Što je Filecoin?

Filecoin je nestrpljivo očekivano decentralizirano rješenje za pohranu. 2017. godine početna ponuda kovanica Filecoina postala je najveća prodaja tokena u povijesti, prikupivši 257 milijuna dolara doprinosa.

Projekt je još uvijek u fazi izrade, a programeri još nisu objavili alfa verziju. Nekoliko ranih skladištara i rudara trenutno testira mrežu. To je reklo, postoji razlog za uzbuđenje zbog Filecoina. Tim je cijenjen u industriji, a u prošlosti su također izradili uspješne projekte.

Uz rekordnu ICO, Filecoin je također dobio ulaganja od vodećih rizičnih kapitalista u Silicijskoj dolini, uključujući Y Combinator, Naval Ravikant, Andreessen Horowitz i Winklevoss Capital. Ova veličina i kombinacija financiranja, u kombinaciji s iskustvom tima, daju ovom projektu razinu legitimiteta koji se rijetko viđa u kripto industriji.

Ovaj će članak istražiti opravdava li projekt primljenu reklamu.

Problem sa pohranom datoteka & Korištenje podataka

Trenutna rješenja za pohranu podataka, poput Amazona i Googlea, centralizirana su i stoga ranjiva na napade. Vidjeli smo kako se ovo igra s visokoprofilnim povredama podataka. Možda je najzapaženije nedavno kršenje zakona hakovanje Equifaxa.

Uz to, svake godine stvaramo ogromne količine novih podataka. Ove će godine čovječanstvo proizvesti više podataka nego u proteklih 5000 godina zajedno. Čini se da se potražnja za pohranom ne usporava.

Filecoin nastoji iskoristiti sve veću potražnju za pohranom pomoću blockchain tehnologije za koordinaciju peer-to-peer mreže čvorova za pohranu. Međutim, nije sam. Utrka za najbolje rješenje za decentralizirano skladištenje je pretrpana. Platforme poput Storj i Sia već su pokrenute i grade bazu korisnika. Decentralizirano skladištenje dobiva na snazi ​​kao održivo rješenje za sigurnije skladištenje.

Tamo gdje se Filecoin uklapa u decentralizirani ekosustav za pohranu je kontrola korisnika. Storj i Sia kontroliraju cijene za svoje platforme, dok Filecoin implementira tržište za nadmetanje između prenositelja i domaćina. Ovo se tržište potiče da s vremenom učini pohranu mnogo jeftinijom. Filecoin također daje korisnicima mogućnost davanja prioriteta brzini, suvišnosti ili troškovima prilikom izrade svojih narudžbi.

Dvije vrste čvorova

Veliki dio prijedloga vrijednosti Filecoina predstavlja njegova jedinstvena arhitektura. Tamo gdje većina mreža implementira jedan standardni tip čvora, Filecoin predlaže dvostruko rješenje.

1. Čvorovi za pohranu

pohrana filecoinaTo će biti poznato svakome tko zna za Storja ili Siju. Svatko može unajmiti dodatni prostor na tvrdom disku na svom računalu. Filecoin će iskoristiti taj prostor na tvrdom disku za pohranu malih, šifriranih dijelova datoteka drugih ljudi.

Idealno bi bilo da Filecoin želi potaknuti srednje velike čvorove za pohranu. Ogromni podatkovni centri bili bi previše centralizirani i porazili bi misiju Filecoina. Međutim, mali bi operatori bili jednako problematični s nedosljednim vezama i malo raspoloživog prostora.

2. Čvorovi za pronalaženje

Čvorovi za preuzimanje jedinstveni su za Filecoinov sustav. Moraju se nalaziti u blizini čvorova za pohranu na mreži. Međutim, čvorovi za pronalaženje također trebaju veliku propusnost i malu kašnjenje. Plaća im se kada ih korisnik najbrže pronađe i dohvati.

U praksi to vjerojatno znači da će najuspješniji čvorovi za pronalaženje raditi na brzim vezama u naseljenim centrima velike gustoće gdje mnogi čvorovi za pohranu rade istovremeno.

Kako Filecoin djeluje

Kao korisnik Filecoina, odredit ćete datoteku koju želite prenijeti i platiti malu naknadu da bi vaš zahtjev za prijenos bio naveden na razmjeni Filecoin. Tamo će čvorovi za pohranu licitirati za prava na pohranu vaše datoteke. Ovaj postupak licitiranja osmišljen je tako da prenositelju omogući najnižu moguću cijenu. Razmjena Filecoin je decentralizirana razmjena sa svojom knjigom narudžbi koja u potpunosti živi na blockchainu Filecoin.

Nakon toga Filecoin šifrira vašu datoteku i dijeli je na mnoge segmente. Ti se različiti segmenti šalju na razna mjesta na mreži koja licitiraju za hostiranje vaše datoteke. Točno mjesto svih vaših segmenata datoteka bilježi se na Filecoin blockchainu u takozvanoj tablici raspodjele. Da biste se prisjetili svih dijelova datoteke, morate znati privatni ključ datoteke. Samo vlasnik datoteke ima privatni ključ, tako da samo vlasnik datoteke može pronaći, ponovno sastaviti i dešifrirati datoteku.

pronalaženje filecoina

Jedinstveni konsenzusni mehanizam

vađenje filecoina

Programeri Filecoina stvorili su jedinstveni mehanizam konsenzusa za Filecoin. Konsenzusni mehanizmi mogu se smatrati shemama poticaja za osiguranje mreže. U bitcoinovom konsenzusu dokaza o radu, poticaj je pružiti puno procesorske snage algoritmu za raspršivanje.

