PIVX: Novi novčić za privatnost na bloku (lanac)

PIVX (ili privatna trenutna potvrđena transakcija) kriptovaluta je Proof-of-Stake usmjerena na privatnost koja se forkira od DASH-a. Manifest PIVX usredotočen je na upravljanje zajednicom i decentralizirani projekt od same tehnologije do načina glasanja i provedbe prijedloga projekata.

Kao što i samo ime govori, PIVX pokušava izgraditi korisno digitalno sredstvo razmjene koje je lako privatno i sigurno potrošiti u svakodnevnom životu. U tu svrhu glavni fokus razvoja je minimiziranje vremena transakcija i naknada uz održavanje privatnosti i sigurnosti.

PIVX zajednica je živahna i globalna, s aktivnim stanovništvom na svim glavnim chat platformama (Nesloga, Reddit, BitcoinTalk, itd.), kao i javni putokaz i puno resursa za zainteresirane investitore i članove zajednice da se upoznaju s tehnologijom i uključe.

Temeljni tim pozdravlja sudjelovanje svih koji žele uložiti vrijeme i trud, a svi prijedlozi zajednice zabavljaju se, raspravljaju i glasuju od strane uloženih članova zajednice.

PIVX manifest

U ovom PIVX vodiču proći ćemo kroz osnovnu povijest projekta, PIVX mobilnih novčanika, kako funkcioniraju staking i Masternodes te tehničke značajke mreže i tokena.

O PIVX-u

PIVX su pokrenula 31. siječnja 2016. godine dva člana zajednice DASH.

Osnivači su se divili tehnologiji DASH, ali željeli su vidjeti neke promjene. Prešli su na potpuno Proof-of-Stake sustav za razliku od DASH-ovog Proof-of-Work sustava i implementirali su ono što su vidjeli kao pošteniji sustav nagrađivanja koji je koristio mehanizam see-saw za automatsko uravnoteženje isplata nagrada (ovo je ušlo u više pojedinosti u donjem dijelu isklapanja).

Privatnost su vidjeli kao kritičnu komponentu svakodnevnog načina razmjene i krenuli su kombinirati etos DASH-a u digitalnom gotovini koji daje prednost brzim, jeftinim plaćanjima i naprednijoj privatnosti i anonimnosti. Nadaju se da će postati način plaćanja za ravnopravne transakcije i razmjene u trgovinama.

Prodajno mjesto i novčanik

Kao novčić usredotočen na digitalnu gotovinu, velika se pažnja posvećuje mobilnim novčanicima koji će korisnicima omogućiti da svoj PIVX provedu u trgovinama i s drugim korisnicima. Ideja je stvoriti jednostavnu aplikaciju koja vam omogućuje kupnju bilo čega izravno s vašeg telefona kao što biste to učinili s Venmo ili Apple Payom. Novčanik obećava da će biti fleksibilan, siguran i prikladan. Android novčanik objavljen je 1. kolovoza 2017., a iOS novčanik trebao bi biti objavljen do kraja 2017. godine.

Novčanik je opremljen sigurnosnim mjerama poput dvofaktorske autentifikacije (što se danas prilično očekuje od najsigurnijih aplikacija), a također i Universal 2-Factor, koji koristi hardverski dongle za pružanje dodatnog sloja sigurnosti prilikom pristupa vašim sredstvima. Tim PIVX-a želi da njihov novčanik bude vaša banka kako bi vam mogao pomoći u upravljanju sredstvima za kupnju i slanje povjetarca uz istodobno održavanje potpune sigurnosti. Izvode sva zaustavljanja kada su u pitanju najnovije sigurnosne mjere i žele vidjeti kako PIVX novčanik postaje kamen temeljac za pohranu digitalne imovine.

Mapa puta novčanika uključuje mogućnost stvaranja escrow sporazuma s drugim korisnicima, omogućavajući korisnicima da novčanik koriste za izravnu transakciju s vršnjacima za robu i usluge na siguran i učinkovit način. To novčanik čini ne samo skladištem vaše imovine već i peer-to-peer tržištem i procesorom plaćanja, poput Paypala. Šifrirane poruke ugrađene u novčanik imaju za cilj učiniti PIVX novčanik najjednostavnijim načinom dogovora o prodaji, slanju sredstava, primanju uplata i trgovini energijom u svim kontekstima..

Opskrba novcem i održivost

PIVX mreža omogućuje zauvijek kovanje 2,6 milijuna PIVX tokena godišnje, s 90% kovanog novca koji ide u novčanike i Masternode (ulaganje je pokriveno u sljedećem odjeljku), a 10% će financirati prijedloge proračuna o kojima su glasovali Masternodes i ulagači.

Ovaj nedostatak maksimalne ponude kovanica čini funkciju PIVX sličnom tradicionalnoj valuti, budući da se u sustav uvodi inflacija radi poticanja svakodnevne upotrebe i izbjegavanja gomilanja. Inflacija je oko 4% godišnje, ali umjesto da jednostavno devalvira svoju valutu kao što to čini Fed kada ispisuje dolare, svi ti kovani novčići idu izravno vlasnicima PIVX-a, kompenzirajući učinak inflacije širenjem dobiti.

Iako će ponuda kovanica rasti unedogled, postoji “meka kapa” koja smanjuje stopu inflacije nametnute sagorijevanjem naknada za transakcije na temelju razine prometa na mreži. Jednom kada broj transakcija dosegne određeni prag, naknade za transakcije se “spaljuju”, što znači da se određeni broj kovanica jednak transakcijskim naknadama trajno uklanja iz prometa.

