NEO je platforma pametne ekonomije sljedeće generacije (nekada Antshares) i na grčkom znači novo i mlado. NEO je doživio monumentalni uspon i većina ga poznaje po eksplozivnom rastu. Međutim, kad pogledate ispod poklopca motora, ima o čemu raspraviti.

Nazvan “kineski ethereum” NEO ima puno hvalospjeva, ali opravdava li to?

Zakon kao zakonik

Prvo, razgovarajmo o pametnim ugovorima. Prema rječniku Black’s zakona, ugovor je: “Dogovor, uz dovoljno razmatranja, učiniti ili ne učiniti određenu stvar.” Zvuči jednostavno, zar ne? Ugovorno pravo duboka je zečja rupa koja se proteže na bezbroj izdanaka kojima mnogi posvećuju život, ali u ovom digitalnom dobu postoji jedan ključni pomak, zakon je sada programirani kod.

U SAD-u, akt ESIGN donesen je federalno 2000. godine koja je legalizirala upotrebu digitalnih potpisa kao pravno obvezujućeg konstrukta. U Kini je sličan ugovorni zakon i legalna uporaba digitalnih potpisa To je značilo da je pravni sustav sada most s digitalnim carstvom i otvara mnoštvo novih mogućnosti za digitalne ugovore.

Upoznajte pametne ugovore – digitalni, bez granica i novi način sučelja za dvije ili više strana.

Ugovorima se uređuje sporazum između dvije (ili više) osoba i / ili stranaka. Ako se pojavi X, tada je osiguran Y. Ako se X ne dogodi, ovdje je Z regres. Ovo se prilično lijepo veže uz uvjetna programska struktura u računalnoj znanosti gdje se izrazi “ako-onda-drugo” mogu lako graditi oko tradicionalnog ugovornog prava koje zapravo pretvara zakon u zakonik.

Ako-onda-drugo dijagram

Digitalni ključevi i potpisi nove su olovke kojima se nalaže njihovo prisustvo na digitalnim (nekad papirnatim) ugovorima. Ugovori koji su sada kodirani i preoblikovani na novi način za digitalno doba putem platformi poput NEO.

NEO sustav uključuje:

  • Delegirana bizantska tolerancija na greške (DBFT) algoritam – Ovo je konsenzusni mehanizam (umjesto tradicionalnog dokaza o radu / udjelu) koji omogućuje sustavu da se odupre Problem bizantskih generala i održava konsenzus čak i ako neki čvorovi imaju zlonamjerne namjere
  • NeoX – Ovaj sustav stvorit će sposobnost izvršavanja i rada na različitim Blockchainsima
  • Ugovor NEO – Je li mehanizam za stvaranje pametnih ugovora neprimjetno u skalabilnim okruženjima visokih performansi koji integrira već postojeće baze kodova (npr. C #, VB.Net, F #, Java, Kotlin)
  • NeoFS – Ovo je usluga koja omogućuje decentraliziranu pohranu (poput peer-to-peer Dropboxa)
  • NeoQ – Kriptografski mehanizam zasnovan na rešetki koji stvara probleme koji se ne mogu riješiti kvantnim računalima i osiguravajući kvantnu zaštitu

NEO se često naziva kineskim ethereumom, ali zašto?

NEO je pozicioniran kao “javni oblak” i dio je mnogo veće strategije kineske vlade u uspostavljanju prvenstva kao vođe industrije platformi Blockchain. Oni žele da programeri općenito koriste svoje alate i platformu i razvijaju ekosustav. To već vidimo s Grad Sion tim.

Privatno financirano poduzeće OnChain nastoji voditi paket

KPMG je glasao za 50 najboljih kineskih tvrtki Fintech, OnChain je uspavani div. Ako je NEO javni oblak, OnChain je privatni oblak koji koriste korporacije i druge velike ustanove. Cilj je da OnChain bude Microsoft ili Apple Blockchaina. Oni su prvi kineski tim koji je stvorio DNA (Arhitektura distribuiranih mreža). DNA podržava aplikacije, međusobnu interoperabilnost i može se integrirati s tradicionalnim poslovnim sustavima i mrežama.

“Naša je vizija učiniti Onchain uistinu univerzalnim Blockchain okvirom. Koristeći različite plug-in module, naš bi se okvir mogao primijeniti na javni lanac, lanac konzorcija ili čak privatni lanac. Naš adapterski modul s više lanaca, koji je trenutno u fazi izrade, stvara interoperabilnost među ovim različitim lancima. “ ~ Da HongFei, suosnivač NEO-a i OnChaina

Ostala vrijedna partnerstva uključuju razgovore s japanskim Ministarstvom gospodarstva, trgovine i industrije, kao i pružanje e-pošte koja se temelji na blockchainu za Alibabin Ali Cloud.

Zašto je ovo važno za NEO?

Na kraju će doći do interoperabilnosti između NEO i OnChain mreža što će omogućiti do sada neviđeni doseg i upotrebu za obje mreže u tandemu.

Po čemu se NEO razlikuje od Ethereuma?

