DigitalX je ICO i blockchain savjetodavna usluga, ali to nije uvijek bio slučaj. Čini se da je australska tvrtka tijekom svog života imala više uspona i padova od vrijednosti Bitcoina. Nedavno je DigitalX dospio na naslovnice zbog pravnog spora koji uključuje ulaganja u jednog od njegovih ICO savjetodavnih klijenata.

Pa, što je s DigitalX-om?

Zamotana povijest DigitalX-a

Dionicama DigitalX-a javno se trguje na Australskoj burzi (ASX). Danas tvrtka pruža ICO i blockchain savjetodavne usluge, za koje web stranica navodi da se oslanjaju na prethodno četverogodišnje iskustvo tima u prostoru za primjenu kriptovaluta i blockchaina. Međutim Unos tvrtke na web mjestu ASX pokazuje da je DigitalX prvi put registriran davne 1989. godine prije nego što je Bitcoin čak i trepnuo u oku Satoshi.

Tvrtka registrirana 1989. godine bila je Macro Energy, naftna i plinska tvrtka. Tvrtka koja je na kraju evoluirala u DigitalX osnovana je 2013. Tada je to bila tvrtka za trgovanje i rudarstvo bitcoina sa sjedištem u Perthu nazvana DigitalBTC. Australski poduzetnici Zhenya Tsvetnenko, Alex Karis i William Brindise svi su bili suosnivači.

Do 2014. godine Macro Energy je bio na koljenima, pa je tvrtka podvrgnuta obrnutom preuzimanju s DigitalBTC-om. Potonji je prikupio više od 8 milijuna dolara za financiranje akvizicije i vlastitog naknadnog proširenja. Nakon prvog kvartala trgovanja, DigitalBTC je imao objavio osnovnu dobit od 600 tisuća američkih dolara. Iako su ovu dobit više nego progutali gubici od 11,1 milion dolara nastali kao rezultat računovodstvenih i pravnih naknada od obrnutog preuzimanja.

Nešto više od godinu dana kasnije, u listopadu 2015., tvrtka je odlučila napustiti rudarstvo bitcoina, usredotočiti se na razvoj aplikacija i preimenovati u DigitalX. Te su promjene uslijedile nakon što je tvrtka prikupila dodatnih 3,5 milijuna dolara za razvoj peer-to-peer, međuvalutne aplikacije plaćanja, tzv. Zračna rupa, za pokretanje u Latinskoj Americi.

Skandal suosnivača

Događaji koji su okruživali suosnivača DigitalX-a Zhenya Tsvetnenka dominirali su vijestima tvrtke 2016. Rođen ruskim biokemičarima i napustio sveučilište, Tsvetnenko je pobijedio u zapadnoj Australiji „1sv Među jednakima ”nagrada pod 40 za 2011. za njegov poduzetnički napor. Bio je lokalna zvijezda, poznat zajedno sa suprugom po prekomjernim navikama trošenja, jer je na njihovom vjenčanju 2008. pao milijun dolara i odletio u Hollywood zbog nje 29th rođendan biti fotografirano s ljudima poput Snoop Dogga.

Zhenya Tsvetnenko

Zhenya Tsvetnenko (Slika s Twitter profila)

Međutim, do sredine 2016. američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Tsvetnenka. Optužen je za umiješanost u shemu prijevare, povezanu s jednim od njegovih drugih pothvata izvan DigitalX-a. U navodima se navodi da je zavarao ili prevario kupce automatskom pretplatom na uslugu slanja SMS poruka. Tri dana kasnije, Tsvetnenko je dao ostavku na mjesto u DigitalX-u.

Do kraja 2016. godine DigitalX još nije ostvario dobit, a dvojica preostalih suosnivača DigitalX-a također su odstupila. Leigh Travers prešao je u ulogu izvršnog direktora usred šireg potresa uprave. Travers je i danas na mjestu izvršnog direktora. Pojavio se u prosincu 2017. godine da je porota u New Yorku osudio Tsvetnenkovu poslovnu partnericu Darcy Wedd zbog SMS prijevare. Kako stvari stoje, Tsvetnenko protiv njega nije pokrenuo postupak za izručenje.

Leigh Travers

Izvršna direktorica DigitalX-a Leigh Travers (slika s Twitter profila)

DigitalX danas

U određenom trenutku između 2016. i 2017. godine, DigitalX se prestao fokusirati na razvoj aplikacija. Iako je web mjesto AirPocket i dalje aktivno. Danas web stranica DigitalX opisuje fokus tvrtke kao na ICO savjetodavne i blockchain usluge savjetovanja.

S ICO strane, DigitalX nudi korporativno i investicijsko savjetovanje, dubinsku skrb i savjetovanje te marketinške usluge. Popis klijenata može se pohvaliti nekim ICO-ima prilično visokog profila kao što su SingularityNET i PowerLedger. Sa savjetodavne strane za blockchain, DigitalX nudi širok spektar usluga povezanih s razvojem blockchain rješenja. DigitalX je surađivao s Bankerom u izgradnji njegove platforme za digitalno bankarstvo.

U rujnu ove godine tvrtka otkrio da ga je tužila skupina stranaka koje su uložile u ICO o kojem je DigitalX savjetovao. Kasnije, pojavilo se da je klijent u pitanju Shivom, indijski zdravstveni / genomički projekt. Stranke u sporu tvrde da su OMX tokene kupili pod lažnim izgovorom, što DigitalX snažno opovrgava. Sudovi su u međuvremenu pozvali sve strane u medijaciju, ali spor je u tijeku.

Ulaganje u DigitalX

Kako je DigitalX javno financirana tvrtka, svatko može kupiti njegove dionice na australskoj burzi. Zbog svojih bliskih veza sa svijetom kriptovaluta, cijena dionica ima tendenciju fluktuacije s vrijednošću Bitcoina. Međutim, također zato što je DigitalX povezan s kriptovalutnom zajednicom, čini se da privlači pomni nadzor od strane ASX-a, koji je pitao je tvrtku više puta da komentiraju jesu li ekstremna povećanja cijena povezana s trgovinom iznutra ili ne. DigitalX potvrđuje da se takve aktivnosti nisu odvijale.

Kao i cijena Bitcoina, cijena dionice DigitalX padala je tijekom cijele 2018. Međutim, pravni spor oko Shivom nanio je težak udarac cijeni dionice, koja se prepolovila između kraja kolovoza i vremena pisanja ovog članka. Možda će se oporaviti ako pravni postupak propadne ili se ne riješi, a da se pritom ne ošteti bit tvrtke. Međutim, ako pravna radnja uspije, bit će to težak reputacijski udarac. Pogotovo na tvrtku koja je već dva puta promijenila strateški fokus u posljednje četiri godine.

Sažetak

DigitalX ima burnu prošlost i u sadašnjem trenutku tvrtka nastavlja ploviti uzburkanom vodom. S druge strane, DigitalX se može pohvaliti da je javna tvrtka koja djeluje pod okom ASX-a. To je još uvijek rijetko u svijetu kriptografije. Hoćete li ih smatrati prikladnom investicijskom prilikom ili ne, ovisi o vašoj apetit za rizikom. Kao i kod svih ulaganja, kripto ili ne, svakako napravite domaću zadaću prije nego što uložite novac.

>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me