Što je kriptovaluta Mainnet?

Iako je vrijednosti kriptovaluta do sada bilo teško predvidjeti, postoji nekoliko ključnih sastavnica određivanja uspjeha projekta. Jedan od najvećih čimbenika je tehnologija. Iako investitori ne moraju nužno znati o tehničkim detaljima projekta, ipak je važno vidjeti određeni napredak na ovom području. Testne mreže mogu prikazati neku vrstu radnog prototipa za blockchain projekte. Međutim, matične mreže još su važniji aspekt vrednovanja stvarne implementacije kriptovalute. U ovom ćemo članku razgovarati o svemu što biste trebali znati o matičnim mrežama i analizirati dva najnovija koja će se pokrenuti.

Što je Mainnet?

U osnovi, svaki blockchain projekt ima glavnu mrežu. Pa što je to? Jednostavno rečeno, glavna mreža je blockchain koji zapravo provodi funkcionalnost prijenosa digitalne valute od pošiljatelja do primatelja. To se razlikuje od testne mreže, koja je u osnovi samo test takve funkcionalnosti transakcije. Najlakši način razmišljanja o tome je da su testne mreže prototipovi koji pokazuju potencijalne mogućnosti projekta. Matične mreže su stvarni “krajnji proizvod”, koji je dostupan javnosti. Međutim, baš kao i testne mreže ili okviri koda, i matične mreže mogu se mijenjati kad god projektni timovi ili zajednice otvorenog koda kriptovaluta odluče da postoje potrebe za ažuriranjima i / ili revizijama.

Trebam li ulagati u projekt bez glavne mreže?

Iako bi moglo biti idealno da svi projekti već imaju mrežu objavljenu u vrijeme ICO-a, to je rijetko slučaj. Zapravo, mnogi projekti nemaju niti mrežu testiranja pripremljenu tijekom razdoblja ICO-a. Što se tiče prikupljanja sredstava, tone blockchain projekata uspjelo je prikupiti dovoljan kapital na temelju potencijalnih slučajeva upotrebe, tehničkih koncepata i drugih čimbenika poput tima koji stoji iza projekta i partnerstva. Često timovi koriste puno sredstava iz svojih ICO-a za izgradnju testne i mainnet verzije svojih projekata.

Pa kako mainnet pomaže investitoru / korisniku određene kriptovalute? Iz perspektive investitora, mainnet dokazuje da projekt tehnički napreduje. Čak i ako ne želite ulagati u projekt prije pokretanja glavne mreže, važno je shvatiti kako glavna mreža može imati pozitivan (ili čak potencijalno negativan) utjecaj na vrijednost kriptovalute. Mnogi se ulagači odlučuju za kupnju kriptovaluta prije matične mreže jer uspješno pokretanje ponekad može dovesti do značajnog povećanja vrijednosti.

Kako lansiranje Mainneta utječe na cijene?

Povezuje li se uspješna glavna mreža s višim cijenama određene dane kriptovalute? Nije nužno. Također je važno razumjeti i tržišni kontekst. Da biste bolje razumjeli, evo dva dosadašnja događaja vezana uz mainnet.

BTC i Lightning Network: ožujak 2018

Kao što je prethodno navedeno u ovom postu, početna pokretanja matičnih mreža nisu jedina važna prekretnica koja određuje uspjeh projekta kriptovaluta. Stalna ažuriranja i integracije glavne mreže također su glavni dio pokušaja razumijevanja neprestano mijenjajuće vrijednosti bilo koje dane kriptovalute.

Jedan od nedavnih primjera je lansiranje Lightning Network-a na bitcoin mreži 15. ožujka 2018. Lightning Network je rješenje izvan mreže koje dodaje “drugi sloj” na vrh blockchaina. Iako će ovaj projekt u konačnici pokušati pomoći svim kriptovalutama da se povećaju, najvažnija dosadašnja implementacija je na bitcoin mreži. Lightning Network je značajan jer ima za cilj učiniti BTC skalabilnijom kriptovalutom dodavanjem mogućnosti obrade daleko više transakcija u sekundi. Bez Lightning mreže, BTC može obraditi samo oko 7 transakcija u sekundi.

Unatoč pokretanju mreže Lightning Network, BTC-ove cijene nisu porasle odmah nakon toga. Gledajući podatke, u razdoblju od 1. do 30. ožujka vrijednost se zapravo smanjila s oko 10.600 na oko 6.900 dolara.

Zašto je to slučaj? Važno je ovaj događaj gledati u kontekstu tržišta. U ožujku je gotovo cijelo tržište kriptovaluta na izuzetno medvjeđem tržištu stagniralo ili padalo. Iako je ovo bila značajna tehnička prekretnica, drugi su čimbenici u to vrijeme ograničavali rast BTC-ovih cijena. Stoga je teško reći je li pokretanje Lightning Network-a na bitcoin mreži imalo stvarnog utjecaja na vrijednost BTC-a u kratkom roku.

Bitcoin cijena


Golem Mainnet lansiranje u travnju 2018

Golemov Brass Mainnet izvorni kod je pušten na Githubu 10. travnja 2018. Svrha Golema (GNT) je ponuditi P2P sustav za dijeljenje računalne snage. U osnovi, korisnici kojima je potrebna dodatna računalna snaga plaćaju GNT korisnicima na mreži koji imaju dodatnu računarsku snagu. Gledajući podatke od 31. ožujka do 29. travnja, cijena se porasla s oko 0,20 na 0,60 dolara. To uključuje porast od 0,73 dolara 13. travnja.

Na prvi pogled to bi ukazivalo na izravnu korelaciju između lansiranja Brass Mainneta i povećanja vrijednosti. Međutim, baš kao i pokretanje Lightning Network-a na bitcoin mreži, također je važno ovaj slučaj sagledati u tržišnom kontekstu. Moguće je pretpostaviti da se vrijednost GNT-a povećala značajnijom brzinom zbog glavne mreže (posebno 13. travnja), ali to je još uvijek teško sa sigurnošću zaključiti. To je zato što je velika većina kriptovaluta povećala vrijednost tijekom bikovog tržišta u travnju. Moglo bi se tvrditi da bi cijena porasla istom brzinom jednostavno zbog povoljnih tržišnih uvjeta.

Golem cijena

Zaključak

Mreže su važne jer dokazuju ili opovrgavaju sposobnost projekta da preuzme blockchain projekt od ideje do provedbe. Iako početno izdanje matične mreže ne daje uvijek dobar uvid u cjelokupni napredak projekta, to je važan tehnički aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom ulaganja u kriptovalute. Kao što se u prošlosti vidjelo u mnogim slučajevima, teško je točno reći kakav učinak matične mreže imaju na kratkoročne promjene cijena. Međutim, oni ukazuju na potencijal za bolju ukupnu funkcionalnost.

Ipak, i drugi čimbenici poput ukupnih tržišnih trendova i usvajanja u stvarnom svijetu također su jednako važni, ako ne i važniji. Bez obzira smatra li se početna verzija matične mreže uspjehom ili ne, važno je imati na umu da se matične mreže neprestano poboljšavaju novim iteracijama, čineći kriptovalutne projekte s vremenom inovativnijima i funkcionalnijima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map