NEO podržava mnoge dodatne baze koda (npr. C #, VB.Net, F #, Java, Kotlin) dok Ethereum ima svoj vlastiti vlastiti jezik pod nazivom Čvrstoća, što zahtijeva od programera da to nauče prije nego što se bilo koji razvoj može dogoditi. To znači dužu krivulju učenja i prepreku ulasku koja bi mogla ometati broj programera koji mogu ući u ekosustav.

Kritike zabrinutosti i slabosti

NEO u biti ima 100% predminu kao i model uloga koji omogućava korisnicima da izvuku dodatne kovanice (u obliku GASA) držeći ih u novčaniku. NEO je “distribuirao” kovanice putem crowdfunding događaja koji je omogućavao ljudima da ulažu, ali NEO je i dalje zaradio od prodaje. Budući da nije bilo rudarstva, već samo izdavanja tokena, to uvelike centralizira distribuciju.

Kao što je spomenuto u našem prethodnom članku, NEO je podijeljen u dvije skupine: 50 milijuna prodanih putem crowdfundinga (i dodijeljenih ranim suradnicima), dok je 50 rezervirano da ih „upravlja“ Vijeće NEO.

Razdoblje “zaključavanja” završilo je 16. listopada 2017. godine, oslobađajući sredstva za razvojne i druge svrhe:

  • 10 milijuna NEO-a ide NEO-ovim programerima i članovima NEO-ovog vijeća
  • 10 milijuna NEO kao poticaj za programere u NEO ekosustavu
  • 15 milijuna NEO-a uloženo je u druge pomoćne Blockchain projekte koje koristi NEO
  • 15 milijuna NEO-a namijenjeno za “nepredviđene slučajeve”

Neki mogu smatrati da je ovih više milijuna NEO u rukama programera, što bi moglo izazvati damping na tržištu i druge radnje koje bi mogle utjecati na cijenu ili moral gospodarstva.

Također, neka od gore spomenutih područja pomalo su nejasna i bilo bi ih teško razlikovati koriste li se sredstva za te točno parametre. (Što se na kraju može mijenjati kako se projekt razvija.)

Osim toga, kao i kod svih inicijativa za kriptovalutama, mora postojati mrežni učinak usvajanja da bi se bilo što bitno moglo dogoditi dugoročno. To se još nije u potpunosti dogodilo na razini upotrebe programera s NEO-om unatoč svim pohvalama i potencijalima koje nudi ova inicijativa.

Snage i mogućnosti za NEO

NEO ima sestrinsku tvrtku OnChain koja je već “napravljena osoba” u smislu industrije financijskih usluga. Trenutno također surađuje s kineskom i japanskom vladom, zajedno s velikim korporacijama, uključujući Alibabu.

NEO se smatra više modelom javnog oblaka otvorenog koda koji će biti odvojen od OnChaina, ali također može biti međusobno povezan u smislu funkcionalnosti više lanaca, kao što ćemo vidjeti više s NeoX-om.

GAS vas nagrađuje što držite NEO

Slično “eteru” s Ethereumom koji djeluje kao gorivo za korištenje ekosustava, GAS ima sličnu funkciju. Razlika s NEO-om je u tome što je GAS dobio svoj poseban status kao znak. (Slično Steemit tokenima, STEEM i Steem Dollars, SBD).

GAS je poticaj poput dokaza o udjelu koji se generira sa svakim novim NEO blokom. Izdanje će podrazumijevati 8 GAS-a po bloku, smanjenje za 1 svake godine (Dakle, 2. godina bit će 7 GAS-a, 3., 6. i tako dalje). To će trajati dok se ne proizvede 100 milijuna GAS-a nakon čega više neće biti proizvedeno GAS-a.

NEO proizvodi GAS za držače koji je potreban za upotrebu NEO mreže i paketa usluga. To bi vjerojatno stvorilo pritisak za kupnju (potražnju) koji se koristi za ekosustav, što je dobro za one koji ga drže. Što više projekata koristi NEO mrežu, to je veća potražnja za GAS tokenima.

Dakle, je li NEO “pametna ekonomija sljedeće generacije”?

To tek treba utvrditi. Znamo da su digitalni potpisi i kao rezultat toga ugovori zakoniti, legalni i kopacetični. Izgradnja na ovoj pravnoj osnovi sjajan je početak. Ključ će biti u tome koriste li ljudi zapravo sustav i postoji li potražnja?

Unatoč tome, NEO i njegov tim čine velike poteze kako bi duboko ukorijenili azijski kontinent i šire (kao što se vidi u zapadnim regijama). Arhitektura usmjerena na programere sigurno će se isplatiti jer se oni uključuju na nove programere brže od ostalih projekata koji imaju strmije krivulje učenja.

Trenutačno brzo usvajanje tehnologije u Aziji u cjelini, plus njihova kritična uloga proizvođača (uključujući ASIC-ove za rudarstvo) čini tu regiju (u kojoj je sjedište NEO-a) leglo razvoja. Azijska tržišta poput Kine, Japana i mnogih drugih zemalja polako postaju moćnici u Blockchain i FinTech industriji.

Da se NEO uskladi s tim, to nagovještava njihov budući rast i putanju.

Je li NEO … onaj? Vidjet ćemo.