Delegirani dokaz o udjelu (DPoS) varijacija je konsenzusnog algoritma Proof of Stake (POS) koji uvodi element glasanja u mrežu kriptovalute.

DPOS pomalo podsjeća na reality TV emisiju. Zajebavajte se sa zajednicom i najvjerojatnije ćete dobiti glasanje. To je demokracija na blockchainu!

Do sada ste najvjerojatnije svjesni Proof of Work (PoW) i Proof of Stake (PoS), dvije najčešće korištene metode konsenzusa za kriptovalute. Zavirimo ispod haube i vidjet ćemo koje prednosti i nedostatke donosi u svijet koji se neprestano razvija kriptovaluta.

Pregled konsenzusa

Vratimo se korak unatrag i razmotrimo konsenzus. Blockchains rješavaju prastari problem nazvan Bizantski generalni problem gdje se više dijelova vojske mora dogovoriti o istoj strategiji da bi postiglo svoj cilj. Ako je vojska u stanju uspješno koordinirati svoje snage, to nazivamo konsenzusom.

U slučaju kriptovaluta, svi korisnici mreže moraju se složiti oko glavne knjige (računovodstvenog sustava). Stoga programeri blockchaina moraju osigurati da ova knjiga točno bilježi transakcije za sve igrače u mreži. Kada netko može petljati zapise glavne knjige i na primjer pretvoriti transakciju s 5 Bitcoina u 500, sustav očito ne može funkcionirati.

Tko je stvorio DPoS?

Delegirani dokaz uloga zamisao je Dana Larimera, tvorca Bitsharesa. Bitshares je osnovan 2014. godine i ima prilično aktivnu zajednicu. Dan je vidio mogućnost centralizacije rudarstva u Bitcoinu i potencijalni utjecaj Proof of Work na okoliš. Tvrdi da DPoS ima sljedeće prednosti u odnosu na tradicionalne PoW i PoS sustave:

Delegirani dokaz o ulogama

Delegirani dokaz o ulozima

Kako radi?

Zaštita svjedoka

U DPoS-u zajednica odabire nekoliko svjedoci ili proizvođači blokova za zaštitu mreže kriptovaluta. Svjedoci potpisuju svaki blok u blockchainu, međutim, korisnici mreže prvo moraju odobriti svjedoke putem sustava glasovanja.

Model delegiranog dokaza uloga tvrdi da ne trebamo potpuno ukloniti povjerenje iz sustava. Umjesto toga, dizajneri sustava mogu stvoriti sustav s povjerenjem na umu sve dok su postavljene nekoliko zaštitnih mjera.

Neke zaštitne mjere uključuju sljedeće:

  • Svjedok ne može nasumično potpisivati ​​blokove. Morali bi potvrditi je li svjedok od povjerenja potpisao prethodni blok.
  • Ako svjedok ne proizvede blok, riskiraće otkaz i gubitak zajamčene dobiti u budućnosti.

Ključne razlike

Delegirani dokaz o udjelu

Ljubaznošću Bitshares

Budući da je za provjeru svakog bloka u lancu potreban samo mali broj pouzdanih svjedoka, u svaki blok može se uključiti mnogo više transakcija. To dramatično povećava brzinu transakcija. Teoretski, DPoS se može natjecati na ljestvici u usporedbi s tradicionalnim sustavima poput Visa & MasterCard.

Unatoč tvrdnjama Bitcoin-a o decentralizaciji, sustav Proof of Work do sada je stvorio centralizaciju rudara. U konačnici, oni s najvećom računalnom snagom (tj. S najviše kapitala koji se troši na bolji hardver) dobivaju najviše nagrada.

Delegirani dokaz o udjelu

Ljubaznošću Bitshares

S druge strane, u DPoS sustavu svatko ima mogućnost odlučiti kome treba vjerovati. Povjerenje nije koncentrirano u rukama onih s najviše resursa (To je barem teorija).

