Što je atomska zamjena?

Atomska zamjena je trgovina kriptovalutom koja se može izvršiti trenutno bez potrebe da usluga treće strane olakša razmjenu. To je još jedna faza u evoluciji decentralizirane razmjene, pokušaj da se trgovanje učini sigurnijim, učinkovitijim i bez povjerenja.

“Čekajte, pa kao, ne mogu vjerovati atomskim zamjenama?” Ne ne, to nije ono što mislimo kad kažemo nepovjerljivi – zapravo upravo suprotno. Ironično, bez povjerenja razmjena je pouzdanija od one kojoj se vjeruje. Na primjer, kada koristite centraliziranu razmjenu poput Binance, sudjelujete u pouzdanoj transakciji. Naime, povjeravate Binanceu sa svojim sredstvima. Odričete se svojih privatnih ključeva razmjene s uvjerenjem da ih njezini operatori neće zloupotrijebiti, a zauzvrat ćete dobiti pristup Binanceovoj platformi za trgovanje.

Dajući još jedan primjer, recimo da su Molly i Steve htjeli zamijeniti valute. Molly ima 57 LTC-a, ali želi posjedovati 1 BTC kako bi znala kakav je osjećaj. Ispalo je da Steve ima 1 BTC i želi 57 LTC, tako da Molly i Steve odluče sklopiti posao. Ali niti jedan ne želi prvo poslati sredstva drugome, iz straha da bi mogao biti prevaren. Također ne žele prolaziti putem usluge escrow-a (još jedan primjer pouzdanog posrednika treće strane) da bi izvršili trgovinu umjesto njih.

Srećom, za to mogu koristiti atomske zamjene. Uz atomsku zamjenu, Molly i Steve mogli su provesti transakciju bez prolaska preko treće strane, poput Binancea ili escrow usluge, i bez brige da će je drugi zeznuti.

dijagram atomske zamjene

Izvor: Streams.Lykke

Čarobno, zar ne? Pa, ako nastavite čitati, detaljnije ćemo objasniti u nastavku.

Atomski zamjene: kako djeluju

Kao što ste vjerojatno shvatili, atomske zamjene dizajnirane su s dvije različite valute na umu. Oni su metoda kojom možete izravno trgovati kovanicama izravno bez prolaska kroz razmjenu. Uz to, atomske zamjene mogu se provoditi na lancu ili izvan njega, ali o tome više nakon što smo pregledali njihov rad.

Kao i neke transakcije Lightning Network-a, atomska zamjena koristi raspršeni ugovor o vremenskoj blokadi (HTLC) kako bi se osiguralo da obje strane pridržavaju svojih ciljeva. Ovi ugovori koriste sustav transakcija s više potpisa koji drži oba trgovca odgovornima za zamjenu koja je uspješna. Kako bi to omogućio, hashlock koristi kriptografski algoritam koji korisnicima omogućuje pristup sredstvima tek kad se obje strane odjave u svojim transakcijama, a timelock je poput police osiguranja koja osigurava da se obojici korisnika vraćaju sredstva ako trgovina nije uspješna u određenom vremenskom okviru.

primjer atomske zamjene

Izvor: Hacker Noon

Dakle, u praksi bi se atomska zamjena spuštala ovako:

Molly i Steve međusobno otvaraju kanale plaćanja kako bi 57 LTC ​​zamijenili za 1 BTC. Pokretač transakcije tada mora napraviti ugovornu adresu. U ovom primjeru Molly je poticateljica – ona je takva naprijed – pa kreira ugovornu adresu.

Adresa ugovora funkcionira poput sefa za novčana sredstva. Prilikom stvaranja adrese, Molly polaže svojih 57 LTC-a i stvara vrijednost koja ide uz nju (tajni niz podataka koji funkcionira poput ključa). U osnovi je hash poput brave za sigurno, dok je vrijednost ključ. Da bi olakšala transakciju, Molly šalje hash Steveu.

Steve prima hash i s njim proizvodi sličnu adresu ugovora. Stvarajući vlastitu ugovornu adresu, Steve polaže svoj 1 BTC na sef (ugovorna adresa) koji ima isti ključ kao i Mollyin. Dakle, da bi Molly dohvatila svoj 1 BTC, morat će potpisati transakciju za Steveovu ugovornu adresu, a da bi Steve dohvatio svojih 57 LTC, morat će potpisati transakciju za Mollynu ugovornu adresu.

Da bi to učinila, Molly potpisuje Steveovu ugovornu adresu s vrijednošću (ključem) koja je korištena za stvaranje hasha koji je Steve koristio za svoju ugovornu adresu. Pritom Molly otključava sef koji ima njezina sredstva dok je Steveu također otkrio ovaj ključ. Dakle, sada kada Steve ima ovaj ključ, može se odjaviti za transakciju za Mollynu ugovornu adresu i preuzeti svoj 1 BTC, i svi su sretni.

