Što je iExec RLC? Vodič za početnike za decentralizirano računanje u oblaku

Što je iExec RLC?

Decentralizirano računanje u oblaku zvuči poput prekrasne kombinacije modnih riječi koje se koriste za hype proizvoda, zar ne? Ne brinite, iExec ima supstancu koja potkrepljuje buzu, a ako prvi put čujete za projekt, to ima smisla – tim nije velik u hipu.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Kako se naslov ovog vodiča jasno navodi, iExec je platforma za decentralizirano računanje u oblaku, zato mislite da IBM ili Microsoftove usluge u oblaku, ali rastavljene u više čvorova za izvanlančano računanje blockchain aplikacija. Koncept je sličan Golemu (superračunarstvo) i Siacoin (pohrana u oblaku), osim što koristi oblačne usluge za obradu snage. Njegova ciljana publika je samo područje blockchaina i njegov pupajući ekosustav DApps.

Stanje računalstva u oblaku

Prije nego što razbijemo kako iExec funkcionira, bilo bi korisno pogledati centralizirano računanje u oblaku kakvo je danas.

Računarstvo u oblaku brzo je postalo industrijski standard za tvrtke koje žele pristup procesorskoj snazi ​​bez potrebe za održavanjem skupe tehnološke infrastrukture. Tvrtke poput Netflixa, Applea, Etsyja i Xeroxa, na primjer, upravljaju nekim (ili svim) svojim aplikacijama i podacima računanjem u oblaku tvrtki poput Amazona, Googlea, IBM-a ili Microsofta. Razlog je jednostavan: ako te tvrtke već imaju desetke tisuća poslužitelja koji podržavaju izračune s velikim intenzitetom podataka, zašto ne bi svoju moć obrade predali vanjskim suradnicima? Jednostavno rečeno, ove usluge tvrtkama daju pristup inače skupim resursima.

iExec želi pružiti istu uslugu, ali je žele decentralizirati. Tržište za ovu industriju iznosilo je 22,4 milijarde dolara u 2016. godini, a predviđa se da će doseći 55 milijardi dolara do 2026. godine. Manje-više, veliki igrači zacementirali su se kao pouzdani pružatelji usluga, pa zašto bi iExec pokušavao poremetiti industriju koja izgleda kao da je utemeljena kamen?

Jednostavan odgovor glasi: oni to ne pokušavaju. Umjesto toga, oni žele biti decentralizirane aplikacije ono što su popularne usluge računalstva u oblaku za naslijeđene tvrtke: jedinstveni resurs za blockchain cloud computing.

Možda se pitate, zašto blockchainu ovo treba? Drago mi je što ste pitali. Tu je briljantno članak na temu Noam Levenson i Alex Price za Hackernoon na tu temu. U osnovi, ako bilo koji pametni ugovor izgrađen na Ethereumu (ili bilo kojoj DApp platformi) želi ispravno funkcionirati u stvarnoj upotrebi, trebat će im pristup većem računanju nego što pruža virtualni stroj Ethereum. Ethereumov virtualni stroj smješta i izvršava pametne ugovore na mrežnim čvorovima i rudarskim programima.

Kako DApps i pametni ugovori vide usvajanje i široku upotrebu, pokretanje svih tih izračuna putem Ethereum-ovog blockchaina stvorilo bi katastrofu latencije / skalabilnosti takve veličine koja bi mrežu učinila beskorisnom – pogledajte samo što su CryptoKitties vrijedni nekoliko milijuna dolara Ethereumu učinili pitanje dana.

U osnovi, iExec želi stvoriti mrežu računarskih resursa koji će omogućiti Ethereum ekosustavu da se u budućnosti poveća do svog potencijala.

Kako radi iExec RLC?

Kako bi podržao DApps, pametne ugovore i njihove platforme, iExec preuzima obrade intenzivne obrade izvan lanca kako bi lančane funkcije blockchaina radile bez problema.

Da bi to postigao, iExec koristi XtremWeb-HEP, softver otvorene mreže za radne površine. Desktop Grid računarstvo (poznato i kao Volontersko računarstvo) objedinjuje neiskorištene računalne resurse koje će koristiti aplikacije i platforme, a prema iExecova bijela knjiga, XtremWeb-HEP “implementira sve potrebne značajke” kako bi to omogućio na globalnoj razini, uključujući “toleranciju kvarova, više aplikacija, više korisnika, hibridnu javnu / privatnu infrastrukturu, postavljanje virtualnih slika, upravljanje podacima, sigurnost i odgovornost , i još mnogo toga.”

