Umijeće kategoriziranja kriptovaluta

Riječ “kriptovaluta”, iako izvorno točna za Bitcoin, sada se približava statusu zbunjujuće pogrešne riječi.

Sada opći pojam nanosi štetu industriji pružajući umjetna zapreka ulasku sa znanjem koje se izravna nije točno. Čuvši taj izraz, većina ljudi, „kriptovaluta”Odmah se počnite udruživati & definiranje projekata temeljenih na blockchainu s kvalitetama fiat valuta. Nužno je da mi (kao zajednica) novim sudionicima stavimo do znanja što točno predstavlja “kriptovalutu” – ili ih u najmanju ruku usmjerimo u smjeru nekoliko okvira.

Tržište medvjeda s početka 2018. godine savršen je trenutak za zaustavljanje bijesa, napravite nekoliko koraka unatrag, & ponovno posjetite uvjete koje smo kao industrija izmislili i koji u konačnici zbunjuju & vraški zavarati nove članove.

Raširene, neuke špekulacije cijenama umanjuju opaženu vrijednost usporavanja čitanja bijelih knjiga, & tehnički probavljajući rastuću industriju.

Sazrijejmo kao industrija. Da bismo napravili opipljiv korak prema tome, popravimo ono što je očito eklatantan znak neorganiziranosti & vrlo zbunjujuća prepreka ulasku za pridošlice: definicija & klasifikacija tokenizirane digitalne imovine poznate pod zajedničkim nazivom kriptovalute.

Cilj inicijative koja stoji iza ove kategorizacije je nadahnuti one s više stručnosti da se pojave i nadovežu na okvir znanja koji danas razvijamo.

Postojeći okviri

Nismo prvi koji ističu potrebu za klasifikacijskim okvirom.

Više izlažemo sažetak ovih prethodnih pokušaja s krajnjim ciljem započinjanja dijaloga. Kao industrija, presudno je da postignemo konsenzus oko okvira. Srećom, nećemo polaziti od nule jer je nekoliko inovatora iznijelo okvire koje ćemo brzo sažeti.

Šestorazinski okvir Angusa Čepke

Prvo, veliko hvala Angusu Cepki, suradniku u Goldman Sachsu, za njegov šestorazinski okvir. Vrijedno je sažeo još dva prethodna okvira kako bi izvukao vlastiti. Svaku kategoriju definira sažeto, pa ćemo navesti njegov okvir zajedno s definicijskom rečenicom:

1. Kriptovalute: Ova vrsta digitalne valute zamišljena je kao zamjena za novac i najvjerojatnije će se koristiti na transakcijskoj osnovi.

2. Platforme: Glavni uslužni program ove vrste digitalne imovine trebao bi se koristiti kao “plin / gorivo” za blockchain platformu koja ima decentralizirane aplikacije izgrađene na vrhu.

3. Uslužni tokeni: Ovi su novčići potrebni za izvođenje određene radnje u ekosustavu kojim upravlja izdavatelj novčića. Općenito se grade na vrhu postojećeg blockchaina kao što je Ethereum.

4. Tokenizirana stvarna imovina: Kriptosigurnost bi predstavljala kapital, ali bila bi izgrađena na blockchainu i tokenizirana.

5. Kriptosigurnost: Ova vrsta imovine djeluje slično tradicionalnom vrijednosnom papiru; znak ove vrste često dolazi s isplatom dividende i pravom glasa.

6. Hibridi: Postoji mnogo digitalnih sredstava koja imaju karakteristike koje ih ne svrstavaju u jednu kategoriju.

Troslojni okvir Phila Glazera

Dalje, tu je Phil Glazer, iz Maschmeyer Venture Group, koji je iznio relativno jednostavan troslojni okvir. Svoje ću obrazloženje spremiti za kasniji odlomak, ali brzo preusmjeravam troslojne okvire za usporedbu, kontrast & raspravljajte o njima opširno, zato ne brinite, uskoro ćemo proširiti sljedeći popis:

  1. Valuta
  2. Korisnost
  3. Platforma

Troslojni okvir Lou Kernera

Lou Kerner, partner u CryptoOracle VC, zajedno s Geektimeom bio je domaćin konferencijskog poziva voditelja s 400 mislilaca, na kojem su, između ostalog, razgovarali o klasifikacijskom okviru. Oni su također predložili troslojni sustav klasifikacije:

  1. Kripto valute
  2. Uslužni tokeni
  3. Kripto-vrijednosni papiri

Troslojni okvir Davida Goodboya

Iz izdanja Davida Goodboya na NasDaqu, imamo još jednog relativno jednostavan troslojni okvir:

  1. Transakcijski
  2. Korisnost
  3. Platforma

Okexov sedmorazinski okvir

Okex, razmjena kriptovaluta, također sastavljena klasifikacijski okvir koji se sastoji od sedam različitih kategorija:

1. Valuta: Svrha je razviti bolju valutu za širok raspon scenarija slučajeva upotrebe, uključujući kao alat za pohranu vrijednosti, medij za razmjenu vrijednosti i kao računovodstvenu jedinicu.

2. Razvojni alati: Projekte koji pripadaju ovoj kategoriji programeri uglavnom koriste kao module za izgradnju decentraliziranih aplikacija.

