Moćni Bitmain

Bitmain, službeno poznat kao Bitmain Technologies Ltd., rudar je bitcoina, dizajner ASIC čipova i operater jednog od najvećih Bitcoin rudarskih bazena sa sjedištem u Pekingu u Kini.

Ako idete u korak s vijestima o kriptovalutama, do sada ste vjerojatno čuli naziv Bitmain. Čini se da neki ljudi vole Bitmain, neki kažu da je to zlo, ali što je zapravo Bitmain?

Mala pozadina

Bitmain osnovali su je 2013. godine Jihan Wu i Micree Zhan, upravo kad se prvi val cijena Bitcoina približavao svom vrhu. Mnogo je tvrtki ulazilo u rudarsku igru, ali Zhanovi ASIC dizajni (o ASIC-ovima ću kasnije) brzo su postavili Bitmain na kartu. Ubrzo nakon toga, cijena Bitcoina je pala i mnoge tvrtke ostavila bez posla. Bitmain se zadržao.

Kada je zanimanje za digitalno zlato opet počelo rasti, Bitmainov Antminer S5 bio je najbolji dostupni hardver, pa je tako postao većinski favorit. A što se tiče proizvodnje računalnog hardvera, često se stvara ekonomija razmjera.

To znači da što je veća tvrtka i snažniji njihov hardver, to brže može rasti i poboljšavati se. To se može vidjeti kod velike tvrtke za poluvodiče Intel, čiji procesori rade na gotovo 70% svih računala u svijetu. Jednom kad se dobije vodstvo, vrlo je teško izgubiti.

Ova prednost u kvaliteti i popularnosti dala je Bitmainu poticaj da završi na vrhu ASIC igre, već postižući uspjeh na ljestvici divova poput NVidije.

Ukratko, Bitmain je jedna od najvećih svjetskih tehnoloških tvrtki povezanih s kriptovalutama, s ogromnim utjecajem i dosegom, a nedavno je uložila 50 milijuna dolara. Ovdje ćemo razbiti ono što rade, kako pomažu u upravljanju kripto prostorom u cjelini, koju ulogu mogu igrati u kretanju naprijed.

Bitmainove različite uloge

Bitmain je krovna tvrtka koja djeluje kao nekoliko tvrtki s različitim ciljevima koji se međusobno nadopunjuju, zajedno tvoreći kripto carstvo. Veličina i važnost ovih uloga dovela je do nekoliko skandala tijekom Bitmainova uspona.

Antminer: Rudarski hardver

Primarna uloga Bitmaina je kao proizvođač hardvera za rudarstvo kriptovaluta u obliku ASIC-a (vrlo kratko za integrirane sklopove specifične za aplikaciju). ASIC je vrsta računala koja je dizajnirana za obavljanje samo jednog posla. U slučaju Bitmaina Antminer linije proizvoda, njihovi ASIC-ovi sposobni su samo za kopanje kriptovaluta, s raznim proizvodima za rudarenje različitih kovanica poput Bitcoina, Litecoina, Ethereuma i Dash-a.

Antiminer S9, najnoviji Bitmainov rudar bitcoina

Antiminer S9, najnoviji Bitmainov rudar bitcoina

Bitmain je daleko najveći i najveći uspješno do sada proizvođač ASIC-a, a nedavno su objavili nove Antminer modele za rudarstvo Ethereuma i Monera (iako zajednica Monero radi na tome da ostane „otporna na ASIC“). Procjenjuje se da Antminers čine gotovo 70% cjelokupnog hardvera za rudarstvo Bitcoina.

Snažan tržišni udio u kojem Bitmain uživa prirodan je rezultat njihove proizvodnje najučinkovitijeg i najučinkovitijeg hardvera, razlika koja se neće lako izgubiti sada kad je ukorijenjen. Također izlaže značajnu količinu Bitcoin mreže bilo kakvim greškama ili sigurnosnim problemima s Bitmainovim hardverom.

Izlazak iz mraka

Antbleed je ranjivost u programu Antminer koja je Bitmainu omogućila tajni pristup za daljinsko isključivanje uređaja. Ovaj backdoor otkriven je u travnju 2017. godine, a masivan dio rudara koji koriste tehnologiju Bitmain učinio je ovo pitanje posebno zabrinjavajućim. Ako se izvrši, Bitmain bi teoretski mogao isključiti ogromnu količinu rudara na mreži i održati rad svojih rudara. To bi im omogućilo da u potpunosti učinkovito preuzmu Bitcoin mrežu, kontrolirajući proizvodnju svakog bloka.

Antpool i Hashnest

Distribucija hešrata BTC rudarstva od 14. travnja 2017

Distribucija hešrata BTC rudarstva od 14. travnja 2017

Osim što prodaje ASIC-ove za pomoć drugima u kopanju, Bitmain također stavlja njihovu tehnologiju da koristi rudarstvo za sebe i pokreće rudarske bazene.

