Podrijetlo Segwit2x seže mnogo godina unazad jer je Bitcoin zajednica već dugo raspravljala o načinu skaliranja Bitcoina kako bi se zadovoljila sve veća količina transakcija na mreži.

Jedan kamp, ​​koji se uglavnom sastojao od velikih rudara, založio se za povećanje veličine blokova u Bitcoin blockchainu s 1 MB na puno veću veličinu. Blokovi se vade svakih deset minuta i sadrže sve nedavne transakcije.

S većom veličinom bloka, više transakcija može se uključiti u jedan blok. Za to bi bila potrebna “tvrda vilica”, unatrag nekompatibilna promjena protokola, što bi rezultiralo cijepanjem lanca na dva novčića.

Drugi kamp tvrdi da budući da ova ideja nema široko rasprostranjeni konsenzus, prijeporno razdvajanje lanca ne bi bilo sigurno i predstavlja ozbiljnu moralnu opasnost. Povećavanje veličine bloka je preveliko centralizira mrežu i onemogućuje većini korisnika pokretanje vlastitih čvorova.

Kako bi odgovorio na skaliranje, ovaj je kamp razvio “soft fork”, dobrovoljnu i unaprijed kompatibilnu nadogradnju protokola, pod nazivom “Segregated Witness” ili “Segwit”. Segwit je predstavio glavnu ispravku programske pogreške zbog fleksibilnosti transakcija i otključao je niz novih značajki. Valja istaknuti da je nova vrsta transakcije koristila mnogo manje podataka pa bi više transakcija moglo stati u jedan blok od 1 MB. To je učinkovito pretvorilo blok od 1 MB u blok teoretski velik čak 4 MB. Osim toga, Segwit je bolje utro put za nadolazeću “Lightning Network”, Koji stvara ultra jeftine i trenutne isplate na Bitcoin mreži.

Segwit je raspoređen na mreži postavljenoj za aktiviranje nakon što je 95% heš-snage rudarstva signaliziralo da je spremno. Unatoč tome što je Segwit u potpunosti dobrovoljno prihvatio, programeri su ovaj znak spremnosti dali iz ljubaznosti, tako da bi svi rudari bili spremni za obradu novih transakcija i nehotice ne bi propustili nikakav prihod od rudarstva..

Budući da se veliki blok kamp uglavnom sastojao od najvećih rudarskih bazena, oni su umjesto toga koristili ovaj signal spremnosti kao veto i stoga blokirali aktivaciju Segwita jer su umjesto toga zagovarali svoje rješenje.

Bitmain, vodeća kineska rudarska operacija i potpisnik Segwit2x

To je Bitcoin zajednicu neko vrijeme ostavljalo u slijepoj ulici dok je rasprava trajala. Predstavljena su rješenja za tvrdu viljušku veće veličine bloka, ali nikada nisu dobili značajan konsenzus izvan rudara koji su ih razvili i njihovih pristaša.

Napokon su se u svibnju 2017. vodeći rudari sastali s grupom velikih Bitcoin tvrtki na privatnom sastanku i izradili “New York sporazum” kako bi aktivirali ono što su nazvali “Segwit2x”. Njihova je ideja bila da će s većinom rudara i dovoljnim velikim poduzećima koja podržavaju ovaj prijedlog ostatak zajednice pasti u skladu s njima i da će ovaj novi lanac biti “Bitcoin” bez prepirke.

Segwit2x je zatražio da se aktivacija Segwita u kolovozu nadoveže na tvrda vilica na veličinu osnovnog bloka od 2 MB. Budući da je Segwit i sam učinkovito povećao veličinu bloka, to je u osnovi povećavao veličinu bloka na 8 MB. Vrhunski programeri iz otvorenog koda razvojnog procesa Bitcoina poznatog kao “Bitcoin Core” upozorili su da Segwit2x predstavlja razne ozbiljne rizike za mrežu. Naime, povećanje centralizacije rudara i iskrivljavanje korisnika mogućnosti pokretanja vlastitih punih čvorova. U Dodatku, upozorili su da je navalila tvrda vilica na ovaj način prekršila najnižu odgovornost odgovorne inženjerske prakse. Navodeći nedostatak značajnih specifikacija i vremena za testiranje, kao i uvođenje novih vektora napada.

