Uz cyber-napad svaki 39 sekundi, imate dobar razlog za uznemirenje zbog teško stečenog novca i ulaganja. Zapravo, dok hakeri nastavljaju s napadima, možda ćete čeznuti za danima novčanika u fizičkoj koži. Bitcoin je sjajan – osim ako nije ukraden.

Ali niste bez sreće sa sigurnosnim opcijama. Ostali kripto entuzijasti rano su shvatili potencijalni sigurnosni jaz i razvili hardverske novčanike.

Ovih dana nije važno kada će tehnologija stići – već koju odabrati. TREZOR i Ledger vodeći su brendovi u ovoj areni. Ali koji je hardverski novčanik najbolji za vas?

Kripto hardverski novčanici

Vlasnici kripto podataka imaju neizmjeran izbor što se tiče izbora novčanika. Ne postoje samo internetske mogućnosti, već postoje i novčanici za stolna računala, mobitele, hardver, pa čak i papirnate novčanice.

Jedna vrsta novčanika koja nas se tiče ovog posta je hardverski novčanik. I TREZOR i Ledger ulaze u ovu kategoriju.

TREZOR vs Ledger: Ovaj prikaz zaslona s web stranice TREZOR ističe glavni cilj bilo kojeg hardverskog novčanika: sigurnost

TREZOR vs Ledger: Ovaj prikaz zaslona s web stranice TREZOR ističe glavni cilj bilo kojeg hardverskog novčanika: sigurnost

Zamislite hardverski novčanik kao sef. Za razliku od svojih softverskih pratitelja, hardverski novčanik pohranjuje vaše privatne ključeve na USB pogon. Drugim riječima, vaš privatni ključ pohranjuje se izvan mreže. Rezultat jedan za sigurnost!

Novac je na mreži jedini put kada uređaj priključite i izvršite transakciju. Pa čak i tada, ti uređaji sadrže brojne sigurnosne protokole koji pomažu u zaštiti vaših sredstava.

TREZOR vs Ledger

Pa što je s ova dva novčanika uopće? Stižemo tamo. Da bismo bolje procijenili TREZOR u odnosu na Ledger, moramo pogledati nekoliko čimbenika: Koje novčiće podržavaju, koliko su jednostavni za upotrebu, kompatibilnosti, dodatne značajke i što korisnici kažu.

Da bismo uvidjeli sve što ove marke nude, razmotrit ćemo njihove premium proizvode – TREZOR-ov model T i Ledger-ov Nano S.

Krenimo s osnovama.

Podržane kriptovalute na TREZOR-u i Ledger Nano S-u

Vaša prva briga trebala bi biti je li hardverski novčanik podržava odabrane kovanice ili tokene. Ovo je vjerojatno najveća razlika između TREZOR-a i Ledgera.

Obje podržavaju neke od najpopularnijih kripto sredstava – Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash i ERC-20 tokeni. No TREZOR ovdje očito preuzima vodeću ulogu s podrškom za 689 novčića i žetona, u usporedbi s Ledgerovom 41 (u vrijeme pisanja ovog članka). Međutim, na TREZORU nema nekoliko novčića: Ripple, Stellar i Monero su najpopularniji od nestalih.

Značajke

Kao što možete zamisliti, kada je riječ o hardverskim novčanicima, sigurnost je najvažnija. Svaki uređaj dolazi sa svojim popisom značajki zaštite novca.

Uzmimo TREZOR-ov Model T. Ovaj je novčanik uređaj osjetljiv na dodir u boji. Sadrži tri primarne značajke za oporavak: unos PIN-a, unos zaporke, a nudi i oporavak uređaja. Uz to, nudi U2F provjeru autentičnosti (dvofaktorska provjera autentičnosti), GPG šifriranje, SSH šifriranje, upravitelj lozinki i podršku.

Ledger Nano S ima svoj set sigurnosnih protokola i značajki. Za razliku od TREZOR-ovog Modela T, Nano S nije zaslon osjetljiv na dodir. Umjesto toga, tipke koristite za predavanje naredbama. Kako bi zaštitio vašu kripto, ovaj uređaj poboljšava igru ​​sigurnim čipom zaštićenim PIN-om za vaše privatne ključeve i upotrebom BOLO-a – pojedinačnih štitova oko svake pojedinačne aplikacije na vašem uređaju. Prema web mjestu, to Nano S čini neovlaštenim i nevjerojatno sigurnim.

TREZOR vs Ledger: Screencap s web stranice glavne knjige prikazuje njihov najprodavaniji hardverski novčanik

Snimka zaslona s početne stranice Ledgera, koja prikazuje model Nano S

Oba su uređaja kompatibilna sa softverskim novčanicima, poput MyEtherWallet i MyCrypto – ovisno o novčiću ili žetonu. Iako Ledger navodi znatno manje kovanica i tokena i čini se da se povezuje s manje novčanika od TREZOR-a, njegova prateća aplikacija Google Chrome nudi više značajki koje bi mogle biti korisne.

Javnost govori

Kada sumnjate, pomaže provjeriti što drugi govore. Međutim, javni je osjećaj u cjelini pozitivan za obje platforme i oba uređaja.

Iako se Ledger’s Nano S čini pomalo niskotehnološkim i omogućuje odjednom samo 2-4 kovanice, ove probleme nadoknađuje jednostavnošću upotrebe i instalacije. TREZOR Model T u velikoj mjeri pati od više cijene od 170 USD u odnosu na Ledgerovih 120 USD i možda će biti potrebno više vremena za postavljanje.

Ako je društveni dokaz stvarno ono što vas zanima, TREZOR je predstavljen u glavnim publikacijama, uključujući Forbes, Coindesk i CNN.

TREZOR vs Ledger – Tko uzima tortu?

Bilo bi zadovoljstvo imati ovdje jednog jedinog pobjednika – ali to nije moguće. Obje platforme su sigurne, kompatibilne sa stotinama kovanica i tokena i pružaju izvrsnu korisničku podršku.

Na kraju, pitanje nije koji je hardverski novčanik bolji – to je najbolje za vas. Još jednom provjerite jesu li vaši novčići kompatibilni s bilo kojim uređajem – zatim odaberite na temelju cijene ili željenih značajki. Iako se Ledgerov uređaj za zaštitu od neovlaštenog pristupa čini privlačnim, ne zaboravite na slojeve šifriranja i protokole omotane modelima TREZOR.

Ako želite dublje zaroniti na bilo kojem novčaniku, pogledajte naš vodič za pregled TREZOR i vodič za pregled Ledger Nano S.

Niste sigurni želite li hardverski novčanik? Zašto ne provjeriti najbolje bitcoin novčanike 2018. godine?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me