Vjerojatno u posljednje vrijeme u vijestima čujete puno o bitcoin ETF-ovima. Ali, što je zapravo Bitcoin ETF? Jednostavno rečeno, to je novi način trgovine i ulaganja u Bitcoin. Ovo novo investicijsko sredstvo, kada bude odobreno, moglo bi ubrzati masovne priljeve institucionalnog novca na svjetska tržišta kriptovaluta. Možda nudi čak i vrlo atraktivne porezne prednosti u usporedbi s vlastitim ulaganjem u Bitcoin.

Objašnjeni ETF-ovi

Prvi fond kojim se trguje na burzi (ETF) bio je ŠPIJUN, koji je počeo trgovati na AMEX-u u siječnju 1993. SPY se sada može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od 259 milijardi dolara. Ovo je više od 1,25 puta više od trenutne svjetske tržišne kapitalizacije od svi kriptovalute. Da bi stvorila novi ETF, banka ili drugi skrbnik uzima sredstva investitora i kupuje dionice bilo temeljne imovine ili njezinih terminskih ugovora. Svaki ETF ulagač postaje dioničar fonda. Oni zapravo ne posjeduju osnovnu imovinu koju ETF prati.

Čitav dan

ETF obično trguje tijekom radnog vremena trgovine na malo (9: 30-16: 00 EST). Možete ih kupiti, prodati i prodati u cijelom danu. Postoje male naknade za upravljanje, ali one se ne naplaćuju izravno ulagačima. Umjesto toga, neto vrijednost imovine (NAV) fonda prilagođava se radi kompenzacije naknada. Neki ETF ulagači podliježu istoj tegobi pranje prodaje porezna pravila koja reguliraju trgovanje dionicama. Ostali ETF-ovi oporezuju se kao terminski ugovori i oni imaju favorizirani porezni tretman.

Danas su tisuće ETF-a izlistane na američkim i svjetskim burzama. Oni nude udjele u kapitalu, obveznicama, devizama i robnim ulagačima bezbroj prikladnih, sigurnih i likvidnih vozila za financijske špekulacije i / ili zaštitu. Neki ETF-ovi (poput SPY) prate izvedbu glavnog indeksa dionica (S&Indeks P 500). Drugi poput GLD prate spot cijenu određene robe (zlato).

Odbijanje boli

Tijekom posljednjih osamnaest mjeseci američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) oborila je brojne prijedloge za Bitcoin ETF-ove. Regulatori su kao dva glavna razloga odbijanja naveli zabrinutost zbog niskog obujma trgovanja fjučersima na Bitcoin i značajne razlike u svjetskom rasponu Bitcoin ponuda / traženja. Još jedna zabrinutost SEC-a bila je da se velika većina Bitcoin transakcija događa na neameričkim burzama. Cijena Bitcoina loše je reagirala sa svakim novim “ne” koje je izgovorilo regulatorno tijelo. Svakako, put koji vodi do odobrenja ETF-a bio je stjenovit.

Ali pričekajte, samo slijedite novac

Ulagači kriptovaluta i dalje se nadaju da će bitcoin ETF biti odobren u 2019. ili 2020., unatoč stalnom odbijanju SEC-a različitih prijedloga. S obzirom na astronomske iznose institucionalnog novca koji čeka ulazak na tržište kriptovaluta nakon odobrenja Bitcoin ETF-a, trebate samo spojiti točkice i slijediti novac kako biste zamislili Bitcoin ETF negdje u 2019. Možda s mnogo više ETF-a temeljenih na kriptovalutama.

Što je Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF je pasivno investicijsko sredstvo koje prati cijenu bitcoina ili bitcoin fjučersa kako bi utvrdilo njegovu vrijednost. Skrbnik ETF-a kupit će pozicije u Bitcoin i / ili Bitcoin terminskim ugovorima koristeći sredstva investitora. Vi ćete kao investitor posjedovati dionice fonda, ali zapravo ne posjedujete nijedan Bitcoin.

Kao investitor u ETF, možete odabrati želite li ETF kupiti, prodati ili prodati na kratko. Ako pogodite u pravcu, zaradite novac. Ako griješite, gubite novac. Barem jednom godišnje, naknade za upravljanje smanjit će NAV-u ETF-a za mali iznos. Svakog 15. travnja američki porezni obveznici morat će izračunati svoje kapitalne dobitke i gubitke za prethodnu poreznu godinu.

Hoće li se njegova NAV izračunati prema gotovinskim (spot) cijenama bitcoina ili prema cijeni bitcoin terminskih ugovora?

Pod pretpostavkom da SEC gleda na Bitcoin kao na robu, poput zlata, najvjerojatnije će se spot cijena Bitcoina koristiti za određivanje NAV-a Bitcoin ETF-a. Međutim, drugi ETF-ovi poput VXX-a svoju NAV-u temelje na VX terminskom ugovoru za prvi mjesec.

Što je s rizikom da vas hakiraju ili otmu širokim rasprostranjenim ponudama / pitanjima?

Pod pretpostavkom odgovarajuće provjere od strane SEC-a, ETF bi bio osiguran od gubitaka u krađi / hakerima. Skrbnik bi također trebao koristiti provjereni, pouzdani izvor dnevnih podataka o Bitcoin transakcijama, pružajući tako transparentnost cijena. Oba zahtjeva trebala bi stvoriti povjerenje za potencijalne sudionike tržišta kriptovaluta.

Što se događa s Bitcoin ETF-om kada pametni novac počne investirati?

