Blockchain tehnologija poznata je po svojoj sposobnosti da poremeti mnoge vodeće svjetske industrije. Za potrošače se to često može vidjeti kao korist. Međutim, moderna poduzeća također mogu imati koristi od blockchain tehnologije. Prije smo razgovarali o nekoliko ključnih načina na koje blockchain može koristiti stvaranju novih tvrtki, kao i u usporedbi s decentraliziranim poslovnim modelima i centraliziranim. U ovom ćemo članku pogledati neke od odlučujućih čimbenika koji će vam pomoći da odaberete je li praktično da vaša tvrtka postane blockchain posao.

Utvrđivanje troškova i praktičnost

Slično razmatranju bilo koje poslovne potrošnje, neophodno je razumjeti troškove i potencijalne prihode postajanja blockchain poslom. Za manje tvrtke s financijskog stajališta obično nije toliko praktično razvijati potpuno prilagođenu tehnologiju na razini poduzeća. Ako je povijest neki pokazatelj, rano usvajanje ne donosi uvijek neposredne koristi.

Uspon blockchaina zasigurno povlači brojne usporedbe s pojavom aplikacija za mobilne telefone prije otprilike deset godina. U to je vrijeme puno tvrtki vidjelo potrebu za namjenskim mobilnim aplikacijama za vrlo specifične slučajeve korištenja. Međutim, danas velika većina tvrtki nema isti mentalitet. Iako postoji puno tvrtki koje još uvijek koriste i profitiraju od razvoja mobilnih aplikacija, mnogi nisu vidjeli dovoljno koristi ili povrata ulaganja. Kad razmatrate treba li ili nije vašoj tvrtki namjenski distribuirani sustav glavne knjige ili decentralizirani program (dapp), važno je trošiti prema predviđenom usvajanju korisnika, a ne samo zato što blockchain vidite kao najnoviji trend.

Kao što je spomenuto u našem postu o kripto trgovanju, FOMO je veliko pitanje koje treba prevladati. To se odnosi ne samo na ulagače kriptovaluta, već i na tvrtke koje smatraju da je nužno razvijati velike blockchain projekte ili čak stvarati vlastite kriptovalute. U puno slučajeva možda ne bi bilo korisno ići tim putem.

Postati Blockchain poslom: usvajanje je ključ

Iako bi nekim tvrtkama moglo biti teško shvatiti neposredni pozitivni učinak usvajanja blockchaina, bitno je razmotriti dugoročne mogućnosti. Kao što smo raspravljali u članku o blockchainu i industriji autonomnih autoprevoza, mnogi tradicionalni sektori gospodarstva već počinju uočavati utjecaj blockchain tehnologije čak i nakon njene početne primjene. Slično B2B SaaS-u, ne morate nužno imati milijun kupaca kako biste shvatili blagodati blockchaina.

Za mnoge male tvrtke blockchain može promijeniti igru. Na primjer, blockchain može malim tvrtkama pomoći da bolje organiziraju rad internih zaposlenika kako bi maksimizirali vrijeme, energiju i resurse. Logistika otpreme, upravljanje zalihama i analitika prodaje mogli su postići velika poboljšanja zahvaljujući blockchainu. To bi potencijalno moglo koristiti svima, od samostalnih poduzetnika do vodećih tvrtki poput Amazona. Tvrtke svih veličina u zdravstvu, nekretninama i drugim glavnim gospodarskim sektorima također mogu vidjeti poboljšanja vođena blockchain tehnologijom.

blockchain poslovanje

Povećavanje praktičnosti

Ako ste vlasnik male tvrtke, možda mislite da se blockchain čini dobrim rješenjem, ali mislite da je to nepraktično ili preskupo za primjenu. To bi mogao biti slučaj u svibnju 2018., ali to vjerojatno neće ostati još dugo. Razmislite o usvajanju bilo koje nove tehnologije, od fizičkih proizvoda (televizori s ravnim zaslonom, grafički čipovi, pametni telefoni) do digitalnih proizvoda (pohrana u oblaku, B2B SaaS, itd.). Sve ove tehnologije imale su slične razvojne obrasce. U početku su svi bili prilično skupi za stvaranje.

Većinu vremena kvaliteta nije bila toliko dobra za iznos potrebnih kapitalnih ulaganja. Nakon samo nekoliko godina, tržišta su obično postala sve konkurentnija. Što je najvažnije, tehnologija koja stoji iza proizvoda postala je inovativnija. Zauzvrat, to je smanjilo troškove.

Blockchain bi mogao slijediti isti obrazac razvoja. Iako je važno rano usvojiti, važno je napomenuti da previše ulaganja sada mogu značiti manju fleksibilnost proračuna za samo nekoliko godina od kada tehnologija postaje ne samo jeftinija već i puno dostupnija i kvalitetnija.

Prvo pogledajte jednostavna za primjenu tržišna rješenja

Za one tvrtke koje nemaju resurse ili trebaju izgraditi vlastitu prilagođenu tehnologiju kako bi postale blockchain posao, postoji sve veći broj rješenja koja žele pružiti tvrtkama alate potrebne za izgradnju aplikacija bez potrebe za mnogo tehničkog znanja.

Mnogi blockchain projekti već omogućuju tvrtkama stvaranje vlastitih pametnih ugovora, povećanje prostora za pohranu datoteka i puno jednostavnije. Te se implementacije također mogu izvoditi po nižim troškovima i omogućit će vašem poslovanju da odluči je li implementacija blockchain rješenja praktična ili čak potrebna.

Već počinjemo viđati organizacije u nastajanju koje okupljaju tradicionalno neovisne linije rada za zajednički cilj razvoja korisnih blockchain tehnologija. Iz skupina poput ALLi za autore i BiTA za autoprevoznike, jasno je da nove industrije počinju ne samo unaprjeđivati ​​misiju blockchaina općenito već ga i čine mnogo dostupnijim čak i za pojedine radnike i za manje tvrtke.

Zaključak

Čak i ako možda trenutno ne vidite kako bi blockchain tehnologija mogla koristiti vašem poslovanju, jasno je da su mnoge promjene već u tijeku. Rano usvajanje je dobro, ali samo ako imate dobro isplaniranu strategiju kako takva ulaganja mogu dovesti do solidnih izravnih financijskih (ili vremenskih optimizacija) povrata. Važno je shvatiti da blockchain možda neće imati dovoljno velik potencijalni utjecaj na vaše trenutno poslovanje da bi bilo potrebno mijenjati poslovne modele ili ulagati u skupa rješenja.

Bez obzira je li to slučaj ili ne, trebali biste razmotriti neke organizacije i projekte specifične za industriju koji žele promovirati razvoj blockchaina koji bi se mogao primijeniti na vaše poslovanje. Za neka bi poduzeća brža implementacija mogla biti najkorisnija strategija. Za druge bi možda bilo bolje pričekati dok tehnologija ne postane dostupnija. Često su najbolja rješenja već dostupna na tržištu. Neka od ovih rješenja zapravo je najlakše i najjeftinije za implementirati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me