aplikacija koja radi na bloku Qtum.

Ovaj će članak poslužiti kao temeljni uvod u Bodhi, kao i njegove potencijalne strateške prednosti u trenutnom okruženju kriptovaluta. Za daljnja istraživanja, preporučujem provjeru Bodhi bijeli papir.

O Bodhiju – Osnove

Bodhi nastoji postati najpopularnija svjetska platforma na tržištu predviđanja. Pojava i primjena blockchaina znatno su povećali doseg i učinkovitost platformi predviđanja tržišta, kao i brzinu inovacija.

Zanimljiva komponenta Bodhija je to jedan od prvih i najvećih DApps (decentraliziranih aplikacija) na bloku Qtum.

Zašto Qtum? Bodhi tim odlučio je krenuti putem Qtum jer kombinira infrastrukturu Bitcoin Core s virtualnim strojem Ethereum. Ova kombinacija pomaže u pružanju modularnosti, stabilnosti i interoperabilnosti za decentralizirane aplikacije na Qtum platformi. Qtum također omogućava programerima da naprave DApps koji jesu izvršnu na mobilnim uređajima, a to je još uvijek kompatibilno s drugim glavnim blockchain ekosustavima.

Bodhi je postao prvi DApp pokrenut na test mreži Qtum 26. prosinca 2018, a tim planira lansirati proizvod na mrežu Qtum u veljači 2018..

Bodhi algoritam

Bodhi algoritam za predviđanje događaja na platformi.

Zvijezda u usponu u svemiru tržišta predviđanja

Tržišta predviđanja stvorena su u svrhu trgovanja ishodom događaja. Koncept se posuđuje od ideje grupnog financiranja od opće uočene vjerojatnosti određenih ishoda. Tržišta predviđanja koriste se za sve, od linija sportskih kladionica do strateških procjena.

Tržišta predviđanja također dovode do fenomena koji se naziva “Mudrost gomile”, gdje skupina ljudi sa širokim spektrom iskustava i mišljenja pruža točnija predviđanja od jednog pojedinca. Međutim, ova je „Mudrost“ sklona promišljanju grupa, pritisku vršnjaka, pristranosti i panici, što može predstavljati značajnu prijetnju točnosti tržišta predviđanja.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6k6eEn7SlNY]

Bodhi kombinira koncept tržišta predviđanja s blockchainom. Na ovaj način, Bodhi je u stanju stvoriti infrastrukturu za potencijalne desetke tisuća korisnika da se uključe i polože predviđanja, istovremeno štiteći se od određenih rizika.

Međutim, Bodhi nije bez konkurencije.

Augur, a slijedi ga Gnosis, trenutno predvodi Bodhi u smislu tržišne kapitalizacije, ali Bodhi bijeli papir ocrtava nekoliko prednosti u odnosu na dvije platforme. Kako bismo u potpunosti shvatili prednosti, napravimo brzi pregled Augura i Gnoze.

Augur omogućuje korisnicima stvaranje događaja predviđanja pomoću pametnih ugovora Ethereum. Nakon toga slijedi predviđanje korisnika i određivanje vjerojatnosti svakog ishoda pomoću izvornih tokena (REP). Kada se događaj konačno dogodi, određeni nositelji REP-a prijavljuju točan rezultat predviđanja. Cijeli sustav Augur izgrađen je oko REP nositelja, gdje su nositelji odgovorni za održavanje i arbitražu. Međutim, ovaj sustav ima problema s skaliranjem. Imatelji REP-a nisu samo ograničeni brojem (dok se može stvoriti mnogo veća količina predviđanja), već imaju i različite vrste iskustva s domenom. Kao glavna komponenta mreže Augur, ograničenja nositelja REP-a dovode do većih vremenskih ograničenja i općenito niže učinkovitosti zbog vremena potrebno za postizanje konsenzusa kad završi predviđanje događaja.

Gnosis također koristi Ethereum pametne ugovore, ali umjesto držača tokena koristi centralizirani Oracle za ocjenu rezultata. To pomaže u rješavanju učinkovitosti prosudbe. Međutim, korištenje centraliziranog Oraclea ima i svoja ograničenja. Na primjer, ako postoji samo jedna točka neuspjeha zbog zlonamjerne greške treće strane ili poslužitelja, sva predviđanja postat će zaključana i platforma Gnosis će izgubiti dio svoje vjerodostojnosti.