Kako se institucionalni novac (hedge fondovi, banke, milijarderi ulagači) ulijeva u ETF, cijena Bitcoina trebala bi se početi stabilizirati. Ovaj masovni priljev likvidnosti pomogao bi eliminirati tržišne manipulacije, a također bi pomogao u poticanju predvidljivijih ishoda strategije trgovanja. Na cijene altcoina mogu utjecati jer kripto trgovci / investitori hrle na likvidnije tržište Bitcoin i / ili Bitcoin ETF.

Bojim se velikih poteza preko noći u bitcoinima i bitcoin futuresima. Bi li Bitcoin ETF bio bolji izbor?

Prednost špekuliranja / zaštite s Bitcoin ETF-om bio bi faktor ograničene odgovornosti. Na primjer, recimo da je Bitcoin u jednom danu skočio za 10 posto. Da imate kratke bitcoin ili bitcoin fjučerse s maržom (posuđeni novac), bili biste odgovorni za sve gubitke koji premašuju vaš početni maržni depozit. Ti bi iznosi mogli biti znatni, možda čak uzrokuju gubitak vaše kuće, posla, braka, kako god rekli. Ali ako biste umjesto toga skratili Bitcoin ETF bez upotrebe marže, pali biste samo za 10 posto. Veliki gubitak za vas, ali ne nužno katastrofalan niti trajan.

Kako će se oporezivati ​​Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF povezan s ugovorima o bitcoin terminskim ugovorima vjerojatno će dobiti željeni status poreza na kapitalnu dobit iz Odjeljka 1256. koji IRS dodjeljuje ETF-ovima koji imaju SPY, GLD i druga terminska tržišta. Sa statusom Odjeljka 1256, izuzeti ste od ograničenja prodaje. Još je bolje, 60 posto vaše kapitalne dobiti oporezuje se dugoročnim stopama, a 40 posto oporezuje kratkoročnim stopama. Međutim, investitori u bitcoin zaglavili su s neugodnim ograničenjima prodaje IRS-a za pranje, a također moraju redovito plaćati kapitalni dobici porezne stope (nema porezne olakšice prema članku 1256). Ako se Bitcoin ETF-u odobri porezni postupak prema odjeljku 1256, ulagači ETF-a imat će očitu poreznu prednost u odnosu na obične ulagače u Bitcoin.

Kakve strategije trgovanja / ulaganja rade s bitcoin ETF-ovima?

Potpuno iste strategije koje već koristite. Nema nikakve razlike. ETF-ove možete kupovati, prodavati i prodavati na kratko po cijele dane (ne možemo to dovoljno naglasiti). Međutim, ako je Bitcoin ETF u mogućnosti trgovati samo od 9:30 do 16:00 EST, mogu se primijetiti razlike u cijenama kada se ETF otvori za trgovanje sljedećeg jutra.

Razlog tome: Bitcoin trguje danonoćno, a ako novčić napravi veliki pomak preko noći, NAV ETF-a trebat će prilagoditi više / niže na otvaranju sljedeće trgovačke sesije. Možda ćete trebati doraditi svoje strategije trgovanja kako biste se nosili sa stvarnošću cjenovnih razlika na ETF-u.

Postoje li rizici kod špekuliranja s bitcoin ETF-ovima?

Da. Iako bi ETF bio osiguran od hakera ili krađe skrbnika investicijskih sredstava, moguće je da bi se skrbnik ETF-a u nekom trenutku mogao suočiti s financijskim problemima, što bi dovelo do likvidacije imovine fonda. O frizuri na stanju vašeg trgovačkog računa da i ne govorimo. Također morate uzeti u obzir rizik čitanja sitnog tiska. Ranije u 2018. godini, izuzetno popularna nestabilnost ETF-a, XIV, srušio se gotovo 90 posto u jednom trgovačkom danu. Još je šokantnije što se pad dogodio u trgovanju nakon radnog vremena. To je značilo da je velika većina vlasnika XIV bila nemoćna napustiti trgovinu do sljedećeg jutra.

Većina onih koji su izgubili novac u XIV. Vjerojatno nisu pročitali dokument o otkrivanju rizika. Upozorio je investitore da će, ako ETF izgubi 80 ili više posto NAV-a u jednom danu, fond biti ukinut. Prije pada se trgovalo s više od 115 dolara. Njegova konačna cijena likvidacije bila je 5,99 USD. Vas mora pročitajte sitni tisak prije ulaganja u ETF!

Hoće li svi trgovci i investitori ispunjavati uvjete za kupnju i prodaju Bitcoin ETF-a?

Moguće je da samo akreditovan investitori (visoke neto vrijednosti) zapravo će moći kupiti dionice u Bitcoin ETF-u. Vi, dragi čitatelju, možda ćete biti isključeni iz sudjelovanja. Međutim, najstariji ETF koji postoji, SPY, nema takva ograničenja. Nadamo se da SEC neće kršiti pravo svih ulagača, bogatih ili ne tako bogatih, od sudjelovanja u Bitcoin ETF-u.

Ima li nade za Bitcoin ETF u bliskoj budućnosti?

Zapravo postoji. DIP će najvjerojatnije odobriti ETF, ali na temelju jedne ključne odredbe. Ta odredba glasi: samo će se podaci o transakcijama razmjene Bitcoina sa sjedištem u SAD-u koristiti za određivanje cijene Bitcoin podataka u stvarnom vremenu koji će se koristiti za Bitcoin ETF. Američke burze potpadaju pod nadležnost SEC-a i morat će regulatoru pružiti točne podatke koji mogu biti podvrgnuti reviziji. Nepridržavanje skrbnika stvara rizik da ih DIP teško kazni ili čak zatvori.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me