Spojeno rudarstvo, ili pomoćni dokaz o radu za tehničku gužvu, proces je iskopavanje dvije odvojene kriptovalute istovremeno. Iako nisu toliko popularni kao tradicionalni algoritmi konsenzusa Proof-of-Work ili čak Proof-of-Stake, neki su projekti implementirali objedinjeno rudarenje kako bi se “razvijali” sigurnije mreže kako rastu..

Iako ga nije uključio u Bitcoin bijelu knjigu, Satoshi Nakamoto iznio grubu ideju spojenog rudarstva na Bitcointalk forumu 2009. godine. Pogledajmo dalje kako ovo inovativno rudarstvo funkcionira, što znači za projekte koji ga provode i kako možete iskoristiti kao investitor.

Satoshi

Satoshi ocrtava rani oblik spojenog rudarstva

Kako funkcionira Merged Mining?

Svaka spojena rudarska implementacija ima pomoćni lanac i to etabliraniji roditeljski lanac. Da bi surađivali, oba lanca moraju dijeliti isti algoritam raspršivanja. Ispitat ćemo jedan od najpopularnijih spojenih rudarskih parova, Namecoin i Bitcoin, kako bismo objasnili postupak.

U ovom je paru Bitcoin roditeljski lanac, dok je Namecoin pomoćni lanac koji se usredotočuje na mrežu Bitcoina. Obje kriptovalute koriste algoritam hashiranja SHA-256 za rudarstvo.

Provedba

Razvojni programeri roditeljskog lanca ne trebaju izvoditi nikakve dodatne radove kako bi implementirali spojeno rudarstvo. Stoga mreža Bitcoin ne treba ni znati da Namecoin zajedno s njom rudari.

Međutim, pomoćni lanci trebaju dodatni razvoj kako bi integrirali spojeno rudarstvo. Nastavljajući naš primjer, programeri Namecoin ažurirali su blockchain kako bi prihvatili dokaz o Bitcoin rudarstvu kao valjan i na Namecoin blockchainu.

Spojeni postupak rudarstva

Spojeno rudarenje ne zahtijeva dodatnu računarsku snagu za rudare. Kao rudar, kopate Namecoin i Bitcoin jednako učinkovito kao što biste to činili i kada rudate samo Bitcoin. Vi (ili vaš rudarski bazen) samo trebate izvršiti dodatnu postavku da biste je podržali.

Evo kako to funkcionira:

Započinjete sakupljanjem bloka transakcija za svaki lanac – u našem primjeru Bitcoin i Namecoin. Blok Namecoin (pomoćni lanac) uključuje ono što biste očekivali u standardnom skupu transakcija. Blok Bitcoin također sadrži redovite transakcije. Međutim, ima dodatnu transakciju s hashom koji ukazuje na blok Namecoin koji ste upravo izgradili.

Nakon što sklopite svoje blokove, vi rudarite. Ovdje se može odigrati nekoliko različitih scenarija:

  • Iskopavate blok na razini težine Bitcoina. Završite s izradom bloka Bitcoin i emitirate ga na mrežu Bitcoin. Budući da je razina poteškoće na kojoj ste minirali Bitcoin blok viša od razine težine Namecoina, također kopate i Namecoin blok. Dobivate obje nagrade za rudarstvo.
  • Iskopavate blok na razini težine Namecoina. Završite sastavljanje Namecoin bloka umetanjem zaglavlja i hasha bloka Bitcoin. Zatim lanac Namecoin prihvaća ovaj blok. Dodatno Bitcoin zaglavlje i hash može prepoznati kao dokaz vašeg rada zbog razvojnog posla koji ste poduzeli za podršku spojenom rudarstvu. Dobivate samo nagradu za rudarstvo Namecoin.
  • Iskopavate blok između razine težine Namecoina i Bitcoina. Doživljavate isti ishod kao i scenarij broj dva.

Spojene rudarske implikacije

Dobro

Mali i novi blockchain projekti imaju nekoliko dobrih razloga za integriranje spojenog rudarstva. Što je najvažnije, time se pojačava sigurnost njihove mreže, a da se i dalje može raditi kao zaseban lanac. Ovi pomoćni lanci također dobivaju izloženost povezivanjem s popularnijim blockchainom.

Uz to, rudari su snažno poticani da sudjeluju jer ostvaruju dodatni prihod bez dodatnih troškova ili snage. I, budući da rudari obično trguju između dva novčića kako bi zadržali ono što im favorizira, pojačana je likvidnost za obje kriptografije.

Neutralno

Roditeljski lanci postaju žrtve napuhavanja blockchaina s dodatkom pomoćnih lanaca. Heshovi koje pomoćni lanac dodaje na stablo transakcija roditeljskog lanca su mali, ali jesu zauzimaju prostor. Sve dok su novčići poput Bitcoina uspješni u primjeni rješenja za skaliranje u drugom sloju, ovo napuhavanje ne bi trebalo postati problem.

Loše

Nažalost, nije sve u suncu i dugama. Integriranje spojenog rudarstva zahtijeva dodatni razvojni rad na pomoćnom lancu. Prilikom prebacivanja s drugog rudarskog protokola na spojeno rudarstvo, trebate tvrdo rašljati. Još jedna tvrda vilica potrebna je ako se ikad poželite prebaciti s spojenog rudarstva.