Dakle, dok se Segwit aktivirao 1. kolovoza 2017., zajednica ostaje u raspravi jer tvrda vilica za veću veličinu bloka otprilike 18. studenog postaje sve bliža. Iako su se mnogi rudari i tvrtke povukli iz sporazuma, zagovornici Segwit2x tvrde da, budući da još uvijek ima većina rudara koji podržavaju ovaj prijedlog, imaju konsenzus da krenu naprijed. Budući da model upravljanja Bitcoinom ne funkcionira na ovaj način, i dalje postoji značajno protivljenje ovom hard forku. Ako se dogodi, bit će razdvojeno u lancu na visini bloka 494,784 i stvoren će novi novčić.

“Što trebam učiniti?”

Ako Bitcoin držite na mjestu hardforka, imat ćete kovanice na oba lanca. Savjetuje se da svoj Bitcoin držite u hardverskom novčaniku ili bilo kojem novčaniku u kojem držite svoje privatne ključeve i moći ćete podijeliti svoje novčiće kao u nedavnoj hard vilici “Bitcoin Cash”. Najveće burze, posebno “Bitfinex” je izjavio da će novi novčić Segwit2x navesti kao “B2X”. Mnoge druge popularne razmjene i usluge , kao što su LocalBitcoins, koji nisu bili strana u sporazumu naznačili su da ili neće uopće podržati Segwit2x ili će ga navesti kao altcoin.

Segwit2x je razvijen pod lažnom pretpostavkom da će biti jedini lanac i biti poznat kao Bitcoin. Stoga mu nedostaje razumna zaštita od ponovnog igranja viđena u prethodnim hard-forkovima koji su namjerno stvorili altcoine.

Unatoč molbama najznačajnijih programera Bitcoin Core da uključe zaštitu od ponovnog prikazivanja i zaštite korisnike od nehotičnog emitiranja njihovih transakcija na oba lanca, kamp Segwit2x odbio je pokušavajući prisiliti ljude da ih slijede. Rezultat toga je da će mnogi jednostavni novčanici, poznati kao “SPV” novčanici i koji se vrlo često nalaze na vašem telefonu, biti vrlo zbunjeni u vezi s tim koji je lanac Bitcoin.

Preporučuje se da svoj bitcoin ne držite na “breadwallet” ili bilo kojem drugom novčaniku koji nije izričito jasno rekao kako će se nositi s vilicom. Neko vrijeme nakon pojave hard-forka neće biti sigurno obavljati bilo kakve transakcije, pa ne biste trebali pokušavati bilo koju transakciju dok se iz uglednih izvora ne izvijesti da je ponovno sigurna.

Završne misli

Iako se na površinu ova rasprava može gledati kao na način skaliranja Bitcoina, temeljne motivacije Segwit2x puno su različite.

Čak i potpisnici sporazuma priznaju to je zajednički napor da se riješimo trenutnog procesa decentraliziranog razvoja u Bitcoin-u. Veći od toga, to je pokušaj male kolekcije pojedinaca moći da promijeni model upravljanja Bitcoin-om i pusti velike tvrtke i rudare da kontroliraju protokol umjesto korisnika. Na njihovu nesreću, ftržišta tržišta cijene novog kovanica Segwit2x vrlo malo vrednuju u usporedbi s tradicionalnim Bitcoinom. U vrijeme pisanja ovog članka, on iznosi 0,145 BTC, ali je posljednjih dana pao i do 0,105 BTC.

Iako većina rudara trenutno možda signalizira svoju namjeru da podrži Segwit2x, oni si u konačnici ne mogu priuštiti ništa drugo nego slijediti ono što je najisplativija kovanica. Iako se većina zajednice nada da će hard fork biti otkazan prije 18. studenog, malo je vjerojatno da će novi lanac predugo dobivati ​​veliku podršku bez obzira.

Bitcoin je vrijedan jer je najveća decentralizirana financijska mreža koja je ikad postojala. To je bootstrapped peer-to-peer elektronički sustav gotovine bez pouzdanih trećih strana, gdje korisnici uvijek mogu sami provjeriti mrežu i svoj novac. Iako mnogi mogu onemogućiti Bitcoin da napravi velike promjene usred zajednice u žestokoj raspravi i neslaganju kao grešku, značajka je da se ovaj sustav ne može promijeniti bez širokog konsenzusa i vaš novac uvijek ostaje isključivo pod vašom kontrolom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me