Što je Supstrat?

Substratum se brendira kao temelj decentraliziranog weba, „mreže otvorenog koda koja svima omogućuje iznajmljivanje računala kao poslužitelja za hosting“.

Supstrat želi osloboditi centralizirane veze koje povezuju web hosting i pristup sadržaju. Platforma supstratni logotipželi učiniti s internetom ono što je Satoshi Nakamoto želio učiniti kako bi pretvorio novac u bitcoin. Zahvaljujući Substratumu, korisnici interneta ne trebaju se oslanjati na centralizirane, monolitne hostove za pristup web sadržajima. Umjesto toga, mreža pojedinačno pokrenutih čvorova omogućuje korisnicima surfanje webom na decentraliziranoj platformi otvorenog koda.

Ako je Bitcoin pokušavao izvršiti peer-to-peer monetarnu razmjenu, Substratum pokušava uspostaviti eru peer-to-peer pristupa internetu. To je internet koji ljudi organiziraju za ljude.

Pa kako to funkcionira?

Cilj supstrata je značajan po opsegu, ali izravno prema konceptu. Pojednostavljeno, omogućuje svima da hostiraju ili pristupaju web sadržaju putem čvorova na blockchainu Substratum.

Recimo da ste željeli ugostiti. Sve što trebate je instalirati softver Substratum i pokrenuti program. Jednom kad se pokrene, vaše se računalo ponaša poput minijaturnog poslužitelja, sinkronizirajući se s ostalim čvorovima na mreži kako bi stvorilo portal za pristup korisnicima Interneta. Domaćini se zatim plaćaju u Substrate, tonu Substrata, da bi kompenzirali njihov trud. Plaća se izračunava na pojedinačnoj osnovi, uzimajući u obzir snagu CPU-a, propusnost mreže i brojanje podataka procesa čvora domaćina. Domaćini imaju slobodu postavljanja vlastitog rasporeda hostinga. Pomoću nadzorne ploče postavki aplikacije mogu uključiti i isključiti svoj čvor, pa čak i diktirati koliku procesorsku snagu žele da njihovo računalo doprinosi mreži.

postavke supstrata

Ako ste korisnik, jednostavno se morate povezati s mrežom Substratum, a za ostalo će se pobrinuti protokol. Koristeći vaš zahtjev za sustavom imena domena (DNS), njegov AI geolocira vaš zahtjev za pretraživanje kako bi vas povezao s najbližim čvorom. Pokreće postojeći DNS okvir, tako da će Substratum primiti zadane preglednike poput Chromea, Safarija i Firefoxa. To osigurava da sadržaj na mreži Substratum bude siguran i lako dostupan.

SubstratumHost i CryptoPay

Tvrtke, korporacije i drugi entiteti moći će ugostiti aplikacije, web stranice i baze podataka na platformi Substratum. Ovo će poslužiti kao alternativa većim, centraliziranim poslužiteljskim domaćinima poput Go Daddy, Amazon i drugih. Ako želite da vaš sadržaj ili usluge budu hostirani, mrežne hostove u Substratu trebate platiti samo za količinu prometa koji prihvataju njihovi čvorovi..

Uz upotrebu Substrata za objavljivanje sadržaja, tvrtke i web stranice mogu implementirati Substratumovu CryptoPay funkciju. To će web lokacijama i aplikacijama omogućiti obradu plaćanja za robu, usluge i naknade u obliku bilo koje kripto-imovine kojom se javno trguje. Supstrat će djelovati kao premošćujuća valuta za nadzor transakcija.

pottehnika

Zašto je supstrat potreban?

Čak i bez prijetnje web cenzure ili propisa, Substratumova završna igra obećava isporuku tamo gdje trenutni protokoli web hostinga zakažu. Na površini, blockchain Substratuma čini surfanje webom sigurnijim i privatnijim. Kriptografski algoritmi koji pokreću mrežu osiguravaju integritet podataka i čine VPN-ove i Tors zastarjelima.

