Svi javni blockchains koriste potvrde blockchaina. To su važne jer vam mogu pomoći da shvatite koliko možete biti sigurni u transakciju. Kada se bilo koja transakcija emitira u blockchain, započinje s nula potvrda. Taj se broj tada povećava kako se informacije dodaju u prvi blok, potvrđuju, dobivaju stalno mjesto i slijede još blokova.

Potvrde blockchaina su vitalne jer su način provjere i legitimiranja informacija koje će tada postati nepromjenjive. Ako se transakcija smatra lažnom, bit će odbijena iz blockchaina: nula potvrda blockchaina znači nula transakcija.

U prosjeku, za razmjenu kriptovaluta potrebne su najmanje tri potvrde dok se ne prihvati transakcija. Coinbase, na primjer, Bitcoin transakciju ne smatra konačnom dok barem ne primi tri potvrde.

Međutim, što je transakcija veća, potrebno je više potvrda blockchaina. To je zato što što je više potvrda, to je transakciju teže poništiti. Za transakciju od milijun dolara nije neuobičajeno čekati najmanje 60 potvrda. Količina potvrda blockchaina potrebnih za provjeru transakcije razlikuje se ovisno o blockchainu. Pogledajmo ovdje Bitcoin i Ethereum.

Potvrde bitcoina

Vjerojatno već znate da Bitcoinov blockchain stvara novi blok otprilike svakih 10 minuta kroz proces rudarenja. Ovaj blok zatim provjerava i bilježi nove transakcije i dodaje ih Bitcoin blockchainu. To znači da je transakcija nepotvrđena dok se ne generira novi blok. Stoga, ako šaljete ili primate Bitcoin, bitno je pričekati dok ne vidite da je transakcija potvrđena.

Jedna potvrda obično traje do 10 minuta. No, s obzirom da jedna potvrda nije dovoljna da bi bili sigurni u valjanost transakcije, korisnici moraju pričekati izradu svakog novog bloka i provjeriti podatke. Ovisno o količini koja se šalje, to može potrajati između 30 do 600 minuta. Deset sati je dugo čekati na potvrdu transakcije!

Neke su usluge Bitcoin trenutne i zahtijevaju samo prvu potvrdu, međutim, većina ih traži više, a neke tvrtke zahtijevaju najmanje šest potvrda Bitcoin blockchaina prije prihvaćanja transakcije.

Potvrde bitcoina

Potvrde bitcoina putem kupnje bitcoina širom svijeta

Što je Bitcoin Mempool?

Bitcoin mempool je more nepotvrđenih Bitcoin transakcija na Bitcoin mreži. Kao što je gore objašnjeno, nakon što se transakcija prenese na blockchain, ona se ne potvrđuje odmah, već se pušta u memoriju transakcija, koje se smatraju u pokretu.

Svi čvorovi na Bitcoin mreži povezani su s mempoolom, a to uključuje i rudare koji transakcije iz mempoola sakupljaju u blok. Rudar koji prvi riješi matematičku jednadžbu i doda blok u blockchain prvi potvrđuje blok. Stoga je prvi dobio nagrada rudara od 12,5 BTC.

To je prilično jednostavno, međutim, neke se transakcije odabiru iz mempoola brže od drugih. Zašto? Budući da rudari također zarađuju bonus postotak od naknada za transakcije (naziva se naknada za rudarstvo Bitcoina).

Rudari će prvo odabrati transakcije s višim naknadama kako bi zaradili veći bonus. Također objašnjava zašto neplaćanje transakcijskih naknada može dovesti do toga da vaša transakcija zaglavi. Zapravo, kako se sve više ljudi pridružuje Bitcoin mreži, ovo usko grlo jedan je od najvećih izazova za Bitcoin zajednicu.

Kako ubrzati vremena potvrde blockchaina

Što je veća naknada koju platite, to je vjerojatnije da će vaša transakcija biti pravovremeno potvrđena (postoji 60 posto šanse da će trebati 10 minuta ili manje). Međutim, ako vaša transakcija ostane nepotvrđena, preporučeno vrijeme čekanja je 72 sata prije ponovnog slanja.

Ako želite izbjeći plaćanje naknada, možete provjeriti koliko nepotvrđene transakcije postoje u danom trenutku i izračunajte koliko će trebati.

Potvrde Ethereum Blockchaina

Što se tiče potvrda Ethereum blockchaina, čini se da je dogovoreni broj neodlučan. Prema Bijeli papir Ethereuma, 7 potvrda treba biti dovoljno za potvrdu transakcije (oko 2 minute).

Međutim, rudari Ethereuma moraju provjeriti parametre zadnjih 250 blokova. Dakle, ako želite pogriješiti zbog opreza poput rudara, pričekajte 250 potvrda. Ovo zvuči puno, ali u praksi je samo oko sat vremena.

Razmjena stogova

Razmjena stogova

Coinbase zahtijeva 50 potvrda ethereuma prije nego što transakciju smatrate završenom. Također treba napomenuti da se Ethereum blockchain također suočava sa značajnim problemima skalabilnosti. Ethereum radi na brzom skaliranju kako bi privukao više korisnika, a putem Proof of Stakea, potvrde bi trebale biti još brže.

Etherscan i Eter plin

Ethereum nema mempool za transakcije na čekanju; jednostavno se zove spremište transakcija. Skup sadrži sve poslane transakcije koje još nisu dodijeljene bloku.

Postoji više metoda za ubrzavanje vaše transakcije i odlučivanje o najboljoj cijeni plina prilikom slanja vaše Ethereum transakcije. Možete isprobati ETH benzinska postaja da biste vidjeli pregled potrošnje plina i možete vidjeti koliko je transakcija na čekanju pomoću Etherscan.

ETH benzinska postaja

ETH benzinska postaja

Etherscan je posebno popularan jer transakcije možete naručiti prema cijeni plina (jednostavno kliknite stupac GasPrice). Tada ćete vidjeti manje-više isti popis koji vide rudari, a ako odaberete cijenu plina unutar prvih nekoliko stranica, trebali biste uživati ​​u kratkim vremenima potvrde.

Za poneti

Potvrde blockchaina ključne su za osiguranje vaših transakcija. Najbolji način da se osigura brža potvrda je plaćanje veće naknade. Kako se svi blockchaini počinju povećavati kako bi se pripremili za još više korisnika, bit će zanimljivo vidjeti kako to utječe na cijene koje plaćamo i vrijeme na koje čekamo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me