Što je status (SNT)? | Vodič za početnike

Što je status?

Status je mobilni operativni sustav koji će u potpunosti promijeniti način na koji svijet komunicira s mrežom Ethereum. Dizajniran kao decentralizirani preglednik i privatni glasnik, Status vam omogućuje povezivanje s cijelom mrežom Ethereum na dlanu.

Djelujući kao lagani klijentski čvor na Ethereumu, Status vam omogućava pristup svim decentraliziranim aplikacijama Ethereuma (DApps) putem aplikacije na vašem pametnom telefonu. Otvara vrata masovnom usvajanju Ethereum DApps ciljajući najbrže rastući računalni segment na svijetu – korisnici pametnih telefona.

Korisnici pametnih telefona brzo će shvatiti da korištenje Ethereuma i njegovih DApps-a nikada nije bilo tako jednostavno i praktično.

Status Mobile Ethereum OS

Kako status ponovno otkriva društvene mreže

Mreža Status razbija neuravnoteženu arhitekturu naslijeđenih platformi društvenih medija. Ove tradicionalne mreže daju gotovo svu kontrolu vlasnicima i oglašivačima; korisnicima ostaje malo moći nad tim koje osobne podatke dijele. Uz to, naslijeđeni korisnici imaju malo glasa da utječu na razvoj platforme.

Naslijeđeni dizajn društvene mreže

Društvene mreže danas se sastoje od tri osnovne strane: vlasnika, oglašivača i korisnika.

Naslijeđene društvene mreže

Vlasnik

Vlasnik je obično tvorac mreže. Dvije glavne uloge vlasnika su zapošljavanje i zadržavanje korisnika na platformi društvenih medija. Nakon dovođenja korisnika u mrežu, oni se usredotočuju na izdvajanje vrijednosti od korisnika.

Oglašivač

Oglašivač, kojeg Status naziva posrednikom podataka, omogućuje vlasniku izdvajanje vrijednosti iz mreže i njezinih korisnika. Oglašivač igra ključnu ulogu u konačnom održavanju mreže društvenih medija kupnjom korisničkih podataka ili kupnjom oglasa za proizvode i usluge.

Korisnik

Korisnici su oni koji koriste društvene mreže za povezivanje s prijateljima ili za dijeljenje vlastitih posebnih interesa. U ovom su modelu korisnici gotovo nemoćni nadzirati kako se mreža razvija ili informacije koje troše.

Kako status mijenja društvene mreže

Zaboravite na naslijeđene modele društvenih mreža koji samo osnažuju vlasnike i oglašivače. Izdavanjem Status Network Tokens (SNT), Status omogućuje svojim korisnicima da postanu dionici mreže u kojoj sudjeluju.

Dizajn platforme omogućuje usklađivanje ponašanja njene društvene mreže i softvera s interesima korisnika. Kao korisnik statusa, imate potpunu kontrolu nad podacima koje dijelite i možete glasovati o budućem razvoju njegove decentralizirane mreže.

Statusna zajednica

Statusna mreža

Status Network je otvoren i besplatan; svi se potiču da pomognu u izgradnji budućnosti platforme i decentraliziranih aplikacija koje rade u njezinom ekosustavu.

Token statusne mreže (SNT)

Tok Network Status je modularni uslužni token koji pokreće mrežu. Prema zadanim postavkama Status je besplatan za upotrebu i komunikaciju, ali potreban vam je SNT za pristup određenim značajkama Status Mobile Ethereum klijenta.

Korisnici koji drže SNT-ove također će moći usmjeravati smjer razvoja i utjecati na to kako se mreža razvija.

Statusna korisnička imena

Na statusu korisnici su trenutno identificirani javnim ključem SECP256k1. Tim sada surađuje s Nickom Johnsonom, ko-kreatorom usluge Etherenum Name, kako bi stvorio rješivač javnog ključa od SECP256k1 na usluzi imena Etherenum koji dionicima omogućuje registraciju korisničkih imena u aplikaciji.

Kako bi eliminirao neželjeni račun, Status je stvorio pravilo da samo računi koji imaju SNT mogu rezervirati korisničko ime. Slično onome kako Twitter prepoznaje potvrđene račune sa značkama, Status će svojim korisnicima omogućiti da dobiju značku koja ukazuje na to da je račun pouzdan.

