Što je uopće u bloku? | Uvod u istraživače blokova

Što je uopće u bloku? | Uvod u istraživače blokova

Blockchain, kao dobavljač ove web stranice koju već vjerojatno znate, je nepromjenjiva, distribuirana baza podataka; svaki novi “blok” podataka nekom je metodom (obično Dokaz nečega) većina ili odmjerena manjina potvrđuje istinitost. Gotovo svi blockchain blokovi sadrže prvenstveno skupinu transakcije koji predstavljaju razmjenu tih lanaca povezanih kriptovaluta.

Na primjer, najnoviji blok predan Ethereum blockchain-u sadrži bogatu mnoštvo podataka unutar bloka, kao što su visina bloka, broj potvrđenih transakcija unutar bloka, hashovi transakcija za sve potvrđene transakcije, ukupna vrijednost razmijenjenog etera unutar bloka, ukupna vrijednost plina & naknade unutar bloka & nagrada za rudarstvo bloka.

Ukratko, postoji mnoštvo prekrasnih blockchain podataka koji prirodno postoje unutar svakog blockchain projekta. Pitajte gotovo bilo kojeg entuzijasta za praćenje cijena ili lažni portfelj & naći ćete se u poplavi .io-a & .co’s; ali pitajte bilo kojeg kripto entuzijasta gdje mogu pronaći sve najnovije transakcije potvrđene u najnovijem Bitcoin bloku i sigurno ćete primiti prazan pogled.

Da budemo pošteni, razumijevanje ovih podataka je teško, njihovo traženje i razumijevanje je dobro, čak i teže. Srećom, nova klasa web stranica & aplikacije probijaju se u kripto scenu zbog čega je istraživanje blockchaina značajno intuitivnije.

Unesi Istraživači blokova

Blockchain Explorer je jednostavno web ili mobilna aplikacija kakvu poznajemo i koja izravno sučeljava podatke sadržane na blockchainu. To je to ukratko. Zapravo, vjerojatno ste nabasali na jednog od popularnih istraživača blokova dok ste surfali kripto-mrežom, a da zapravo niste razumjeli dubinu alata kojima raspolažete:

https://blockexplorer.com/

https://longhorn.bullpay.com/

https://www.etherchain.org/

https://live.blockcypher.com/btc/

https://etherscan.io/

Kasnije ćemo detaljno proći kroz primjer Etherscana; većinom ovi istraživači blokova imaju zajedničke temeljne značajke s vrlo sličnim sučeljima.

Zajedničke značajke istraživača blokova

Block Explorer je u osnovi platforma za pretraživanje koja omogućava korisnicima da lako pretražuju blokove, transakcije, pametne ugovore i gotovo svaku podatkovnu točku između određenog blockchaina.

Blockchain-Block ažuriranja

Gotovo svaki istraživač blockchaina imat će stalno ažuriranje feedova blokova za svoju glavnu stranicu. Blockchain.info & Web stranice Etherscan.io imaju tok najnovijih Bitcoina & Ethereum blokovi objavljeni na njihovim pojedinačnim lancima. Oba sučelja dolje sam istaknuo crvenom bojom:

Najosnovnija značajka istraživača blokova kriptovaluta je da prikazuje najnovije blokove u blockchainu prema gornjim slikama. Svaki redak predstavlja blok & bez klikanja već možemo vidjeti značajnu količinu detaljnih informacija o svakom određenom bloku. Blockchain.info BTC & Etherscan ETH istraživači blokova nude sljedeće podatke iz ovog prikaza redaka:

  • Visina bloka – redni broj ovog određenog bloka (sjetite se, blockchain započinje s izvornim blokom, blok 0)
  • Starost bloka – količina vremena koje je proteklo od objavljivanja određenog bloka na blockchainu
  • Broj transakcija – broj potvrđenih transakcija koje su sada dio povijesti blockchaina
  • Releyed By / Mined By – naziv spremišta za rudarstvo ili entiteta koji je objavio navedeni zadnji blok u lancu blokova

Svi istraživači blokova trebali bi navesti nove blokove sekunde koju su generirali u svojim lancima. Kao što vidite, već zaranjamo malo dublje u sirove podatke koje generiraju blockchains kriptovaluta; ali ovo je samo početak, klikom na red (blok) na Blockchain.info ili Etherscan.io otkrivaju se znatno više podataka o tom bloku.

Blockchain-Block ažuriranja

Klikom na određeni mrežni blok otkriva se znatno više podataka. Opet, dolje koristimo naša dva omiljena istraživača blokova pod pretpostavkom da je korisnik sada kliknuo na pregled bloka s odredišne ​​stranice:

Obje gornje snimke zaslona prikazuju stvarne podatke pohranjene unutar svakog bloka u Bitcoin-u & Ethereum blockchain. Prvo ćete otkriti da se ovdje prikazuju i sve podatkovne točke koje smo vidjeli u prethodnim prikazima, uključujući visinu, & dob.

Međutim, nalazimo i znatno više podataka nego što nam je bilo dostupno prije. Sada ulazimo u šumu u pogledu sirovih podataka o blockchainu. Neke od fascinantnijih dodatnih točaka koje smo vidjeli gore su:

  • Hash: jedinstveni identifikator koji je rezultat algoritma za potvrdu kao što je SHA256 & hash prethodnog bloka
  • Naknada za transakciju / plin koji se koristi: ukupan iznos naknada za transakcije u bloku Bitcoin ili plina u bloku Ethereum
  • Transakcijski hashovi: jedinstveni identifikator za svaki pojedinačna transakcija to je potvrđeno unutar svakog bloka

Sada smo duboko ispod haube svijeta blockchaina čitajući sirove podatke sadržane u svakom bloku. Kao što ste vjerojatno zaključili, budući da nam istraživači blokova pružaju pojedinačne hashove transakcija, oni nam omogućuju i dublje istraživanje tih pojedinačnih transakcija.

Ovisno o tome koji istraživač blokova netko koristi, postoje i neke dodatne značajke u kojima možete uživati. Blockchain.info je, na primjer, postao puno više od običnog istraživača blokova, jer također nudi statistiku i grafikone koji se odnose na bitcoin mrežu.

Iako bi naziv “istraživač blokova” sugerirao da se može koristiti samo za traženje pojedinačnih mrežnih blokova, to nije slučaj. Istraživači blokova također mogu tražiti ID-ove transakcija i adrese novčanika, što ih čini izvrsnim alatom za provjeru određenih transakcija na vašu vlastitu adresu novčanika. Istraživač blokova brzo postaje alat na koji se svi u kriptovaluti oslanjaju gotovo svakodnevno, no ipak su daleko svestraniji nego što ljudi predviđaju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map