Što su Masternode? Uvod i vodič

Poznati i kao vezani sustavi za provjeru valjanosti, masternode su niz poslužitelja koji podupiru blockchainovu mrežu. Odgovorni su za omogućavanje određenih usluga koje rudari pod dokazom o radu ne mogu izvršiti.

Dash je prva kriptovaluta koja je implementirala model masternode u svoj protokol. Prema onome što Dash naziva algoritmom dokaza o usluzi, mreža masternoda drugog nivoa postoji zajedno s mrežom rudara prvog nivoa kako bi se postigao raspodijeljeni konsenzus o blockchainu. Ovaj dvostupanjski sustav osigurava da dokazi o usluzi i dokazi o radu predoblikuju simbiotsko održavanje Dash-ove mreže.

Masternoda je Dashina beba, ali mnoštvo kripto valuta prihvatilo je ovaj mehanizam kao svoj. Ono što je prvotno bilo namjeravano nadzirati trenutne, anonimne transakcije, sada se provodi za mnoštvo drugih usluga.

To je za sada dovoljan uvod. Krenimo u debljinu.

Kako djeluju Masternode?

Slično kao dokaz uloga, i masternode se oslanjaju na ulog određene količine određene valute unutar mreže te valute. Da biste uspostavili masternodu, prvo morate kupiti znatan iznos dotične valute. Na primjer, masternoda za Dash zahtijeva 1.000 Crtica, pa biste trebali ispustiti cool 763.000 dolarato je dovoljno za kuću u gornjoj istočnoj strani Miamija.

Dakle, nakon što ste hipoteku stavili za kupovinu čarobnog internetskog novca, vrijeme je da uložite te negativce i vratite novac. Za početak biste preuzeli osnovni novčanik svoje valute i upotrijebili ga za stvaranje masternode. Nakon što računalo postavite kao poslužitelj, jezgra novčanika integrira vaše računalo kao jedan od mnogih čvorova koji podržavaju blockchain. Operatori također mogu ugovoriti treću stranu da im pokrene poslužitelj.

Jednom kada je masternoda aktivna, ona pruža jedinstveni niz funkcija, poput trenutnih i / ili anonimnih plaćanja. Omogućuju i decentralizirani sustav upravljanja koji omogućuje čvorovima da glasaju o važnim događanjima unutar blockchaina. Kao kompenzaciju za svoje probleme, masternode obično dijele jednako 45% blokovskih nagrada s rudarima blockchaina. Ostalih 10% ide u blagajnički fond blockchaina, a operateri su zaduženi za glasanje o prijedlozima kako će ta sredstva biti dodijeljena za poboljšanje mreže.

Važno je napomenuti da jednostavno držanje potrebne količine valute za masternodu nije dovoljno za pokretanje. Svaka valuta ima svoje smjernice za održavanje masternode, a ako ti uvjeti nisu zadovoljeni ili se valuta pomakne s položaja uloga, masternoda će prestati s radom.

Blagodati Masternoda

Masternode štite blokovne lance od mrežnih napada na isti način kao i tradicionalni algoritmi dokaza uloga. Kao i kod Dash-a, često je skupo nakupiti dovoljno valute za stvaranje masternode. Ovaj trošak pomaže u održavanju mreže decentraliziranom, jer bi trebao bezbožan novac za kupnju dovoljno valute da bi imao monopol na svojim čvorovima. Vaš prosječni, pa čak i natprosječni investitor nije dovoljno bogat za to, jer nismo svi Bill Gates.

Troškovi rada također održavaju operatere poštenima. Za razliku od rudara bitcoina koji se mogu prebaciti s jednog novčića na svom blockchainu na sljedeći na temelju profitabilnosti, operateri se potiču da pravilno održavaju svoje masternode. Pretjerano početno ulaganje služi kao zalog, pri čemu ako operatori žele da im se ulaganje isplati, moraju igrati prema pravilima blockchaina. Između visokih operativnih troškova i obećavajućeg povrata ulaganja, u najboljem je interesu operatora pravilno upravljati svojim čvorom i bez ikakve zlonamjerne namjere.

