Što je Enigma? Vodič za početnike za tajne ugovore i skaliranje izvan lanca

Što je Enigma?

Enigma je izvanlančana mreža namijenjena nadopunjavanju blockchain mreža pružanjem pohrane i izračunavanja podataka na sekundarnom sloju. Protokol će ponuditi rješenja za privatnost i skaliranje za bilo koji blockchain program koji ga koristi, jer će podaci koji se prenose na mrežu Enigma biti privatni i oslobođeni mrežne zagušenosti.

Zagonetka

Tajni ugovori bit će maslo za kruh Enigmine privatnosti. Oni će Enigmi biti što su pametni ugovori Ethereumu i omogućit će programerima da izgrade decentralizirane aplikacije do kraja koje se usredotočuju na povjerljivost.

Kako djeluje Enigma?

Enigma je blockchain interoperabilna i agnostička, a služit će kao proširenje na konvencionalne blockchain platforme za izvanlančane izračune. Kôd se obrađuje kako na blockchainu, gdje je javan, tako i na izvanmrežnoj mreži Enigme, koja je privatna.

Da bi se osiguralo da podaci ostanu sigurni, podaci se mogu šifrirati prije slanja u mrežu, a ovaj izvanlančani sloj odgovoran je za distribuciju tih podataka preko čvorova Enigme i održavanje privatnosti. Javna knjiga blockchaina pohranjuje samo reference na ove podatke kako bi pružila dokaz o pohrani, ali niti jedan od podataka nije javan – oni ostaju zamagljeni, privatni i podijeljeni na izvanmrežnoj mreži.

Ekosustav izvan lanca: MPC i DHT

Da bi vam dao ideju kako će to funkcionirati, Enigma nastoji koristiti sigurne višestranačke izračune (MPC) i izvanlančanu distribuiranu hash-tablicu (DHT) kako bi osigurala privatnost podataka. Nemojte se previše hvatati za ove tajnovite fraze. U osnovi, MPC distribuira podatke između čvorova na mreži, dijeleći šifrirane informacije u zasebne dijelove kako bi osigurali njihovu sigurnost. DHT je, dakle, odgovoran za pohranu tih podataka u izvanlančanu bazu podataka. MPC i DHT možemo promatrati kao dvije polovice iste cjeline. DHT pohranjuje podatke dok su MPC odgovorni za njihovo rukovanje i dohvaćanje, dok oba osiguravaju da podaci s kojima se rukuje ostaju u potpunosti privatni.

Građa enigme

Shvatite to kao zagonetku. Svaki čvor sadrži dio ove zagonetke, ali svaki je dio beskoristan bez svih ostalih. Štoviše, operateri čvorova ne poznaju sliku koju čine svi dijelovi. Korisnik koji pristupa Enigmi radi spremanja njezinih podataka, međutim, zna koja je slika i s njom može dohvatiti sve dijelove za rekonstrukciju ove slike kad želi.

Shvatili ste? Komadići slagalice vrijednosti su koje čvorovi pohranjuju za šifrirane podatke. Te vrijednosti proizlaze iz privatnog ključa podataka, slike potrebne za potvrdu da su dijelovi slagalice vaši. Bez privatnog ključa ne možete pristupiti svakom dijelu podataka potrebnom za ponovno stvaranje cjeline.Čvorovi enigme

Dakle, svi su podaci „podijeljeni između različitih čvorova i oni zajedno izračunavaju funkcije bez propuštanja informacija drugim čvorovima. Točnije, niti jedna strana nikada nema pristup podacima u cijelosti; umjesto toga, svaka stranka ima svoj besmislen (tj. naizgled slučajan) dio “, projekt bijeli papir Države. Za razliku od čvorova Bitcoina, nije svaki čvor odgovoran za pohranu podataka poslanih na mrežu. Umjesto toga, Enigmina tehnika smanjenja mreže odabire čvorove za bilo koji projekt na temelju njegove izvedbene sposobnosti i reputacije, osiguravajući da samo pravi čvorovi preuzmu zadatak na temelju svojih računalnih zahtjeva i da se mreža optimalno koristi.

