Zašto nam je potrebna privatnost?

Prije nego što uđemo u groznu Horizenu, prvo razmotrimo: zašto nam je potrebna privatnost?

Zahvaljujući Edward Snowden (bivši CIA, obavještajni službenik NSA-e i uzbunjivač) sada znamo da NSA-in postupak “prikupljanja svih” pokušava prikupiti, nadzirati i pohraniti sve oblike ljudskih komunikacija na zemlji.

The Čuvar pokrio ovo detaljno: Brojne NSA dokumente koje smo već objavili pokazati da je NSA-in cilj prikupiti, nadzirati i pohraniti svaku telefonsku i internetsku komunikaciju koja se odvija unutar SAD-a i na zemlji. Već svaki dan prikuplja milijarde poziva i e-mailova. “

Prema Snowdenu, privatnost nije samo zaštita naših podataka, to je temeljno ljudsko pravo.

“Privatnost nije nešto što treba sakriti. Privatnost je nešto što treba zaštititi. To ste vi. To je ono u što vjeruješ, takav želiš postati. Privatnost je pravo na sebe. Privatnost je ono što vam daje mogućnost da podijelite sa svijetom tko ste, pod vlastitim uvjetima, kako bi oni razumjeli što pokušavate biti. I kako biste zaštitili svoje dijelove u koje niste sigurni i s kojima još uvijek eksperimentirate. Ako nemamo privatnost, ono što gubimo je sposobnost griješenja. Gubimo sposobnost da budemo svoji. Privatnost je izvor svih ostalih prava. Sloboda govora nema puno značenja ako ne možete imati miran prostor. “

~ Edward Snowden, na upit da odgovorim na citat: “Ako ne radite ništa loše, nemate zbog čega brinuti.”

Što je Horizen?

Upoznajte Horizen, prvu ikada šifriranu anonimnu novčanu mrežu TLS, uslugu razmjene poruka, platformu za sadržaj i decentraliziranu autonomnu organizaciju (DAO)

Tim Horizena ponavlja sličan osjećaj želje za povećanom privatnošću i slobodom za korisnike u svojim tehničkim dokumentima: “Živimo u hiperreguliranom i nadgledanom svijetu u kojem su milijarde pojedinaca lišena osnovnih ljudskih prava, poput vlasništva nad imovinom, privatnosti, slobodnog udruživanja i pristupa informacijama.”

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Tehnički podaci

Algoritam: Equihash

Ukupna eventualna opskrba: 21 000 000 milijuna (isto kao i Bitcoin)

Nagrada za PoW blok: 12,5 ZEN

Strujna cirkulacijska opskrba: 3,274,188

Podjela svakog PoW bloka: 3,5% nagrade za sigurne čvorove, 8,5% blagajne ZenCash tima, 88% rudara.

Kovanice mjesečno: 216000 ZEN-a

Vrijeme blokade: 2,5 minute

Razdoblje prepolovljenja nagrade: svake ~ 4 godine, prema Bitcoin-u

Distribucija novca

Rudari: 88%

Sigurni čvorovi: 3,5%

Glavni tim: 8,5%

O Horizenu

Horizen je lansirao 23. svibnja 2017. kao račvanje Zclassic, račvanje Zcash-a. Svi Zclassic koji su bili u vlasništvu prije bloka 110.000 dobili su omjer 1: 1 Horizena.

To znači da biste imali 100 Zclassic, dobili biste 100 Horizena. Ovaj pristup u stilu “airdrop” očuvao je Zclassic, ali i donio podršku zajednice i Horizenu.

Zclassic je počeo uklanjati Zcash-ovu 20-postotnu nagradu osnivača u prve četiri godine i polagani početak novčane mase. Razlog za širenje u novu vilicu bio je zbog sigurnosti. Također je proširio funkcionalnost kao potpuno šifrirane mreže zajedno s inovativnim ekonomskim modelima i modelima upravljanja.

Bijeli papir dalje razrađuje: “Zclassica gledamo kao temeljno čisti open-source, dobrovoljni projekt kriptovaluta, dok se Zen proširuje na platformu s unutarnjim financiranjem kako bi omogućio širi skup komunikacija, dijeljenja datoteka i ekonomskih aktivnosti.”

Kako djeluje Horizen

Kao što je raspravljeno u ovom članku o Zcashu, zaštićene i transparentne opcije omogućuju korisnicima da zaštite svoje transakcije kao potpuno privatne (anonimna ‘z’ adresa) ili transparentne (pseudonimna ‘t’ adresa).