U osnovi, s ovim softverom DApps može koristiti bilo koji računalni resurs u okviru iExec za pokretanje svojih programa. To znači da programeri i korisnici DAppa mogu naručiti procesorsku snagu od resursa malog kao CPU računala do velikog kao podatkovni centar veličine skladišta. Opcije će biti fleksibilne, skalabilne i vođene slobodnim tržištem, što će korisnicima omogućiti da pronađu pravu količinu računalne snage za zadati zadatak.

iExec infografika

iExec izvršava usklađivanje ove usluge koristeći svoje pametne ugovore. Na primjer, algoritam podudaranja uzima zahtjeve za resursima na mreži i podudara ih s odgovarajućim davateljem usluga. Ovaj pametni ugovor u osnovi razmatra zadatak DAppa i pita ga: “Može li ovaj računalni resurs pokrenuti ovaj program?” Ako da, onda je to utakmica napravljena na nebu. Ako ne, onda je vrijeme da se krene dalje (ništa osobno).

Kako bi osigurao da korisnici dobivaju resurse koji su im potrebni, iExec koristi model Proof of Contribution. Ovaj konsenzusni algoritam osigurava da pružatelj usluga osigurava računsku snagu potrebnu korisniku i nagrađuje tog davatelja uslugom RLC, iExecovim tokenom, zauzvrat za ove usluge.

iExecove komponente platforme

Idući korak izvan softvera i tehničkih podataka, pogledajmo dijelove koji čine platformu iExec. Uključuju tržište, DApp trgovinu i tržište podataka.

Tržište: Tržište je iExecovo središte za davatelje usluga i korisnike za razmjenu RLC-a za računalne resurse. Putem tržnice, pojedinci / programeri koji pokreću DApps mogu kupovati resurse prilagođene potrebama njihove aplikacije. iExec dolazi s Matchmaking pametnim ugovorom koji osigurava da nijedan davatelj usluga ne grize više nego što može sažvakati kada svoju procesorsku snagu preda ugovoru. Štoviše, ugledni pametni ugovor upravlja pouzdanošću davatelja usluge.

Zamislite ovo kao Yelp pregled za računalne resurse. Ovaj sustav reputacije omogućuje korisnicima da odaberu razinu pouzdanosti koju žele, plaćajući manje za manje pouzdanog domaćina ako to žele. Dakle, tržište se temelji na slobodnom tržištu i što je više pružatelja i korisnika na njemu, veća će konkurencija diktirati cijene.

DApp trgovina: Napokon, decentralizirani ekvivalent trgovinama aplikacija. Kao što mu samo ime govori, DApp trgovina omogućuje vam pregledavanje i kupnju DApps-a koji su nadograđeni ili koriste iExec. I cool stvar je DApp trgovina radi uživo i već sadrži aplikacije koje danas možete kupiti. Uz to, davatelji aplikacija također mogu poslati svoje DApps-ove za uvrštavanje na platformu.

iExec dApp trgovina

Tržište podataka: Ovo tržište nudi podatke o tome što je DApp trgovina aplikacijama. Pomoću njega davatelji podataka mogu prodati svoj višak podataka davateljima DApp-a ili bilo kojoj drugoj strani koja ih želi kupiti. U rasponu od statistike sportaša do podataka vladinog konsenzusa, nebo je ograničenje onoga što biste mogli prodati na ovoj platformi. Ako ga je netko voljan kupiti, možete ga koristiti iExec za prodaju. Za razliku od trgovine DApp (koja radi i Marketplace) (tržište treba izaći ove godine), Data Marketplace je još uvijek u konceptualnoj fazi svog razvoja, pa ga nemojte očekivati ​​još neko vrijeme.

iExec tim i što dolazi

Osnovni tim iExeca sastoji se od šest doktora znanosti, od kojih četiri rade u računalstvu u oblaku od početka 2000-ih.

Ova četvorica, Gilles Fedak, Haiwu He, Oleg Lodygensky i Mircea Moca, imaju iskustva u radu u INRIA-i i CNRS-u u razvoju programa za računarsko računarsko računalo. iExec je proizvod njihovog kolektivnog iskustva, a nakon što je Gilles Fedak otkrio Ethereum 2016. godine, tim je pronašao rješenje problema o kojem su raspravljali od 2012. godine: kako stvoriti distribuirani oblak na temelju računarskih računala Desktop Grid.