Bodhi-jevi konkurenti poput Augura i Gnoze također se razlikuju od Bodhija jer ne mogu opozvati pogrešan rezultat kad se to dogodi, dok Bodhi to omogućava kroz shemu “zamjenjivog proročanstva”. Ova shema omogućuje javnosti da ospori, pa čak i opozove rezultate oklada koje su postavili samci. To u osnovi omogućuje Bodhiju da napravi autonomnije i učinkovitije tržište predviđanja.

Bodhi tržište predviđanja

Bodhi koristi nezavisni Oracle za procjenu rezultata predviđanja kako bi se zaštitio od istih ograničenja konsenzusa na platformi Augur. Bodhi također omogućuje vlasnicima BOT tokena da preuzmu postupak glasanja i donesu konačnu presudu u slučaju da Oracle zakaže.

Povijest trgovanja Bodhi

Bodhi je imao nekoliko zanimljivih trenutaka u svojoj povijesti trgovanja.

Povijest trgovanja Bodhi

Nakon što je Kina u rujnu izdala zabranu ICO-a, Bodhi je svojim investitorima vratio 12 milijuna dolara u pretprodaji. Iako je ovo predstavljalo značajnu prijetnju Bodhijevom postojanju, Bodhi se može smatrati jednim od rijetkih projekata koji su preživjeli zabranu.

Bodhi je uspio zaobići zabranu davanjem početne ponude za zamjenu (IEO), koja se smatra prvom te vrste. Tim je uspio prikupiti 24 milijuna dolara uvrštavanjem na pet različitih burzi 20. studenog 2017.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Bodhi je najavio da planira emitirati 4M BOT ciljanim nositeljima Qtuma 16. veljače.

Bodhi tim i zajednica

Bodhijev tim čine Xiahong Lin, Frank Hu, Li Li, Deric Walintukan i Chris Li. Trenutni tim broji deset članova: četiri inženjera, dva dizajnera, tri marketinška stručnjaka i jedan operativni menadžer.

Osnivač Xiahong Lin ranije je radio za Edmodo, Twitter, Tencent, sa iskustvom u praksi u Microsoftu i IBM-u.

Bodhi tim

Fokusirajući se na kinesko tržište, iza Bodhija stoji prilično živahna kineska zajednica od preko 15 000 članova, od kojih je većina u njihovoj WeChat grupi (službeni Bodhi WeChat račun: bodhinetwork; Bodhi WeChat kod za pristup grupi : imbodhi). Također možete pronaći njihovu zajednicu na Cvrkut i Telegram.

Trenutno Bodhija podržava Danhua Capital, InBlockchain, FBG, i svjesni kapital.

Gdje možete kupiti Bodhi?

Bodhi je relativno teško doći do vas, jer nije naveden na mnogim popularnim burzama kao što su Binance i Bittrex.

Bijela knjiga započinje pravnim odjeljkom u kojem se navodi da pristupom bijeloj knjizi “priznajete, razumijete i slažete se da nemate pravo na kupnju bilo kojeg BOT-a ako ste državljanin, rezident ili vlasnik zelene karte Sjedinjenih Američkih Država ili državljanin ili stanovnik Narodne Republike Kine. “

Nije li to lijepo – obje dvije države koje se često sukobljavaju ne smiju ući u stranku.

Bodhi je trenutno naveden na Gate.io, Allcoin, Exx, Lbank i BigOne.

Završne misli

Bodhi na kraju predstavlja održivog konkurenta u utrci za vrlo učinkovitu i funkcionalnu platformu tržišta predviđanja temeljenu na blockchainu. Iako nećemo vidjeti MVP za predviđanje tržišta Bodhi do lipnja 2018., vjerojatno ćemo početi vidjeti kako Bodhi počinje stvarati više valova u zajednici kriptovaluta.

Bodhi vremenska crtaNastavak slijeđenja Bodhijeve vremenske crte za postavljanje tržišta predviđanja zasigurno će biti zanimljiv, pogotovo jer je to jedan od mnogih konkurentnih kineskih blockchain projekata, kao i jedan od rijetkih koji se pokreću na Qtum blockchainu.

Utemeljitelj Bodhija Xiahong Lin, zajedno sa zvučnicima kao što su Brad Garlinghouse (Ripple) i Charlie Lee (Litecoin), možete vidjeti na Blockchain Connect u San Franciscu 16. siječnja 2018. Dobijte 30% cijene s kodom “coincentral”.