Da bi dobili značku, dionici statusa morat će položiti SNT protiv korisničkih imena uz premiju. Značke će naznačiti iznos vrijednosti ili broj obveznika povezanih s računom.

Klijent Status Mobile Ethereum

Aplikacija Status trenutno je dostupna i za Android i za iOS. Da biste preuzeli na Android uređaj, jednostavno pretražite i preuzmite Status iz trgovine Google Play.

Preuzimanje s vašeg iPhonea traje nekoliko dodatnih koraka; aplikacija još nije dospjela u Apple App Store. Da biste preuzeli, samo prijeđite na Status’s web stranica i slijedite upute na svojoj početnoj stranici.

Statusne značajke

Kao platforma otvorenog koda koja se povezuje sa svim Ethereum-ovim DApps-ima, potencijalne značajke Statusa doista su neograničene.

Evo kratkog pregleda implementiranih značajki Statusa navedenih iz njegovih bijeli papir.

Decentralizirano tržište push obavijesti

Status decentraliziranog tržišta push obavijesti dolazi s krajnjim korisnikom i protiv i protiv.

Pros

 • Omogućuje vam odabir koji vam čvorovi u mreži pružaju uslugu
 • Omogućuje vam da odaberete koju vrstu davatelja push obavijesti želite koristiti
 • Omogućuje vam fleksibilnost postavljanja razine privatnosti jer možete uključiti ili isključiti bilo koju uslugu

Protiv

 • Morat ćete platiti bilo koju uslugu push obavijesti za koju se odlučite na Statusu
 • Postojeće platforme društvenih medija trenutno nude usluge push obavijesti “besplatno”

Za razliku od konkurenata koji nude “besplatne” push obavijesti na svojoj društvenoj mreži, Status ne profitira od oglasa ili prodajom podataka o kupcima trgovcima.

Status vjeruje da će vam dati izbor u svim pitanjima, dakle razlog zašto će vam se naplatiti mikrotransakcije za obavijesti i pohranu.

Upravljanje

U naslijeđenim društvenim mrežama korisnici nemaju mali utjecaj na to kako se mreža vremenom razvija. Status razbija kalupe dajući dionicima izravni utjecaj na sve odluke u mreži, uključujući razvoj softvera.

Bilo koji nositelj SNT-a može donijeti prijedlog odluke na mreži.

Protokol o glasanju o statusu

 • Da bi se svaka odluka donijela na mreži, SNT-ovi korisnika klonirani su u zasebne žetone odluka.
 • Broj SNT-ova koje korisnik drži bit će izravno proporcionalan (1: 1) broju odlučivih žetona koje taj korisnik primi.
 • Nijedan SNT ne košta glasanje o prijedlozima.

Kuracija zajednice

Slično načinu na koji korisnici mogu glasovati za ili protiv glasa na Redditu, i korisnici statusa mogu se uključiti u odabir sadržaja koji se prikazuje u njihovoj aplikaciji. Ovaj postupak odobravanja ili neodobravanja sadržaja na Statusu poznat je pod nazivom “signalizacija”.

Za razliku od Reddita gdje je svim korisnicima dodijeljen jednak glas za odabir sadržaja, Status određuje snagu glasa članova algoritmom na koji najviše utječe broj tokena koje drži račun.

Počast za razgovor

Dionici su u mogućnosti postaviti minimalnu količinu SNT-a koju korisnik statusa mora položiti u znak počasti da ih netko izvan njegove mreže kontaktira.

Da bi poslao poruku dioniku, korisnik mora prvo položiti potrebnu količinu SNT-a koju je prijavio primatelj “Tribute to Talk”. Ako primatelj odgovori na poruku, primatelj će također primiti položeni iznos koji je objavio izvorni glasnik.

Status Tribute to Talk

Dostupni DApps

Evo popisa nekih od najpopularnijih Ethereum DApps-a koje Status podržava.