Novo rješenje Filecoina koristi konsenzus za poticanje prostora na tvrdom disku umjesto računalne snage. Model konsenzusa dokaza replikacije zahtijeva da rudari verifikatoru dokažu da su stvorili razne kopije različitih datoteka na mreži. To povećava suvišnost i pouzdanost mreže, a istovremeno potiče čvorove za pohranu da bi se mreži dodalo više prostora na disku.

Puna verzija konsenzusnog mehanizma dokaza replikacije još nije dostupna javnosti. Stoga je teško utvrditi detalje kako će protokol funkcionirati. Međutim, razvojni tim objavio je bijeli papir s preliminarnim objašnjenjima.

Laboratoriji za protokol

Veliko uzbuđenje iza Filecoina ima veze s timom koji ga stvara. Protocol Labs cijenjeni je tim u peer-to-peer tehnologiji. Oni su tvrtka koja stoji iza projekata kao što su IPFS, libp2p, IPLD, Multiformats i CoinList. Filecoin koristi one druge tehnologije, posebno IPFS, koji već ima puno peer-to-peer prijenosa datoteka i infrastrukture za pohranu podataka.

Nepotrebno je reći da je tim uronjen u blockchain tradiciju. Imaju veliko iskustvo u primjeni tehnologije otvorenog koda. Također su vrlo upoznati s bazama kodova drugih projekata u prostoru. Posebno su naveli Ethereum i Zcash kao utjecaje na to kako razmišljaju o provedbi Filecoin-ovog blockchaina i pametnih ugovora.

Prije Filecoin ICO-a, Protocol Labs djelovao je s relativno malim proračunom od 3,5 milijuna dolara, gradeći ove razne, prilično uspješne projekte na nosaču.

Filecoin Token (FIL) ICO

Filecoin ICO najveća je prodaja tokena u povijesti, koja donosi ogromnih 257 milijuna dolara. Kombinacija pretprodaje i ICO-a predstavljaju 10% ukupne dodjele tokena.

ICO je bio otvoren samo ovlaštenim investitorima, kako je definirano američkim propisima. U praksi to obično znači osobe s prihodom od preko 200 tisuća dolara ili mrežom od preko milijun dolara. Filecoin se trudio ispuniti regulatorne standarde za usklađenost sa svojim ICO-om. Međutim, mnogi su se članovi zajednice osjećali prikriveno odlukom da se oduzmu mali ulagači.

Ulagači su mogli odabrati da svoje tokene stave u razna vremenska razdoblja kako bi zaradili popust na početnu kupnju. Filecoin je tokene prodavao kao SAFT (Jednostavan ugovor za buduće tokene). Nijedan FIL token još ne postoji i neće postojati dok Filecoin ne pokrene svoj blok geneze. Svatko tko tvrdi da je vlasnik FIL-a ili ga nudi na prodaju laže.

Dodjela tokena

30% izdvajanja stvorit će se i isplatiti u genezi: 15% razvojnom timu, 10% investitorima i 5% zakladi Filecoin. Tih 15% raspodjele timova, zajedno s dodatnih 5% zakladi, prilično je veliko. Pogotovo ako uzmete u obzir ogroman iznos prikupljenih sredstava.

distribucija tokena filecoin

Preostalih 70% rezervirano je za rudarske nagrade. Rudari će zaraditi nagrade sa svakim blokom u zamjenu za umnožavanje datoteka na mreži.

Kako kupiti Filecoin (FIL)

ICO je završio, a FIL tokeni još ne postoje. Kao takav, trenutno ne možete kupiti FIL.

Vrata.io prodaje Filecoin futures za one koji su zainteresirani za špekulacije o budućoj cijeni FIL-a nakon lansiranja.

Gdje pohraniti Filecoin (FIL)

FIL tokeni još ne postoje, pa trenutno nema što za pohranu. Kad se pokrene, FIL će doći s vlastitim novčanicima.

Mapa puta Filecoin za 2018. godinu

Programeri su objavili opsežnu mapu za 2017. godinu prije ICO-a. Međutim, još nisu objavili sličan plan za 2018. godinu.

Sigurno možemo pretpostaviti da razvojni tim naporno radi na stvaranju i testiranju mreže Filecoin s njihovim ranim krugom privatnih korisnika. Još nemamo datum izdavanja javne testne mreže ili alfa verzije, a još manje pune verzije. Komunikacija je jedno područje u kojem je Filecoin tim bio slab nakon ICO-a.

Još jedan prioritet Filecoina u 2018. je zapošljavanje. Žele se brzo proširiti od prilično malog tima do velikog napora vrijednog kruga prikupljanja sredstava od 275 milijuna dolara.

Zaključak

Filecoin zasigurno ima tim i kapital koji će napraviti veliku pometnju u decentraliziranoj pohrani. Međutim, oni ulaze na tržište koje već ima uspostavljene konkurente. U konačnici, upotrebljivost i robusnost njegovog proizvoda bit će odlučujući faktor hoće li Filecoin letjeti ili propadati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me