NEM: Pridružite se Pokretu

Pokret nove ekonomije (NEM) je rješenje za poduzeće za pokretanje nadolazeće blockchain ekonomije. Izvorno zamišljeno da bude račva NXT-a, zajednica je odlučila ići s potpuno novom bazom koda s alfa verzijom objavljenom 25. lipnja 2014. i prvim stabilnim izdanjem 31. ožujka 2015. Platforma se trenutno prepisuje na C ++ i bit će objavljeno kao ažuriranje “Catapult” negdje početkom 2018. godine.

Pametni sustav imovine

NEM blockchain pokreće ono što oni nazivaju Smart Asset System. Ovaj je sustav namijenjen otvorenom, prilagodljivom blockchain rješenju za bilo koji broj slučajeva koji se grade na vrhu jednostavnih, moćnih API poziva. Blockchain je osiguran, a transakcije obrađuje globalna mreža čvorova koji pokreću jezgreni softver NEM, a mreža se koristi kao API Gateway server.

To znači da programeri koji žele graditi aplikacije pokrenute blockchainom ne trebaju pokretati bilo koji poseban NEM softver jer je sva NEM funkcionalnost dostupna pristupom API pozivima.

To omogućuje veliku fleksibilnost kada je u pitanju dizajn sustava i kako razne aplikacije koriste NEM mrežu. Aplikacije mogu izravno pristupiti NEM API-ju, pristupiti zasebnom poslužitelju uz izradu NEM zahtjeva ili se postojeći poslužitelji mogu prilagoditi tako da koriste NEM u pozadini.

Mobilna aplikacija koja izravno koristi NEM Blockchain

Korištenje NEM mreže uz postojeći poslužitelj

Naslijeđeni sustav koji koristi NEM blockchain

Programeri definiraju NEM Adrese koji djeluju kao spremnici za imovinu i mogu se vremenom ažurirati i mijenjati. Adresa može predstavljati jednostavno novčanik u kojem se nalaze kovanice ili nešto složenije poput dokumenta koji zahtijeva potpise ili izbora koji prikupljaju glasove.

Tada bi programer stvorio Mozaici: identična, prenosiva imovina koja predstavlja kovanice, potpise ili glasove koji će se nalaziti na adresama. Ovaj sustav fleksibilan adrese i podesiva mozaici izvediv je za bezbroj slučajeva korištenja, a budući da se svim NEM funkcijama pristupa putem NEM API-ja, svatko može izgraditi bilo kakav sustav koji sanja i s relativnom lakoćom ga spojiti u NEM blockchain.

Dokaz o važnosti i žetva

NEM Blockchain koristi algoritam Proof-of-Importance (za razliku od Bitcoin-ovog Proof-of-Work ili PIVX-ovog Proof-of-Stake) za postizanje konsenzusa kroz postupak koji potiče aktivno sudjelovanje u mreži. To čini decentraliziranu, okretnu mrežu dobro ponašanih čvorova. Svaki čvor ima ocjena važnosti to određuje koliko često može žetva (mislite na rudarstvo ili ulaganje u PoW ili PoS sustave) XEM, NEM-ov izvorni token.

Dio ovog sustava radi odijevanje kovanice: kad stavite kovanice u novčanik, one počinju kao ne uloženi novčići.

Vremenom će se vaši novčići početi odobravati ili računati na važnost vašeg računa. Da biste ispunjavali uvjete za ocjenu važnosti, vaš račun mora imati najmanje 10000 dodijeljenih XEM-a.

Ovaj dio sustava djeluje poput ulaganja kovanica u PoS postavke, ali samo je jedan dio izračuna vaše važnosti.

Uz praćenje stjecanja prava, grafikon transakcija NEM mreže neprestano se analizira kako bi pružio informacije o tome koji čvorovi doprinose, a koji ne. To znači da što više transakcija šaljete drugim korisnicima i što više normalno koristite mrežu, to postajete sve važniji. Postupak dobivanja i mjerni podaci transakcije rezultiraju ocjenom važnosti za svaki čvor, a ti se rezultati koriste za skaliranje vjerojatnosti da vaš čvor sakupi XEM.