3. FinTech: Svrha [ovih projekata] je djelovanje kao novi alati kriptoekonomije poput pretvaranja jedne valutne jedinice u drugu, olakšavanja kreditiranja i prihvaćanja ulaganja, & tako dalje.

4. Suverenitet: Projekti čiji je cilj pružanje rješenja koja se možda nikada neće morati osloniti na pojedinca ili organizaciju radi olakšavanja povjerenja, poput računalstva u oblaku

5. Podijeljeni podaci: Cilj je omogućiti bilo kome da doprinosi i dijeli, bilježi i stvara različite analitičke modele na određenim skupovima podataka.

6. Autentičnost: Projekti u ovoj kategoriji nastoje osigurati vezu između digitalne imovine i imovine iz stvarnog svijeta.

7. Razmjena vrijednosti: Projekti u ovoj kategoriji nastoje zamijeniti potrebu za povjerenjem u tradicionalnu razmjenu vrijednosti, izostavljajući posrednika i smanjujući ukupne troškove za zamjenu robe i usluga.

Sažimanje sažetaka

Nekoliko sličnosti koje se ponavljaju & Razlike su mi se isticale tijekom analize prethodnih okvira. Najveća primjetna razlika proizlazi iz broj kategorija unutar svakog okvira; ovaj raspon varira od minimalističkog troslojnog okvira do nevjerojatnog deveterorazinskog okvira. Zanimljivo je da troslojni okviri također u velikoj mjeri predstavljaju broj kategorija kategorija među svim predloženim okvirima.

Troslojni okviri klasifikacije

Istražujući najpopularnije okvire prema broju kategorija, troslojne klasifikacije koje su iznijeli Glazer, Kerner, & Dobri dečko, izlazi na vidjelo još nekoliko vrijednih sličnosti.

Sva tri okvira navode “Uslužni program” kao jednu od svoje tri osnovne klasifikacije.

Nažalost, tri definicije ne postižu konsenzus u odnosu na točno preklapajuću se nomenklaturu. Goodboy definira uslužnu kriptovalutu kao “kriptovalutu dizajniranu za određeni zadatak”. Čini se da je ovo preširoka definicija. Kerner & Obje Glazer nude dublje, korisnije definicije koje priznaju blockchain infrastrukturu koja sadrži decentralizirane aplikacije (dapps); međutim, Glazer definira uslužni kripto kao kripto koji se „može iskoristiti na vrhu,” dok Kerner kvalificira uslužni program znak kao sredstvo kojim se trguje na dapp-u koji koristi an postojanje blockchain.

Vjerujem da Kerner iznosi najtočnije & dogovorena definicija za uslužni token – i složite se da budući da ti tokeni zahtijevaju postojeći blockchain koji možda već ima, to je glavna kripto valuta (kao što je Ethereum / eter & ERC20 tokeni), nomenklatura znak, umjesto kriptovalute lijepo pristaje.

Dalje, sva tri okvira diktiraju vrstu kriptovaluta usredotočenu strogo na uobičajeno usvajanje & transakcijska funkcionalnost za mase; aka, doslovna kripto-valute. Većina ljudi, posebno oni novi u svemiru, prvo razumiju ove kriptografije jer mogu usporediti riječ valuta na prethodnu heuristiku povezanu s fiatom.

Oboje Glazer & Kerner koristi doslovnu riječ “kripto valuta”, dok Goodboy nudi “transakcija”. Budući da izvodimo okvir klasifikacije za kriptovalute, Klonio bih se da jednu od tih klasifikacija dodijelim istoj kriptovaluti – nemojte definirati riječ koristeći tu riječ u definiciji, zar ne? Vratimo se na Goodboyevo ime koje lijepo opisuje glavnu funkcionalnost ove klasifikacije: transakcijski.

Konačnu sličnost, iako površniju kroz slične nomenklature, umjesto da ima smisla u sličnim definicijama, mogu vidjeti dvije od tri (Glazer & Goodboy) okviri koji diktiraju “Platformu” kao svoj treći & konačna klasifikacija. Kerner, predstavlja zanimljivu definiciju “kripto-vrijednosni papiri” kao svoju treću & konačna klasifikacija.

Od ove trojice, vjerujem da Glazer & Goodboy je na dobrom putu s nomenklaturom “Platforma”.

Iz moje perspektive, najvažnije razmatranje za definiranje kriptovalute „Platforma“ je odnos koji proizlazi iz kriptovaluta Platforme & Uslužni tokeni: uslužni tokeni sagrađeni su na vrhu kriptovalute na platformi. Ili, barem, to za mene ima najintuitivniji smisao.

Završne misli

Analizom troslojnih okvira možemo ekstrapolirati prilično ugodan prosječni okvir koji “kriptovalute” kategorizira u tri sveobuhvatne klase: transakcijske kriptovalute, kriptovalute na platformi, & uslužni tokeni.

Dok cijena doseže vrh & doline nove nesumnjivo će i dalje dominirati vijestima do 2018. godine, predlažem novinarski pomak fokusa za dobrobit industrije. Uspori. Dugotrajni, utjecajni učinci kriptovaluta osjećat će se tijekom desetljeća koja slijede, zato uzmimo vremena da osiguramo da smo svi na istoj stranici ovako rano.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me