Što je Streamr DATAcoin?

Streamr DATAcoin mreža je izvan lanca usmjerena na unovčavanje i razmjenu podataka. Kao komponenta izvan lanca, Streamrov sustav će raditi zajedno s blockchainima – u ovom je trenutku izgrađen na i za Ethereum. Upotrijebit će pametne ugovore kako bi strojevima i pojedincima omogućili razmjenu podataka putem svoje mreže.

U osnovi, mreža će olakšati tržište koje omogućava bilo kome da objavi ili potroši podatke. Tim Streamra vjeruje da će slomiti kalup za unovčavanje podataka koji su velike tvrtke postavile pomoću usluga u oblaku.

Projekt Streamr

Tržište može ponuditi mnoštvo podataka za eksponencijalni broj slučajeva korištenja. Decentralizirani programeri aplikacija i korisnici mogu pristupiti streamovima podataka na Streamrovoj mreži za podatke potrebne za pokretanje njihovih DApps-a. Za IoT, strojevi bi mogli međusobno prenositi podatke iz cijelog svijeta. Ili, pojedinac bi mogao jednostavno unijeti mjerne podatke o vježbanju iz svojih Apple Watcha ili Fitbita, a istraživači bi mogli pristupiti tim informacijama za studiju o zdravlju / vježbanju. Ovo je samo pregršt mnogih slučajeva koje bi Streamr mogao ispuniti.

Kako radi Streamr DATAcoin?

Streamrov ekosustav čine izdavači, potrošači i brokeri. Svi se podaci predaju kao događaji u mrežne tokove podataka.

Kao što im samo ime govori, izdavači predaju podatke u tok podataka u obliku događaja. Neki od ovih podataka besplatni su za potrošače, dok druge podatke treba kupiti pomoću DATA (matični ERC20 token mreže).

Brokerski čvorovi glavna su arhitektonska značajka mreže. Oni su odgovorni za rukovanje “zadacima kao što su objavljivanje događaja, pretplata na streamove, rukovanje pohranom i komunikacija s Ethereum čvorovima”, prema projektu bijeli papir.

Zahvaljujući oštrini (ili particiji), svaki čvor nije odgovoran za sav promet na mreži. Umjesto toga, svaki čvor odgovoran je samo za svoj podijeljeni udio mrežnog prometa, a oni su plaćeni u DATA-ima za dohvaćanje i prijenos podataka od izdavača do potrošača.

Kako bi čvorovi brokera bili pošteni, brokeri moraju predati kontrolne sume svog rada za druge čvorove na stručnu provjeru. “Ako čvor prijavi devijantne kontrolne sume, uopće ih nema ili kontrolne sume nisu koherentne”, navodi tehnička knjiga, “ne dobiva se nagrada i manje je vjerojatno da će čvorovi koji vrijeđaju dobiti odgovornost za particiju u budućnosti.”

Pametni ugovori nadzirat će većinu svakog koraka procesa prijenosa podataka. Oni će biti odgovorni za držanje podataka u toku podataka, održavanje registra ovog toka, dodjeljivanje posla brokerskim čvorovima i licenciranje ugovora o podacima za kupnju i prodaju podataka.

Streamr stack

Skup Streamr višeslojni je tehnološki stog koji podržava mrežni cjevovod podataka. Kao protokol odozgo prema dolje sastoji se od sljedećih pet dijelova:

Uređivač streama

Streamrova verzija razvojnog paketa. Kako bi razvoj na Streamru učinio dostupnijim, Editor će omogućiti učinkovito stvaranje DApp-a i pametnih ugovora, kao i unaprijed izrađene predloške za osnovne slučajeve upotrebe. Tim se nada da će Editor pružiti „alate koji omogućavaju nestručnicima da uspostavljaju pametne ugovore, povezuju se s pouzdanim izvorima podataka, koriste sigurne izvanlančane module za filtriranje, agregiranje i usavršavanje podataka, postavljaju decentralizirane aplikacije, prate pametne izvršenje ugovora i vizualizirajte protok ulaznih podataka i blockchain događaja. “

Streamr motor

Funkcija koja pokreće analizu, obradu i pročišćavanje podataka izvan lanca. Ovaj će motor biti odgovoran za uzimanje sirovih podataka i pripremu za upotrebu DApp-a i / ili pametnih ugovora. „Neobrađeni podaci možda će trebati filtrirati, uzorak, objediniti, kombinirati s drugim podacima, proći ih kroz algoritme za otkrivanje anomalija ili ih obraditi naprednim modelima strojnog učenja i prepoznavanja uzoraka“, a Streamr Engine odgovoran je za izvršavanje ovih funkcija. Nadzirat će Streamr Network za događaje, a s modelima izrađenim pomoću Streamr Engine obrađivat će svježe podatke i odgovarati na događaje u stvarnom vremenu.

Tržište podataka

Upravo onako kako zvuči. Tržište podataka bit će središte tokova podataka, mjesto na kojem svatko može navesti ili kupiti podatke na mreži. Ti se podaci mogu slati s računala na uređaj za IoT ili s pojedinca na pojedinca, kao što je programer DApp-a koji kupuje kvote za klađenje za aplikaciju za sportsko klađenje. Neki će podaci biti besplatni, ali podaci koji nisu kupit će se s pretplatničkom licencom ugrađenom u jedan od pametnih ugovora mreže.

