Dogecoin je digitalna valuta peer-to-peer otvorenog koda. Dio meme, dijelom funkcionalni token, dijelom legenda u zajednici kriptovaluta, Dogecoin čini zanimljivu studiju slučaja.

Dogecoin je poput razrednog komičara koji je izbačen iz škole zbog zbijanja šala koji je ionako na kraju postao milijarder.

Iako je Dogecoin lako odbaciti kao šalu, teško je zanemariti njegovu zajednicu koja podržava i masivnu tržišnu kapu. Zajednica Dogecoin sastoji se od preko 489 000 pretplatnika Reddit i dobio je divljenje od pojedinaca poput Elona Muska.

Uđite u dužda.

Što je Dogecoin

Dogecoin je peer-to-peer digitalna valuta, baš kao i Bitcoin i Litecoin. Osnovao ga je 2013. Jackson Palmer i “Shibetoshi Nakamoto“. Nalazište i projekt prošarani su poštovanjem za njegovu maskotu, a Japanski pas Shiba Inu. Za one koji nisu upoznati s memom, “dužd” je izveden iz riječi, a memovi se često vrte oko prostodušnih izraza osjećaja poput “puno vau”, “vrlo kripto” i “takav mjesec” u fontu Comic Sans.

Dogecoin_logo

Token je dizajniran da ima preko 100 milijardi kovanica, što je velika razlika između konkurencije Bitcoin, koji će imati samo 21 milijun tokena. Dogecoin djeluje poput bilo koje druge kriptovalute; može se iskopati ili kupiti na većini burzi.

Elon Musk i Dogecoin

Osnivač Tesle Elon Musk u nekoliko je navrata izrazio zanimanje za Dogecoin.

U srpnju 2020. Muskov tweet prethodio je skoku cijene Dogecoina od 14%.

To je neizbježno pic.twitter.com/eBKnQm6QyF

– Elon Musk (@elonmusk) 18. srpnja 2020

U prosincu 2020. mošusni tweet “Jedna riječ: Doge” doveo je do skoka cijene Dogecoina od 20%.

27. siječnja 2021. Musk je na Twitteru objavio naslovnicu Doguea, navodno kao odgovor na 700-postotni astronomski dobitak Dogecoina u istom tjednu.

pic.twitter.com/a6kmk0PEgM

– Elon Musk (@elonmusk) 28. siječnja 2021

Ako ste novi u CoinCentralu, mi nismo trač-magazin koji zaokuplja ono što poznate osobe kažu o slučajnim projektima. Muskovi komentari su, međutim, posebno dojmljivi jer su toliko usko povezani s cijenom Dogecoina i temeljnom emocionalnom kolebljivošću u financijskom sektoru.

Trebam li kupiti Dogecoin? Što je s Dogecoin-ovom cijenom?

Kao i bilo koji drugi token, Dogecoin je osjetljiv na ekstremne volatilnosti i špekulacije.

Nitko ne može predvidjeti cijenu bilo čega na tržištu niti vas savjetovati hoćete li kupiti sredstvo. Plima i oseke na tržištu mogli bi zamahnuti Dogecoin u bilo kojem smjeru, a vi biste trebali biti spremni izgubiti 100% ulaganja u bilo koju kripto valutu.

To je rečeno, Dogecoin je zabilježio značajan rast u 2017. Njegova je tržišna kapa srušila dvije milijarde dolara u siječnju 2018., a memenski token počeo je privlačiti pažnju medija.

Međutim, njegov najvidljiviji trenutak bio je 27. siječnja 2021. Nakon tjedan dana pandemonija koji je poticao R / Wallstreetbets kupujući dionice poput Gamestopa i AMC-a kako bi raznio kratke pozicije hedge fondova, a Robinhood zaustavio trgovanje tim dionicama i više, Dogecoin je dobio svoj najjača pumpa do sada. Njegova je tržišna kapitalizacija pogodila nevjerojatnih 9,7 milijardi dolara, a Dogecoin je trgovao na visokoj razini od otprilike 0,076 američkih dolara, u odnosu na nešto manje od penija tjedan dana prije.