U osnovi, kada Molly kreira adresu ugovora, položi novac i stvori vrijednost za ovu adresu, ona šalje Steveu hash za vrijednost da kaže: “Ako želite ovih 57 LTC, morate reproducirati ključ hasha.” Dakle, Steve tada kreira vlastitu adresu ugovora s ovim hash-om da kaže: “Ok, ali ne mogu imati ključ dok mi ga ne date, pa ga koristi za otključavanje 1 BTC-a i tada ću ga moći uzeti da otključam svojih 57 LTC-a. “

primjer atomske zamjene unakrsnog lanca

Izvor: @ n1clker

Prilično cool, zar ne? Mi tako mislimo. HTLC strukturira transakciju na takav način da obje strane ovise o drugoj kako bi bili sigurni da je zamjena uspješna. Ako iz bilo kojeg razloga razmjena zakaže (npr. Neuspjeh mreže ili jedna strana koja ne uskrati svoj posao), vremenska blokada vraća sva sredstva pravim vlasnicima – nije nanesena šteta.

Atomski zamjene: On-chain vs Off-chain

Važno je napomenuti da se atomske zamjene mogu izvršavati bilo kao lančane ili izvanlančane funkcije.

Atomske zamjene na lancu, kao što i samo ime govori, odvijajte se na blockchainu bilo koje valute. Trenutno, da bi te zamjene mogle funkcionirati, obje valute moraju koristiti isti algoritam raspršivanja, a također moraju podržavati HTLC. Još u rujnu 2017. godine, Litecoin i Decred proveli su uspješnu atomsku zamjenu na lancu, prvu takvu.

Upravo dovršen prvi $ DCR <> $ LTC unakrsna lančana atomska zamjena sa @SatoshiLite. Ogroman uzvik za uklanjanje pogrešaka s nama! Uskoro više informacija ™ … pic.twitter.com/o2viQm3LTR

– Decred (@decredproject) 19. rujna 2017

Vanlančane atomske zamjene dopustite, pogađate, izvanblokovnu razmjenu dotičnih valuta. To se događa na sekundarnom sloju čvorova i u ovom su trenutku atomske zamjene izvan lanca produžetak Bitcoin mreže munje. Bitcoin i Litecoin izvršili su prvu ikad izvanlančanu atomsku zamjenu koristeći Lightning Network još u studenom 2017. godine.

Danas smo uzbuđeni što najavljujemo prvu ikada zamjenu Lightninga s više lanaca s Bitcoina na Litecoin!&# 128177;

Kod i demo pogledajte ovdje: https://t.co/92CMslUrV4 https://t.co/hnaAUWktuN

– Lightning Labs⚡️ (@lightning) 16. studenog 2017

Završetak: Zašto su atomski zamjene važni

Atomske zamjene mogle bi donijeti veću sigurnost u atmosferu razmjene preplavljenu rizicima, uključujući pogrešnu dodjelu financijskih sredstava i hakiranje napada. Treba nešto reći o značajci trgovanja koja vam omogućuje obavljanje poslova bez potrebe da prolazite kroz centraliziranog posrednika.

U ovom trenutku, atomske zamjene pojednostavljuju cijeli postupak trgovanja do točke potpune pogodnosti. Teoretski, atomske zamjene mogu se razviti kako bi se osigurali univerzalni trgovinski parovi od valute do valute. Želite li mijenjati ARK za LINK? Razumiješ. Što kažete na IOTA za DASH? Sve dok korisnici daju zahtjeve i ponude i stvaraju tržište za ove zamjene, možete trgovati tim parovima. Štoviše, atomske zamjene mogle su vidjeti integraciju novčanika, što vam omogućuje da trgujete valutama izravno iz softvera, mobitela ili web novčanika – nema više premještanja sredstava na i s burzi.

Kao što sam spomenuo ranije u članku, atomske zamjene mogle bi biti sljedeća evolucija u decentraliziranom trgovanju. Postoji nekoliko projekata koji žele ovaj san pretvoriti u decentraliziranu stvarnost. Altcoin.io, na primjer, gradi decentraliziranu razmjenu i novčanik s ugrađenim značajkama atomske zamjene. Projekt trenutno ima beta test mrežu uživo za svoje atomske zamjene, a tim se nada da će uskoro imati potpuno funkcionalnu platformu uživo. Komodo također gradi vlastitu decentraliziranu razmjenu s omogućenim atomskim zamjenama na lancu, što je sastavni dio njegovih sve-u-jednom blockchain rješenja.

Nadamo se da se takvi projekti mogu ispuniti svoja obećanja i ispuniti prijeko potrebno rješenje za trgovanje na području kriptovaluta. Ako to učine, potražite atomske zamjene da poremete trenutni model razmjene jer će vjerojatno otkriti potencijal za potpunu revoluciju u načinu na koji valute mijenjaju ruke.