Da biste ušli u ono što Cosmos Network čini, bit će potrebno razotkriti komponente i probleme koje rješavaju. Ukratko, Cosmos Network je internet blockchaina.

Cosmos umrežava sve vrste blockchaina iskorištavajući prednosti Tenderminta i Inter-Blockchain Communication Protocol (IBC). Projekti koji su vezani ili ugrađeni u mrežu Cosmos mogu međusobno razmjenjivati ​​tokene. Razmislite o atomskim zamjenama, ali za sve!

Sve u svemu, Cosmos je mreža za bolju interoperabilnost između blockchaina svih vrsta.

Kako funkcionira mreža Cosmos

Prije nego što uskočite u ono što je moguće na Cosmos Network, važno je prvo posjetiti ono što je ovo učinilo dostižnim, Tendermint.

Tendermint

Tendermint je lansirna rampa za izgradnju blockchain aplikacija na vrhu. Da biste malo razumjeli što to znači, znajte da u blockchainu postoje tri konceptualna sloja: umrežavanje, konsenzus i aplikacijski sloj. Tendermint pretpakuje mrežne slojeve i slojeve konsenzusa kako bi se timovi mogli usredotočiti na svoje aplikacije i zaobići stotine sati složenog koda.

Mreža Cosmos na Tendermintu

Osnovni programski paket Tendermint

Tendermint nije sam blockchain, već alat za programere otvorenog koda. Prilagodljiv je temelj za blockchain aplikacije.

Posebno se upozorava da je Tendermintov konsenzus algoritam provjere uloga (PoS). To se može prekonfigurirati na druge oblike PoS-a, poput delegiranog PoS-a ili konsenzusa Proof of Authority, na primjer.

Favoriziranje PoS modela velik je dio onoga što omogućuje Tendermintovu interoperabilnost, uz trenutnu konačnost, tisuće transakcija u sekundi i povećanu sigurnost.

Povezivanje točaka s IBC-om

Sljedeći je dio mreže Cosmos Inter-Blockchain Communications Protocol (IBC). Ovaj softver povezuje zone i čvorišta unutar mreže i omogućuje razmjenu tokena između heterogenih lanaca.

Važno je napomenuti da se Cosmos odnosi na pojedinačne primjene kao heterogene lance. To je zato što svaki lanac ili aplikacija unutar mreže ima vlastiti suverenitet i arhitekturu slojeva. Ukratko, to znači da IBC može povezati lance unatoč tome što svaki ima svoj vlastiti softverski stog (ukorijenjen u Tendermint) i neovisno upravljanje.

Glavna prednost IBC-a je razmjena žetona između lanaca. Žetoni iz jednog lanca mogu se predstaviti na drugom. Evo primjera, Mia želi poslati 25 tokena iz lanca A u lanac B. Da bi to učinila, Mijinih 25 tokena na lancu A s bravom poslaće dokaz u lanac B. Dalje, lanac B promatra ima li više od dvije trećine lanca A-ovi validatori potpisali su dokaz da Mijinih 25 tokena ostaju zaključani na svom izvornom lancu. Kada je dokaz valjan, Mia dobiva 25 žetona na lancu B.

Sve u svemu, IBC je tuneliranje i mehanika koja omogućuje povezivanje lanaca.

Mreža: čvorišta i zone

Sad kad smo pokrili ono što imaju Tendermint i IBC, kako Cosmos zapravo gradi internet blockchains?

Rješenje: mrežna čvorišta.

Čvorišta na mreži djeluju kao središnje knjige za svaki od pojedinačnih lanaca koji se nazivaju i zonama. Čvorišta su glavne knjige za zamjenu tokena između zona.

Bez čvorišta u mreži, Cosmos bi bio niz blok-lanaca vezanih tratinčicama. Razmjena tokena između blockchaina ove vrste vrši velik pritisak na povjerenje u izvor tokena, posebno u njihove validatore. Ovo se izdanje spoji dok se tokeni kreću duž mreže od lanca A do lanca B do lanca C itd. Svaki put zahtijevajući od lanca primanja da eksponencijalno vjeruje svim skupinama validatora prije njih.

Čvorišta u mreži to olakšavaju tako što se zone povezuju s njima, umjesto izravno jedna s drugom. Ako zone ograničavaju svoje veze samo na druga čvorišta, tada se rizik od dvostrukog trošenja ili odmrzavanja tokena dramatično smanjuje. Zone ne trebaju izravno vjerovati drugim zonama ili onima koje su prije njih prosljeđivale tokene. Oni samo trebaju uzeti u obzir povjerenje u čvorišta.