Streamr Network

Komponenta prijenosa podataka snopa. U njemu su smješteni događaji, tokovi i posrednički čvorovi platforme i obrađuje sve mrežne razmjene poruka i prijenos podataka.

Streamr Network

Streamr pametni ugovori

U osnovi, pametni ugovori održavaju mrežne funkcije ispravno i osiguravaju njezin integritet: „Brojni pametni ugovori Ethereum podržavaju rad mreže Streamr i tržišta podataka. Mreža Streamr koristi pametne ugovore za poticanje, koordinaciju, dopuštanje i provjeru integriteta. Tržište podataka temelji se na značajkama koje mreža nudi za licenciranje i unovčavanje podataka. DATAcoin, ERC20 token, koriste oba sloja za poticanje, kao metriku reputacije i kao sredstvo plaćanja. “

Tim

Suosnivač i izvršni direktor Streamra, Henri Pihkala, služio je kao izvršni direktor / glavni tehnički direktor dvije algoritamske trgovačke tvrtke i ima više od 10 godina iskustva u stvaranju alata za obradu podataka u stvarnom vremenu.

Nikke Nylund, drugi suosnivač Streamra, serijski je poduzetnik koji je pomogao u izgradnji sljedećih uspješnih tvrtki: „Quartal s Quartal Flife prodat Investis Ltd (UK), Quartal Financial Solutions stečen od strane KMU Capital AG i Quartal Content Management kupljen od Satama Plc. “

Glavni izvršni direktor projekta, Risto Karjalainen, doktorirao je u znanosti o odluci sa škole Wharton Sveučilišta u Pennsylvaniji. Prije nego što se pridružio Streamru, služio je kao upravitelj kvantitativnih analiza i portfelja za JP Morgan i Merrill Lynch.

Putokaz

Tim nema konkretne datume prekretnica, što su odabrali kako bi izbjegli postavljanje očekivanja koja možda neće moći ispuniti na vrijeme. Međutim, putokaz u tehničkim dokumentima dijeli ključne točke projekta u tri faze:

  • Prekretnica 1: Prototip brokerske mreže, prototip tržišta. Razvijanje mehanizma Streamr za interakciju s Ethereumom. Računanje na lancu i izvan lanca pomoću programa Streamr Editor.
  • Prekretnica 2: Podrška mreže Streamr i pametnih ugovora za unovčavanje i šifriranje podataka. Djelotvorni proizvod decentraliziranog tržišta podataka. Decentralizacija uređivača i mehanizma Streamr.
  • Prekretnica 3: Zamagljivanje lokacije i napredno usmjeravanje za mrežu Streamr. Izgradnja zajednice za tržnicu. Razvoj proizvoda za Streamr Engine i Editor.

Putokaz streama

Streamr povijest trgovanja

Nakon što je istrčao kao i svaki drugi novčić u prošloj blagdanskoj sezoni, Streamr DATAcoin skoro se vratio svojoj svježoj ICO cijeni. U vrijeme pisanja ovog članka nalazi se na 186. mjestu CoinMarketCap-a.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = DATA&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP, BTC ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Gdje kupiti Streamr

Trenutno je najpopularnije tržište podataka (~ 91%) na Ethfinexu, gdje ga možete kupiti za USD, BTC ili ETH. Drugo najveće tržište (~ 6%) dolazi od HitBTC-a, gdje možete mijenjati PODATKE za BTC, ETH ili USDT.

Gdje pohraniti Streamr

DATA je ERC20 token, tako da bilo koji novčanik kompatibilan s ERC20 / Ethereum može držati vaše tokene za vas. To uključuje MyEtherWallet, MetaMAsk, Parity, Ledger Nano S, Trezor i druge.

Završne misli

Streamr DATAcoin ne nedostaje ambicija. Tehnološki paket projekta planira obuhvatiti alate programera, mrežne funkcije izvan lanca, agregiranje i pročišćavanje podataka, pametno upravljanje ugovorima i tržište podataka za potrošače i proizvođače. Štoviše, projekt cilja ravnopravne transakcije i prijenos podataka od stroja do stroja za Internet stvari.

Konačno, Streamr želi pružiti okvir za skalabilan, siguran i učinkovit prijenos podataka za decentralizirane i centralizirane sustave. Izgrađen s blockchainom na umu, radit će zajedno s blockchain platformama, DApps-om i pametnim ugovorima kako bi pružio pouzdane podatke u stvarnom vremenu.

Do sada je projekt u partnerstvu s Golemom, a tim predviđa podatke o mrežnim cjevovodima operaterima na Golemovom globalnom superračunalu. Ova je aplikacija, kao i kod ostalih, još uvijek u teorijskoj fazi. Kako blockchain sazrijeva, a Streamr postiže prekretnice mape, vidjet ćemo kako se uloga projekta fino ocrtava, a ako se uhvati, mogao bi pružiti alternativno središte za unovčavanje podataka koje se natječe s trenutnim centraliziranim modelima temeljenim na oblaku.

Dodatna sredstva:

Web stranica

Bijeli papir

Blog