Operatori čvorova dobit će naknade – a ne nagrade za rudarstvo – za svoje napore, jer će se račune i naknade za pohranu primjenjivati ​​na mrežne transakcije kako bi se potaknuli operatori da pruže računalne resurse. Da bi bili pošteni, operatori s punim čvorovima moraju položiti jamčevinu koju riskiraju izgubiti ako se ponašaju, objašnjava bijela knjiga Enigme:

„Da bi sudjelovao u mreži, pohranjivao podatke, vršio proračune i primao naknade, svaki puni čvor prvo mora podnijeti sigurnosni depozit privatnom ugovoru. Nakon završetka svakog računanja, privatni ugovor potvrđuje ispravnost i poštivanje zahtjeva. Ako se utvrdi da čvor laže o njihovom ishodu ili prerano prekine računanje, on gubi talog koji je podijeljen između ostalih poštenih čvorova. Izračunavanje se nastavlja bez zlonamjernog čvora (npr. Postavljanjem njegovog udjela podataka na 0). “

Da završimo ovaj odjeljak, možemo vidjeti kako Enigma služi dvije ključne funkcije za područje blockchaina:

Privatnost: Vjerojatno vam je dosadno slušati ovaj – i da, vjerojatno je suvišno ponovno ga udarati – ali ova je osnovna značajka ono što Enigma zapravo predstavlja. S Enigmom korisnici mogu uživati ​​u potpunoj sigurnosti nepromjenjive javne knjige (blockchain) uz sigurnost i tajnost izvanlančane, šifrirane opcije za pohranu (Enigma). Recimo, na primjer, sveučilište je željelo bilježiti zdravstvene probleme sa svojim studentima na blockchainu, ne otkrivajući bolesti koje muče svakog studenta. S Enigmom su mogli voditi evidenciju o svakom stanju zabilježenom u anketi, ne otkrivajući koji student ima što. Sveobuhvatna evidencija ankete i zabilježeni uvjeti javni su na blockchainu, dok se unosi i podaci svakog pojedinca privatno čuvaju na Enigmi.

Pohrana / skalabilnost: Enigma se također može koristiti za izvanlančanu pohranu, bez obzira jesu li ti podaci šifrirani ili ne. Dakle, Enigma predstavlja mogućnost izvanmrežne pohrane i rješenje za skalabilnost, jer se može koristiti za obradu teških / intenzivnih izračuna koji su još uvijek javno provjerljivi na blockchainu.

Katalizator i tržište podataka

Kao što smo kratko pregledali, Enigma koristi tajne ugovore koji programerima omogućuju stvaranje decentraliziranih aplikacija koje su usredotočene na privatnost. Na primjer, naša sveučilišna anketa o bolesti jedan je od takvih slučajeva tajnog ugovora DApp. Drugi imaju raspon od prijava za glasanje, financijskih revizija u tvrtkama do upravljanja identitetom.

Jedan takav slučaj upotrebe, tržište podataka za trgovanje, već je aktivan na mreži. Catalyst je prvi DApp izgrađen na Enigmi i koristi tržište na kojem korisnici mogu kurirati, dijeliti i mijenjati podatke za izgradnju kripto investicijskih strategija. Kao što navodi Catalyst white paper:

„Glavni je cilj Catalysta služiti kao sve na jednom mjestu za programere (ili kvantitativne trgovce) koji su zainteresirani za razvoj trgovinskih strategija koje djeluju u rastućoj domeni kripto-tržišta. Razvojni programeri mogu koristiti bezbroj izvora podataka koji će biti dostupni putem naše platforme i koji će se posluživati ​​putem protokola Enigma-peer-to-peer tržišta podataka za izgradnju svojih modela, ponovno testiranje prema povijesnim podacima, kao i stavljanje njihovih strategije za testiranje u simuliranom ili stvarnom okruženju trgovanja. S vremenom će Catalyst služiti i investitorima bez vještina kodiranja, stvarajući If This Then That (IFTTT) za razvoj investicijskih strategija. “

Opće tržište podataka Enigme služit će istu funkciju kao i Catalyst za mnoštvo industrija i slučajeva upotrebe. Podaci za bilo što, od zdravstvenih ustanova do poreznih evidencija, mogli bi se prikupiti na tržištu, a primjena / upotrebljivost tih podataka ograničena je samo na maštu onih koji se odluče koristiti tržnicu.

Enigma tim i što dolazi

Enigmin tim prepun je pojedinaca povezanih s MIT-om. Sastoji se od MIT Lab-a i MIT-a Sloan, te iskusnih softverskih inženjera.