Horizen uključuje funkcionalnost sigurne razmjene poruka unutar zaštićenih transakcija koja u potpunosti štiti korisničke identitete.

Postoje tri glavna sustava iza toga:

 1. ZenChat – Iako Zcash već ima značajku slanja poruka, nijedan novčanik do danas nije iskoristio tu značajku. ZenChat čini ovu značajku upotrebljivom s prilagođenom sigurnom komunikacijskom mrežom
 2. ZenPub – Anonimna platforma za objavljivanje dokumenata koja koristi IPFS radi u tandemu sa razvojem ZenCash-a
 3. ZenHide – Sposobnost zaobilaženja blokiranja kripto-trgovine pomoću prednjeg domena.

ZenChat – šifrirana razmjena poruka zasnovana na tekstu putem Blockchaina

ZenChat poruke šifrirane su priznatim i pouzdanim algoritmima poput AES-256. Koristeći tekstualno polje s ograničenjem od 512 znakova (prema izvornom Zcash dizajnu) transakcije, poruke se mogu dodavati i slati korisnicima. To olakšava sigurnu trgovinu i komunikaciju.

ZenPub – sigurna platforma za objavljivanje sadržaja putem protokola otvorene distribucije

ZenPub omogućuje korisnicima anonimno objavljivanje dokumenata na IPFS-u putem tekstualnog polja z adrese. Na temelju testiranja, IPFS je trenutačno podržana infrastruktura za objavljivanje. Sustav se, međutim, može proširiti i na druge distribuirane arhive.

ZenHide – Fronting domene štiti podatke korisnika i kriptovalute od neprijateljskih zabrana regulatora

Zemlje neprijateljske prema kriptovalutama mogu blokirati Bitcoin, pa čak i Zcash. ZenCash koristi tehniku ​​prednjeg domene koja skriva krajnju točku komunikacije. ZenCash posebno povezuje komercijalnu distribuciju sadržaja (CDN) s Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS), sigurnijom varijantom standardne web arhitekture.

U konačnici, Zen uzima najvažnije sigurnosne slučajeve na tržištu i spaja ih u novi token, aplikaciju i platformu s dodatnom ugrađenom sigurnošću i anonimnošću na razini protokola.

Skup značajki ZenCash

Ostali slučajevi dugotrajne uporabe Horizena uključuju:

 • Upravljanje kao usluga (GaaS) – Otvaranje njihovog modela upravljanja i platforme za korištenje drugim inicijativama
 • Decentralizirana razmjena imovine (DEX) – Sposobnost hostiranja i izdavanja novih tokena na potpuno decentraliziran način
 • Selektivni dokaz o vlasništvu nekretnine – Preuzimanje potreba za upravljanjem nekretninama sigurnim digitalnim prijenosom vlasništva putem pouzdanog sustava
 • Decentralizirane bankarske usluge – Sposobnost posudbe i posudbe posredstvom Blockchaina
 • P2P osiguranje – Sustav u kojem članovi udružuju svoje resurse radi rješavanja premija i drugog pokrića

Sigurni čvorovi vs Masternodes

Masternode (poznati sustavi za provjeru valjanosti) djeluju kao blockchain zaštitnici od mrežnih napada. Funkcioniraju slično algoritmima za ulaganje, ali koriste malo drugačije poticaje i strukturu tržišta.

Masternode (poput DASH-a) poslužuju funkcije poput trenutnih i anonimnih plaćanja. Uz to, podržavaju decentralizirano upravljanje u kojem operatori čvorova mogu glasati o svim pitanjima.

Jedna od kritika rudara je što se poticaji mogu mijenjati s jednog novčića na drugi iz dana u dan jer profitabilnost i poteškoće variraju. Da bi to ispravili, Masternode zahtijevaju određenu količinu kolaterala da bi upravljali čvorom održavajući operatore lojalnima.

Način na koji Masternode primaju naknadu kroz prinos sličan dividendi (slično rudarskim nagradama Bitcoin-a).

Horizen radi na sličnom poticajnom modelu. Neznatne izmjene opravdale su promjenu imena u sigurne čvorove, a ne u „masternode“. Razlika je u tome što kovanice ne zaključavate iz mreže (što uzrokuje umjetnu inflaciju), držite nisku prepreku za ulazak i osiguravate mrežnu sigurnost.