Izgled čvorišta mreže Cosmos

Pojednostavljeni pogled na Cosmos Hub i zone

Prvo središte u Cosmos mreži je Cosmos Hub, Proof-of-Stake blockchain slojevit preko Tenderminta. Za napajanje Cosmos Hub-a postoje dva tokena, Atomi i Fotoni. Izuzetna imena, Atom je novčić koji se koristi za upravljanje Cosmos Hubom. Novčić za naknadu u ekosustavu je Photon, koji se koristi za kretanje tokena po mreži, kao i za plaćanje naknada.

Karika koja nedostaje

Možda do ovog trenutka razmišljate da bi bilo što u Cosmos mreži moralo igrati po pravilima Tendermint Core. Naime, samo PoS blockchains mogu sudjelovati u mreži jer je Tendermint u srži svake od zona.

Dobra vijest je da je i Cosmos tim razmišljao o ovome i učinio nešto po tom pitanju. Da bismo razumjeli koji je izazov bio, postoje dvije kategorije lanaca koje Cosmos Network definira na temelju konačnost.

Prvo, lanci brze konačnosti. To su laki lanci jer su lanci brze konačnosti već kompatibilni s IBC-om. PoS blockchains mogu koristiti IBC baš kao što to radi Tendermint i izravno se povezivati ​​u čvorišta i zone.

Lakši lanci su lanci vjerojatnosti-konačnosti. Ti su blok lanci, poput PoW lanaca, umjesto toga slojeviti na konsenzusu brze konačnosti poput Tendermint Core i stvaraju Peg-zonu. Do sada će Cosmos Network stvoriti Ethereum Peg-Zonu pod nazivom Ethermint i priznaje da je stvaranje Peg-zona za svaki vjerojatnosno-konačni blockchain “teoretski moguće”, ali izazovno.

O Cosmos mreži

Postoji pomalo prošlost za mrežu Cosmos. Međutim, sažeta verzija je da je mrežu u velikoj mjeri izgradio isti tim koji je osmislio njezinu temeljnu komponentu, Tendermint Core.

All in Bits, tvrtka koja stoji iza Tenderminta, sada gradi mrežu Cosmos pod kišobranom Zaklada Interchain (ICF). ICF je osnovan kako bi pomogao “olakšati sljedeću generaciju blockchain tehnologije” s ciljem izgradnje interneta blockchaina.

Tim rad na Cosmos mreži prilično je velik i vode ga suosnivači Ethan Buchman i Jae Kwon (nimalo povezani s reperom J-Kwon, nažalost).

Distribucija tokena mreže Cosmos

Distribucija tokena Cosmos Hub Atom

Za pokretanje glavne mreže predloženo je da i ICF i All in Bits dobiju dijelove Atom tokena. Tokeni All in Bits i primanje ICF-a pokretat će razvoj mreže i potaknuti njezin rast tijekom dvogodišnjeg rasporeda dodjele prava.

Opskrba novcem i održivost

Za sada se Atom kovanicom neće moći trgovati do lansiranja glavnih mreža. Međutim, javni i privatni krugovi prikupljanje sredstava je zaključeno ali o opskrbi tokena još treba odlučiti. Predložena distribucija tokena iznosi 75% za Fundraisers, 10% za Interchain Foundation, 10% za All in Bits Inc i 5% za ulagače sjemena.

*** Imajte na umu da se trenutno trguju tokeni $ ATOM i $ CMOS nisu tokeni porijeklom iz mreže Cosmos. Imao bih oprez oko trgovanja s ta dva novčića s malim kapitalom, mogućim varalicama.

Zaključak

Još neko vrijeme prije pokretanja glavne mreže, Cosmos Network razvija se prema njihovim ciljevima i testira komponente poput upravljanja na lancu unutar svoje testne mreže. Ambicija projekta je impresivna, međutim, čini se da ne hrle ni u čemu. Poduzimaju potrebne korake kako bi spojili različite komponente poput Tenderminta i IBC-a.

Usvajanje Tendermint Core od strane programera bit će od vitalnog značaja za rast mreže. Kao i dobivanje drugih popularnih novčića vezanih za ekosustav.

Sveukupno, projekt je još uvijek u povoju i na njihovoj je mapi ostalo puno pločnika. Cosmos Networks želi se preplesti u spojenim svjetskim lancima u jedan prekrasan internet blockchaina. To je uzvišeni cilj, ali možda je vitalna ideja za prelazak blockchaina u drugu fazu usvajanja i upotrebe.