Rudarski bazeni mreže su računala koja zajedno rade na kopanju kriptovaluta, dijeleći nagrade proporcionalno svakom doprinosu rudara.

Antpool i BTC.com, dva najveća rudarska bazena na svijetu, čine gotovo 50% snage Bitcoin rudarstva. Oboje su u vlasništvu Bitmaina, premda kolika je računalna snaga njihov hardver, za razliku od ostalih koji doprinose njihovim uređajima, nije poznato.

Hashnest je usluga “oblačnog rudarstva” koja omogućuje svima da unajme rudarski hardver od Bitmaina slično kao iznajmljivanje prostora za pohranu iz Dropboxa ili prostora poslužitelja od AWS-a. Ove iznajmljene rudare održava i njima upravlja Bitmain u ime iznajmljivača i rudnika kao dijela Antpoola.

Iako Bitmain možda nije izravno vlasnik gotovo polovice mreže, oni kontroliraju preveliku količinu utjecaja na glasačku aktivnost vlastitih i drugih bazena. Promjene bitcoin protokola događaju se čvorovima na mrežnom prihvaćanju “signaliziranja” mreže ili pokazivanjem da podržavaju blokove s novim formatom protokola. Ovaj utjecaj omogućuje Bitmainu da pokuša kontrolirati smjer razvoja Bitcoin protokola.

Bitmain <3 AsicBoost

U travnju 2017., negdje u vrijeme gore spomenutog skandala Antbleed, u vijestima su bili oboje odvojeni svjedok i AsicBoost. Segregirani svjedok (SegWit) bila je kontroverzna promjena Bitcoin protokola s ciljem skaliranja mreže. AsicBoost bila je nova inovacija u bitcoin rudarskom hardveru koja je omogućila povećanje učinkovitosti energije do 30%. Međutim, SegWit i AsicBoost nisu kompatibilni.

Bitmain je već neko vrijeme radio na tehnologiji AsicBoost, a bilo je i onih koji su vjerovali da će dodatna učinkovitost njihov već zdrav dio mreže učiniti još zdravijim, dajući im veću kontrolu. Bitmain je također bio glasni protivnik SegWita, pa su u skladu s tim njihovi čvorovi i bazeni za rudarstvo odbili nadogradnju protokola.

Mnogi iz zajednice su se suprotstavili Bitmainu, optužujući ih da sprečavaju SegWit kako bi zaradili više novca koristeći AsicBoost. Bitmain se od ovih optužbi branio u a post na blogu. Pravi razlog njihovog odbijanja SegWita (kao osnivača Jhan Wu rekao Bitcoin magazine) trebao je natjerati prijedlog kojem su BILI ljubitelj, naime povećavanje veličine blokova pomoću vilice nazvane Bitcoin Unlimited.

Sophon: Hardver za umjetnu inteligenciju

S potpuno rukom rudarstva, Bitmain gleda prema budućnosti i njihovoj sljedećoj inovaciji. Ta inovacija dolazi u obliku Sophon, tvrtka koja nudi specijalizirani hardver usmjeren na aplikacije umjetne inteligencije.

Do sada, Sophon nudi ASIC procesore koji treniraju neuronske mreže umjesto mojih kriptopisa, posebno dizajnirane sustave baza podataka za AI podatke, pa čak i osobnog kućnog robota s AI-jem koji se može igrati s vašom djecom.

Bitmain i Sophon jedni su od prvih koji su se upustili u gradnju hardvera posebno dizajniranog za AI, i očekuju da će provesti popriličan dio istraživanja AI koji se trenutno odvija u sljedećem desetljeću.

Dakle, Bitmain, kao, posjeduje Bitcoin?

Utjecaj Bitmaina samo se povećao. Kako vrijeme prolazi, možda ćemo vidjeti kako Bitmain koristi njihovu težinu kako bi sve više vodio Bitcoin. Kombinacija vrhunske proizvodnje hardvera za Bitcoin rudarstvo, masovnih rudarskih operacija i rudarenja bazena čine Bitmain najtežim udarcem kada je u pitanju hashpower na Bitcoin mreži. Iako tvrde da im je u srcu najbolji interes Bitcoin mreže, samo će vrijeme pokazati kako se nose s ovom velikom moći i odgovornošću koja s njom dolazi..

#DeleteBitmain ili Ne?

Bitmain je bez sumnje ključni igrač u prostoru kriptovaluta i u računalnom prostoru općenito. Oni još trebaju (po mom mišljenju) pokazati da su uistinu zle namjere, ali mogućnost zloporabe položaja uvijek postoji. Hoće li Bitmain zadržati vodstvo u ASIC-u i rudarstvu, tek ćemo vidjeti.

Ono čemu se možemo nadati jest da će se, kako se usvajanje nastavlja povećavati, pojavljivati ​​konkurenti koji će osporavati njihovo držanje. Možda započnete sljedeći Bitmain, tko zna.