Što je dokaz o kapacitetu? Ekološko rudarsko rješenje

Što je dokaz o kapacitetu?

Ovaj članak istraživat će dokaze o eksploataciji kapaciteta, mogućnost korištenja praznog prostora na tvrdom disku za kopanje besplatnih novčića. Iako većina kovanica koristi dokaz o radu ili dokaz o udjelu u generiranju blokova, trenutno postoji jedan novčić koji koristi dokaz o kapacitetu.

Raspršivanje

Dokaz o radu i dokaz o sposobnosti zahtijevaju upotrebu hash funkcija. Hash funkcija je jednosmjerna funkcija, što znači da je lako unijeti informacije i izračunati hash, ali izuzetno je teško uzeti hash i odrediti izvorne informacije. Općenito, ulaz mogu biti bilo koje informacije, a izlaz je alfanumerički niz, popis brojeva i slova.

Na primjer, ako stavite riječ “pas” u hash funkciju SHA-256, koju koristi Bitcoin, izlaz će biti:

cd6357efdd966de8c0cb2f876cc89ec74ce35f0968e11743987084bd42fb8944

Ali ako dodate samo jedno slovo i unesete riječ “dužd”, hash postaje:

c4e793c81ee40370d827d0cbe748d246cffca2cbe959383edf0976d041ece9e5

Ovi su izlazi bili trivijalni za izračunavanje, ali bilo bi vam gotovo nemoguće primiti ta heširanja i odrediti izvorni unos.

Dokaz o radu

Dokaz o radu najsličniji je dokazima o kapacitetu, ali zahtijeva skupu i specijaliziranu opremu. Kad završite s rudarskim dokazima o radnim kovanicama, teško ćete pronaći bilo koju drugu aplikaciju za svoj rudarski hardver. Dokaz o radu je također izuzetno glasan i energetski intenzivan, uzrokujući habanje strojeva zbog čega redovito trebaju popravci ili zamjena.

Bitcoin Mine

Evo kratkog sažetka dokaza o radu.

 1. Rudari prikupljaju transakcije i stavljaju ih u blok.
 2. Svi podaci u bloku, koji uključuju raspršivanje iz prethodnog bloka, prolaze kroz raspršenu funkciju da bi se stvorila nova raspršena vrijednost.
 3. Rudari brzo mijenjaju broj u zaglavlju bloka što je brže moguće kako bi pokušali pronaći ispravnu hash vrijednost.
 4. Prvi rudar koji je pronašao ispravnu hash vrijednost emitira blok na ostatak mreže, a drugi rudari potvrđuju transakcije prije rada na sljedećem bloku.

Dokaz o kapacitetu – pojednostavljeno objašnjenje


Umjesto stalne promjene brojeva u zaglavlju bloka i raspršivanja rješenja, dokaz kapaciteta uključuje ucrtavanje tvrdog diska – postupak izračunavanja i spremanja rješenja na računalo prije nego što rudarstvo uopće započne. Neka su rješenja brža od drugih. Ako vaš tvrdi disk slučajno ima najbrže rješenje zagonetke najnovijeg bloka, vi ćete osvojiti blok.

Algoritam rudarstva previše je složen za izračunavanje u stvarnom vremenu, a vremena blokada su toliko kratka (u prosjeku 1 blok svake 4 minute) da se rješenja moraju prije vremena spremiti na tvrdi disk. U konačnici, što više rješenja, koje se nazivaju i spletkama, imate na tvrdom disku, to je veća šansa da ćete dobiti najbolje rješenje za najnoviju slagalicu.

Dokaz o sposobnosti – Analogija

Zamislite vas “Napunio svoj tvrdi disk lutrijskim listićima, a zatim kada se generira slučajan broj provjeravaš tko ima najviše odgovarajućih brojeva.” Ako imate najviše odgovarajućih brojeva, dobit ćete nagradu. Najbolji dio je “morate i dalje koristiti blok s lutrijskim listićima blok za blokom.”

Dokaz o kapacitetu – Tehničko objašnjenje

Dokaz o sposobnosti obuhvaća dva dijela. Postoji zacrtavanje tvrdog diska i stvarno rudarenje blokova. Ovisno o veličini tvrdog diska, izrada vaših jedinstvenih datoteka parcele može potrajati danima ili čak tjednima. Crtanje koristi vrlo sporo hash poznat kao Shabal. To se razlikuje od SHA-256 heša korištenog ranije u članku, koji Bitcoin rudari brzo koriste. Budući da je Shabal hasheve teško izračunati, mi ih preračunamo i pohranimo na tvrdi disk. Taj je postupak poznat kao crtanje tvrdog diska.

