U prethodnom članku razgovarali smo o razlikama između testneta i mainneta, kao i o njihovoj važnosti kao tehničkih prekretnica za bilo koji uspješan projekt kriptovaluta. Puno projekata planira pokrenuti testne ili mainnetske mreže u narednim tjednima. Pogledajmo 5 najvažnijih matičnih mreža koje su trenutno na rasporedu u drugom kvartalu 2018.

Svi ovi projekti imaju puno sljedbenika i od sredine svibnja 2018. rangirani su u top 30 na ljestvici tržišnih ograničenja. Ispitat ćemo detalje koje do sada znamo i kako bi matične mreže mogle utjecati na trenutno tržište kriptovaluta..

Svi tržišni limiti na ovom popisu izračunati su 16. svibnja 2018.

Tron (TRX)

Datum pokretanja matične mreže: 31. svibnja

Tržišna kapitalizacija: 4,6 milijardi dolara

Tron (TRX) planira prestati koristiti Ethereumovu ERC20 token tehnologiju 25. lipnja 2018., manje od mjesec dana nakon izlaska matične mreže. Uz to, svi stari Tron dap uređaji dizajnirani za mrežu Ethereum moći će neprimjetno prijelaziti na upotrebu na novom virtualnom stroju tvrtke Tron, TronVM v.0.1. Zaklada Tron također je najavila da će ponuditi a program nagrađivanja za Tron dapp programeri.

Iako se Tron neprestano svrstava u pet najboljih kriptovaluta po 24-satnom obujmu trgovine na mnogim popularnim burzama kriptovaluta, cijene su padale i prije početka ciklusa medvjeđeg tržišta koji je započeo početkom svibnja. Međutim, uspješno lansiranje glavne mreže trebalo bi puno doprinijeti jačanju Tronovog položaja kao vrhunske kriptovalute s tehnološke perspektive.

Tron mainnet

EOS (EOS)

Datum pokretanja matične mreže: 2. lipnja

Tržišna kapitalizacija: 10,5 milijardi dolara

EOS je projekt koji je doživio mnoštvo ažuriranja u prvom i drugom kvartalu 2018. Nešto više od mjesec dana nakon izlaska Zora 3.0, objavljen je projektni tim EOS-a Zora 4.0 početkom svibnja 2018 s više od 40 programera koji guraju obveze na Github stranicu projekta. Sva su ova ažuriranja nadogradnja glavnog događaja: matične mreže EOSIO 1.0 lansiranje 2. lipnja.

Jedan od najvažnijih aspekata ovog projekta je njegova dostupnost programerima. Za razliku od Ethereuma, koji zahtijeva od programera da nauče novi jezik (Solidity), EOS koristi C ++ i čak će pružiti C ++ knjižnicu standardnih predložaka.

Tehnički direktor Daniel Larimer također je napisao da bi projekt trebao moći u prosjeku obrađuju 3.000 transakcija u sekundi u stvarnom scenariju, pružajući EOS-u puno veću skalabilnost od većine projekata koji su trenutno na tržištu.

EOS glavna mreža

VeChain Thor (VEN / VET)

Datum pokretanja matične mreže: 30. lipnja

Tržišna kapitalizacija: 2,4 milijarde dolara

VeChain Thor stvoren je kao platforma za integraciju IoT-a i blockchaina, zapravo blockchain rješenje na razini poduzeća za globalni opskrbni lanac (otprema, logistika, maloprodaja i još mnogo toga).

Predstavnici VeChain Thor-a (VEN / VET) najavili su lansiranje mainneta putem Twittera još u travnju i od tog vremena interno testiraju blockchain ekosustav VeChain Thor. Početkom svibnja 100 odabranih javnih testera dobilo je pristup izvornom kodu i omogućilo im da testiraju mogućnosti mreže kao dio javnog Alfa testa projekta.

Za sada će mreža podržavaju najmanje dva različita tokena: VeChain (VET) i Thor Power (THOR). VET će generirati THOR, sličnu mrežnu funkcionalnost kao NEO-ova metoda generiranja PLINA s NEO-om.

Ontologija (ONT)

Datum pokretanja matične mreže: Lipanj (točan datum TBA)

Tržišna kapitalizacija: 822 milijuna dolara

O mrežnoj mreži Ontology dostupno je malo podataka; međutim, znamo da bi se trebalo pokrenuti negdje u lipnju (točan datum TBA). Ako se ovaj plan održi, to će značiti da je projekt postigao prilično značajan napredak u kratkom vremenskom razdoblju s obzirom na to da je ICO završio tek 8. siječnja 2018. njegov testnet pokrenut 30. ožujka 2018.

Pokretanje Onet-a na glavnoj mreži sadržavat će ekonomski sustav NEO-GAS, gdje će korisnici moći zamijeniti trenutne tokene s pravim ONT kovanicama koje će emitirati ONT GAS, nazvanim ONG. U očima mnogih potencijalnih investitora i ljudi iz ontološke zajednice to ima smisla s obzirom na činjenicu da Ontologija & NEO je potpisao Memorandum o razumijevanju (MoU) i zajedno rade na stvaranju zajedničkog ekosustava pametnih ugovora.

Aeternity (AE)

Datum pokretanja matične mreže: Najvjerojatnije Q2, točan datum TBA

Tržišna kapitalizacija: 892 milijuna dolara

Poput Ontologije, Aeternity još nije odredio točan datum svog pokretanja mainneta; međutim, čini se da je trenutni plan objavljen do kraja Q2. Iako bi se mogao održati u Q3. Također slično Ontologiji, nema dostupnih mnogo informacija o tome koje će značajke biti dodate u mainnet izdanju.

The početno izdanje testne mreže dogodila se u prosincu 2017. godine i možete slobodno probati. Prema blogu Aeternity, s testnetom možete obavljati mnoštvo aktivnosti, uključujući pokretanje čvorova, slanje testnet tokena i rudarstvo. Tim je također radio na testiranju svoje testnet mreže na kreativne načine na stvarnim događajima poput 2018 konferencija re: publica u Berlinu.

re: publica

Potencijalni utjecaj nadolazećih matičnih mreža

Projektni se timovi nadaju da će puštanje njihovih matičnih mreža rezultirati povećanjem vrijednosti tokena. Međutim, to neće nužno biti slučaj. Kao što smo ispitali u prethodnom članku, teško je izravno povezati sposobnost matične mreže za stvaranje kratkoročnih dobitaka u cijenama. Mnogo ovisi o ukupnim tržišnim trendovima u to vrijeme.

Međutim, dugoročno su matične mreže ključne za stvaranje temelja za široko usvajanje korisnika. Tehničke prekretnice ne garantiraju da će se projekt u konačnici smatrati uspješnim, ali pomažu čitavom tržištu kriptovaluta približavanjem token ekonomije sve većem i većem uvriježenom gospodarstvu.