Enigma tim

Guy Zyskind, izvršni direktor i suosnivač Enigme, ima više od deset godina iskustva u razvoju softvera s tvrtkom M.S. s MIT-a, bivši asistent u istraživanju MIT Media Laba, i predavao je prvu nastavu o blockchainu na MIT-u. Can Kisagun, voditelj projekta i drugi suosnivač, završio je MIT-ovu Sloan School of Management, ima iskustva s pregršt tehnoloških startupa i radio u McKinseyu & Tvrtka kao poslovni analitičar nakon završetka MBA.

Projekt je također provjeren popisom impresivnih investitora, uključujući Floodgate, Flybridge Capital Partners, Digital Currency Group i (ne iznenađuje) MIT.

Što se tiče Enigmine mape puta, ne postoji potpuno dotjerana infografija na koju biste se mogli uputiti ili trello odbor za praćenje razvoja projekta. Tim održava prilično aktivan Medij, a u vrijeme pisanja ovog članka, najveće su vijesti nadolazeće izdanje Enigminog tržišta podataka nadopuniti Catalyst.

Enigma’s Competition

Možda mislite da su svi i svi novčići za privatnost u natjecateljskoj areni za Enigmu, ali kovanice za privatnost usredotočene su na privatnost transakcija, dok je Enigmin raison d’etre privatnost podataka – sličan koncept, drugačija krajnja igra.

Postoji nekoliko projekata koji grade tržišta vođena podacima (vidi Iconomi, Cindicator, iExec RLC), ali prva dva nemaju komponentu privatnosti izvan lanca koju nudi Enigma, a glavni fokus iExeca je računarsko računalo u oblaku za DApps. Bluzelle je usredotočen na upravljanje podacima, ali također mu nedostaje Enigmin pristup izvan lanca, kao ni tržište podataka.

Zadrži mrežu može biti najbliža stvar koju Enigma ima konkurentu, ali još uvijek je u povojima i nema (prema saznanjima ovog autora) nikakve planove za tržište podataka razvoja DApp-a.

Povijest trgovanja Enigma

Enigma je 10. siječnja dosegla vrhunac od nešto više od 8,20 dolara, da bi se tijekom pada u razdoblju siječanj-veljača zabilježio stalan pad. Od ovog pisanja zauzeo je 88. mjesto na CoinMarketCap-u i kretao se u rasponu od ~ 2,50 USD.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = ENG&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP, BTC ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Gdje kupiti Enigmu

Dominantna tržišta Enigme nalaze se na Binanceu, Huobiju i Bittrexu, a možete ih mijenjati i za BTC i za ETH na sve tri te burze.

Gdje čuvati Enigmu

Enigma je ERC20 token, tako da ste pokrili bilo koji Ethereum kompatibilni novčanik (npr. Ledger Nano S, Trezor, MyEtherWallet, MetaMask, Parity itd.).

Završne misli

Enigma obećava da će ponuditi dva prijeko potrebna rješenja za upravljanje podacima / pohranu na blockchainu: privatnost i skalabilnost. S Enigmom, tajni ugovori omogućit će korisnicima da drže osjetljive podatke u tajnosti, a istovremeno imaju pouzdanost blockchain mreže za provjeru valjanosti ovih podataka. Uz to, programeri mogu koristiti Enigmu za prebacivanje računarski intenzivnih podataka na Enigminu izvanlančanu mrežu, dajući blockchain platformama skalabilnu opciju pohrane i alternativni resurs za obradu podataka.

Povrh oba ova rješenja imamo Catalyst, tržište podataka Enigme. Prva pruža trgovcima korisne alate za optimizaciju izbora ulaganja, dok bi druga mogla pružiti sveobuhvatno, sigurno tržište različitih podataka koje pojedinci mogu potrošiti ili im doprinijeti privatnošću i integritetom mreže Enigma.

Rijetko je kada naiđete na takav jedinstveni projekt s predanim, provjerenim timom koji nastoji ostvariti koncepciju. Ako se ova stvarnost ostvari, ne može se reći što bi tajni ugovori i tržište podataka Enigme mogli donijeti kriptosferi u godinama koje dolaze.

Dodatna sredstva:

Web stranica

Bijeli papir

Srednji blog

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map