Crtanje

Pri crtanju, također poznatom i kao stvaranje datoteke za crtanje, stvarate nešto što se naziva nonces. Nuće se stvaraju ponovljenim raspršivanjem podataka, uključujući ID vašeg računa. Što više prostora na tvrdom disku dodijelite crtanju, više mogućnosti možete pohraniti. Jedan će slučaj na kraju sadržavati 8192 hasha. Tih 8192 hasheva organizirani su u parovima, poznatim kao scoops. Svakoj mjerici dodijeljen je broj od 0 do 4095.

Dokaz o kapacitetu Nonce

Tijekom rudarstva računate broj mjerke između 0 i 4095. Recimo da vam izračun daje broj mjerke 42. Zatim biste prešli na mjerku 42 od nonce 1 i pomoću tih podataka mjerke izračunali količinu vremena, što se naziva rok . Ponavljate ovaj postupak za sve slučajeve koje imate na tvrdom disku. Nakon izračuna svih rokova, odabrali biste minimalni rok. Rok predstavlja “Broj sekundi koji mora proteći od [posljednjeg] bloka koji je falsificiran prije nego što smijete krivotvoriti blok. Ako nitko drugi nije krivotvorio blok u tom roku, možete ga krivotvoriti i zatražiti nagradu za blok. “

Primjerice, prilikom rudarenja imate minimalni rok od 25 sekundi. Ako nitko drugi ne može iskovati blok u sljedećih 25 sekundi, dobit ćete priliku da iskovate blok i požnjete nagradu.

Prednosti i nedostatci

Sada imate mjericu za mjerenje i osnove dokaza sposobnosti. Evo pogleda na neke od prednosti i nedostataka upotrebe tvrdih diskova za rudarstvo.

Prednosti

 • Možete koristiti bilo koji uobičajeni tvrdi disk tako da drugi rudari neće steći prednost kupnjom specijalizirane opreme, poput ASIC rudarstva za Bitcoin.
 • Korištenje tvrdih diskova 30 puta je energetski učinkovitije od rudarstva temeljenog na ASIC-u.
 • Dokaz o kapacitetu je decentraliziraniji jer svi imaju tvrdi disk. Možete čak i rudariti s tvrdog diska vašeg Android telefona.
 • Rudari ne moraju kontinuirano nadograđivati ​​opremu. Stariji tvrdi diskovi mogu pohranjivati ​​podatke jednako dobro kao i novi.
 • Kad završite s rudarstvom, možete očistiti tvrdi disk i koristiti ga za njegovu prvotnu namjenu

Mane

 • Popularni dokaz o rudarstvu kapaciteta mogao bi dovesti do nove utrke u naoružanju. Danas ljudi koriste terabajtne tvrde diskove, ali na kraju bismo mogli vidjeti petabajte, egzabajte i zettabajte.
 • Dokaz o kapacitetu relativno je nova tehnologija koja nije strogo testirana i osporavana u stvarnom svijetu.
 • Trenutno tvrdi diskovi iscrtavaju podatke koji su beskorisni iznad svoje rudarske svrhe. Međutim, postoje planovi da tvrdi diskovi posluže kao suvišna pohrana za važne informacije otvorenog koda. Tvrdi diskovi mogu pohranjivati ​​karte, članke na Wikipediji ili druge podatke koje vrijedi sačuvati.
 • Već postoji zlonamjerni softver rudarstvo Bitcoina na računalima ljudi. Ako je dokaz o kapacitetu postao popularan, moguće je da ćete vidjeti zlonamjerni softver koji crta tvrde diskove ljudi. Glavna je razlika u tome što je mnogo manja vjerojatnost da ćete primijetiti zauzimanje dijela prostora na tvrdom disku.

Burstcoin

Burstcoin je prvi i jedini novčić koji koristi dokaz sposobnosti. Imaju aktivan razvojni tim i velike planove za budućnost. Čak su zapeli za oko zaljubljeniku u kriptovalute Johnu McAfeeu. Potpuni vodič o Burstcoinu možete provjeriti ovdje.

McAfee Burst Tweet

Završne misli

Dokaz o sposobnosti zanimljivo je rješenje problema koji su se pojavili s klasičnim algoritmima konsenzusa dokaza o radu. Teži ka povećanoj decentralizaciji rudarske snage i manjoj potrošnji energije. Još uvijek prilično nedokazano, samo će vrijeme pokazati koliko je učinkovit dokaz sposobnosti i hoće li on postati nova norma za konsenzusne algoritme ili ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map