Upotreba Substrata ima i troškovnu korist. Većina web domaćina naplaćuje sadržaj bez obzira pristupa li mu se ili ne. Amazon Web Services, na primjer, koristi model koji klijentima naplaćuje mjesečno. Supstrat, međutim, naplaćuje web stranice prema zahtjevu, uzimajući u obzir ukupnu količinu podataka koja je tražena za određenu adresu. U svojoj tehničkoj knjizi objavljuju izjavu o odricanju odgovornosti da nisu izračunali potpunu matricu naknada, ali procjenjuju da će to biti znatno ispod tradicionalnih troškova hostinga.

Mrežna neutralnost i državna cenzura

Sama platforma Substrata prepuna je mogućnosti, ali njezin potencijal za globalnu primjenu još je privlačniji kad uzmemo u obzir prijetnje neutralnosti mreže ili web-cenzuru koju sponzorira država.

Mnogi od vas vjerojatno razmišljaju o Substratumu koji se odnosi na jako cenzurirane zemlje poput Kine. Pa, Substrat bi definitivno pomogao donijeti prethodno ograničeni sadržaj ljudima u takvim zemljama.

neutralnost mreže

Ali ako ste državljanin Sjedinjenih Država, ovo se odnosi i na vas. 14. prosinca, Federalno povjerenstvo za komunikacije ukinulo je mrežnu neutralnost, regulatornu doktrinu uspostavljenu tijekom Obamine ere. Za one koji nisu upoznati s konceptom mrežne neutralnosti, dat ćemo vam kratki pregled: mrežna neutralnost znači da internetski pružatelji usluga moraju jednako tretirati sav web sadržaj i podatke, a bez toga mogu blokirati, ograničiti ili naplatiti premije za određene internetski sadržaj, aplikacije, web stranice i usluge ako smatraju potrebnim.

Vjerojatno možete vidjeti gdje Substrat utječe na sve ovo. Supstrat šifrira sve podatke i mrežni promet koji se provlače kroz mrežu, slično kao VPN. Još je bolje što je vaš mrežni prolaz razbijen između više čvorova, što u biti fragmentira IP adresu pristupne točke. To znači da, dok koristite Substratum, nitko, uključujući vašeg davatelja internetskih usluga, ne može nadzirati koje web stranice posjećujete ili kako provodite vrijeme na internetu. To bi, u teoriji, omogućilo korisnicima da zaobiđu ograničenja i pristupe webu putem neutralne mreže bez traga.

Baš kao što je kineski državljanin mogao koristiti međunarodne čvorove Substratum za pristup ograničenom web mjestu poput Facebooka, američki korisnici mogli bi ih koristiti za pristup web sadržaju koji je njihov ISP možda blokirao ili prigušio..

Obično, morali biste pokrenuti preglednik Tor ili VPN zaobići takve propise, ali Protokol Substrata postiže isti cilj učinkovitije bez tehničkih komplikacija.

Trgovanje, kupnja i pohrana

Nije iznenađujuće što se vrijednost Substrata znatno povećala jer je budućnost Net Neutralnosti u Sjedinjenim Državama došla u pitanje. U vrijeme prvog nacrta ovog članka procijenjen je na 0,28 dolara, istrčavajući se u očekivanju glasanja FCC-ove mrežne neutralnosti. Sada se trguje otprilike 1,10 dolara. Supstrat možete kupiti na Binance, KuCoin, EtherDelta, HitBTC, COSS i TidEx.

submarketi

Novčić Substrata, Supstrat, je ERC-20 token, tako da ga možete pohraniti na bilo koji ERC-20 kompatibilan hardver, softver ili novčanik zasnovan na webu (npr. Ledger Nano S, Exodus, MyEtherWallet, MEW itd.).

Završne misli

Kako bi ostvarili svoju viziju, tim Substratuma dizajnira ovo sučelje imajući na umu slučajnog korisnika. Tim sastoji se od veterana iz industrije koji su posao ugovorili između ostalih s Appleom, Microsoftom, HP-om i OpenStackom. Prepoznaju potrebu da Substratum učine korisnim ako njihov ideal za peer-to-peer internet postane stvarnost.

Polažemo velike nade za Substratum – on je jedinstven u misiji, marljiv sa svojim rješenjima i revolucionaran u svojoj viziji. Verzija 1 njegove mreže planirana je za lansiranje negdje u prosincu, a inačica 2, u kompletu s CryptoPayom, postavljena je za prvi kvartal 2018. godine. Od 2018. godine gledat ćemo s iščekivanjem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me