Sigurni čvorovi nagrađuju se za pružanje kritičnih funkcija poput:

 1. Osiguravanje da su sve mrežne komunikacije šifrirane između čvorova i novčanika
 2. Održavanje cjelovitog Horizen blockchaina
 3. Pružanje veza za šifriranje na temelju certifikata za programe Horizen novčanika

Sigurni čvorovi održavaju standard sigurnosti i performansi. To osigurava da sustav ostane distribuiran i otporan na DDoS i druge napade.

Sigurni čvorovi zahtijevaju samo 42 ZEN. To stvara puno nižu prepreku ulasku i omogućava većem broju ljudi priliku za pokretanje sigurnog čvora. Ostali sustavi glavnih čvorova obično zahtijevaju značajna ulaganja (npr. DASH zahtijeva 1000 tokena što je više od 300 000 USD)

U konačnici, sigurni čvorovi spuštaju prepreku ulazu za korisnike. Uz to, oni provode šifriranu komunikaciju između čvorova. Kao rezultat, štite od prisluškivanja.

Izazovi i kritike

Kao što je raspravljeno u člancima Hush i Zcash, Horizen koristi iste povjerljive privatne ključeve i ceremoniju kao Zcash. To znači da bi se svi problemi s backdoor-om odnosili i na Horizen

Rolf Versluis, glavni inženjer tvrtke Horizen, dalje komentira:

“Horizen (i Zclassic AFAIK) koriste izvorne Zcash parametre stvorene u ceremoniji generiranja Zcash parametara.

Nakon pregleda postupka koji je Zcash tim dovršio za ceremoniju, tim Horizena vjerovao je da je to učinjeno na način koji minimalizira mogućnost bilo kakvih problema s “opasnim otpadom”.

Namjera nam je bila da, ako Horizen nađe tržišnu podršku, budemo u mogućnosti održati novu ceremoniju generiranja parametara ili ćemo se tada prebaciti na drugi osnovni softverski sustav i na drugi skup parametara. “

Još ohrabrujuća napomena, to ne bi utjecalo na uspostavljene komunikacijske i sigurnosne mjere na razini protokola, čak i ako postoji ranjivost. Uz to, do sada nije bilo dokaza da je sama ceremonija ili bilo koji od glumaca djelovao zlonamjerno.

Nova i vrijedna zbivanja

 • Zen pomoć – Baza znanja sustava baze podataka i sustav izdavanja karata za korisničku službu
 • 7240+ sigurnih čvorova – Ovo je poprilično postignuće i ukazuje na vrlo izdržljiv, siguran Blockchain
 • IOHK partnerstvo – Stvorio Charles Hoskison iz Cardanoa, IOHK je Fintech-ova tvrtka za znanost o podacima koja će duboko zaroniti u analitiku za Horizen
 • Podrška za novčanik Ledger – Korisnici sada mogu slati i primati ZEN sa svojim hardverskim novčanikom

Kao što vidite, Horizen je zauzet rastom, širenjem svog tima i sigurnom mrežom čvorova. ZEN također ostaje top 10 kovanica u rudniku Equihash po profitabilnosti.

Gdje možete pohraniti Horizen?

Horizen ima razne formate novčanika u nekoliko operativnih sustava:

 • Novčanici Arizen i Swing – Developer preporučio i podržao radne lisnice za Windows, Mac i Linux
 • Web novčanik – Izvrsno web sučelje koje omogućuje pristup novčaniku putem preglednika
 • Android – Prikladan mobilni novčanik dostupan za korisnike Androida
 • Novčanik od papira – Jedna od najvažnijih i najosnovnijih metoda za pohranu kriptovaluta

Arizen novčanik dostupan na sustavima Windows, Mac i Linux

Gdje kupiti ili prodati Horizen

Najveće razmjene uključuju Bittrex i Cryptopia.

Gdje iskopati zen

Neki od najboljih rudarskih bazena uključuju https://zenmine.pro/ i https://zen.suprnova.cc/ ali ima na desetke na izbor.

Zaključak

Horizen je pravi lider ne samo u privatnosti već i u upravljanju, ekonomskim poticajima i pukoj inženjerskoj domišljatosti. Zen je prva kripto valuta koja je ikad ugrađena u TLS. Štiti ne samo protokol već i podatkovne pakete koji se šalju između komunikacija.

Njihov sustav sigurnih čvorova omogućuje nisku prepreku ulasku, pasivni tok prihoda operaterima čvorova. Služe mreži provodeći stroge zahtjeve privatnosti, održavajući cjelovite povijesti i šifrirajući mrežne podatke.

Mnogi ljudi kažu, “kad Lambo” … kažem, kad privatnost? Uz inicijative poput Horizena, možda je odgovor sada privatnost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me