Budući da PoI nije hardverski intenzivan, omogućuje pokretanje punih čvorova na gotovo bilo kojem stroju, bez obzira na snagu, sprječavajući centralizaciju žetve onima s najvećim strojevima.

Budući da zahtijeva vremensku obvezu putem postupka dodjele prava, sprječava učinak “bogati postaju bogatiji” u mnogim sustavima ulaganja u kojima oni s najviše novca odmah postaju najveći zaradnici i ne mogu se nadmašiti.

U nekim sustavima poput Bitcoina, rudarenje blokova i pokretanje mrežnog čvora su odvojeni. U NEM sustavu pokretanje čvora za zaštitu mreže i ubiranje kovanica vrši se istim softverom, potičući pokretanje punog čvora i vodeći ka većoj decentralizaciji kako branje postaje isplativije.

Sveukupno, PoI sustav jedinstven je i čini se obećavajućim, izvrsna alternativa tradicionalnim metodama konsenzusa, a sve dolazi s udjelom snaga i slabosti.

Ostale značajke blockchaina

NEM koristi prilagođenu verziju algoritma Eigentrust ++ koji implementira “sustav reputacije” za čvorove na mreži. U osnovi, svaki čvor prati podatke koje prima od drugih čvorova (novi blokovi, transakcije itd.), A zatim provjerava te podatke.

Ako se informacije pokažu valjanima, reputacija pružatelja čvora će se povećati, a ako su to loše informacije, reputacija će se smanjiti. Reputacije svih čvorova zatim se prenose oko mreže i ažuriraju unutar svakog čvora. To omogućuje automatsko uravnoteženje opterećenja i uklanjanje loših čvorova iz mreže, održavajući mrežu što glatkijom i bržom.

Dodatne mogućnosti:

  • Ugrađeni filtri za neželjenu poštu koji sprječavaju da transakcije smećem preplave mrežu i začepe radove
  • P2P sustav za sinkronizaciju vremena koji omogućuje mreži da održava točne vremenske oznake bez oslanjanja na bilo koji vanjski poslužitelj za provjeru vremena
  • Šifrirane poruke na blockchainu bez hakiranja polja transakcija za prijenos podataka poput ostalih kovanica
  • Adrese s više potpisa omogućuju programerima da definiraju dijeljene adrese i višestranačku kontrolu nad imovinom i spremnicima

Informacije o ovdje opisanoj tehnologiji mogu se naći na NEM tehnološka stranica a detaljnije tehničke detalje u njihovim tehnička referenca.

Javno nasuprot privatnom

NEM javni blokchain

Svatko može koristiti javni NEM blockchain koristeći API pozive kako je gore opisano, ali za programe koji zahtijevaju veću privatnost ili žele stvari zadržati u kući, privatna verzija NEM blockchaina može se osigurati za rad na internim poslužiteljima i koristiti samo unaprijed definirane čvorove po izboru korisnika. Na ovim pouzdanim mrežama privatnih čvorova neke se značajke javne mreže koje sprječavaju probleme koji uzrokuju loše čvorove mogu ukloniti ili ponovno upotrijebiti, što omogućava još brže transakcije (u tisuće / sekundu) u zatvorenom okviru.NEM Privatni blockchain

Ove privatne implementacije blockchaina mogu se koristiti za pokretanje bilo čega, od programa bodova vjernosti do logistike brodske flote, a sve bez izlaganja podataka o transakcijama i pružanja neusporedive brzine i sigurnosti. To ima puno smisla za tvrtke koje žele koristiti blockchain za osnaživanje svojih postojećih internih alata i ne trebaju dodatnu funkcionalnost javnog lanca. Slučajevi upotrebe NEM sustava javni i privatni istražuju se na njihovoj web stranici na https://nem.io/enterprise/.

Zaključak

NEM nudi doista impresivan sustav koji obećava da će biti glavni igrač u nadolazećem gospodarstvu s blockchain-om. Jednostavnost razvoja, fleksibilnost i jedinstveni PoI sustav čine NEM vrlo atraktivnom platformom za svakog programera ili tvrtku koja želi izgraditi blockchain rješenje.

Kako vrijeme bude odmicalo, mislim da ćemo vidjeti sve više zanimljivih projekata koji se grade na vrhu NEM-a. Pripazite na to!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me