Novčići X11, poput Dash, Checkcoin i CannabisCoin, rastu zajedno s drugim konkurentnim kriptografskim algoritmima. Kao alternativu popularnijim algoritmima za raspršivanje, poput Bitcoina SHA256 ili Monero’s CryptoNight, Evan Duffield algoritam X11 razvio je kako bi suzbio nadolazeću prijetnju integriranih sklopova specifičnih za aplikaciju, poznatijih kao ASIC.

Battlefield Blockchain: Decentralizacija nasuprot ASIC rudarstvu

Ukratko, na ASIC rudare gleda se kao na prijetnju rudarskom ekosustavu i oštro ih se kritizira zbog centralizacije snage raspršivanja blockchaina. ASIC čipovi posebno prijete decentralizaciji jer troše puno resursa i ograničavaju masovno sudjelovanje u rudarstvu. Tipični pojedinačni ASIC čip premašit će sljedeći GPU s najboljim performansama dvoznamenkastim višestrukim brojevima.

Nadalje, ASIC rudarski hardver može biti pretjerano skup. Rudari se hvataju u brzim ciklusima nadogradnje gdje noviji ASIC-ovi moraju biti ispred protokola koji rudaruju.

To je zato što je ASIC hardver izuzetno specijaliziran za rudarstvo blockchaina u njegovom trenutnom stanju. Nadogradnje mreže mogu učiniti ASIC rudare beskorisnima, što je natjeralo proizvođače ASIC-a da razviju noviji ASIC rudar.

ASIC Prijetnje decentralizaciji

Sukob između specijaliziranih čipova i decentralizacije star je koliko i samo civilizirano društvo. U osnovi toga je nejednaka raspodjela resursa i prilika.

Prijetnja # 1 Bourgeois protiv Proletarijata

Ok, ovo su možda ekstremni termini za takvu tehnologiju u nastajanju, ali dinamika je vrlo slična. Prvo, ASIC-ovi su značajno veće načelno ulaganje. Relativno malen dio svjetske populacije ima pristup tržištima kapitala potrebnim za financiranje ASIC rudarske operacije. Drugo, ASIC rudarske platforme i same su ograničeni resurs. Prioritet za specijalizirane čipove rezerviran je za velike narudžbe, što dodatno ograničava one koji nemaju pristup kapitalu.

Prijetnja # 2 Raspršivanje snage

Pojedinačni entiteti koji kontroliraju masivne dijelove brzine raspršivanja mreže nisu dobri. U vrlo jednostavnim uvjetima, moć raspršivanja također igra ulogu u demokratskim funkcijama blockchaina. Najekstremnije od toga je valjanost glavne knjige, ili drugim riječima, povijest tog blockchaina.

Rudar sa značajnom snagom raspršivanja potencijalno bi mogao prepisati povijest blockchaina i objaviti je kao istinu. Ovo je vrlo osnovni pregled najgoreg scenarija i srećom za to postoje i socijalna i tehnološka rješenja. Međutim, važno je napomenuti mogućnost zlouporabe centralizirane snage raspršivanja.

Kovanice X11: Odgovor specijaliziranim rudarima

x11 novčić Crtica

Dash je prva kriptovaluta koja je izgrađena s algoritmom X11.

Do sada bi trebalo biti očito da su algoritam X11 i kovanice X11 izravan odgovor na širenje ASIC kriptokopača. Osnovni koncept bio je održavati rudarski ekosustav poštenim i dostupnim.

Tajni umak algoritma X11 poznat je kao ulančavanje algoritama. To je jednostavna ideja na papiru koja povezuje 11 SHA3 algoritama za raspršivanje. Uneseni podaci svaki algoritam proceduralno raspršuju, jedan za drugim. Konačno hash izlazi nakon što je svih 11 algoritama zamutilo.

U to je vrijeme zajedničko povezivanje različitih algoritama za hashiranje SHA3 znatno otežalo razvoj odgovarajućeg ASIC rudara. Razumijevalo se da će novčići, poput Dash-a, pružiti široku priliku CPU i GPU rudarima da napreduju prije nego što ASIC-ovi stupe na scenu.

X11 funkcije raspršivanja: Blake, BMW, Groestl, JH, Keccak, Skein, Luffa, Cubehash, Shavite, Simd, Echo

Rudarstvo X11 kovanica | Povratak ASIC-a

Odbrojavanje ASIC-a započelo je onoga dana kada je iskopan prvi novčić X11. Danas smo duboko u X11 eri ASIC rudarstva, a zaštita koju je lančani algoritam jednom pružio nagrizala je.

Razvoj algoritma X11 uglavnom nije postojao od njegovog izdavanja 2014. Funkcija raspršivanja uživala je nekoliko godina bez ASIC okruženja. Međutim, bez daljnjeg razvoja ASIC otpornosti, funkciju raspršivanja X11 nadvladali su programeri ASIC hardvera.

CPU i GPU kopanje X11 kovanica sigurno je još uvijek moguće. Međutim, profitabilnost pada, web stranice za usporedbu rudarstva poput WhatToMine.com više ne navode X11 kovanice u svojoj GPU kategoriji. Umjesto toga, novčići poput Dash i Checkcoin grupiraju se s drugim ASIC rudarskim mogućnostima. To je suptilna promjena, ali točno odražava osjećaje rudarske zajednice.

Zaključak

Malo je konsenzusa oko uloge koju specijalizirani rudarski hardver ima u blockchain ekosustavu. S jedne strane, specijalizirani hardver potiče programere da kreiraju nova rješenja poput funkcije raspršivanja X11. Suprotno tome, specijalizirano rudarstvo može brzo centralizirati snagu raspršivanja blockchaina i ugroziti sigurnost malih projekata.

Slatko mjesto je negdje između dvije krajnosti. ASIC-ovi su zdravi za blockchain pod uvjetom da softver sprečava njihovo širenje, uključujući GPU, a ponekad i CPU rudarstvo.