Masternode pioniri: Kovanice i njihova upotreba

Dash je izvorno razvio masternode kako bi implementirao sljedeće usluge:

  • InstaSend: Masternodes prihvaćaju gotovo trenutne transakcije
  • PrivateSend: Masternodes korisnicima omogućuju anonimno plaćanje i primanje
  • Decentralizirano upravljanje: Masternodes donosi presude i glasa o tehnološkom i financijskom razvoju za blockchain

Kako je više kovanica ulazilo u kriptosferu, neki su programeri uzimali Dash-ov model za svoje kriptovalute, a neki su ih primjenjivali na nove i intuitivne slučajeve upotrebe.

Ovaj popis ne uključuje sve, ali u nastavku smo naveli neke od tih kovanica i njihove masternode.

Privatnost

Novčići za privatnost pokušali su poboljšati presedan anonimnosti transakcija koji je Dash postavio. Jedan takav novčić, PIVX, počeo je kao vilica DASH-a, ali sada kripto čini još anonimnijim od svoje matične valute.

PIVX koristi vlastitu prilagođenu verziju protokola Zerocoin, isti protokol koji koriste i drugi novčići za privatnost, poput Zcoina. Pomoću PIVX-a korisnici mogu pretvoriti svoje standardne PIVX kovanice za zPIV tokene. Slanje zPIV tokena osigurava potpuno odvajanje korisničkog identiteta od ID-a transakcije, omogućujući potpuno anoniman, ali provjerljiv prijenos imovine putem PIVX masternoda.

ZCoin i monetarna jedinica također koriste masternode za vlastite funkcije privatnosti.

Razmjene

Kriptoasseti poput Blokiraj mrežu i Exscudo koristit će masternode za podršku svojim decentraliziranim razmjenama. Masternodes će nadgledati transakcije razmjene kako bi olakšali trgovinu kriptovalutama i ponudili fiat valute.

Takve su razmjene trenutno u teoretskoj fazi razvoja, jer nijedna živa platforma nije dostupna za potrošačke potrebe.

Usluge trgovine i tržišta

Syscoin primjenjuje funkcionalnost masternode na svoje decentralizirano tržište. Pomoću Syscoina korisnici mogu pristupiti blockchain ekvivalentu peer-run web lokacija poput eBaya. Masternodes će biti odgovorni za omogućavanje anonimnih i trenutnih plaćanja na tržištu.

Tržištu Syscoin možete pristupiti na osnovnom novčaniku valute.

Pametni ugovori

BOScoin integrira masternode za svoje pametne ugovore i usvaja sustav upravljanja masternode za svoju kongresnu mrežu. Koristeći se Dašovim mehanizmom glasanja za masternode, programeri BOScoin-a stvorili su Kongresnu mrežu kako bi poboljšali upravljanje i donošenje odluka unutar mreže. Prema ovom sustavu, operaterima masternode daju se glasačke privilegije za odlučivanje o raspodjeli prihoda od blockchaina i izmjenama koda i pravila.

Za cjelovit indeks masternoda, pogledajte ovu web stranicu.

Stvaranje slučaja za Masternode

Primjena Masternode je prilično fleksibilna. Kompenzira dokaz o ograničenjima rada i ponaša se gotovo kao provjerena verzija sustava uloga.

Poput dokaza o udjelu, izbjegava faktičku centralizaciju rudarskih bazena koji dokazuju radne mreže i troši manje energije od dokaza o radu. Masternode mogu obećati poboljšanu stabilnost i lojalnost mreži, jer veće dividende i visoki početni troškovi ulaganja smanjuju vjerojatnost da će operatori napustiti svoj položaj u mreži.

Mogu se čak koristiti i za sprečavanje rudara da ne iskorače iz redova. Prema modelu Dash, masternode na mreži druge razine nadgledaju mrežu prve provjere rada. To masternodama daje potpunu vladavinu za odbacivanje ili siroče blokove ako njihov rudar koristi zastarjelu verziju Dash-a ili pokuša manipulirati nagradama blokova.

Iako je njihova trajna primjena još uvijek spekulativna, masternode imaju ozbiljan potencijal za ubrzanje distributivnog konsenzusa i daljnju demokratizaciju donošenja odluka unutar blockchain zajednica. Ako uspijete prikupiti kapital, oni su zasigurno obećavajuća prilika za ulaganje, jer njihov pristup konsenzusu i nadgledanju mreže nude srednje rješenje za probleme s kojima se suočavaju i dokazi o radu i modeli udjela.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me