Upravljanje zajednicom i zalaganje

Postoje dva načina za zarađivanje nagrada za doprinos PIVX mreži: Masternode i ulog.

Mreža Masternoda, korisnika koji kao kolateral drže kovanice, koristi se za provjeru i anonimizaciju transakcija, pohranu blockchaina i glasanje o prijedlozima zajednice, a zauzvrat isplaćuju dividende u obliku PIVX nagrada.

Masternode zahtijevaju držanje 10.000 PIVX-a u PIVX-Qt novčaniku dostupnom od pivx.org web stranica. O proračunu, razvojnom planu i svim glavnim odlukama zajednice odlučuje se ovim mehanizmom glasanja, decentralizirajući upravljanje projektom i stavljajući moć odlučivanja u ruke onih koji su uloženi u uspjeh tehnologije.

Stavljanje kovanica koristi se za zaštitu mreže i za oslobađanje novih blokova (mislite na „rudarstvo“ u odnosu na druge kovanice poput Bitcoina). U novčanik se može uložiti bilo koji iznos PIVX-a, a nedavno je usvojen prijedlog da se daju neka glasačka prava svim ulagačima. To znači da ne trebate držati punih 10.000 PIVX-a da biste zaradili nagrade i glasali. Svaki blok (svakih 60 sekundi) nagradom se pušta slučajno proporcionalno količini uloženih novčića.

Što više kovanica držite, veće su vam šanse, ali svaki novčanik koji ulaže na kraju će dobiti neke nagrade. Mreža koristi mehanizam za vidljivost kako bi uravnotežila nagrade između Masternoda i tradicionalnog ulaganja, automatski uravnotežujući učestalost i veličinu nagrade kako se broj čvorova mijenja. Očekivani povrat od ulaganja ili pokretanja Masternode može se izračunati pomoću Kalkulator povrata član zajednice sastavljen. Da biste saznali više o pokretanju vlastite Masternode, pogledajte službenu Masternode web stranica. Da biste saznali više o stavljanju kovanica u PIVX novčanik ili drugim mogućnostima za zaradu PIVX-a, pogledajte nagradna stranica.

Privatno i trenutno

PIVX koristi prilagođenu verziju popularnog Zerocoin protokola za anonimiziranje transakcija zamagljivanjem adresa povezanih s kovanicama. Temelji se na libzerocoin tehnologiji koju koriste mnogi drugi novčići za privatnost, ali velik dio PIVX koda izrađen je po mjeri. Za razliku od Dash i Zcash, PIVX može biti potpuno anoniman, sprječavajući blockchain analizu da otkriva primatelje i pošiljatelje.

Ova interna verzija Zerocoina proizvodi manje i brže transakcije od izvorne biblioteke libzerocoin koju koriste drugi novčići, što im omogućuje pružanje privatnosti (koja obično dolazi s dodatnim naknadama za transakcije i smanjenjem brzine), a istovremeno radi na tome da ispuni ciljeve super brze transakcije i zanemarive naknade. Također su dodali mehanizam za automatsko kovanje anonimnih kovanica, koji osigurava da uvijek ima dovoljno anonimnih kovanica u optjecaju da osigura mrežu i stvari ostane privatnima.

Da bi anonimno trošili kovanice, korisnici moraju pretvoriti svoje standardne PIVX tokene u ‘zPIV’ tokene, a zatim ih poslati na bilo koju PIVX adresu. S druge strane, korisnik prima PIVX tokene baš kao i svaka normalna transakcija, ali zahvaljujući Zerocoin-u, transakcija je i provjerljiva na blockchainu i anonimna tko je poslao i primio te kovanice. Krećući se naprijed, zajednica želi smanjiti dodatne troškove anonimnosti, premještajući sve više i više ukupne ponude kovanica u privatne zPIV-ove.

Koristeći ono što PIVX zajednica naziva SwiftX, transakcije su gotovo trenutne, a kovanice se troše u roku od nekoliko sekundi nakon slanja. S vremenom bloka od 60 sekundi i globalnom mrežom Masternoda koje neprestano provjeravaju transakcije, PIVX želi trenutnu potrošnju i primanje ostvariti. To nadalje omogućuju vrlo male naknade za transakcije, obično oko reda djelića centa po transakciji. Ovo je vitalno za misiju posjedovanja vaših svakodnevnih kupnji i plaćanja i uvelike ide prema tome da se utrti put da PIVX preuzme veliku ulogu u prostoru koji ide naprijed.

Zaključak

PIVX je obećavajući novčić za privatnost čiji je cilj biti jednostavna digitalna zamjena gotovine. Bilo je nekoliko smetnji oko primjene tehnologije privatnosti, ali zajednica i razvojni tim aktivni su, angažirani i optimistični. Na tržištu se dobro izvodi, s velikim volumenom i podrškom glavnih burzi (ponajprije Bittrexa) i čini se kako će to postojati neko vrijeme.

Potpuna privatnost od implementacije Zerocoina, trenutnih i jeftinih transakcija zahvaljujući SwiftX-u i povrat ulaganja ulaganjem čine sve vrlo solidan novčić vrijedan pozornosti.

Postoje projekti sa sličnim misijama, ali PIVX donosi neku jedinstvenu vrijednost tablici sa svojim naprednim Proof-of-Stake algoritmom i decentraliziranim modelom upravljanja vođenim zajednicom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me