 • uPort – Proglasite digitalnu neovisnost. uPort je samo-suvereni sustav identiteta.
 • Gnoza – Mudrost iz mnoštva. Izrađujte složena predviđanja u pokretu s tržištem predviđanja koje se lako koristi.
 • Oasis razmjena – Uživajte u skoro trenutnoj decentraliziranoj razmjeni digitalnih sredstava između ETH i ECR20 tokena.
 • Ethlance –Tržište decentraliziranih radnih mjesta. Unajmite ili radite za kriptovalutu bez naknade.
 • Aragon – Stvorite nezaustavljive tvrtke i organizacije i vrijednost bez granica.
 • Etherisc – Decentralizirana platforma osiguranja. Kupujte policu u pokretu i automatski primajte potraživanja.
 • Ujo – Ujo je dom umjetnika. Stvorite i kontrolirajte svoj kreativni sadržaj i podijelite ga sa svijetom.

Značajke predložene značajke

Kako bi pomogao rastu platforme, Status predlaže nekoliko značajki koje će se dodati u bijelu knjigu. Evo kratkog pregleda najveće tri.

Mreža statusnih govornika

Decentralizirana aplikacija unutar statusa, Teller Network omogućit će dionicima da pronađu korisnike u blizini kako bi razmijenili njihov novac za digitalnu imovinu. Mreža Teller omogućit će svima koji imaju pametni telefon da lako dobiju kriptovalutu jednostavnim plaćanjem gotovine.

Decentralizirani imenik aplikacija

Od stvaranja Ethereuma, broj decentraliziranih aplikacija dostupnih na njegovoj mreži nedavno je porastao. Kako bi se borio protiv ovog problema, Status planira pokrenuti decentralizirani direktorij aplikacija koji će kustosirati njegovi članovi.

Slično kao Apple App Store ili Google Play Store, Status planira uključiti i kategorije i ocjene u Decentralizirani direktorij aplikacija kako bi osigurao da možete pronaći točno ono što tražite.

Tržište naljepnica

Status također planira implementirati tržište naljepnica koje bi omogućilo svima da dizajniraju i prodaju svoje kreacije širom svijeta. Slično kao i u njegovom decentraliziranom imeniku aplikacija, tržište naljepnica razvrstavat će se po kategorijama, kao i prema gore ili prema dolje prema rangiranju korisnika.

Status planira zahtijevati od svih sudionika tržišta naljepnica da drže SNT kako bi se osigurala kvaliteta svih korisnika i ocjene naljepnica.

Tržište statusnih naljepnica

Vijesti o razvoju

30. siječnja 2018. Status je najavio izlazak njihove najnovije verzije Alpha 0.9.13 za iOS i Android. Glavna ažuriranja uključuju izvanmrežnu ulaznu poštu sa šaptom, podršku za tokene ERC-20 i poboljšanja iskustva programera.

Statusni hardverski novčanik

U studenom 2017. Status je uveo Status Tvrdi novčanik. Za razliku od ostalih kripto-novčanika kojima je za obavljanje valutnih transakcija potrebna žičana veza, Status tvrdi novčanik omogućuje vam pohranu, slanje i primanje kripto valuta bez kontakta s ugrađenim NFC-om.

Ostali naglasci Status’s Hardwallet uključuju spremnost za mobilne uređaje i potpuno otvoreni izvor; kod Hardwallet-a može se pregledati i urediti kako bi odgovarao točno svim potrebama korisnika. Status Hardwallet radi s ETH, SNT i ERC-20 tokenima.

Status Hardwallet

Otvorene blagodati

U studenom 2017. tim je također najavio pokretanje Statusa Otvori Bounty. Ovaj program nudi rješenja za suradnju s otvorenim izvorima za programere i organizacije kako bi završili projekte.

Dopuštajući organizacijama da decentraliziraju svoj razvoj, Status Open Bounty daje programerima popis projekata kojima mogu dati svoj doprinos. Nagrade plaća u SNT-u ili kriptovaluti ERC-20 po vašem izboru bez naknada treće strane.

Zajedno sa Status Open Bounty, tim je također pokrenuo fond od milion dolara u potpunosti posvećen financiranju projekata otvorenog koda.