Tako je rođen iExec, a tim od tada neprestano napreduje u ostvarenju svog cilja. Održavaju aktivan GitHub, ažurirajući ga dosljedno s plodovima svog rada otvorenog koda, uključujući iExec-ov komplet za razvoj softvera u studenom 2017..

iExec tim

Ispunjen je većina svih iExecovih v1 “Essential Edition” svojeg puta. Sljedeća je v2 “Mreža tržišta”, koja će se širiti na DApp trgovini i pokrenuti mrežu Marketplace.

Kada se pokrene ovo tržište, iExec će također proći proces decentralizacije, jer su svi podatkovni / računski centri trenutno iz razloga praktičnosti pod nadzorom iExecovog tima.

Tim će se s V3-v5 boriti na vrijeme, ali većina tih događaja dogodit će se u dalekoj budućnosti.

iExec’s Competition

U svojoj tehničkoj knjizi iExec tim iznosi konkurentni krajolik projekta i objašnjava te konkurente u odnosu na iExec.

Brzo primjećuju da decentralizirani pružatelji usluga pohrane u oblaku poput Filecoina, Storja i Siacoina nisu izravni konkurenti i lako je shvatiti zašto. Iako bi iExec teoretski mogao sazrijevati u tom smjeru, to nije platforma za pohranu podataka; to je računalna platforma.

To ga čini konkurencijom ostalim decentraliziranim računalnim protokolima poput Golema i SOMN-a. Oboje, međutim, ciljaju na drugu životinju. U osnovi, oboje grade decentralizirano superračunalo na blockchain tehnologiji, dok iExec cilja razvoj i održivost DApp-a. Oboje gledaju u budućnost decentraliziranog interneta koji pokreće blockchain, ali njihove su funkcije, premda ponekad slične, više komplementarne nego sukobljene.

Povijest trgovanja iExec

iExec je kratko pao u tržišnoj kapitalizaciji top 100 prije pada, da bi se za vrijeme krvoprolića vratio ispod ovog praga.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = RLC&csyms = EUR, GBP, USD ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

U vrijeme pisanja ovog članka procjenjuje se na oko 1,50 američkih dolara i ukupno se nalazi na 135. mjestu CoinMarketCap-a.

Gdje kupiti iExec RLC

Bittrex, Binance, Upbit i Bitfinex čine većinu prometa RLC-a. Svaka razmjena sportskih BTC i ETH trgovačkih parova, dok je također možete kupiti izravno u USD na Bitfinexu.

Gdje pohraniti iExec RLC

RLC je ERC20 token, tako da ćete novčanik kompatibilan s Ethereumom biti pokriveni za pohranu, uključujući MyEtherWallet, Nano Ledger S, Meta Mask, Exodus, Laxx i imToken.

Završne misli

Ako iExec funkcionira kako je predviđeno, mogao bi se povećati eksponencijalno kako se više pružatelja i računalnih resursa pridruži mreži. To bi moglo otvoriti vrata za rješenja za skalabilnost, održivu podršku za DApp i buduće usvajanje blockchaina. Također pruža zeleniju alternativu trenutnim modelima računalstva u oblaku, jer se resursi koriste samo kada su potrebni i na manje energetski intenzivan način.

Projekt je zasigurno ambiciozan, ali koliko vrijedi, iExec tim već je ranije radio na uspješnim projektima u istom duhu. Pomogli su u razvoju Europska mrežna infrastruktura radne površine, niz od 200 000 čvorova koji su izvršili više od milijun zadataka pomoću računarskih računala Desktop Grid. Ovaj je projekt postavio temelje za iExec, istovremeno pokazujući njegovu izvedivost.

Iskustvo iExec tima

Ne znamo hoće li iExec opravdati svoja očekivanja ili ne, ali sigurno imamo povjerenja da se njegov tim ne zeza s ovim projektom. Oni imaju iskustvo, mozak i odlučnost da ovaj projekt progledaju, a za budućnost blockchaina nadamo se da imaju. DApps i druge platforme trebat će nešto poput iExeca ako žele preživjeti na radnom tržištu, pa se nadamo najboljem za projekt koji ide naprijed.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map