Rudari i rudarski bazeni također moraju obaviti posao ako žele iskoristiti blagodati rudarstva dva lanca. Iako spojeno rudarstvo ne zahtijeva dodatnu snagu, zahtijeva više poslova održavanja. U rudarstvu dva blockchaina imate dva puta veze za posluživanje i dva puta kanale za distribuciju koje trebate održavati (ako pokrećete rudarski bazen). Neke grupe možda neće smatrati dodano održavanje vrijednim dodatnog novčića.

Uvidi za investitore

Sve u svemu, objedinjeno rudarstvo rudarima daje veću prednost nego investitorima. Međutim, u kombinaciji s drugim informacijama, spojeno rudarstvo moglo bi biti znakovit znak perspektivnog projekta. Evo nekoliko prošlih i budućih primjera:

Namecoin – Nema dugoročnih jamstava

Namecoin, zapravo decentralizirani registar domena, bio je prvi novčić koji je spojio rudarstvo s Bitcoinom. Jednom u top 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, značajno je pala na mjesto u visokih 200-ih. Služi kao izvrstan primjer kako projekt može polako zaobići – čak i kada je vezan za najmoćniju mrežu kriptovaluta.

spojeni rudarski novčići

Prije kovanica broj tri prema tržišnoj kapitalizaciji, Namecoin više nije u glavnim raspravama o kriptovalutama

Iako značajan broj rudarskih bazena podržava Namecoin spojeno rudarenje, novčić u petogodišnjoj povijesti nije doživio puno usvajanja. Razvoj također nije toliko aktivan kao slični projekti. Ovaj pad milosti pokazuje da samo zato što kriptovaluta uključuje spojeno rudarstvo, što ne mora nužno značiti da osnove opravdavaju ulaganje.

Dogecoin – neposredni efekti

Rano u životu Dogecoina, zajednica se odlučila integrirati spojio rudarstvo s Litecoinom. Otkrili su da će s uspostavljenim originalnim rudarskim mehanizmom mreža ostati bez značajnih rudarskih nagrada tijekom godine. Bez promjena, rudari ne bi imali poticaj za miniranje, a mreža bi bila osjetljiva na napad od 51%.

Gotovo odmah nakon prelaska s Proof-of-Work na pomoćni Proof-of-Work, cijena Dogecoina porasla je s oko 0,0002 USD (~ 0,00000041 BTC) na oko 0,00047 USD (~ 0,00000115 BTC). To je preko 180 posto povećanja cijene BTC-a u samo nekoliko tjedana.

Dogecoin

Dogecoin je doživio značajan rast cijena nakon primjene spojenog rudarstva s Litecoinom

Iako je samo jedna podatkovna točka, pokazuje da je projekt koji prelazi na spojeno rudarstvo mogli biti isplativo kratkotrajno ulaganje. Postoji nekoliko razloga zašto je to možda istina.

Prvo, dodatna mrežna sigurnost donosi trenutno povjerenje zajednici. Također, vezivanje za poznatiji novčić omogućuje veću izloženost manje poznatim kriptovalutama. To je poput brzog marketinškog poticaja. Konačno, objedinjeno rudarstvo dodaje likvidnost oba lanca dok rudari trguju kako bi zadržali kovanice koje preferiraju.

Elastos – Potencijalni spavač

Elastos je Internet koji pokreće blockchain i koji integrira spojeno rudarstvo s Bitcoinom. S ovim novčićem koji je još uvijek relativno nepoznat, u ovom trenutku može biti dobar pogodak. Nakon što platforma završi i spojeno rudarstvo postane dostupno, cijena Elastosa mogla bi zabilježiti sličan rast kao i Dogecoin.

Uz to, Elastos surađuje s NEO-om i Bitmainom kao G3 iz Kine. Šuška se da će Bitmain jedan dio hash snage tvrtke posvetiti rudarstvu Elastosa. Za one koji ne znate, Bitmain kontrolira neke od najvećih bazena rudarstva Bitcoina. Dakle, ova podrška je pozitivan pokazatelj za cijenu Elastosa.

Imajući ovo na umu, čini se kao da bi cijena Elastosa trebala imati snažan pritisak prema gore kad započne rudarenje. Međutim, analiza projekta kao dugoročnog (dužeg od jedne godine) zadržavanja zahtijeva dublje zarobljavanje u osnove.

Završne misli

Spojeno rudarstvo izvrsna je opcija za mlade projekte koji žele rasti bez straha od napada od 51%. Sa stajališta ulaganja, odluka projekta o provedbi spojenog rudarstva mogla bi prouzročiti trenutni skok cijene. Iako ovo povećanje cijena možda neće potrajati.

Bez obzira na to kako utječe na cijenu, objedinjenog rudarstva treba biti svjestan kao investitor, rudar ili čak samo kripto entuzijast. Uz sve veću prijetnju od 51% napada, prelazak na spojeno rudarstvo itekako bi mogao biti trend koji počinjemo sve više vidjeti kako rastemo kao industrija.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me