U ovom izvrsnom intervjuu, Amanda Johnson pita programer Fabian Schuh za neke daljnje detalje o tome kako funkcionira Bitshares DPoS mreža:

Sve je u percepciji

Za razliku od tradicionalnih demokratskih institucija, zajednica neprestano nadzire svjedoke. Loše radnje poput pokušaja dvostrukog trošenja ili sprečavanja transakcija mogu rezultirati gubitkom reputacije. A prema Fabianu, reputaciju nije lako steći. Potrebno je dugo vremena za izgradnju, ali se vrlo lako gubi. Budući da mreža plaća najveće svjedoke u sustavu s najvećom nagradom (plaćanje u kriptovalutama mreža), konkurencija za ta mjesta ostaje velika.

Osim toga, svjedoci ne mogu udružiti svoje resurse (kao u Bitcoinima) kako bi povećali svoju moć u mreži. Moć se ravnopravno dijeli među svjedocima. Evo popisa značajnih DPoS mreža i broja proizvođača blokova koji štite svoje mreže:

Kritike

Kao što možete zamisliti, glavni argument protiv sustava delegiranih dokaza uloga je element centralizacije. Danov najnoviji projekt EOS trenutno ima samo 21 proizvođača blokova koji potpisuju transakcije. Ovo je prilično visoka količina centralizacije. Zajednica je prisiljena vjerovati samo nekolicini ključnih svjedoka. Nadalje, što više EOS-a imate jača je vaša glasačka moć u takozvanoj EOS-demokraciji.

To nije toliki problem ako EOS ravnomjerno distribuira svoju valutu među korisnicima mreže. Međutim, to bi mogao predstavljati problem jer su mnoge kriptovalute pri prvom pokretanju koncentrirane na nekoliko adresa. Vitalik Buterin iz projekta Ethereum nedavno je uskočio u pitanje tvrdeći da DPoS stvara poticaje za svjedoci da formiraju kartele i potplaćuju birače za potporu.

Osim toga, bilo ih je prilično vatrene rasprave oko implementacije EOS-a na društvenim mrežama. I zapaženi maksimalist bitcoina, Nick Szabo imao je nekoliko prilično negativnih stvari za reći:

Delegirani dokaz o udjelu

Nick Szabo kritizira EOS protokol

Izvan divljine

Unatoč nekim vrlo valjanim kritikama Delegiranog dokaza o udjelu, već postoji niz projekata koji se pokazuju u stvarnim aplikacijama. Blocktivity navodi zanimljivu matricu koja prikazuje top 13 kriptovaluta po mrežnoj aktivnosti:

Delegirani dokaz o udjelu

Uz dopuštenje blokovnosti

Gornje 2 kriptovalute su mreže delegiranih dokaza o ulozima. A Dan ih je stvorio oboje. Također, imajte na umu da obje mreže i dalje imaju dovoljno dostupnog kapaciteta u usporedbi s Ethereumom.

Izvor tih podataka nije osobito jasan i čitatelju prepuštamo da iz ove matrice napravi što želite.

Dok skalabilnost i sigurnost često zauzimaju mjesta u prvim redovima u tim raspravama, nešto što ne privlači ni približno dovoljno pažnje posvajanje. Ono što je dobro u kriptovalutnoj mreži koja je teoretski savršena, ali je nitko ne koristi?

Konačne misli: Delegirani dokaz uloga

Blockchain konsenzus revolucionarna je tehnologija za čovječanstvo. Centralizirani novčani sustavi zlostavljani su tisućama godina. Napokon imamo način da to promijenimo.

Kriptovaluta uvodi radikalno drugačiji pristup organizacijama. Jedan od njegovih glavnih ciljeva je osnaživanje korisnika mreže, a ne samo dioničara, kao u tradicionalnim tvrtkama. Konsenzus delegiranih dokaza o ulozima usredotočuje svoje napore na poboljšanje skalabilnosti istodobno žrtvujući neke elemente decentralizacije.

Koja metoda će se popeti na vrh? Čini se da nema jedinstvenog rješenja. Ali, barem za sada, delegirani dokaz uloga je tu da ostane.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me