Bitcoin proročanstva su vanjski senzori koji aktiviraju pametni ugovor na blockchainu i trenutno su eksperimentalni za Bitcoin blockchain. Istraživanje je još uvijek u novom stanju, ali rezultati su već impresivni. Vrijedno je napomenuti da proročanstva nisu nova u kriptoprostoru, ali tehnologija nikada nije korištena na Bitcoin blockchainu.

Bitkolske proročanstva vrhunac su istraživanja provedenog na Massachusetts Institute of Technology (MIT), gdje istraživači rade na načinima dodavanja nekih novih mogućnosti u funkciju Bitcoina.

Zamislite da li biste mogli nekome poslati Bitcoin kad burza padne ili se vremenske promjene promijene, ili, što ako post postigne unaprijed određeni broj lajkova? Sve ove značajke i više njih već su moguće zahvaljujući razvoju Bitcoin Oraclesa.

Oracles su već u upotrebi s mnogim platformama temeljenim na blockchainu kao što su Augur i Gnoza. Obje ove platforme koriste proročanstva za praćenje dionica s većom preciznošću. Te su platforme zasnovane na Ethereumu. Istraživači se nadaju da će pružiti iste usluge korisnicima Bitcoina.

Program MIT naziva se „upaljeno”A istraživači su već razvijena djelotvorno Bitcoin proročište kako bi dokazali svoju teoriju. Ovaj oracle promatra vrijednost USD, a zatim automatski prenosi vrijednost u Satoshisima u bitcoin pametni ugovor. U javnom intervjuu istraživači MIT-a objasnili su da su izgradili proročište za praćenje vrijednosti dolara, ali mogao je jednako lako pratiti troškove dionica, rezultate nogometne utakmice ili čak vrijeme.

Iako su MIT možda prvi programeri koji su uspješno stvorili oracle, izvorni koncept bitcoin orakula prvi je predložio programer Lightning Network Thaddeus Dryja prošle godine tijekom jednog od njegovih Ugovori s diskretnim zapisnicima s obzirom na skalabilnost Bitcoina i potencijal munjevite mreže.

Bitcoin pametni ugovori

Bitcoineri bi uskoro mogli uživati ​​u blagodatima složenih pametnih ugovora zahvaljujući kreativnim umovima istraživača kao što su Alin S. Dragos i Tadge Dryja. Oba ova istraživača pripadaju MIT-ovoj inicijativi za digitalnu valutu. Kao dio ove inicijative, istraživači žele stvoriti višeslojne pametne ugovore koji koriste Lightning Network.

Protokoli drugog sloja bitna su komponenta pametnih ugovora. Ethereum je stekao javni bilježnik zbog uvođenja koncepta pametnog ugovora u kripto zajednicu. Da bi olakšao ove pametne ugovore, Ethereum koristi protokol drugog sloja koji se ponaša slično. Taj se protokol naziva Raiden Network.

Funkcionirajući kao pouzdani feed podataka, Oracles su važan dio ugovora s više potpisa. Multi-sig ugovori unaprijed su odredili sredstva postavljena za otpuštanje po primanju određene količine kripto valute.

Privatni pouzdani proroci

Jedna od kritičnih komponenata strategije razvoja MIT-a je stvaranje proročanstava koja ne mogu pratiti korisnike. U osnovi, proročanstva moraju biti u mogućnosti emitirati podatke na način koji drži identitet korisnika privatnim. Oracle ne bi trebao biti svjestan ako njegove informacije pokreću pametni ugovor.

Protokol za miješanje podataka omogućuje anonimnost. Ovaj protokol miješa informacije orakula s isporučenim podacima prije stavljanja na blockchain. Istraživači kažu da su u stanju utvrditi koje su podatke dodali za potrebe miješanja, ali da oracle ne može razlikovati to dvoje. U budućnosti se organizacije koriste ovom tehnologijom kako bi zaštitile svoje financijske podatke od znatiželjnih pogleda.

Vrste proročanstava

Koncept blockchain proročanstava nije nov, a mnoge druge kriptovalute već koriste ovu tehnologiju kako bi svojim korisnicima pružile robusnije pametne ugovore. Uzmimo trenutak da ispitamo neke od različitih vrsta proročanstava koja postoje danas.

Proračuni o softveru

Softverska proročanstva prate mrežne informacije. Oracles prate stavke poput temperature, cijene zlata, kašnjenja letova, pa čak i rezultata izbora. Oracles mogu sortirati dostupne mrežne informacije i automatski izvući potrebne podatke prije slanja informacija pametnom ugovoru.

Hardverska proročanstva

Hardverska proročanstva prate stvarne stvari poput broda koji dolazi do luke ili automobila koji ulazi u određeno područje. Za izvršavanje ovih zadataka ove vrste oraclea zahtijevaju dodatne hardverske senzore. RFID tehnologija mogla bi ovim proročanstvima dati ogroman poticaj u mogućnostima u narednim mjesecima. Ovi uređaji pružaju korisnicima mogućnost nadzora kompletnih lanaca opskrbe putem blockchaina.

Dolazni proroci

Ulazni proroci koriste vanjske svjetske ulaze. Tvrtke traže ova proročanstva kako bi postavile automatske naloge za kupnju po završetku određenih zadataka. Na primjer, možete postaviti narudžbu za kripto, ako, recimo, cijene zlata porastu.

Odlazeći proroci

Odlazeća proročanstva omogućuju pametnim ugovorima objavljivanje podataka stvarnim stvarima. Ova su proročanstva sada popularna zahvaljujući porastu tehnologije pametnih kuća. Na primjer, odlazeći oracle proključava pametnu bravu nakon završetka pametnog ugovora.

Orakuli o konsenzusu

Platforme temeljene na predviđanju u velikoj mjeri koriste proročanstva temeljena na konsenzusu. Ova proročanstva prikupljaju informacije s brojnih mjesta. Savršeni su za praćenje financijskih tržišta jer bi korištenje jednog izvora podataka moglo biti nepouzdano.

Zabrinutost za proročanstva

Koncept Bitcoin proročanstava pokazao se uspješnim u teoriji, ali još uvijek postoje neke zabrinutosti u vezi s integracijom ovih pouzdanih izvora. Kao prvo, nitko nije smislio razuman način unovčavanja proročanstava. Da bi proročanstva mogla usvojiti, morat će biti poticaja za one koji ih ugošćuju.

Uz financijske probleme, centralizacija je pitanje koje se mora riješiti prije širokog usvajanja. Što se događa kad jedan određeni izvor ugosti brojna proročanstva? Kako bi to moglo umanjiti “povjerenje” podataka mreže? To su pitanja s kojima se istraživači MIT-a sada suočavaju dok nastoje transformirati svoj koncept u jednu od funkcionalnosti Bitcoina.

Bitcoin Oracles – rad u tijeku

Bitcoin oracle projekt nastavlja se bilježiti poboljšanja. Programeri traže od trećih strana da pomognu u korisničkom iskustvu. Istraživači MIT-a otvoreno su priznali da je njihov primarni fokus razvoj protokola s nadom da će zainteresirane strane uskočiti u stvaranje user-friendly platforme za korištenje tehnologije u budućnosti. Bez obzira na to, izgleda kao da su Bitcoin proroštva tu da ostanu.