Sveti meme novčić.. $ DOGE odlazi

– Troy Osinoff (@yo) 28. siječnja 2021

Iako Dogecoin zaista ima slučaj korištenja peer-to-peer plaćanja i živahnu i aktivnu zajednicu, nema dovoljno podataka da bilo tko može tvrditi trebate li ulagati u Dogecoin ili bilo koju kripto valutu po tom pitanju ili ne.

Gdje možete kupiti Dogecoin?

Veliki je razlog zbog kojeg je Dogecoin uspio probiti popularnost i ostati popularan zbog svoje široke dostupnosti na burzama. Najpopularnija razmjena za Dogecoin je Bittrex (gornjih 30%) i Poloniex (20%), kao i manje burze Gate.IO, HitBTC, Cryptopia i CoinExchange, a najpopularnije uparivanje je BTC-DOGE.

Gdje možete pohraniti Dogecoin?

Početak rada s Dogecoinom prilično je jednostavan postupak. Novi korisnici mogu preuzeti MultiDoge novčanik s web mjesta i postavite ga za manje od 5 minuta. Korisnici mogu pohraniti svoje Dogecoin ili na svoje novčanike ili bilo koji drugi novčanik koji podržava Dogea.

dužd1Uvidom u web stranicu Dogecoin vidjet ćete kako je tim jednostavno izvršio postupak ukrcavanja.

dužd na brodu

Zaklada Dogecoin

Zajednica Dogecoin stvorila je (sada naizgled ugašenu) neprofitnu organizaciju nazvanu Dogecoin Foundation kako bi “olakšala upotrebu Dogecoina kroz dobre volje, promotivne i dobrotvorne napore”.

temelj dogecoin

Zaklada Dogecoin otvoreno pruža svoje ruke onima koji “žele širiti ljubav koristeći magiju dužda”.

Ova zaklada također tvrdi da ulaže “ogromne napore kako bi pomogla ljudima bez obzira jesu li na Mjesecu ili na Zemlji”.

Zaklada Dogecoin je neaktivna Reddit profil (zadnji post prije više od 2 godine) i Twitter profil.

Osim toga, ovdje se nema što vidjeti.

Je li Dogecoin zakonit?

Dogecoin je u početku stvoren u šali i u marketinškom materijalu ne pretendira da je bilo što drugo. Međutim, sama digitalna imovina postala je puno veća nego što se čini njezinim prvotnim osnivačima. Dogecoin je postao visoko špekulativna imovina koja se kotira na više velikih burzi i upozoravamo naše korisnike ako razmišljaju da u nju ulože vlastiti novac.

Je li Dogecoin sljedeći Bitcoin? Vjerojatno ne. Međutim, nakon što je slomio tržišnu kapitalizaciju od 9,6 milijardi dolara, Dogecoin barem drži krunu za jedan od najvrjednijih svjetskih memova.

Završne misli

Ako postoji jedna jedina zlatna lekcija koju možemo izvući iz projekta Dogecoin, važnost je izgradnje zajednice.

Toketa je kriptovalutna elita već dugo odbacivala kao šalu, no Dogecoin je daleko od zastarjelosti zahvaljujući svojoj robusnoj zajednici ljudi koji jednostavno žele vidjeti da novčić uspije zbog uspjeha.

Šalimo se ili ne, Dogecoin je uspio postići nešto što malo znakova može. Postoji već gotovo 5 godina, što pobuđuje neko poštovanje.

Analiza Dogecoina također dodaje malo boja trenutnom krajoliku kriptovaluta. Ovaj izravni token ne pretvara se da je bilo što drugo osim ono što jest: ravnopravna digitalna valuta. Među tisućama stranica s bijelim papirima, složenim teorijama i pedantnim objašnjenjima tržišta kriptovaluta, Dogecoin je rijetkost – i njegova ga zajednica voli.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me