Statusna nagrada

Dodjela statusnog proračuna

 • 50% – Razvoj jezgre
 • 15% – sigurnost
 • 10% – marketing
 • 10% – legalno

Prikupljanje sredstava i trgovanje

Statusno razdoblje doprinosa počelo je 20. lipnja 2017. Predviđeno da traje tjednima, a razdoblje doprinosa rasprodano je za manje od jednog dana. SNT su distribuirani brzinom od 10.000 SNT po 1 ETH. U samo nekoliko sati projekt je prikupio ukupno 99 milijuna dolara.

Status ima ukupnu ponudu 6.804.870.174 tokena, od kojih je trenutno 3.470.483.788 dostupno.

Kada je SNT prvi put počeo kotirati na burzama u srpnju 2017. godine, počeo se trgovati otprilike za 0,05 dolara. Sljedećih pet mjeseci SNT je loše poslovao jer mu je prosječna cijena mucala u rasponu od 0,03 do 0,04 dolara. Počevši s impresivnom trkom bikova početkom prosinca 2017., SNT je brzo naglo skočio sve do najviših razina od 65 centi.

Od nove godine cijena SNT-a neprestano pada, jer je većina kriptomaketa lepršala prema dolje. U vrijeme pisanja ovog članka, cijena SNT-a pala je na svih 18 centi. SNT-ovo negativno kretanje cijena u 2018. godini jako je povezano s cijenom pada Bitcoina tijekom posljednjih mjesec dana.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = SNT&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Gdje čuvati SNT tokene?

Općenito, za investitore je najsigurnije pohraniti svoj fond kriptovaluta s burze.

Kao ERC20 žeton, SNT-ovi moraju biti pohranjeni u Ethereum novčaniku. Popularni odabiri novčanika softvera koji podržavaju ERC20 tokene uključuju MyEtherWallet i MetaMask.

Pružajući najvišu razinu sigurnosti, hardverski novčanici poput Ledger Nano S ili Trezor mogu se koristiti i za pohranu vaših tokena.

Statusni tim

Statusni tim sastoji se od preko četrdeset stalnih članova i deset iskusnih savjetnika. Glavninu zaposlenika čine inženjeri usmjereni na osnovni razvoj platforme, kao i na stvaranje decentraliziranih aplikacija. Ostatak tima bavi se poslovnim operacijama poput upravljanja zajednicom, poštivanja zakona i marketinga.

Suosnivači

Status Network osnovali su Carl Bennets i Jarrad Hope, koji su šest godina zajedno radili na raznim projektima. Tri godine prije statusa Carl i Jarrad uspješno su upravljali mrežom za distribuciju softvera.

Njihova postignuća prije statusa uključuju postizanje dvadeset milijuna instalacija za različite softverske proizvode. Uz zaradu od njihove distribucijske mreže softvera, Carl i Jarrad osobno su financirali projekt do njegove ICO-a.

Suosnivači statusa

Nabil Naghdy angažiran kao COO

U studenom 2017. Status je objavio da će se bivši izvršni direktor Googlea Nabil Nahdy pridružiti timu kao glavni operativni direktor. Nabil u Googleu uspješno vodi proizvode Google Maps i Google Flight.

S proizvodima za izgradnju iskustva izgrađenih za više od milijardu korisnika, Nabil donosi neizmjerno iskustvo i vodstvo statusnom timu. Kao glavni izvršni direktor, Nabil će biti usredotočen na stvaranje vizije tvrtke, uspostavljanje ciljane mape i isporuku proizvoda dok prelazi u beta verziju.

Nabil Naghdy

Savjetnici

Statusni savjetnici

Zaključak

Status je mobilni klijent koji vam stavlja moć cijele mreže Ethereum u ruke. Mogućnosti za ovaj projekt su neograničene jer korisnici statusa imaju pristup svim trenutnim i budućim decentraliziranim aplikacijama koje se izvode na Ethereumu.

Projekt otvorenog koda i usmjeren na zajednicu, Status potiče bilo koga da doprinese njegovom operativnom sustavu, kao i budućnosti decentraliziranog weba. Preoblikujući društvenu mrežu, Status je jedinstveno dao svojim korisnicima moć odlučivanja o načinu upravljanja i daljnjeg razvoja njegove platforme.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map